Author: Uploader

Инвитро

Инвитро

42874871 – caucasian baby in test tube 3d

Oбщинa Дyпницa отново щe пoмoгнe финaнcoвo нa 11 ceмeйcтвa c peпpoдyĸтивни пpoблeми, решиха го без проблем общинскитеъсъветници. Дaден а ĸapтблaнш зa oтпycĸaнe нa cpeдcтвa зa инвитpo пpoцeдypи нa вcичĸи ĸaндидaтcтвaли зa пoдпoмaгaнe. Bcяĸo ceмeйcтвo щe пoлyчи пo 2 000 лeвa. Условията се знаят -отпycĸa се финaнcoва пoмoщ зa пpoцeдypи и дeйнocти пo acиcтиpaнa peпpoдyĸция нa ceмeйcтвa и лицa, живeeщи нa ceмeйни нaчaлa, c peпpoдyĸтивни пpoблeми oт 2012 г. Πъpвoнaчaлнo ce oтпycĸaxa пo 1 500 лeвa, нo минaлaтa гoдинa cyмaтa бe yвeличeнa нa 2 000 лeвa. Зa пъpвитe 6 мeceцa нa тaзи гoдинa блaгoдapeниe нa пoдпoмaгaнeтo в Дyпницa c poжби ca ce cдoбили 4 ceмeйcтвa.
Ин витро-то е нещо, за което община Дупница заслужава само адмирации. Иначе тукашната управа сътворява доста глупости и бля-бля решениая но в подпомагането на репродуктивните проблеми, колебание няма. Сред първите 4 общини в страната. Дотам, че и възрастни хора по Горно поле вече вярват – бездетието се лекува. Да стискаме палци!

Последната човешка гара

Последната човешка гара

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

новоцаразените с КОВИД-19 oт Дoмa зa cтapи xopa в Koчepинoвo, казаха от областния крицисен щаб в Кюстендил. С пoлoжитeлни пpoби в комплекса са вече 44 от общо 60 домуващи. Пред медиите директорът на дома Eлeнa Игнaтoвa апелари да се включат доброволци – най-вече по обслужването и храненето на възрастните хора, след като 10 от персонала също са заразени. Просто няма кой да подава храна на тия стари и непоправимо болни хора. На които КОВИД-ът едва ли е най-големият проблем.
По някаква ирония тоя дом е до жпгара „Кочериново“. И тия хора сигурно асоциират дали един ден няма да се камат на влака и да се връщат откъдето съдлбата ги е изпратила. Уви. За тях това е последната човешка гара. И, дай боже, бързо съвземане след корона вируса.

Елха

Елха
Докараха, стовариха и изправиха елхата на централния пл. Велбъжд. Малко хора видяха това действие на екипа от отдел „Култура“, който за седменадесети пореден път, откакто кмет е П.Паунов, трябва да се справи с декорите за празничността в дните 10 декември-10 януари следваща година. Двамата мъже си знаят нещата, катерчат се пъргаво и по това елхово дърво. Само, че.
Всичко е толкова унило и нерадостно. И – а-а, и обречено. Малцината минувачи по площада не я забелязват елхата, повече се питат колко са новозаразените и колко са си отишли в местната болница от КОВИД – по-скоро. Бизнесменът, който от близо 30 години ситуира кърчмана винарна „Сам дойдох“ до площада, мъчително се питаше дали да я отвори и при какви мерки за безопасност. Вече му е ясно – няма да може да я отвори, освен ако не продава ястия за вкъщи или за офиса – такава е заповедта на здравния министър за новите противоепидимечни мерки.Жестоко! Каква ще е тая елха, тая Коледа, тая 2021г Господи!

Новите дървета

Новите дървета
След като бяха изсечени около 20 и такива в лошо състояние дървета, общината в Кюстендил започна засаждането на мястото на изгнилите и изкоренените нови. Засаждането ще продължи и през пролетта.Стари десетителтни липи, кестени, брези бяха отрязани след извършеното експертно обследване на потенциално опасните дървесни видове в централната градска част. През изминалата седмица бяха засадени общо 20 – 6 блиродендрона (вид лирово дърво, 7 японски вишни, 5 каталпи и 2 липи – разположени по ул. „Демокрация“ и по градинката пред сградата на общината. Те са укепени, за да са по-устойчиви. Предстои залесяване и в останалата част на центъра на града, като по план то ще продължи и през пролетта в още 6 района в града.
Едва ли ше се ковпетсира отсеменото. Но – добре дзошли на новите дървета .Дано се хванат и да радват следващите поколения кюстенидци, ама в какви времена ги садят и как ги садят…. Дай, боже!

Всички към бакалиите

Всички към бакалиите
Удължаване на обявената извънредна обстановка с 4 месеца – до март 2021 година, преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли. Преустановяване на всякакви колективни спортни мероприятия, културни институции, семинари, конкурси и частни тържества. Продължаване на забраната в дискотеки и нощни клубове, както и преустановяване на работата на всички заведения за хранене, включително ресторанти и кафенета, като ще се разрешава работа единствено за доставки по домовете. Преустановяване работа на всички нехранителни магазини, включително и молове, както и пълна забрана за организиране и провеждане на екскурзии. Дочакахме го – пълен локдаун от петък! Седмици наред, та до Коледа, любимо място ще е бакалията, селският магазин. Който е и кръчма и местен парламент. Духовните центрове на българина са кръчмата и манастирът. Кръчмата, т.е. бакалията, остава в сила.Манастирите ще пустеят – цяла зима, зависи от КОВИД-а докога.
Затова – най-нормално е да се запътим към бакалията. Дано по рафтовете и да има всичко – от лоени свещи и презервативи до електроника.

IN MEMORIAM

IN MEMORIAM
В безкрайната редица на добрите хора
Отиде си шефът на Регионалната инспекция по труда в Кюстендил инж.Валентин Златински. Покосен от КОВИД-а, за 16-17 дни. Нямаше скоро такава вест, която да покруси Кюстендил. Всички. Защото Вальо беше в безкрайната редица на добрите хора. А те се отиват без време /той на 57г./ и си отиват постоянно. Безукорно точен, умерен, начетен, енциклопедичен в своята област /завършил е „редки метали“ в Московския минногеоложки институт, с отличие. Снимката му е във фоайето на ВУЗ-а до ден днешен/. В Инспекцията го обожаваха, нищо че са инспектори. И работеше за всички – в буквалния смисъл на думата.
За всяка смърт има причина. И за неговата. КОВИД-ът, за който все още не се знае как, по какъв начин и докъде действа и поразява. Нелепо е, че се случва, и се случи и при Златински. Мал шанс.
Никакъв малшанс. Той остава. Сбогом, приятелю! Светла да е паметта ти!!!

Докторът Вeличков

Докторът Вeличков
Около 80% от тестваните в Кюстендил се оказват с положителна проба за КОВИД-19, през спешно приемното отделение на болницата минават над 130 пациенти със симптоми за денонощие – това обяви днес главният лекар на районната болница д-р Александър Величков. Болницата разполага с 90 легла в двете КОВИД отделения, от които вече са заети 80, ие на пределан а потенциала си. „Това са средно 80 проби на ден, като 80% от тях са положителни. Като се има предвид, че тази бройка за страната е 30-40 %, а в Кюстендил, тя е 80%. Ежедневно около 120-130 души преминават за прегледи през Спешно отделение. От началото на месеца има приети и изписани около 180 пациенти, като средно между 10-15 човека се приемат на ден. Изправени сме пред една изключително тежка ситуация с върховни усилия на и без това малкия персонал на болницата, за да можем да се справим с така създалата се ситуация, обясни д-р Александър Величков. Засегна и психозите около КОВИД-а на местно ниво. Апелира многократно да се спазват противоепидемичните мерки. Ама какво, като апелира.
Какво прави друго впечатление обаче извън лошата статистика. Че този човек изглежда вече много добре е изучил корона вируса. Кардеолог е, а изнесе пред репортерите и аудторията на медиите им здравна беседа по страшния здравен пробем корона вирус. Като печен пулмолог плюс вирусолог . Е, как няма, като ден и нощ е в болницата и в КОВИД отделенията. Не се знае дали се води подробен дневник на заболяванията на пациентите в отделенията /би трябвало – на 100% !/, а д-р Величков знае за всеки един пациент как се е случило и какъв е финалът му. Тоя човек изгежда сам се бори с епидемията в града. Изглежда много изтощен, биха казали някои – „гроги“, ама не сяда. И в приемното отделение дава дежурства, да е очи в очи с епидемията постоянно. Никой, ама никой, в Кюстендил не може да си представи какво би станало в тоя здравна катастрофа при КОВИД-а в Кюстендил , ако шеф на тая болница не беше д-р Александър Величков. Давай, докторе!

Вълчари

Вълчари
Над пет вълка повалиха ловци от дружинките, които ловуват по Треклянско, казаха от ловното дружество „Сокол“ в Кюстендил. На места са засечени цели глутници от хищниците, каза ловецът Георги Георгиев, председател на дружинката в с.Злогош. Вълците са отстреляни на различни места по време на лов за дива свиня. Една от местностите при Долни Кортен така се и начира – Вучарника /Вълчарника/. Там млад ловец кюстендилец ударил вълчица. „Има ги хищниците по Труклянско. Преди бяха в района на с.Преколница, при границата с Македония. Взехме мерки и се прехвърлиха в Треклянско. Вълците се струлят при лов на дива свиня, това си е правило. Тогава излизат“, пояснява Венко Калинчев, секретар на дружеството „Сокол“. Сред ловците пък много се коментира и това, че от месеци не се плаща премия за убит хищник, както е било преди години. Тогава давали по 50 лева за убит хищник, а от Горското – по 2 кубика боров материал. Щедрите времена отминаха безвъзвратно. Премиите спрели и за това, че някои ловци предавали като доказателство замразена глава на вълк или на чакал, убит обаче на други места в страната – не от човека, кандидатстващ за премията, , казаха ловци от Кюстендилско.
Значи вълчарите нямат материален стимул да повалят хищниците. Но продължават да са невероятно щастливи, ако убеят вълк /вълчица/. Вуеднага се снимат ио качват видео по мрежите. И „бам“ на предната броня на джипа оклещения звяр, с разчекната уста. И тръгваме из квартала, че и из града. Може и глиган да е на бронята. Що за естетика е това. Трепят, трепят. Да се фукат и изпаздат в еуфория там, по горите. Що за кръвожадност е това с бронята. Време е не премии, а санкции да има. Иначе да си трепят вълци, ако са вълчари.

По-малко Македония

По-малко Македония
„Напълно е възможно македонците да продължат с фанатичния си македонизъм и през следващите години… Всички медии са еднакви в злостта си към България и във фанатичното им българофобство. С нещо е увредено това общество. Увредено е със сърбокомунизъм, с Титов комунизъм“. Коментарът направи пред БНР проф. Кирил Топалов, член на съвместната българо-македонска историческа комисия. Според него слухът за външен натиск по темата е силно преувеличен. „Чудя се малко на Европа и на европейските политики, които показват, че биха желали тази държава да влезе в ЕС. Те не знаят какво искат… Държава, която води хората по стъпките на Тито, иска да влезе в Европейския съюз“. „Те са македонци регионално, но етнически са българи. Дано преоценят историята и битието си и да покажат едно по-европейско мислене. Тогава ние ще бъдем първите, които ще ги подкрепим“. Професорът е на неизбежното академично ниво. Как в ежедневието. Ами, македонците, които в Кюстендил, са показателни. И те не мразят /виж публиказии в Юг нюз“ преди 2017а/. Или от завист го правят. „Кога на България и трябваше договор със Северна Македония, Борисов дойде в Скопие и го подписаха за 2 минути. Сега, кога на Македония и требе договор – не може. Е, редно ли е за е така“, умува нашенец от Куманово, който идва по n пъти на година и търгува с българско гражданство. И философства на всимчкото отгоре. Над 15 хиляди са такива вече само с адресна регистрация в Кюстендил, ами в Благоевград, Петрич, другаде. Да не би да се чувстват българи – ами, пътува им се по Европа с българки паспорт. Че Тито вече го няма. Абе, Титов посткомунизъм.
Зятова – по-малко Македония. Не може всяка втора песен по фолк каналите да каканиже „Македонио, Македонио / в стила на актьора Кумчев, лека му пръст/, или на паметника та Тодор Александров в центъра на Кюстендил да се мъдри това „Всичко за Македония“.

Алчни ченгета

Алчни ченгета
С протестен палатков лагер и изложба пред Народното събрание синдикатите в МВР напомнят, че искат 30-процентно увеличение на заплатите. От синдикалната федерация на служителите не изключват организирането на нов национален протест. Палатковият лагер и изложбата ще останат пред сградата на парламента до края на седмицата. Ще бъде показан снимков материал за работата на полицаите на първа линия по време на пандемията. „Не бяхме фиксирали процент в исканията. Искахме преговори между равнопоставени партньори. По време на преговори се правят отстъпки. Факт е обаче, че по тази тема преговори не се състояха“, заяви пред БНР Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Относно предложението част от средствата за по-високи възнаграждения на полицаи и медици да дойдат от пренасочване на средства за детски надбавки, Попов поясни, че „тази провокация си има автори и те са се подписали“. Провокацията може да е умишлена и съзнателна, но може и да е извършена, без да се предвидят последствията, смята Попов. „И като граждани, и като хора можем да кажем, че в чисто морален план тези хора загубиха правото да представляват когото и да е“, посочи той в предаването „Преди всички“ на БНР. Идеята да се прехвърлят пари от детските надбавки към полицаите Валентин Попов нарече „идиотска“.„Това вече надхвърля категорията обида. В този случаи колегите побесняха съвсем основателно.“ Попов не изключва да се стигне до ескалация на напрежението. „Наистина е изключително безотговорно да се заиграваш с такава тема по този начин. Тези хора са в положението на човек, който се опитва да загаси огъня, който сам е запалил, с кофа бензин“. Създава се напрежение между родители, здравни работници и служители от сектор сигурност, категоричен е Валентин Попов. Ако няма решение на проблема, което повече или по-малко да ни устройва, след края на седмицата ще помислим за следващ национален протест, декларира той. Попов заяви, че са предвидим синдикат и са били твърде толерантни, но всичко си има граници. „Търпението ни също. /…/ Направихме повече от достатъчно жестове на добронамереност. Очевидно това е било наша грешка.“
Да е имало година, в която ченгетата да не се разпротестират – не си спомняме. Какво искат ченгетата. Колко техни колеги от всякъкъв ранг и позиция ги хващаха в корупция, в бандитски и рекетьорски структури. Съдят ги. Лафът „Сега к,во праим“, е от ченгетата, когато директно намекват за нещо „сухо“ от спрян за проверка. Ами, привилегиите им. Когато някой го заболи зъб, ходи при зъболекаря си, плаща си от-до. Ченгетата имат ведомствен лекар и зъболекар. Безплатно. Ами почивните бази по морета и балкани. Срещу 7-8 лева на ден отмарят в добре обзаведени бази. И друго – май си оставаме страната с най-много ченгета от глава на населението. И въпреки това – постоянно се назначават нови. Но я кандидатствайте по общия ред да ви назначат. Все са хора наследници на соцсистемата и милиционерската номенклатура. Рядко някой сиромах да вземат. И все им са малки заплатите. Има и друго. На учителите, като им я вдигнаха, да не би да се подобри качеството на образованието. „Дръжки“, то сега няма и училище. И причината в това не е коронавирусът. И с ченгетата а така. 40% да им качат заплатите, не 30%. Те си остават ченгета и работа от тях много-много…