Author: Uploader

Нима и забравата

Нима и забравата
Читалище „Братство 1869” откри поповтаряща се с предишни години фото-документална изложба по повод 82-годишнината от рождението на Биньо Ивванов. „Поетът, свързал трайно съдбата си с нашия град“, както неизменно два-ти пъти в година изрича шефът на читалището Иван Андонов. Изложбата е твърдe позната – стихосбирки на автора, статии, книги, отзиви, както и архивни снимки от неговия живот. Добре, че са се сетили да поставят акцента на рубриката „Просто“, в която Биньо пророкуваше как ще се разделим с комунистимеското си минало. Уви – не става. И за пореден път биографията на поета дисидент / по енциклопедиите и литературните „справочници“. Биньо Стоянов Иванов е роден на 16.01.1939 г. в с. Бараково, Кюстендилско. Завършва ВИИ в София. Работи в промишлено предприятие в Кюстендил. Първите му публикации са от 1958-1959 г. („Родна реч“), в периода 1961-1964 публикува епиграми във в. „Народна младеж“. След 1967 г. публикува стихотворения във в. „Пулс” и „Литературен фронт”. В началото на 80-те години участва в радиопредавания на „Свободна Европа” и „Дойче веле”. Първата му поетична книга „До другата трева”, излиза през 1973 г. Следват „Над полето, сред небето” (1979), „Навярно вечно” (1980), „Природи” (1985), „Стихотворения” (1989, 2004), „Пътешествието на бабините очила” (детски стихотворения, 1989), „Си искам живота” (1993), „Часът на участта” (1998). Умира на 16 април 1998 година. Посмъртно става носител на Специалната награда на Сдружението на българските писатели /има и такова сдружение/.
Толкоз. На преместения за пореден път паметник /паметна композиция с колело реликва от родното Баракова/ на поета в парка преди читалището и Галерията имало импровизирана сбирка. Дошли само четирима, двама от които заклети комунисти. После няколко се събрали и при семейство Кашукееви, да го споменат. Кашукееви – отявлени антифашисти, червени от люлката до края. Други няма да кажат нещо за Биньо Иванов. Нима идва и забравата. Не-е.

Докторите ваксинатори

Докторите ваксинатори
Започва ваксинирането на джипитата в Дупница – поставянето на инжекциите ще се прави в така нар. неотложен кабинет на общинската болница в града, закрит по Коледа, каза д-р Красамир Панчев, предсетадел на организацията на Българския леекарски съюз за Кюстендилския регион. При първата фаза при поставянето на ваксината в областния град Кюстендил са се ваксинирали около 10 джипита, каза колегата му д-р Румен Алеков, оглалявал БЛС в Кюстендил няколко години. Той вече се ваксинирал. Освен десетината лични лекари и 10 стоматолози от Кюстендил са се ваксинирали, каза д-р Алексов. Но не може да се каже колко от 30 кюстендилски джипита ще се подложат на манипулацията. Засега не може да секоментира и като брой колко лични лекари в Дупница, които ще се ваксинират , но повечето били заявили че ще го направят, отбеляза д-р Красимир Панчев. Общопрактикуващите лекари в Кюстендилска област са около 80.
Ясно е, че джипитата го увъртат. Някои били се изследвали, били минали заразата и са вече с антитела. Затова няма да се ваксинират. Други изчакват да дойде друга ваксина, не внасяните по линия на ЕС. Фелдшер от Кюстендил е повече от категоричен – ще се „боцне“, едва когато се произведе българска ваксина /!/. В Дупница пък докторите държат на руската ваксина. А, ги разбери. Вместо да дават примера – нали денонощно са в услуга на пациентите. Нали и те самите ще ваксинират по каблинетите си – един ден. А те са едни ваксинатори – нема що!

Никакво Освобождение

Никакво Освобождение
С поднасяне на венци и цветя /само толкоз/ пред паметната плоча на майор Иван Орлински, а впоследствие и на опълченците от Дупница, участвали в боевете на Шипка, бе отбелязано освобождението на града от османско робство. Заради епидемиологичната обстановка тази година възстановка не бе правена, каквато бе традицията последните години. Бившата ученичка на Гимназия „Христо Ботев“ Валерия Попева с изключително чувственото рецитиране на „Опълченците на Шипка“ от Иван Вазов накара присъстващите да почувстват драмата от онези дни. Венци поднесоха кметът на общината инж.Методи Чимев и заместникът му Крум Милев, съветници от ОбС-Дупница, директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска и граждани.
Никакви възстановки, никакви бутафории, никакво Освождение. Не може да се освобождаваме град по град, махала по махала, къща по къща. И всяка година! И да се вдига тупурдия и да се правят излишни помпозности.А, дано КОВИД да спре тия протяжности, като се помъкнат едни … освободители, мани-мани. Хляб и сол, сълзи, учителки, като по-грамотни и знаещи нещо на руски, в несвяст при посрещането на руските „богатири“. Възстановки и простотии.  А, стига. 2021-а сме. Какво да освобождаваме.Стига!

Първи пред гишето


Данъчната година по събирането на местните налози стартира за община Кюстендил, обявиха от администрацията. Още в първите часове имаше десетина вече платили си данъците – въпреки, че информационните събощения още не са им изпратени. Това, ако не е някаква увреденост – какво е. Възрастни хора платили данъците си, часове преди да се споминат, разказват за преди години кметове по селцата. Що за сбърканост, която още си ни държи българите. Да не споменаваме Елин-Пелиновия Андрешко, той е друго. Художествена измислица. Масовият българин е плащач. Щом още има такива, които не чакат и призовката, а са пред гишето… От отдел „Местни приходи“ напомнят за уловките. Че предплатилите до 5 май 2021 г. могат да се възползват от 5% отстъпка от размера на задължението си. Плащането на данъка върху недвижимите имоти, таксата битови отпадъци и данъка върху превозните средства може да се извърши и на две равни вноски до 30 юни и до 31.10.2021 г. на касите в дирекция „Местни приходи“. В паричния салон може да се плаща освен в брой и чрез ПОС-устройства.Плащанията на данъците може да се извършва и в касите на Изипей, Фастпей и на Български пощи. Въведена е и услуга за онлайн плащане на задължения по местни данъци и такси, по всяко време, като лицата могат да заплатят данъците си чрез своя клиентски идентификационен номер. И т.н. Все още не е решено, заради прогнозите на какъв етап ще е КОВИД пандемията, дали общината ще пусне и подвижна каса за плащане на данъците по селата – нещо, което се прави повече от 10 години за улеснение на данъкоплатците. Без да е ясно дали има ефект. Не е важно.
Сега се отпечатват над 60-те хиляди информационни съобщения за домакинствата и по данъчните партиди. Незбежните честитки. А колко ще ги платят. И колко от ромите ще получат и ще се издължат – да попитаме. Нема данни. А първите, които платиха – трябва да им върнат парите. Жест от общината. Ами!

Гола вода

Гола вода
Обстановката в Кюстендилско се нормализира след обилните дъждове, продължили три денонощия. Нивото на реките Струма, Драговищенска, Треклянска, Елешница започна постепенно да спада днес след обяда, коментират от Регионалната служба“Пожарна безопасност и защита на насалението“ и от общините. Напрежение имаше в община Невестино, в отделни села и на община Кюстендил – запушен водосток в Шипочано, скъсана дига на Струма при с.Нов чифлик и др. Река Струма придойде и заля имоти при с.Невестино, под вода е и местният стадион, който не се използва от десетилетия. Екипи на общината и на Горското изкарват десетина отрязани наскоро дървета на десния бряг на реката, за да не се намали рискът от наводнения. Нещата са под контрол, каза кметът на Невестино инж.Димитър Стаменков. Екипи на Пожарната са пращани на десетки адреси при повикване за наводнени мазета,имоти – по Кюстендил, Дупница, Бобов дол каза началникът на регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Светлин Георгиев.
Нищо и никакъв дъжд, а що насмитации станаха. Водосток,отрязани дървета, скъсана дига. Залят МНО мост на Струма срещу Яменското ханче. И пр. Сега – като почнат снеговете, ще стане по-зле. Ще спират тоците, ще се затварят пътища, ще има откъснати махали, измръзнали / при -15 градуса/. Е, кога ще се справим, кога времето няма да ни изненада и всичко да е наред – при дъжд, поледица, снегове. Никога. Няма да се справим никога. Все ще тичат пожарни, кметове ще надяват ботушите и ще газят по локвите и ще казват, че не са спали цяла нощ. Защото всичко е „гола вода“, както обичат да назовават ставащото по Дупнишко.

Соцдокторите

Соцдокторите
Седем джипита в Кюстендилска област са освободили лекарската си практика през 2020 г. и началото на т.г., каза шефът на Регионалната здравна каса д-р Сашо Котев. Това засяга около 14 хил. пациенти, които се записват при други лични лекари и ще могат да го правят през цялата година.Цели села – като близкото до Кюстендил Соволяно например, с над 1000 жители, са сменили или сменят личния си лекар. В Драговищица пък д-р Гергана Георгиева излезе в пенсия, няколко села трябваше да сменят „на пожар“ личния си лекар. Такива ситуации има и в Дупнишко. Д-р Котев не крие, че перспективата е лоша. Повечето от джипитата са на възраст родени 1959-1966 г. Т.е. в една петилетка ще тръгнат да се пенсионират .А практиката сочи, че местните джипита устискват докъм 68-70 години като възраст и след това се оттеглят. Значи след десетина години….
Цялата тая гвардия от действащи все още джипита се е дипломирала и сформирала професионално / и морално/ при социализма. Кои се допускаха да учат медицина – децата и внуците на активните борци, на комитетските хора и номенклатурчици. С много малки изключения. И ето сега – техните деца и внуци някак изневеряват на това правило. Има завършили медицина, но не искат да са джипита, или да дишат на белина по коридорите по болниците и на хлорна вар по тоалетните. По разни комисии са, здравен мениджмънт практикуват, с политика се занимават, кметуват и т;н;. И стигаме до лошата перспектива, очертана от д-р Сашо Котев, чиито баща беше полковник от Гранични войски.
Какво излиза – точно тая специалност и докторската професия са заложник на соца. И ще се пати тепърва от това. Като при всяко, наследено от него.

Милиони по ската


Пътят Рила-Рилски манастир остава затворен, това стана ясно на брифинг под изградената подпорна стена, от която вчера падна огромен скален къс.Скалата е премахната, но след падането й стана ясно, че ремонтът в участъка не е завършен, а продължава. От отпуснатите 6.5 млн. лв. за изграждането на 150-метрова джоб-стена, поставяне на предпазни мрежи, както и стоманена ограда върху самата стена с височина от 3 м, са усвоени малко под 4 милиона. Това стана ясно, когато в дъждовната неделs на мястото отиде зам. министърът на Регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. С него и изп. директор на “Автомагистрали” ЕАД Стоян Беличев и инж. проф. Николай Жечев от катедра Геотехника към ВМГИ.„Стената предотврати много тежко компрометиране на целия участък, сумата от 6.5 млн. лева не е усвоена, проектът не е завършен, обмисляме последващи действия като премостване (изграждане на мостово съоръжение) на участъка“, каза Николай Нанков. Не спират да се хвалят каква са я съвшилr дотук от АПИ и МРРБ. Стана ясно и че падналата вчера скала е била 30 тона. Към този момент след консултации със специалистите не се препоръчва отваряне на движението през участъка. Ще могат да преминават само служители на Светата Рилска обител.
Ей, сега беше моментът с джипа да се качи и премиерът. Нали няма и преди 10 дена похвали изработката при струтищата над с.Пастра. Хвалби, заръки, лафове и пр. А сега го няма. Зам.-министър и разни професори да обясняват. Какво има да обясняват. И децата по Рилското корито знаят, че така не се прави. Колко и милиони да се изливат за стени, мрежи, анкери, укрeпвания и пр. Ще падат и ще падат скали, 30 и повече тонни. Три нива мърдали по тоя скат, издават нещата рилчани. Така, че – ще има още бели и сакатлъци, не дай, боже, там. И милиони ще се свличат по ската. Някои взеха да подхвърлят и чe „калинките“ са навсякъде в нашата система. И на стената над с.Пастра. Бог да помага!

Да си реализира податките


Кюстендилецът Теодор Ушев, аниматор, художник и режисьор, оглави Топ 4 сред най-влиятелните фигури в световната анимация за последния четвърт век.Ушев е поставен на първо място от 25 водещи критици, журналисти, куратори, фестивални директори и историци в международна анкета, организирана от кураторите на Анимационния фестивал в Лерида (Animac) и Културния Център на Барселона, начело с Каролина Лопез, информират от екипа на българина. “За тези 15 години това, което съм направил, явно е повлияло на анимацията, така че кураторите да споменят моето име и да се окажа начело. Аз се изненадах, защото съм в анимацията от 15 години, докато всички останали мои колеги правят филми, някои от тях от 40-50 години, т.е. за тези 15 години това, което съм направил, явно по някакъв начин е повлияло на анимацията, така че тези куратори да споменат моето име и да се окажа начело“, казва Теодор Ушев специално за Радио София. Ушев сподели, че не вярва на такива класации, защото хората на изкуството не са спортисти и трудно може да се каже кой е най-добър или изключителен, затова и не приема наградата по този начин, а и не се се възприема като най-добър, защото някои от имената, които са спомената в класацията, са на хора, от които се е учил.В последните 15 години работи за Националния филмов съвет на Канада /дали е предимство за един български аниматор!/. В творческата си биография има повече от 15 филма, донесли му над 200 международни награди по цял свят, вкл. Номинация за Оскар, Кристал от Анси, Почетен медал от Френската академия за филмово изкуство Сезар и Награда за най-добър късометражен филм на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд ( Златен Глобус). Член е на Американската Академия за филмово изкуство AMPAS, кавалер на Ордена на изкуство и литература на Франция.
Добре е, „че не вярва на такива класации“, но и трябва малко да изостави тая естрадност в изявите, постоянното говорене пред репортерки, шетане по фестивали, прегледи и пр. Да дълбае и да „дялка“. С челичена воля и старание, без показност и перчене. Просто да си реализира податките. Останолото ще се получи – от само себе си ще дойде. Дай, боже!

Дупнишкият синдром

Дупнишкият синдром
Дупница пак влезе в новините – разбира се, с екшън. Горски стражар смля от бой бракониер на дърва. Тъпичка история. Зaдъpжaн e 38-гoдишният Kpacимиp Cyлeв – гopcĸи cтpaжap в TΠ „Дъpжaвнo гopcĸo cтoпaнcтвo Дyпницa”. Битият e Kocтaдин Cтaнчeв, нa 51 г., ĸoгoтo Cyлeв и нeгoв ĸoлeгa cпипaли c нeзaĸoннaтa дъpвecинa. „38-гoдишeн дyпничaнин e зaдъpжaн нa 6 янyapи c пoлицeйcĸa зaпoвeд зa нaнeceн пoбoй нa cвoй пoзнaт. Cигнaлът зa инцидeнтa e пocтъпил в пoлициятa в Дyпницa в 17,10 ч. 51-гoдишният e нacтaнeн в дyпнишĸa бoлницa c нapaнявaния в oблacттa нa глaвaтa. Бeз oпacнocт зa живoтa e. Πo cлyчaя e зaпoчнaтo дocъдeбнo пpoизвoдcтвo в PУ-Дyпницa. Увeдoмeн e дeжypeн пpoĸypop”, глacи пpeccъoбщeниeтo нa Oблacтнaтa диpeĸция нa MBP-Kюcтeндил. Πpoĸypaтypaтa e вpъчилa в чeтвъpтъĸ мяpĸa зaдъpжaнe пoд cтpaжa зa 72 чaca за бияча. Πpecтъплeниeтo e бeзcпopнo дoĸaзaнo. Paзпитaни ca yчacтницитe в пpoизшecтвиeтo и cвидeтeли нa пoбoя. Имa дaнни, чe Kocтaдин Cтaнчeв пpъв e пoceгнaл нa Cyлeв, ĸoeтo oбaчe нe oпpaвдaвa извъpшeнoтo дeяниe. И двaмaтa ca бивши ĸиĸбoĸcьopи, пoзнaвaт ce мнoгo дoбpe, ĸaтo дaжe ca тpeниpaли в eднa зaлa. Жecтoĸият пoбoй e зacнeт oт cъceд нa Cтaнчeв, ĸoйтo гo e пpидpyжaвaл пo вpeмe нa нeзaĸoнния дoбив нa дъpвecинaтa. На видеото се чува това: „Снимай,бе! Станчев обяви пред репортерите, че отива да се лекува по София.
Та така.Нищо ново. В Дупнишко все така решават споровете – с яко млатене, така, че да се разчуе. Някога Златистия наби в офиса му човек на служлбите и активист на БСП. Биха президент на ФК „Марек“ – е, стана вСофия, ама има ли значеине. Гардове на Галеви понабиха някоя и друга дупнишка „гърла“ заради спретнати им номера. И какво ли не. Преди месеци общински съветник и „амбициозен“ местен политик, гравитирал и около Цв.Цветанов, се сби с циганин, отворил автоморга в Гиздова махала. Да се чудиш кое откъде е. Но да има бой – синини, отоци, бинтове по лице, ръце, гърди и пр в болничните кадри по репортажите. И си е синдром. Дупнишки синдром – Кретения!

На бой отиват само старците


65-годишният Йордан Начев извади кръста от р. Бистрица в едноименното дупнишко село. Той стана известен с това, че през септември м.г. изкачи най-високия връх в Турция – Арарат (5165 м/, направи го с благотворителна кауза – в подкрепа за изграждане на терапевтичен център за дечица с проблеми в развитието и комуникацията. Село Бистрица е едно от местата в Кюстендилско, където свещеници и от местните хора организираха ритуала „Изваждане на Богоявленски кръст“ – въпреки забраната от общината и РЗИ. Това не омаловажава с нищо новото „изкачване“ на доайена в Бистрица Йордан Начев, който е и именник.
И стана като във филма „На бой отиват само старците“. Нищо, че навсякъде по морета, езера, реки, водоеми, язовири и вирове се хвърляха тийнейджъри младоци, които пращат от здраве. Ето, че и 65-годишни могат да се изявят. То и ритуалът е такъв – Богоявленски кръст за здраве. Баз възраст. Нищо, че мудните попове и организатори по места отнемат от тоя му смисъл. Бог да помага – на всички!