Автор: Uploader

А-Б-е в Извор


Десетки сънародници от Западните покрайнини дойдоха при храма „Света Троица“ в босилеградското с.Извор, където всяка година отбелязват Деня на Българската просвета и култура и славянската писменост. С програма за празника гостува и хор и ученически състав от София. По правило тържествата по случай 24 май в Босилеградско се организират по пред строения през 1833-1838 год. храм „Света Троица“ в Извор. Към комплекса има и Килийно училище. Както си му е редът – дошъл и консулът в Ниш Едвин Сугарев, лидери и активът на комитет „Западни покрайнини“, от КИЦ-а в Босилеград.Както често се случва, пратилии програма от София – хор и ученици. Д заплачеш.
В това Извор се стига сам с високопроходим автомобил и организирано.От колко ли години правят пътя, реставрират храма, нещо се прави. Преди 30 години местни вкарваха овцете си да пладнуват в предверието на достолепния храм. Сега е по-друго.
Но а-бе в Извор, изнесена форма, родолюбие, български езиков жест ли. Какво? Демонстрация ли някаква. Изобщо с тая азбука – чествания, фаанфари, церемонии, нови дрехи. А, ей го. Щи караме от София ученици да рецитират а-бе-то. Където и когато на българите им идва отвътре, ако им идва изобщо – да рецитират. Може и наум. И без ноив дрехи. А на босилеградчани да се поклоним. Упорити. Упорити.

Всичко е писта

Всичко е писта


Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът Петър Паунов прерязаха лентата /леле-леле/ на обновената закрита лекоатлетическа писта в спортен комплекс Осогово в Кюстендил. Архиерейският наместник отец Генади благослови и освети ремонтираната зала. Ремонтът е на стойност 381 640 лв., като средствата за него са осигурени от Министерството на младежта и спорта. В залата за лека атлетика са извършени демонтажни дейности, монтаж на газови инсталации, машини и съоръжения за осигуряване на микроклимата в спортните съоръжения и са поставени нови осветителни тела. Ремонтирани са стените, положена е нова настилка върху пистата и са разчертани коридорите за бягане. “Искрена благодарност към всички вас треньори, състезатели, педагози и всички, които през дългите години не се уплашиха, нито от пек, нито от студ, а оставиха сърцето на спорта в Кюстендил и бяха това пламъче, което топлеше всички, не само в тази зала, а и във всички останали. Благодарение на Вас дойде тук и увереността, както на държавата така и на Министерство на спорта, благодарение на тази искра дойде и тази финансова инжекция и можем да се радваме на тази придобивка. Искрена благодарност към нашия гост, това вероятно е единственият човек, който нито болести, нито болки го спряха да дойде в Кюстендил. И двата пъти, с огромни болки, с патерици катереше стъпалата, преди малко повече от 15 месеца в декемврийския студ дойде да види тази зала и само, когато се огледа каза – това е мой ангажимент, дай ми проект за газ, за осветление, виждам че имате проект за настилката и ще дойда да поздравя всички. Благодаря за голямото сърце, в негово лице министерство на спорта дочака точно мъжа, който трябва да бъде и приятел, и партньор, и мениджър в областта на спорта. Признателност г- н Кралев! Добре дошъл!”, заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов. “Много съм щастлив да съм сред Вас и благодаря за топлото приветстване. С кметът Паунов сме приятели от много години и съм щастлив, че успяхме заедно да реализираме този проект за Царицата на спортовете. Когато дойдох, аз знам, че прави много за спорта в Кюстендил, но ние не бяхме правили сериозна инвестиция в спортната инфраструктура и дойдох да изберем обект, от който децата на Кюстендил ще имат голяма нужда и се спряхме на тази зала. Спомням си в какво състояние беше и знам колко голяма нужда имате от нея. Ще бъда много щастлив да ви гледам да прославяте по състезания и пистите родния Кюстендил. Дай Боже и някои от Вас да бъдат в националния отбор и да прославят и България. Имате примери като Цвети Кирилова, прекрасна състезателка прославяла България по света. Ние с кмета, един от най-добрите български кметове и не случайно толкова пъти Кюстендил го избирате за свой лидер и управник, ще продължим разговорите, за това – какви други спортни обекти ще можем да направим за децата на Кюстендил”, каза при откриването на закритата лекоатлетическа писта три дни преди евроизборите.

Ум да ти зайде. Тя, тая писта, май е откривана няколко пъти вече. Затова – да видим датата. 23 май 2019 г., три дни преди евровота. Тая писта ще се открива и наесен, преди местните избори. А ако влезеш в спортния комплекс „Осогово“, ще се побъркаш. Всичко е руини. Ама и какъв спорт в тоя град. Поне един отбор, една формация да просперира. Била просперирала борбата покарй ВИС-2. И това мина.
Така, че – пистата си е писта. Всичко е писта, особено преди избори.

Юг News

КН -то

КН -то

Нещо като емблема – метални около 1-метров букви тела „КН“ със символа за Кюстендилско – ябълката, бе аранжирана почти инкогнито в новореновирания парк „Галерията“ преди 24-майските празници, забелязват минувачи. Фигурата е при мраморната трибуна при „Пеещите фонтани“. Монтирането направи екип на общината. От отдел „Култура“ на администрацията отказват коментар – разбра се обаче, че идеята и одобрението е лично на кмета на общината Петър Паунов. Мястото веднага стана предпочитано за селфи и за любовни срещи, особено за тийнейджърите. Фигури с ябълка, символ на плодородието и овощарството на района, са и на други места в града или по подстъпите на Кюстендил. Например и при шадравани при входа на областната администрация. Там ябълката е на върха на нещо като пика, копие – просто такова е решенето на скулптора, автор на композицията. Преди години имаше нещо като ябълков цвят на стълби при с. Ябълково. После го сложиха за стожер и център на кръговото при Фантастико на влизане и излизане към София. Или зеленият надпис с кипарисчета „Кюстендил“ пред офосите на една банка, която утре освещава новоремонтиран офис. И т.н.
„Кн“-то е по регистрационните табелки на около 200 хил. коли, сочи неофоциалната статистика. Нявсякъде по страната. Както и в Босилеградско и Западните покрайнини. По София и морето има един лаф, видят ли кола с регистрационен номер „Кн…“.  „А-а, ВИС-2“, произнасят. Дори се коментира, че години, след като и Георги Илиев не бе между живите, не смеели да крадат коли с кюстендилска регистрация. Защото после, ще ги връщат и то тъпкано.
Но … „КН“! каквото и да носи това буквосъчетание. И каквото и да означава изтъпанчено до фонтаните при галерията на Майстора.

„Юг News

Какви „Косачи“

Какви „Косачи“

 


Изпитният вариант, генериран от журналист в сградата на Министерството на образованието, за темата, по която писаха учениците, е върху разказа „Косачи“ на Елин Пелин. Изпитът е под формата на тест, който бе генериран в 5.30 часа тази сутрин в просветното министерство чрез компютър между над 11 милиона възможни комбинации. Тестът съдържа 40 въпроса като има такива с един верен от четири възможни отговора, както и със свободен отговор. Последната 41-ва задача е създаване на аргументативен текст по дадена творба. Така описаха старта на тазгодишната матура медиите, пазейки на 300 % тайната кой точно автор се е паднал. Най-добре се държаха в затвора в Бобов дол. Там двама осъдени за различни /не казаха за какви/ престъпления мъже от пандиза, които са завършили успешно 12-и клас към затворническото училище, се явиха днес на матурата по БЕЛ, каза директорът Снежанка Славкова. Изпитът минал напълно нормално, добави тя. Матурата приключила за двамата затворника малко по-бързо. Те не са писали интерпретативно съчинение по разказа „Косачи“ на Елин Пелин. Дори и не го отваряли този модул, изтърва се директорката Снежинка Славкова.
То и за останалите училища май не е трябвало да го отварят. „Косачи“, какви „Косачи“. За тийнейджъри, които в нощта пред матурата са запивали до зори в някоя дискотека или на купон и са се натискали до насита. „Косачи“. По-добре да им се паднеше „Енеидата“ на Вергилий , например. Щяха да пишат със същия хъс и вникване в нещата. До двадесетина дни ще се знаят резултатите. Ще е пълно гробище. Или – може и да не е. Ако някой отнякъде е подсказвал и давал напътствие какво да се напише. Кой от днешните тийнейджъри би написал хубаво есе по „Косачи“. Кой. Това им е по-далечно и от „Енеидата“ например. Или да им бяха дали „Парижката света Богородица“. Тя горя наскоро. Дано заради това нещичко да са чули. Ама тя не е българско произведение. Няма значение. И тая матура мина. Всички вървим напред, цяло поколение, върви. Ще върви, я.

Юг News

Докога Галеви

Докога Галеви
Делото за отнемане на имущество за около 4 мил. и 200 хил. лева на дупнишките бизнесмени и бивши барети Пламен Галев и Ангел Христов-Геле, по-известни като братя Галеви, и техните съпруги, бе отложено за 30 септември т.г., постанови състав на окъжния съд в Кюстендил. Причините са несвършена работа от страна на вещи лица и непостъпващ отговор от страна министерството на правосъдието на република Сейшели за съдебна поръчка – там трябва да бъдат разпитани няколко свидетели, имащи отношение към процеса. Делото за отнемане на имущество – имоти, коли, оръжие, финанси по банкови сметки и др., на братя Галеви се води от 1912 год., когато Галеви, осъдени преди това на по 5 годиин затвор за организирана престъпна група и рекет изчезнаха и оттогава са в неизвестност. Днес беше 28-то заседание.
На него стана ясно, че вещи лица не са открили на адрес офиса на счетоводна къща, която има отношение по процеса. Както и не са представили в срок свои оценки и заключения, което затруднява защитниците на Галеви. Тия вещите или не им се работи, или не им се плаща, ама има да се помотават. А може и да са схванали безполезността на всичко, което се случи и случва по тоя процес вече седма година. Защо делото се бави толкова мъчително и какви са възможностите да завърши и кога? Адвокат Капка Гергинова, която представлява дружество, регистрирано на Вирджинските острови, с които Галеви са имали бизнес отношения, разчита нещата така – „да се оттегли искът“. Неин си е прочитът, ама май нещата натам отиват. Спиране на делото поради недказаност. За кое недоказаност. Галеви престъпници ли са, или не са. Щом ги осъдиха на по 5 години. Какви са. Нерелазириани затворници. Защо тогава да не им се отнеме имущество. Ако приключат делото, то ще е победа, дори триумф за Братята. Пък и те, на тяхно име, не се водело нищо. Тогава що за съдебни абсурди се разиграват и ще се разиграват. То и на служебните им защитници взе да им писва. След второто заседание за всяко следващо те получават по 100 лева хонорар. Ама те имат неизплатени. Та, и на тях им идва повече.
Да го спират и да обявят Братята за невинни и недосагеми. Нищо че ги няма. Докога – делото и Галевите. Да се връщат, щом не могат да ги осъдят и да им вземат нищо.

Юг News

Усмихнатите къщи за гости

Усмихнатите къщи за гости

 

По разпореждане на прокуратурата се прави проверка на 19 къщи за гости в Сапарева баня, построени със средства от ДФ “Земеделие”, обяви кметът на курортната община Калин Гелев. Проверката се прави от икономическа полиция към полицейския участък в града. В Сапарева баня са изградени и работят около 120 къщи за гости, само 19 от тях са с пари по фонд „Земеделие“. Те се проверяват от началото на тази седмица. Засега не се обявяват резултати и констатации. Кметът Гелев поясни, че се проверяват строителните книжа, разрешителните, регистрираните нощувки и пр. Той съобщи имената на някои от бенефициентите на ДФ “Земеделие”. Сред възползвалите се от дадената възможност са децата на двама нотариуси – Луиза Стоева, която е собственичка на къща за гости в квартала над стадиона, известен като “Квартала на богатите”, в имота са построени две залепени една за друга къщи с еднаква архитектура; и вилата на нотариус Стефан Сотиров в близост до някогашния стопански двор и до хотела на Георги Близнаков, който вече има нови собственици. Сред възползвалите се от програмата са и семейството на готвачката в “Ученическо хранене” в Дупница Галина Крекманова и автобусния шофьор от Крайници Андрей Крекманов. Семейството е получило субсидия около 250 000 лв. В списъка на къщите, на които се извърши проверка, са и трите къщички за гости на бившата финансистка на община Сапарева баня Калинка Андреева, която работи на тази позиция в продължение на години. Единият от синовете й – Светослав Андреев, е общински съветник от ПП “Отечество” по настоящем. Бизнесменът със строителна фирма от Сапарева баня Лазар Маргин е построил туристически комплекс от три къщи, също със средства от ДФ “Земеделие”. Собственикът на склад за хранителни продукти в Дупница Георги Портарски е построил с пари от фонда триетажна вила на Паничище в съседство с вилата на треньора на Братя Галеви Станко Станков.
Градоначалникът обаче не крие, че за месец април, когато имаше празници и къщите за гости са били пълни, не е внесен нито лев туристически данък в общинската хазна. „През същия месец хотелите и къщите за гости бяха пълни по време на дългата почивка за Великден. Стойността на данъка е в размер на 35 до 65 ст. за нощувка, в зависимост от категорията на туристическия обект. Не можем да извършваме проверки по всяко време на деня и в почивни дни. Служителите в общината имат право на 30 допълнителни часа извън работното им време. При проверки заедно с полицията са установявани нерегистрирани туристи, но хотелиерите заявяват, че това са техни близки или роднини от други места на България. Служителите не могат да търсят кой на кого е роднина. При запитване на гостите на даден туристически обект те са твърдели, че са роднини. Какво можем да направим като община? Трябва да се промени съзнанието на хотелиерите. Те изискват от общината да има добра инфраструктура, осветление, детски площадки, но за тях са необходими собствени приходи. За 2018 г. са внесени 32 851 лв. в касата на общината от туристически данък от 110 къщи за гости, хотели и стаи, отдавани под наем за нощувки. Очакваните постъпления от данък туризъм са около 65 000-70 000 лв. До миналата година таксата се плащаше на легло. От тази година се плаща за нощувка”, поясни Гелев. „Сред длъжниците са: вила “Лира”, Санаториумът, БТС в Сапарева баня, което дължи около 30 000 лв. за такса смет на хижите “Пионерска“ и “Ловна”, вила “Юлия” на нотариус Сотиров от Дупница, вилата на Лазар Маргин и др. В момента водим дела срещу собственици на фирми и хотелиери, които дължат много пари на общината. Изпратили сме предупредителни писма на някои от длъжниците. Миналата година Общинският съвет по мое искане опрости лихвите по дължащите суми, като идеята беше да се изплатят дълговете, но ефект няма”, заяви кметът Калин Гелев.
Защо чак сега, бе кмете това с проверките. Мини по Сапарева баня и ще видиш и с просто око какви имоти са се нароили – дрънкат. Е, та това по фонд „Земеделие“ ли е всичко. Били ги построили с банкови кредити. И така да е. Как няма да се внесе и 1 лев в хазната за пренатоварения месец април-2019. Щели да ги декларират след време, с декларациите пред НАП. Нищо такова. Сега. Що за махленски хитрости. Да си плащат всичко – данъци, такси, просрочвания, лихиви пр. А иначе е ясно. Все по-усмихнати са тия имоти по сапарейро. И техните собственици са все по. Някакви местни величия и фактори, и шеф на склад. Ама просперират. Всеки дай бог. И не чакайте смайващи резултати от проверките. Нали ги правят сапаревобанските ченгета. Така, де.

Юг News

Напълно изтървани

Напълно изтървани


При социализма хората са живели по-добре и този строй е по-добър от капитализма .Това мнение изразили и защитавали на кръгла маса на тема „Управлението – сложно и трудно, но и интересно и важно“ ученици от Дупница, казаха участвали в дебатите. Срещата на представители на местната власт с ученици от средните училища и учители бе организирана от катедра „Философски и политически науки“ във Философския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, РУО – Кюстендил и община Дупница. „При Тодор Живков хората са имали права, всички са работили и са били равни пред закона, а сега всеки прави каквото си иска. Дори това, че не е било разрешено излизането в чужбина, също е било по-добре”, категорично заяви ученичка от бившия Тютюнев техникум на дебата. Една от дискутираните теми беше за плюсовете и минусите на демократичния политически режим. Момичето даде пример и с паметника на връх Бузлуджа, който бил оставен да се руши, въпреки че е част от историята и бил построен с дарения от “народа”. Целта на кръглата маса, втора от началото на годината, е да се активира интересът у младите хора към темата за управлението и да се обърне вниманието им на неговата специфика и сложност. Обсъдени са видовете политически режими, техните плюсове и минуси, необходимите качества на лидера, споровете в парламента и общинския съвет, както и да разрешават определени казуси. Най-интересната тема за младежите бе тази за политическите режими и по-конкретно разликите между социализма и капитализма.
Зам.-областният управител на Кюстендил /родом от Бобошево/ Райчо Цветин, участник във форума, си обяснява смущаващите съждения на тийнейджърите с това, че родителите им са по чужбина, тях ги гледат бабите и дядовците, а старите обожават социализма и носталгията по Тодор Жевков е пълна. Нещата се предават през поколение – и доброто и лошото, философства Цветин. Ако общинари – съветници, членове на комисии, експерти тръгнат по училищата, то учениците ще почнат да схващат в какъв строй сме били допреди 30 години и как е сега. Колко е наивен Цветин. Тия, от дебата, и не само в Дупница, не им пука от нищо. Напълно изтървани. И ние покрай тях. Що за перспектива е да чакаш следващото поколение да възхвалява Бузлуджа, за които са дадени „народни пари“. Страшно е!

Юг News

Съд пиари

Съд пиари

 

10 от кандидатствалите 10 са допуснати до конкурса за „връзки с обществеността“ на окръжен съд в Кюстендил, съобщи на сайта си правораздавателното ведомство. Вторият тур е насрочен за 27 май т.г. Изискването към кандидатите е висшe образование степен „бакалавър“ или „магистър“, ноне се уточнява по каква специалност. От одобрените кандидати само един е мъж. Прави впечталение, че няма от безработните хора от местната медийна гилдия, а те не са малко. В Кюстендил по Нова година спря да излиза единственото печатно издание – седмичникът „Наблюдател“, за месеци нямаше информационен блок и единстената кабелна телевизия за града и района, която поднови рубриките си, все пак, и дори организира конкурс за репортери. Явили се шестима, но нито един не е бил одобрен, казаха явили се на кастинга. Не е ясно какво ще стане на конкурса за пиар на окръжния съд на 27-и май, но това е една добра възможност за безработни и от извън Кюстендил медийни хора да започнат работа. Вероятно не срещу лошо заплащане, коментират от местната журналистическа гилдия. Окръжният съд в съседния Благоевград вече назначи свой пиар – бивш репортер за Югозапада на една от централните телевезии. Разбира се – жена.
Интересно от какъв зор на 30-та година от „новото време“ съдълищата решиха да си назначават и пиар. С пожизнен статут в началото на демокрацията. Кой може да ги помръдне и смути. Съдиите са каста, не допускат външни хора – сами, само с колеги, си пият кафето и чашата вино, купуват си от друг град тоалетите, ходят на едни и същи дестинации през отпуските. Външни не допускат. А, ето че сега – пиари. Какво им става. Де да видим в Кюстендил. В благоевград взеха репортерка. Тук – да видим.

Юг News

Светла памет, чичко Пиш

Светла памет, чичко Пиш

Починал е поетът Велин Георгиев, роден в 1933 г., беше от хората, озарени да пишат поезия. Неговото ведро присъствие се предаваше заразително на околните. Гледаше на света с леко сърце и по тази причина житейските и политически несгоди, които го връхлетяха по времето на социализма не го пречупиха, а го закалиха. Поетът Велин Георгиев има издадени 37 книги, пет от които бе посветил на отишлите си от този свят събратя по перо. В далечните години след култа към личността, той бе обвинен за антинароден и антипартиен автор на национално съвещание, ръководено от самия Тодор Живков. Поводът беше непубликуваното и отхвърлено от печат стихотворение “Чужда кръв”. Тогава поетът живееше в Кюстендил, остана без работа и всички го отминаваха като прокажен. Престанаха да го печатат. Почти две десетилетия Велин Георгиев бе в зоната на здрача. Едва след промените, той получи отново правото си да бъде поет и журналист. Казваше: „Бях възмезден да ръководя всяка седмица поетичните вечери, посветени на поети, писатели, журналисти, да представям книгите им. Какво по-голямо щастие!”. Това ставаше в създадения и ръководен от него Национален литературен салон „Старинният файтон”. Там Велин Георгиев организираше всяка седмица творчески вечери в продължение на 23 години. Без никакво възнаграждение. Представил е над 800 творци. Една от последните си книги написа в памет на жена си Снежана Пейчева, неговата последна любов, най-голяма опора и литературен критик. След нейната смърт му останаха най-близките му приятели, сред които най-често се срещаха с поета Христо Чернаев и журналистката Маргарита Петринска в кварталното кафене. Но вече не беше онзи вечно ведър и усмихнат поет, който можеше да срещнете с кучето му на разходка из квартал „Младост”.
Така – надгробно пишат за Велин сайтове, атенции, по фейса. Няма значение какво пишат. В Кюстендил го знаят като пич и като поет. Двете вързани. Бръснел се на сухо – всяка сутрин, да се калява и изтезава. Любил и имал много жени /от тях и кюстендилки/. Посред нощ скубел от градинките рози и с корените и с калта по тях ги носел на любимата в спалнята. Любим поет е на миньори, тецаджии, цитигарат го по заваденията. И децата го знаят. За „летаруратурния файтон“ знаят всички. На една Седмица на детската книга беше с група поети в кюстендилското Пето ОУ. С тогавашния бард на мира Йордан Гуглев. Чете Гуглев, след него – някаква поетеса от столицата с корени в Кюстендил. Накрая рецитира и Велин. Стихотморението му се казваше „Чичко Пиш“. Децата знаят какво е пишкане. Ама от Велин разбраха какво е и писане, така де – Пиш, като писател.
Светла памет, чичко Пиш!

Юг News

Урната „Трекляно“

Урната „Трекляно“

 
143-ма избиратели по настоящ адрес в най-малката община в България -Трекляно, са подали заявление да гласуват на евровота в някоя от секциите в 19 -те села, казаха от администрацията. Предпочели са Трекляно. Въпреки това в избирателните списъци в общината избирателите се едва около 900. Машинно гласуване няма да има в нито една от осемте секции – а те са под 1000. 143-те заявления са от хора с постоянен адрес в София, Перник, Кюстендил, но от пролетта до късната есен са на село, в Треклянско, и предпочитат тук да упражнят вота си, казаха администратори. Трекляно е известно и с това, че регистрира голяма избирателна активност, която на всички досегашни вотове варира от 70 до 80 процента. При това партиите и коалициите не провеждат предизборни срещи или правят някаква кампания по обезлюдените селца, чието население в 19-те села е под 500 жители. Просто възрастните хора, каквито преобладаващо са в Треклянско, са по-дисциплинирани и отговорни и гласуват, без да ги агитират и да ги засипват с обещания, казват кметове от района. А министър не е стъпял в Треклянско последните 40-50 години, уточняват те.
Така-а. Всички да отидат за пуснат в урната от община Тресляно, това означава под 1000 гласа. Последните 75 години друга партия или политически съюз освен БКП, тук не е печелил избори. Така, че – работата ясна. От Треклянско са няколко първи секретари на ОК на БКП в Кюстендил при соца – Стойо Станоев, Георги Григоров. И една дузина генерали на ръководна позиция в ДНА. Сега – червеното острие Крум Зарков е внук на Ткекляно, коренът на баща му д-р Костадин Зарков е оттук, обявяват местни капацитети. Всичко е ясно. Само тия 143 заявления – защо са. В гербаджийски села в Дупнишко /например Кременик/ не е подадено нито едно заявление. Червена дисциплина. Или пък възрастните хора са истинските гласоподаватели – каквото и да става. А социолозите – бегом към Трекляно!

Юг News