Автор: Uploader

Купон

Купон
Окръжна прокуратура в Кюстендил разпореди проверка на обществената баня в 10-хилядиня ромски квартал „Изток”, за която има публикации в медиите, че работи и в извънредното положение. Това се случва днес, когато е Денят на ромите, а доста от хората в махалата ще искат да се изкъпят и подготвят за празненството, макар и в домашин условия. Така де. Банята в ромския квартал от година е частна, закупена чрез търг на общината за около 50 хил. лева, нъщи съществено. В нея има по 8 душа в две отделения – женско и мъжко, както и кабини, вани. Има и VIP отделение. И е ежедневно посещавана. Според публикации банята не е затворила и работи въпреки наложената карантина, наложена със заповед на министъра на здравеопазването относно противоепидемичните мерки срещу разпространението вируса Covid-19. Дали това е вярно, ще го установи разпоредената от прокуратурата проверка. Собственикът на комплекса и активист на ромския квартал – Сашо Кръстев-Яо, каза, че се прави ремонт в банята. Вътре има хора, но това не са клиенти, а майстори. И банята не се ползва, откакто е въведено извънредното положение.
Голям стратег е Яо.Знае кога се правят ремонти – това за карантината не го бърка. Пък и циганите некъпани ли да празнуват. Впрочем те си празнуват. Някъде след неделята децибелите в махалата пак бяха нагоре. Като корона вирусните случаи в България. То и затова може да си спретват купона. Къпани или некъпани – Яо да ги мисли.

Като за последно

Най-сетне ще бъде реставриран и саниран строеният през 15-и век Кадин мост над река Струма. Общината в Невестино обяви конкурс за фирма-изпълнител на строителните дейности. Вече има и подадена оферта от кюстендилска фирма. Заради наложената карантина комисията по конкурса  обаче  не може да се събере и да излезе с решение. Средствата – около 400 000 лева, са по Програмата за трансгранично сътрудничество, съвместно с община Дойран, Северна Македония. Там пък ще реставрират историческа кула. Кадин мост е завършен през 1470 година, става ясно от плочата с надпис на едно от перилата му. Дълъг е около 120 м, издигнат е върху 6-метрови колони, широк е 5 м и е част от пътната инфраструктура. Движението по него за МПС е с ограничение до 5 тона, но има и нарушения – местни разказват, че по него минавали миникомбайни и селскостопанска техника, а някои от парапетите са повредени. На моста преди години беше монтирано художествено осветление. Той е емблемата не само на Невестино, но и на целия Пиянечки край. В съчетание с неизменната Струма невеста, увековечена с импозантен бюст наблизо. Проектът предвижда укрепване на колоните и сводовете, както и реставрация на целия корпус. От двете страни ще се поставят пейки за отдих. Има идея асфалтовото покритие да бъде извадено и да бъдат поставени плочи – почти като в автентичния му вид през 15-и век, като по моста ще преминават само пешеходци.
Разбира се, че трябва да го реставрират, санират, охудожествяват и пр.Кадин мост. Изглежда доста окаян последните години. А и току мине някой трактор по него, с плуг и редосеялката отзад. Да се чудиш кой го допуска. Тоя мост трябва да се пази за още поне следващите 5 века. И трябва да се бърза с реставрациите. Защото тия пари, които са осигурени буквално минути преди корона вируса и затварянето на всякакви граници, партньорства, евро начинания и пр. , може да се окажат последни. Ей, го и комисията на кмета инж. Стаменков в Невестино не може да се събере и да покани фирмата изпълнител да подпишат договора. И да се заработи .Като за последно ще е с Кадин мост „готови“ пари от ЕВропа – по комйшийски. Тая свърши..

Ей, и това го има

DIGITAL CAMERA

Окръжен съд – Кюстендил и Районен съд – Кюстендил подкрепиха дарителската кампания за МБАЛ „Д – р Никола Василиев” в Кюстендил, съобщават от двете ведомства. Магистратите и съдебните служители дариха средства за лечебното заведение в подкрепа на лекарите и медицинските специалисти и битката им с коронавирусната инфекция. Събраната сума, която вече е преведена по сметката на кюстендилската болница е 4 000 лв. Районната болница в Кюстендил обяви дарителска сметка за събиране на средства за интерзивен респиратор, за който ще са необходими около.
И това го има – съдии да дават джобни пари. На тяхно място нямаше въобще да съобщавам колко са събрали магистратите. Та това едната заплата на действащ съдия в местния съд – предполагаме. Та в Дупница Ивайло Константинов, шеф на Юнион Ивкони, от раз даде за общинската болница там 5 000 лева. Пък и нищо не се казва дали и служители и чиновници в съдебната система-Кюстендил са дали нещо. Говори се, че и чистачка в съдебната палата взима около 1500. Жива и здрава да е.
Но, нека. Короновирусната трагедия не отминава – уви!. Съдиите могат да дадат отново. Няма да е зле. Имат – и да дават. Тях стагнацията не ги засяга

dav

, делата вървят виртуално. Съдилищата не са и няма как да затворят.

Генералското Цръвище


Работниците в Горско стопанство „Рилски манастир“ имат готовност като личен състав и техника да доставят храни, лекарства и необходимото до нуждаещи се по отдалечените и трудно достъпни села и махали в общините Рила и Кочериново, каза директорът на стопанството инж.Георги Кабзималски. Вече са направени срещи с двете общински управи за създаване на необходимата организация. И двете общини не разполагат с необходимите високопроходими автомобили, както и с хора, които биха могли да изпълнят доставки до отдалечените махали в някои от селата, които са планински, минава се дотам по стръмни изровени пътища .Това ще свършат горските. Освен всичко друго те познават и отлично района, отбеляза инж.Кабзималски. . Едно от отдалечените села в района е Цръвище, община Кочериново. Според коментари от това село е родословието на председателя на Националния оперативен щаб за борба с корона вируса генерал Венцислав Мутафчийски. Генералът ходил там, разказват по Рилското корито. Брат му е баща му имали къща там. И ген. Мутафчийски лани лятото ходил при тях, твърдят горските, а те знаят всичко, особено  за трудно достъпните места.
И ето още едно генералско село .Цръвище. С около 50, че и по-малко постоянни жители. Но става известно при пандемията от КОВИД-19. Генералско село си е вече. То и Дупница ще има претенции да е генералски град. Виж билбордовете, с които от дни е населен градът. Нема лошо. Важното е генералът да спечели битката с корона вируса. Всички да я спечелим. Тогава да сложат билборд с неговия лик и …. в Цръвище. Гарантирано там всички проби са отрицателни.

Време за съболезнования


83-годишен мъж с доказан COVID-19 е починал в кюстендилската болница, съобщи под максимално напрежение от ставащото гл. лекар на здравното заведение д-р Александър Величков. Той уточни, че мъжът е страдал от хронична лимфолевкоза (раково заболяване на кръвта), артериална хипертония, развил е и пневмония. Починал е от инсулт, мозъчен кръвоизлив. Пациентът бе хоспитализиран в кюстендилската болница на 23 март заради пневмонията. Това е третият починал от КОВИД-19 в болницата за по-малок от седмица. От здравното министерство изказаха съболезнования.
Наистина е време за съболезнования. И за никава утеха или успокоение. И шести случай с доказан COVID-19 приеха днес във въпросното отделение на болницата в Кюстендил. По мрежите взеха да пресмятат – 50% смъртност. Злостни са тия пресмятания и трябав да спрат. „Това да не е като да отидеш да си купиш краставици от пазара. Това са серизони заболявания, при които – каквото и да правиш, понякога свършват фатално“, защитава репекта на професията си един от лекарите регионалин шефове в Кюстендил. Сигурно е прав. Но и хората са смазани, все по-стресирани и сринати. Нещо добро трябав да се случи, крайно време е да. За да има нещо позитивно. Като това, че в дупнеишката болница изписаха първия излекуван за региона. Жив и здрав! Да му върви – във времената за съболезнования.

Вдомашаване


„Останете си вкъщи!“ – под това мото живеем вече месец. И целокупният народ взе да се вслушва и да спазва това „оставане“. Правилно .Ама се получава нещо опасно – „вдомашаване“. Личи си от пръв поглед. Смачкани и мръсни анцузи. Пуловери от напълно неясна „серия“ и година на производство и на обличане. Нещо като обувки – зимни, на нищо не приличат. И в тая аранжировка нашият човек е на опашката пред веригата магазин. И мирише. Дори и от разпоредената дистанция от 2 метра човек от човек. Не се ли къпят тия хора. Нали хигиената е ключов подход в борбата срещу корона вируса. Ама мирише. И на последната манджа, която са готвили в къщи /това „вкъщи“/, носи миризмата. И в говора е така – все едно си говорят с жената в кухнята. Простотии, битовизми, баналности, нашевизми. Маниери махленски. А сме на опашка. И после – на касата при плащането. Пак така.
Ясно. Тая затвореност мъчи всички ни. Всички сме изтрещели вече. Ама дано не стигнем до оскотяване. И след корона вируса, ако има „след“, няма съвземане от оскотяването. Засега  се вдамашаваме. Горе ще решават колко още. Май не те,  а коронавирусът.

Заброихме


Втори заболял от корона вирус , 57-годишен мъж, е починал в кюстендилската болница, съобщи днес след обяд гл. лекар на здравното заведение д-р Александър Величков. Мъжът беше с двойна бронхопневмония, хипертоник, върнал се със съпругата си, която е лекарка, наскоро от Германия. Постъпил в болницата в понеделник и беше интубиран. За два дни стана всичко при него. Преди няма и седмица в специалиализираното отделение на болницата почина 62-годишен мъж, също от Кюстендил, припомнят от болницата. И той за два дни. В същото отделение.
Това е. Заброихме жертвите, самите в Националния кризисен щаб ги наричат „загинали“. Като, че ли – правилно ги наричат. Война е. И прави впечатление – оздравелите ги споменават сами при журналистически въпрос, обикновено .Загиналите вървят и като извънредна новина /текст по време на вечериня филм иил емисия/. А защо. Цялата световна култура, – художествена, фолклорно народностна, модернистична или ретро, утвърждава живота като водещ. По-силен е. Дотук противоепидемиолозите са напът да коригират нещо по въпроса. Животът е по-силен от всичко. Както и да се брои.Амин!

Кога ще свърши

Кога ще свърши

bty

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите в 15-дневен срок лично да извърши проверка на инсталациите за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ и да представи обобщен доклад, съобщи пресцентърът на обвинението. Това е необходимо предвид голямата обществена значимост на проблема свързан със замърсяването на околната среда от дейността на ТЕЦ-а и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората, живеещи в населените места в непосредствена близост до съоръженията. Проверката следва да бъде извършена лично от министъра, с оглед на правомощията и задълженията му, респективно тези на подчинените му структури. Възлагането на проверката е и с оглед постъпилите по служебен път резултати от извършена на 30 март 2020 г. от РИОСВ-Перник проверка на ТЕЦ „Бобов дол“, разпоредена от Районна прокуратура – Дупница във връзка с информациите за възобновяване горенето на отпадъци. Министърът на околната среда и водите следва лично да провери и да докладва изпълнени ли са изискуемите условия за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД и дали в инсталациите на същия се горят само и единствено такива съобразно издаденото комплексно разрешително. Освен това трябва да се провери дали е монтирано предвиденото в комплексното разрешително оборудване /пречиствателни съоръжения -филтри , автоматични системи за извършване на собствени непрекъснати измервания. Допълнително екоминистърът трябва да обобщи дали съответства ли фактическото състояние на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД на всички условия, залегнали в комплексното разрешително, се казва в съобщението. В деня на проверката изпълнителинят шеф на ТЕЦ-а инж. Емил Христов обяви, че всички изисквания от тяхна страна вече са спазени и в централата се карат с камиони по около 20 тона дневно отпадъци от завода при гара Яна. В Бобов дол и в Дупница обаче недоумяват на какво основание екоминистърът е подновил разрешителното в ТЕЦ „Бобов дол“ да изгарят отпадъци. Казва го и кметът на Големо село, най-потърпевшо от използването на отпадъци като гориво в централата – Васил Васев.Изненадан съм, че им подновиха разрешението да използват отпадъци за горене. Били изпълнили изискванията – каквви изисквания са изпълнили?!“, пита се той.
„По-малко трябва да се говори – повече ад се мисли“, отбелязват по Дупнишко. Приказката за пешкира е вярна .Кой ще го обере. Самият Ревизоро намекна, че може да това да го споходи – оставка. Какво пък. Нищо чудно. Но да вземе да свършва всичко с тоя ТЕЦ и пушеците над и заради него.

По-маските


На извънредното си заседание днес правителството одобри договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия, за доставка на лични предпазни средства. Министерството на здравеопазването ще закупи 1 милион медицински маски от най високия клас, на стойност 1 милион 670 хиляди евро. Тези маски ще се използват от персонала в лечебните заведения, служителите на РЗИ в страната и други служители ангажирани в работата срещу разпространението на Covid-19 в България. Маските за лице, тип KN95 могат да филтрират частици с 95% ефективност, според китайския национален стандарт. По-рано днес здравният министър издаде заповед всички граждани, които се намират на закрити или открити обществени места трябва да носят защитна маска.
Ето я и маската – символ и знак за разслоението в общиството ни. Вижте какви маски слагат министрите, генералите медици, босовете, манекенките, журналистките. И колко неудачни композиции по лицата на ежедневния българин. Хеле, като се почна едно шиене по цехчета, че и самоделки в домашни условия. Няма що – по маската ще разбереш всичко за човека, надянал я с такава неохота заради заповедта на цял здравен министър. А уж сме равни пред корона вируса. Не, не сме. Принц Чалз, британският престолонаследник, го излекуваха за 7 дни. Кирил Домусчиев, боса на „Лудогорец“ и председател на КРИБ – че и за по-малко. Така ще е и с британския премиер Борис Джонсън – ще видите. А пък масовия ударен от коварната болест човек, да се лекува със седмици, с карантините – с още толкова седмици, а за някои – просто няма друг финал освен смъртта и обаждане в погребалната агенция. Защо всички не ги лекуват за седмица, като Домусчиев, неволно се пита българинът. Вече ще се пита през маската. Не тази от китайския внос или през по-маската. От през масовката.

На плувка или на дъно

bty
bty
bty

Десетки кюстендилци и въдичари от района са по река Струма последните дни – така бягат от карантината заради корона вируса и скуката вкъщи. Най-много се събират при Кадин мост при с.Невестино, известно като Парка – разкошно и достъпно място за въдичарите. Някои се и крият при колоните на Кадин мост. Добре екипираните и съсредоточени в дебненето на някое по-така парче мъже се оплакват, че им омръзва да са все в къщи, палят колата, скриват по-добре въдиците и такъмите по багажниците за пред ченгетата на КПП-та на изхода на Кюстендил и поемат към дестинациите край Невестино, Четирци и др. На реката е по-динамично и по-интересно, а и имат попадения – хващат хубави парчета риба .“На всеки половин час ударям по нещо, излезе страхотен скобар, похвали се през уикенда мъж. И добави – „В къщи не се седи. За седмица съм качил 5 кила, мускулна треска ма хвана от лежане Ѝсковах се целият. А тука е супер“, и показва живарника, в който се мята похваленият вече скобар.
Въдичарите са много хитро съсловие. Знаят си разни техники как да замятат и да хващат рибата – на плувка, на дъно, търсят я на тесто или с разниет примамки. Спазват физическата /социалната де/ дистанция по брега – разбира се, и те имат едно наум заради КОВИД-19. Но си струва да се измъкнеш по тоя начин. Дано да е на плувка, не на дъно. Да не стигаме дъното. А КОВИД-ът да отплува. Възможно най-бързо.