Автор: Uploader

По Дънов

Êí – çà Âåñî Ìàðêîâ, „Òâîÿò äåí“ õèëÿäè äîíèâòè è òàçè ãîäèíà ñóòðèíòà íà 19 àâãóñò ùå íàïðÿâàò ñâîÿ ðèòóàëåí òàíö Ïàíåâðèòìèÿ êðàé Ñåäåìòå ðèëñêè åçåðà. Ñíèìêà – èçïðàùà Êèðèë ÔÀËÈÍ
Êí – çà Âåñî Ìàðêîâ, „Òâîÿò äåí“ Âñÿêà ãîäèíà íà 19 àâãóñò äúíîâèñòèòå ïðàâÿò ñâîÿòà ïàíåâðèòìèÿ êðàé Ñåäåìòå ðèëñèê åçåðà. Ñíèìêà – èçïðàùà Êèðèë ÔÀËÈÍ

Êí – çà Âåñî Ìàðêîâ, „Ïèðèí Òðóä“ Òàíöúò ïàíåâðèòìèÿ ñúáèðà ñòîòèöè è õèëÿäè äúíîâèñêè âñÿêà ãîäèíà íà 19 àâãóñò êðàé Ñåäåìòå ðèëñêè åçåðà. Ñíèìêà – èçïðàùà Êèðèë ÔÀËÈÍ

Буря минала снощи и нощес през изградения преди десетина дни лагер на дъновистите на Седемте рилски езера, каза за председателят на Бялото братство Слав Славов, който е на терена от седмици. Едва около 60 са почитателите на Петър Дънов, които сега са в стана, отбеляза той. Малкият брой качили се на лагера е от пандемията и заради ограниченията срещу разпространенето на корона вируса. Към това се добави лошото време, казва Славов. Той признива, че много от последователите на учителя Дънов сега ще отанат по домевете си. Някои нямали отпуски за ползване, други са притеснени от КОВИД епидемията, трети – от валежите през август горе, на циркуса. За пръв път няма да се прави кухня. Сутрин се подгрява вода, до 9 часа се пие топла вода, която убива всички вируси. Но храна не се приготвя. След 5 нощувки в лагера, се слиза надолу. „Такова лагеруване не съм виждал – на изпитания- Но ние сме тук“, с усмивка добавя Славов.
Ето, че сега е моментът да се усети кои са истинските дъновисти и кои ги избива на летен туризъм по Езерата. И какво е казал Дънов за епидемиите. Има ли ги и по планината. И за Слънчевата Нова година – на 19 август. Ще има паневритмия. Дори и с двадесет-тридесет последователи. Боже, кога е било.

Мъка

bty

bty

Голяма опашка от изнервени пенсионери се изви пред централния клон и по кварталните станции на Български пощи в Кюстендил тази сутин при получаването на пенсиите, които са и с надбавка от по 50 лева. Според чакащите организацията при изплащането не е добра и това създава напрежение. Пред централния клон на Български пощи до пл. Велбъжд чакаха над 100 пенсионери, сред тях и инвалиди, болни и някои трудно издържаха прави под дъжда Жена беше дошла да се опита да вземе пенсията си, след като чакала на кварталния клон, – при „Фантастико“ там пък свършили парите. В 10 ч пощаджийката хлопнала гишето и излязла да си пуши цигара отпред. Молели я да поиска още пари и в13 ч. да отвори отново и да плаща. Не е не. Попочака пред централния клон пенсионерката, послед звънна на сина, че „нема да стане“ и се затътри към къщи.
А от централното ръковоство на „Български пощи“ отреагираха, че всичко е наред, има си график и система, че пенсите се плащат до 21-о число на месеца, и т.н. „Парите ми требвят за лекарства, не мога да чакам до понеделник“, жалеше се разочарованата пенсионерка от кварталния клона на БП при Фантастико.
Абе, мъката е пълна. И за пенсионерите – защо да трябва в първите на 7-и да си получат 300-те лева, в случая – 350-те. Не може ли в поденелник. Не може. Повечето обичат да се трупат на опашка – при това, без маски. След пощата са на изипея да плащат светките, след това – – по търговските вереги. Опашка има и пред тотото. Хеле, пък ако джакпотът е набъбнал. И за пощите е мъка. Толкова ли е трудно да отворят още една каса за два-три часа и да се свърши. И да дадат малко повече пари на кварталните и селските клонове. Ама па трябва и охрана, че някой ще посегне. Абе, няма оправия. Във века на виртуалните технологии да се изплаща по интернета или на банкомат. Изобщо – банкноти да не играят, всичко да е виртуално. Къде ти. Още цяло едно поколение ще си отиде, а преди това ще се реди на опашки, докато стане. Дотогава – мъка.

Мосфилм

Мосфилм
„Кино в Кюстендил“ се провежда по инициатива на Община Кюстендил и е в рамките на летните културни празници „Кюстендилско лято“ 2020 г., обявяват от администрациятаэВсеки уикенд на месец август кюстендилци и гости на града ще могат да гледат напълно безплатни кинопрожекции на открито. Прожекциите на 7 и 8 август, започват в 21:30, на Арката на площад „Велбъжд“. Двате комедийни продукции, които зрителите ще могат да гледат този уикенд, са предоставени от представителството на Руския културно-информационен център в България. В петък вечер ще бъде излъчен филмът на режисьора Антон Федотов от 2017 г. „Кухня: Последната битка“. А в съботната вечер очаквайте прожекцията на филма „Диамантената ръка“ от 1969 г., на режисьорът Леонид Гайдай. Събитието ще се проведе, съгласно всички предписания за социална дистанция, съобразени с обявените противоепидемични мерки в страната.
Защо не и „Броненосецът Потьомкин“, „Те се сражаваха за ,одината“, „Офицери“, „На бой отиват само старзците“, „Сибириада“. И пр. Връщаме се към поредицата на „Мосфилм“. Всеки петък вечер, когато цялата програма за бълггарите беше руска. Така амфитеатърът при Арката ще се напълни и с публика на патриаршеска възраст. Без страх от епидемията и без маски. Съветските филми, броненосците, са най-сиугрното противодействие на всякакъв вирус.

Дай, боже!

Дай, боже!
Излезе от печат книгата „Рилският манастир в най-ново време /1944 – 2019 г/“ с автор Мария Златкова – историк, работила в Националния исторически мчузей, сега уредник в музея на Рилската света обител. Книгата е своеобразно изследване за историческите събития, засягащи обителта на св. Йоан от времето на установяване на комунистическия режим до наши дни. Ползвайки предоставения от риломанастирското ръководство наличен архивен фонд, авторът за пръв път разкрива факти, които хвърлят допълнителна светлина върху живота на монасите и на населниците на обителта. А и за „нравите“ в Православната ни църква. Връщането на монашеския статут на Рилската света обител през 1991 г. може да се разглежда като нов период в нейната история. Това е време на възстановяване и съчетаване на основните й функции – продължител на завета на преп. Йоан Рилски и показването на народните ни традиции в църковното изкуство и архитектура за безбройните посетители на Рилския манастир от цял свят. В книгата, с над 200 страници, са поместени също ценни архивни фотографии и документи. Изданието вече се предлага в манастирската книжарница.
Тая книга има шанс да стане сензация, ама и да е и скандал. Дай, боже! Зависи М. Златкова какво е взела от предоставения и архив. И с кого е говорила, какво ползва като основа, фактология и съдържание. Гонените монаси, весдесъщите агенти и монаси агенти, игумени и пр. За всяко по-така посещение в обителта последните 70-80 години думата имат службите. Дали е хванала нещо от това – дай, боже! И в добавка. Около 20 години уредник на музея в Светата обител беше покойният историк Димитър Кръстев. Той се издаваше пред репортерите, че си е водил дневник – през цялото време. Пишел е всичко в подробности, и климатична и метеорологичан сводка е имал дори. Тоя дневник така и потъна приживе на бай Димитър. Къде ли се запиля .Службите да кажат. М.Златкова ползвала ли го е. Дай, боже!

Кой казва истината за К-19 на местна почва


Кюстендил и регионът са без нито един случай на КОВИД-19 за денонощието – според данните от информационния портал за потвърдените случаи на коронавирус на здравното министрество. Такава благоприятна ситуация за областта не се беше случвала последните два месеца, коментират лекари Нулевата заболеваемост за денонощието може да се дължи и на методиката на регистриране на случаите на КОВИД-19 и те да бъдат включени в следващата сводка. Другото обяснение е, че много хора със симптоматика се лекуват вкъщи, като ползват съветите и казаваня на личиня си лекар по телефона, коментира гл.лекар на районната болница в Кюстендил д-р Александър Величков. Просто не се обявават никъде.
В същото време прави впечатление, че случаите в София вече ги съобщават само с числа. Без подробности в стила на генерал Мутафчийски допреди време – кой с какви заболявания е бил, на апаратно дишане ли, там и там е заразен, лекари има сред почминалите и пр.. Поне за по-показателните случаи. В Пернишко нямат кой-знае какви проблеми с КОВИД-а, дай, боже така да продължават граовци. В Бобов дол са единични случаите. По Рилското корито също- поне такива са официалните сводки. Малко по-зле са по Благоевград и Благоеврадско, ама и там няма нищо притеснително. И ето – хоп, Белгия сложи Югозапада в чернено на картата за ограниченоята и забраните и карантината за пътуване заради проблема корона вирус. Кой бърка – белгийците или ние. А, кажете де.

Шапки долу!

bty
bty
bty
bty
bty
bty

Със служба, оглавена от белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийска митрополия, с участието на кюстендилски свещеници, на която дойдоха досетки местни хора и неколцина от областиня град , в Гюешево беше отбелязана 90-годищнината от освещаването на храм-паметника „Св. Троица“. В криптата на храма са кости и тленните останки на около 1500 български войници и офицери, загинали във войните 1912-1918 и по бойните полета. Храмът е построен с дарения от цялата страна на близки на загинали във войните и е осветен през 1930 г. от Софийския митрополит Стефан в присъствието на военния министър тогава генерал-майор Никола Бакърджиев. Благодарение на спомоществователи и средства, отпускани от Военното министрество, комплексът се поддържа в добро състояние, каза кметът на Гюешево Таня Георгиева- Има идея до черквата да се изгради военноисторически музей, това пък каза Иво Андонов , директор на дирекция към Военното министерство, дошъл за случая.
Не само музей, този храм трябва да стане национален обект, да се промени статутът му. Не е просто селска черква – при това от 7-8 години си няма и свещеник. Тук са костите на хиляди, колко ли хиляди са техни наследници и потомци. Които биха дошли да се поклонят. И повече текст да има при криптата, да е ясно какво и как е направено, кои са дарителите и радетелите за това дело преди 90 години. Някога Кеворк Кеноркян и „Всяка неделя“ си правеха оттук поредица репортажи за състоянието на войнишките паметници. „Срам в Гюешево“ беше първият репортаж и бе посветен на „Св.Троица“ в Гюешево. Кеворкян просто си запълваше програмната рубрика, не че му е пукало. А на нас – трябва. Не може да се знаят от мнозина прочутите кръчми по направлнието Жиленци-Гюешево-Крива паланка, а за храма в Гюешево да се прави нещо само на най-големите дати и по поводи.
Шапки долу!

Гола вода II

bty
bty
bty


Екоминистърът Емил Димитров установи нерегламентиран превоз на джипове превозвачи, които в нарушение на правилата карат туристи и багаж към Седемте рилски езера, за да печелят. Проблемът е от години, а вината е на общината в Сапаравеа баня, която не иска да затвори единствения 4-километров път към дестинацията, който може и би трябвало да се ползва само по реграмент от планиниски спасители, хижари, туристи. Министър Емил Димитров даде внезапеч и импровизиран брифинг при бариета на проблеминия път над курорта Паначище пред затворената по негово разпореждане бариера. „има си 10 джипки, които явно са съграждани, хора на кмета, и тесиминават по тоя път – без лиценз, без касоав бележка, без никакъв контрол“, обобщи Ревизоро. От групата, която демонсрираше контрола на Езерата – паркова охрана, полицаи, подхвърлиха, че на човек се взима по 15 лева, а най-пъргавите джипове качват по 5-6 на курс.
Та – „те така“. Ревизиро пак си изкара и заслужи обидитe и псувните, тоя път по Сапарева баня и лафа: „Тоа е гола вода“. Както в Дупнишко за рейдоветe му по язовирите, каналите и селските шахти замата. Но за Паничище. Чак сега ли се сети, че горе се карат турисит и товари, без никакъв регламент. Поне от 20 години. И коняри го правят /Анжело Момчилов/, и това няма как да се спре. И актове и дела не помагат – всичко влиза в съда и пада. Конярат Момчилов има над 50 дела, адвокатите му се справят. Но и самите туристи нямат нищо против джиповете. Някои ги е страх от лифта, не се качват лесно. Други предпочитат джиповете – сгита по- бързо и сигурно. Пък и цената – при джипа и коня плащаш по 15 лева, на лифта -18. И не мъкнеш сам багажите. Пък и другото – кой кмет ще се скара с превозвачите или ще тръгне да ги облага и таксува. Да си карат – иначе на изборите родата ще го бойкотира. А Ревизоро да си върлува по Езерата. Оправи язовирите, италианските и вносните боклуци, ТЕЦ-овете, ВЕЦ-вете, пестицидите, авариите по газопроводите, сега ще му натресат и „много общоопасни вещества“. И той трябва да се справя. „Гола вода“.

Босилегладчани ще ни лекуват


Около 60 кандидат-студенти от Босилеград и района /съседни общини/ подадоха документи да се запишат в българсик ВУЗ – кампанията приключи на 31 юли. Заради КОВИД пандемията това стана онлайн – чрез портала на МОН, казаха от културноинформационния център на сънародниците ни в Босилеград, оказал съдействие на кандидатите. Приемът ще е по успеха от дипломата и оценките от матурата. Сред кандидатите имало и младеж от Черна гора, който нещо объркал документите и се върнал в родината да събере допълнителни удостоверения. В Босилеград е в сила извънредно положение заради епидемията от корона вирус. Не е ясно дали кандидат-студентите ще могат и да се записват онлайн, или ще трябва да отидат на място във ВУЗ-а, ако бъдат приети по посочената специалност.
Но е напълно ясно, че всички ще влязат. Отпуснатите места за българия извън пределите на България са 2 хиляди. И нашите пишат смело медицина, фармвация, психология. Но все пвече се оирентират и към 3-годишен курс на обучение за медсестри, рехабилитатори, акушерки. Каквито се тъэрят вече по цяла Европа. В болницата в Кюстендил от години ралботят шектима лекари / един е в Спешното/, почти толкова – и в болницата в Дупница. И медицински сестри. Момиче от Вранье се омъжи за момък от дупнишкото с.Дяково. Вече имат и детенце. Стефанка тези дин почва като медицинска сестра в частната болница в Дупница. РУО-Кюстендил легитимира дипломата и. Т.е. босилеградчани ще ни лекуват. По-лесно влизат, по-лесно учат, по-добре се ориентират. А сигурно и по-добре работят и лекуват. Дай, боже.

Браво, непротестиращи!

bty

И тия протести ще минат и заминат. Нещата пак ще са същите – след някой месец, пак да си говорим. Но голямата насмитация от март-юли-2020г трябва да се изследва от социолози, психолози, политолози, като терен на поручванията да е Кюстендил и Кюстендилско. Тук няма протести. Първата вечер излязоха 34 червени, втората вечер – 8, пак от тях. Третата вечер се разотидоха дошлите 5-6, пак чернени, при над 20 ченгета за охрана ан същото място. Уплашиха се протестантите. Една вечер се изежиха 5-6 от постоянни физиномии от протестите в града – по повод и без повод. И това е.

Толкова ли му е всичко наред на тоя Кюстендил, всичко ли „дрънка“ тук, та никой не протестира.Същевременно тия, хотелиерите и кръчмарите от града, които ореваха орталъка, как ще фалират заради КОВИД кризата, качват ли кавчат цените, безумно нагоре. През ден го правят вече. Нали им свалиха ДДС-то на 9%. А цените са нагоре. Да си избият загубите от единия месец затваряне след 14 март на гърба и на джоба на клиентите. И понеже са гузни – щели да събират пластмасовите шишета и найлонките и събраното да дадат за болни деца. Е, га ти.
Това между другото. И никой не протестира. Някой трябва да се произнесе за феномена непротестиращи. Но нека го нажем: „Браво непротестиращи!

Още книга за Майстора

Êí – çà Âåñî Ìàðêîâ, „Ïèðèí Òðóä“ Çàãëàâíàòà ñòðàíèöà íà íîâàòà êíèãà çà íàé-âåëèêèÿ íè õóäîæíèê Âëàäèìèð Äèìèòðîâ-Ìàéñòîðà. Ôàêñèìèëå Êèðèë ÔÀËÈÍ

Екипът на кюстендилската галерия, чиито патрон е художникът,, подготви книга за живота на Владимир Димитров-Майстора в близкото село Шишковци. Където той е живяп и на статива му са се родили най-известните му платна, – около 30 години. Това съобщи директорът на културното звено Валентин Господинов. Книгата ще е нещо като художествено-туристически „указател и пътеводител“. В изданието, което ще излезе до месец – с богати описания и илюстрации, ще бъде представен целият период от живота на Майстора в Шишковци -къщата, където е живял, местата, където се сърдедоточавал, за да рисува, хората, с които е общувал. Книгата все още се композира -няма си и корица. Сега се принтират репродукции от „срязани“ от Майстора негови картини – той ги е смъквал от рамката и ги ковал на стената на стаята си, където е квартирувал. Правел го от немотия. Същевременно при къщата-музей „Владимир Димитров – Майстора“ в Шишковци са монтирани нови указателни табели,. Изцяло обновено експозиционното пространство в къщата-музей, хвалят се от галерията.
Кякто и да е.Кой ли и кога ли не писа за Майстора. Умориха го тоя човек. То са академичин студии, по времето на Людмила Живкова – писаха, писаха. Импресии /М.Калдъръмов/, биографии, спомени. Костадин Еленков направо си го е заплюл – „Нова книга за Майстора“ /става въпрос за с.Дивля/. „Майстора се смее“ /Благой Ранов/. Човек на име И бивишят кмет на Шишковци Климент Терзийски ще пише за Майстора – събрал е разказано от последните му живи модели.Сега е галерията. Накрая библиотекарките от регионалната библиотека ще напишат и Книга за книгите за Майстора, та дано се приключи. Ще го уморят тоя човек.