Автор: Uploader

Алилуя

Алилуя
Група общинари, водена от кмета Петър Паунов, връчи на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит званието „Почетен гражданин на Кюстендил“. Негово Светейшество стана носител на най-високото общинско отличие на заседание на местния парламент на 23 февруари т.г. Почетният плакет и грамота му бяха връчени на церемония в Софийската света митрополия. Срещата премина в празнична атмосфера, с искрено вълнение от всички присъстващи. Кметът Паунов представи на патриарх Неофит делегацията от Кюстендил и му благодари от името на всички, за подкрепата и благословението му за развитието на духовния живот в околията, както и за благоустрояването на храмовете и за различни духовни мероприятия, които са в полза на народа, живеещ на територията на общината. Като председател г-н Иван Андонов прочете решението на Общинския съвет за удостояването на патриарх Неофит за почетен гражданин и му поднесе отличителния плакет и поздравителен адрес. Негово Светейшество получи от общинските съветници още книга за историята на Кюстендил и традиционно производство от местни овошки.Архиерейският наместник архимандрит Исаак поздрави патриарх Неофит с почетното звание и изрази благодарността на духовенството при Кюстендилска духовна околия, на благочестивия народ и на духовните му чеда, живеещи на територията на духовната околия. Той изказа благодарност за отческата любов и молитва, с която винаги се ползват вярващите в Кюстендил. Духовникът благодари за материалната и финансовата подкрепа, която получава околията, тъй като регулярно се отпускат средства за обновяването, доизграждането и изграждането на нови храмове в общината. Всички общински съветници споделиха радостта си от това, че Църквата и местната управа са в единомислие и работят за благото на общината. По време на събитието бе споменато, че в утрешния ден, 24 март, е годишнина от кончината на един заслужил духовник в Кюстендилска духовна околия, който по времето на последния Кюстендилски митрополит Иларион е бил и негов протосингел – архимандрит Зиновий. Той е един от духовниците, който взема участие при освобождението на Кюстендил и като преподавател усърдно е работил за духовната просвета и възрастване на населението във вярата. Вече трета година, с благословението на Негово Светейшество, паметта му тържествено се почита като през миналата е подготвена и изложба, която говори за неговия живот и дело.
Архимандрит Исаак пожела на патриарх Неофит здраве и сили в нелекото му първосветителско служение, и многолетие, за да чувстват всички както и досега неговите молитви, подкрепа и помощ. Като архиерейски наместник на Негово Светейшество в духовната околия, отец Исаак изказа в присъствието на патриарха благодарност към ръководството на община Кюстендил, на кмета г-н Петър Паунов и на общинските съветници за подкрепата на Общината при организирането на църковни инициативи. В последните години те са помогнали с финансови средства за ремонтирането, благоустрояването и благоукрасяването на много храмове на територията на общината и чрез програма за местни инициативи са спомогнали да се изградят детски площадки, устроят и озеленят околохрамови пространства. Отбелязано бе, че няма друга община, където да се изучава Религия-Православие в детските градини и училища, да се организират регулярно църковни мероприятия и винаги те да са с подкрепата на Общината и местните институции. Архимандрит Исаак разказа на Негово Светейшество за предстоящите инициативи, свързани с празника Възкресение Христово, и затова че и в трите основно действащи храма в града през цялата Страстна седмица ще има занимания с деца, с което те да се приучават постепенно на любов към църковните богослужби.С още благопожелания, подаръци и паметна снимка се разделиха ръководството на Софийска митрополия и ръководството на община Кюстендил. От страна на Софийска митрополия на срещата присъстваха: Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.
Спри сърце! Какво друго .И супер пиар за кмета – какво друго!!

 

 

 

Поповете са при силните

Поповете са при силните
Постъпила е жалба, заведена с вх. № 1/16.03.2023 г. от 13:30 ч. в Регистъра на жалбите и сигналите на РИК – Кюстендил, подписан от Любомир Евгениев Иванов. В жалбата се съдържат твърдения, че са нарушени правилата за предизборна кампания, като е водена предизборна агитация от местен представител на Българската Православна Църква, което от своя страна нарушавало чл. 13, ал.4 от КРБ /Конституцията на Република България/. Твърди се, че БПЦ в лицето на архиерейския наместник Исак /правилното е – Исаак/ е извършил агитационна дейност, която попада под забраната за използването на религиозни общности, институции, както и верски убеждения за политически цели. Посочва линк към публикация на местна медия, от която РИК 10 да се запознае, твърдейки, че същата е в подкрепа на твърденията му. В жалбата са съдържат искания за налагане на санкции по чл. 7, ал. 1 и ал. 2 от Закона за вероизповеданията.
След, като комисията по жалбите се запозна в детайли с наведените твърдения в жалбата на г-н Иванов, както и публикацията на посочената медия. Комисията по разглеждане на жалбите и сигналите докладва, че в жалбата се съдържат твърдения за нарушения на чл.13, ал. 4 от КРБ, Чл. 182, ал. 5 от ИК „Не се допуска извършването на предизборна агитация от служители на вероизповеданията. Не са предизборна агитация извършването на религиозни обреди“. т.15.6. от Решение 1695 от 22.02.2023 г. на ЦИК „използването на агитационни материали, съдържащи герба и/или знамето на Република България и/или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения; и т.15.11. от Решение 1695 от 22.02.2023 г. на ЦИК предизборна агитация от служители на вероизповеданията. Не се счита за агитация извършването на религиозни обреди; По допустимостта, жалбата съдържа лични данни на лицето, която я подава, три имена, ЕГН, адрес за кореспонденция, тел. Номер, както и електронен адрес, в същата обаче не е посочено в какво качество е подадена от- където следва да се прецени дали същата е подадена от надлежна страна с правен интерес. На РИК – 10 Кюстендил не е известно г-н Иванов да има качество на кандидат, представител на ПП или КП и пр. нито г-н Иванов твърди да има такова. Поради горното считаме, че жалбата е подадена от лице без правен интерес, поради което следва да се остави без разглеждане.За пълнота направените искания от г-н Иванов за налагане на санкция по Закона за вероизповеданията не е в компетенциите на РИК 10 – Кюстендил, поради, което предлагаме С оглед изложеното и от извършената проверка комисията предлага,На основание чл.70, ал.1, ал.4, ал.6, чл.72, ал.1, т.1, т.20 от Изборния кодекс, Районна избирателна комисия в Десети изборен район – Кюстендилски
РЕШИ
ОСТАВЯ без разглеждане, жалба от Любомир Иванов, като подадена от лице без правен интерес.
Решението подлежи на обжалване пред ЦИК чрез Районна избирателна комисия в Десети изборен район – Кюстендилски в 3-дневен срок от обявяването му.
Председател: Венцеслав Благоев Механджийски
Секретар: Добри Пламенов Божков
* Публикувано на 16.03.2023 в 18:05 часа
Ето така! Значи и поповете се изкушават да агитират и да нарушават правилата при предизборна кампания, според сигнала е така. А РИК лесно елиминира подобни реакции и сигнали. Напълно очаквано от тяхна страна. А, че поповете от месеци и години хвалят предишните дълго управлявали, че били дали за храмовете /сякаш техни лимин пари!/ и че и досега се целуват с техните представители и хора, и през кампанията – го виждаме постоянно. Поповете са при силните. Това е.

Щрихи по празника

Щрихи по празника

Стотици жители и гости от цялата страна бяха на празника „Кюстендилска пролет-2023г“, който продължи целия ден – или, докато не завяла. На централния площад „Велбъжд“ беше отслужен молебен за здраве. Концертни програми, освен на площада, вървеха и на хълма „Хисарлъка“ над града – при запретено с полицейски коли минаване. Денят бе почивен и неучебен за училищата. Молебенът отслужи Белаградчишкият епископ Поликарп и свещеници. Редовно на празника е и игуменът на Рилския манастир Адранополският епископ Евлогий. Дядо Поликарп предаде благослова на Патриарх Неофит, който отскоро е почетен гражданин на Кюстендил и този знак ще му бъде връчен в четвъртък. Значи всичко е както трябва – партриархът е знаел закви ги вършат управниците в Кюстендил и е одобрил всичко.Сред официалните гости беше и Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Сдружението на общините в България. Девойката „Кюстендилска пролет“ Моника Йорданова поздрави съгражданите си. Тя символично разля и делвичка с вода пред кюстендилци за здраве и благополучие. Кметът на града Петър Паунов отправи прочуствено празнично слово. Прозвуча „На многая лета!“…
Какво повече да искаш от една „Кюстендилска пролет“. Пълен град, накуп изсипали се заради изборите лидери и важни фигури /Корнелия Нинова, Мая Манолова, ген. Стефан Янев, Асен Василев, разноцветни водачи на листи. Дълги опашни пред скарите с кюфтета и кебапчета на открито, никакъв шанс да седнеш по бистрата по Алеята. Или да паркираш някъде по центъра. Абе, празнуване му е решението. И все пак спечът си личи – хората са припряни, дори миските попретупаха на естрадата репликите, жестовете. Ветеран от полицията се беше закичил с някаква ама съвсем неясна като послание лентичка. И и не радваше. Дошлите от друг град пак питаха за градската тоалетна къде е. И много роми този път, неудържимо. Добре дошла, Пролет!!!

 

Настоящите

Настоящите
Избирателите в най-малката община Трекляно се увеличиха със 168 по настоящ адрес- срокът за подаване на заявленията изтече на 18 март, казаха от администрацията. Така включените в избирателнитесписъци в 19-те села станаха около 500. Ще се гласува в 9 секции. Подалите заявление за гласуване по настоящ адрес имат къщи и имоти в общината, а някои живеят през цялата година тук. Повечето обаче са прекарали зимата в града заради отоплението /парното/ – в Кюстендил, в Перник, в София. Позната миграция есен. Те ще могат да гласуват и на местния вот през октомври, защото ще спазят принципа на уседналост, каза секретарят на Общината Василка Кирилова. Дори ще се запишат още. По нястоящ адрес ще си взимат пенсията, социалните помощи и вземания и т.н. Наесен ще устискат до края на октомври, з да гласуват за кмет на Трекляно, после пак ще отидат при парното и децата в града. Така се прави.
Не е само Трекляно така. В община Дупница дописаните настоящи са 340. Има „умрели“ села като Тополница, Дяково, Кременик и др., където са дописани десетки. Истински феномен. Откъде селските кметове и наместници, за да си извоюват още един мандат 2023-2027 год. , намират и записват нови избиратели. Тези по настоящ адрес.Да се чудиш. Преди годиин бившата кметица на Дяково плати автобусния билет на майка и дъщеря да пристигнат от Варна, за да я подкрипят. Два пъти, защото имаше и балотаж. Селата са празни, а избирателните списъци набъбват .Така селски кметове и наместници се отчитат пред партиите в парламентарните избори, а на местните осребряват докараните гласове. Като от партиите ги предлагат и подкрепят за наместници /там, където няма пряк вот/. Светът ще свърши, селската изобретателност – не.

Чарът

Чарът  
17-годишната възпитаничка на езиковата гимназия „Д-р Петър Берон“ в града Моника Йорданова е новата мис „Кюстендилска пролет-2023“. Тя спечели в конкуренцията на 14 кандидатки за приза. Нейни подгласнички са Мирела Славова, на 16 години, също ученичка в ЕГ “Доктор Петър Берон“. и Диана Георгиева, на 17 години, ученичка в ПМГ “Проф. Емануил Иванов“. Радина Петрова, на 17 години, ученичка в Пррофесинолоното гимназия по икономика и менджмънт “Йордан Захариев“ е момиче на публиката, определена с есемеси. Победителката взема премия от 1500 лева от Общината, подгласничиките и избраната от публиката по 850 лева. Шоуто по избора продължи повече от два часа на централния пл.Велбъжд, а жури бяха 14 бивши победителщи в конкурса, който се оргинизира от 1966г. Новата мис „Кюстендилска пролет -2023 “ играе народни танци от детската градина и иска да стане преводач от английски, издаде се тя пред репортери. Учи английски и испански. Чете много – предимно английска лтература, но и българска. И играе хора и ръченици в ансамбъл. Майка и Камелия преди двадесет години се класирала на второ място в конкурса , била е подгласничка, и сега много се радвала и тя ….
Така си е. Чарът си е чар. И добре, че тия почти деца все още, 14-те, които се качиха на подиума, си го носят тоя чар от само себе си .Та така се преодолява донякъде тягостната повтаряемост на нещата – и около избора на миската, и изобщо по празника „Кюстендилска пролет“. Да им се благодари на момичетата!!

Позор

Позор
Състав на Районен съд–Дупница разпореди условна присъда „лишаване от свобода“, както и наказание „обществено порицание“, което да бъде изпълнено чрез разлепване на съобщение в кметството на селото. Неофициално се коментира, че случаят е от близкото село Дяково. Местните коментират присъдата като странна. Обвиняемата с инициали Д.Г.В. на 28 г., се признава за виновна в това, че на 28 юни 2022 г.депозирала жалба срещу друга жена в Прокуратарута в Дупница,с която я е набедила в кражба и измама. В жалбата се твърди, че жената е откраднала личната й карта и се е възползвала от нея, като е изтеглила пари от бързи кредити, вместо нея и й е нанесла имуществена щета в размер на 1500 лева. Обвиняаемата е знаела, че набедената от нея жена не е звършила престъплението, но въпреки това внесла жалбата .Съдът одобри споразумение и наложи наказание „лишаване от свобода“ условно. Обвиняемата следва да заплати направените разноски по делото за изготвянето на експертизи в размер на 434.78 лв. Определението на Районен съд – Дупница е окончателно и не подлежи на обжалване.Не е уточнено кога ще бъде разлепено съобщението пред кматството в селото по произнесената присъда.
Какво следва оттук нататък. Позор. Та нима в селото не си я знаят „лъжкинята“ и такъв елементарен номер да приложи. И без съобщение позорът е пълен. На какво разчитат съдиите – интересно. Може и да и въздейства, да има възпитаващ ефект. Така беше при соца. В същия тоя град Дупница /тогава – Станке Димитров/ имаше редовно табло на позора на площада .Снимки и имената на дребни джебчии и кокошкари, крадци на кокошки, гълъби и пр. И всичик се спираха да ги разгледат и „заплюят“. Големите крадци и измамници не ги слагаха по таблата – и тогава беше така.

Гражданска квота /и позиция!/

Гражданска квота /и позиция!/
И на тези избори изкочиха непознати като че ли лица и персони по листите за 10 МИР-Кюстендил. По варианта „гражданска квота“. Такъв е случаят с инженера бивш горски, юрист и предприемач, Андрей М.Миленков. !На 52 г. Инженер по горско стопанство и магистър по право. С 28 години професионален опит в горското стопанство и промишленост, в т.ч. 7 г. юридически стаж. Заемал ръководни длъжности в системата на горите и работил в най-големите компании от горската промишленост в България и Гърция. Адвокат от Колегията в Кюстендил. Женен с две деца. На шесто място в листата на Продължаваме промяната-Демократична България.
Чудесна позиция. Има шанс с преференциално гласуване да излезе напред. Още повече, че засега – не е в партия. И не се знае на коя симпатизира. Гражданска квота. И гражданска позиция. Дай, Боже. Ако не на 2 април, то на местния вот наесен нещата може и да станат!

Давай, Людма!


Връх в Рила, наричан досега – Безименния, на височина 2794 м., да носи името на кюстендилския алпинист, един от героите на експедицията ни „Еверест-1984“, Людмил Янков. Това предлагат от инициативен комитет и туристическото дружество „Осогово“в Кюстендил и за неговата 70-годишнина, която се навършва през август т.г. Инициативният комитет е проучил процедурата по именуване на географски обекти в Република България към Президентството и ще внесе предложеинето там. Важно условие при официалното входиране на документацията е тази инициатива да бъде одобрена от колкото се може повече хора, казват от инициаторите /то е ясно!/. Избраният връх се намира между върховете Мусала /2925м/ и Алеко /2 713 м/ и е познат в туристическите среди като „Безименния“. Това е 4-тият по височина връх в Рила и е част от емблематичния „Мусаленски траверс“. Висок е 2 792 метра надморска височина, уточнява ланинарят от Кюстендил инж.Севделин Атанасов. Алпинистът Людмил Янков загина при тренировъчно изказване под връх Камилата в Рила на 17 април 1988 год. Камилата е доста далече от Безименния, добява инж.Атанасов.
В едно свое есе /ако не беше стихотворение/, Людмил Янков си пожела да се прероди в един леден връх. Ето го – това е неговият връх. Достойно! Давай, Людма! Сам го изкачи. Нищо, че с днешна дата, а и занапред ще е така, все някои други, които искат да изпъкнат покрай теб, го инициираха и това. Давай!

Премиерът Б.Борисов: „Лъжата е грях!“

dav

Чаканата и така трескаво готвена предизборна среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в кюстендилския театър се състоя тази вечер. В препълнена и дори претъпкана зала и фоайета. С дошли ет всеки край на Кюстендилско хора, някои от които имаха неуместно присъствие, но бяха докарани. В познатия самонадеян тон и вещина, с характерния му народническо простоват стил, бат Бойко говори двадесетина минути. Но не е дошъл да агитира – не, не е това. И изръси една сентенция: „Лъжата е грях!“, на което му асиситира кметът Петър Паунов. Той пък го наричаше – „г-н премиер“. И така!

Фейснаивностите

Фейснаивностите
Група от десетина души, сред които лекар, здравен работник, хотелиер и др., се събраха пред Общината в Кюстендил тази сутрин, за да сигнализират за измама с хакнат профил в социалните мрежи. Вече има подадени и сигнали до полицията и прокуратурата, както и до отдела Кибер-сигурност. Случаите са от февруари и особено – около празничните дни в началото на март. Като има и потърпевши от полицията, прокуратурата, лекари и др. Но не всички искат да си признаят, срам ги е, отбелязаха дошлите пред Кметството. Каква е схемата. Първоначално измамниците успяват да получат достъп до профилите на жертвите в социалните мрежи, след което те изпращат на приятелите им съобщения, в които ги молят по най-бързия начин да отидат до офис за парични преводи и да преведат определена сума пари, давайки им и съответния код. Предлогът е, че измамникът няма време лично да отиде и да направи този превод. Жертвата се съгласява, отива и по дадения код прави паричния превод. По-късно се разбира, че парите са изпратени към онлайн платформа за залагания. „Бях на работа и мислех, че пиша с моята приятелка. Много малко време писахме. Измамникът ми написа, че иска да направи изненада на близките си, ако мога да отида до офиса за парични преводи и да преведа пари. Аз казах, че мога да отида след 16.30 часа, защото съм на работа. Отидох, но не позвъних на моята приятелка, за което и съжалявам. Преведох парите“, разказа една от потърпевшите жени. Преведената сума е в размер на 230 лева …Потърпевшите призоваха хората да не се доверяват на това, което се пише. Ако имат възможност, да се обадят по телефона на този, с когото се пише. Да бъдат сигурни за човека. Хората споделиха, че са имали и сериозни трудности при опити да блокират хакнатите профили. Подадени са и жалби към прокуратурата. „Кражбата на профили става при предварително набелязване на хората. Те имат вече техните телефонни номера. След това към тях се изпраща един код, който се ползва за зануляване на профилите им в социалните мрежи. След това се затваря достъпът до профилите и се започва ползването им за манипулации“, разказаха хората. Засега от органите не са предприети някакви действия, не е разкрит и крайният участник в схемата, който прибира преведените суми. Сметките билr на пункт за спортни залози с адрес …Бяла слатина. Ходи ги гони.От прокуратурата съветвали да си водят дела.
Що за фейснаивности ни вадят тия хора. Давани са и по 500 лева, като измамникът обещавал да ги върне двойно. Битият си е бит, измаменият – измамен, третото също е вярно.Сега тия, на които профилът е бил пробит /хакнат/, да върнат до стотинка това, което приятели техни в мрежата са дали. Сладващия път – няма!