Автор: Uploader

Напълно ошашавени

Напълно ошашавени
Измерване концентрацията на радон ще се прави в над 600 жилища в Кюстендил и 9-те общини рагиона, казаха от областната инспекция по здравеопазване. Това се прави всяка година, като участието е доброволно – монтираните на детекторите по желание на обитателите в съответното жилище. Ще бъдат поставени 684 детектора.Радонът е газ, който се излъчва отземните недра при разпадане на уран, възможна е концентрация в приземните и подземните помещения – най-вече. Тогава може да има вредно въздейстиве за дравето на хората. Досега не са установявани завишени концентрации, казааха експерти. „Напълно доброволно е – който не иска, няма+, успокоява Силивя Диманова, шеф на лаборатория при регионалназа здравна инспекция в Кюстендил.
Вода, боклуци внос, дим и мирис, грип и хепатит, китайски вирус, африканска чума по прасетата, тол токси, винетки /електронни/ , повишени глоби за скорост в населени и извън населени местау разгневени хотелиери и ресторантьори, бонуси за непушачите /ама никога/ и пр. и пр. Сега и радон. Представяте ли си да ви лепнат един детектор в кухнята и да мерите „изпарения“ от уран. Пълно ошашавяване. Беден и ошашавен народ се манипулира и управлява най-лесно. Още ще има.

Хотелосервитьорско

Хотелосервитьорско
Собственици на хотели и на заведения от Кюстендил и работещи в бранша се събират в петък след обяд, за да решат за участието си в протестите, казаха от съвета по туризъм в града, в който членуват около 30 собственици на такива обекти. Предварително вече е обявено, че на 25,26,27 и 28 януари персоналът на повечето заведения в града ще бъде с жълти тениски в знак на протест. И от тукашната гилдия на хотелджиите и ресторантьорите недоволостват срещу искането за намаляване на ДДС до 5 % и отлагане влизането в сила на наредба Н-18, Ностоява се до изчистване на всички проблеми по нея. Протестът е от събота до вторник.В петък от сдруженето в Кюстендил ще раздадат „сигналните“ жълти тениски – лого на протестите. Персоналът на 10 заведения за хранене и в Дупница ще работят с жълти тениски с логото на протеста. Очаква се до събота да се включат и други Ако исканията не бъдат изпълнени и не се стигне до споразумение и дупничани ще се включат в националния протест на 29 януари.
Остана ли гилдия непротестирала. Гробарите може би. Хотелджиите и ресторантьорите скачат срещу някакво готвено им по наредба ДДС. И надяват жълтото. Едно от исканията им е бакшишът за сервитьорите, трябвал си регламент. И т.н. Щом и хотелджиите се нахъсват, значи всеки може да си прави и да си държи на неговите браншови правила. Иначе вриш-кипиш и протестираш. А, че от общината обявиха, че половината предлагащи нощувки и подслон не си плащат данъците, това не е за жълта жилетка – просто не е. Даже и много си го плащат – половината, биха казали тия от по този тип комплекси и заведения. И едно предложение – що не изпротестират пред оная зловеща фасада – хотелът „Пауталия“ на пъпа на Кюстендил. Става. Всички ще ги видят

dav

.

Кости


Районната прокуратура в Дупница е разпоредила проверка и разследване на случая с разхвърляни кости по нерегламентирано сметище при подлез на АМ „Струма“, казаха от обвинението. Преминаващи оттам сигнализират, че при подлеза на пътя за с.Блажиево има камара кости /3-4 каруци/ и остататъци от животни. В прокуратурата е постъпила докладна записка от Районното управление на полицията за открито нерегламентирано сметище при подлеза за Блажиево, в което са изхвърляни биологични отпадъци от животински произход. Разследването ще извърши Икономическа полиция и ветеринарни специалисти от областната агенция по контрол на храните, които ще направят оглед на мястото. За да се установи видът на отпадъците, тяхното количество и произход. От общината в Дупница казаха, че са изпращали техника и екип, за да почисти терена. Според коментари костите и животинските остатъци се изхвърлят от фермери и стопани на животни, които след клане изхвърлят костите и отпадъците, които не се използват. Това се правело най-вече около празниците – Коледа и Нова година, когато са заклани повече животни от частните стопанства и стадата наблизо.
Това официално. А иначе кой в Дупница не знае кои са касапите на града и къде хвърлят карантиите, краката, рогата и опашките от съсечените крави, телета, коне, кози и пр. Карат и от други райони, от Ихтиманско и Самоковско например. И не е само при тоя подлез, по доста от деретата е така с костите. Откакто мина магистралата край Дупница и селата, тя е предпочитана за сметоизхвърляне и дори за екарисаж става по по-затънтените места. То скоро циганите и от костите ще почнат да правят суровина – туткал, лепило, брашно, пособия. Или ще почнат да им ги изкупуват. И тогава ще е по-чисто под АМ „Струма“. Иначе ни община, ни прокуратура, ни агенции ще се справят.

„Клас стани!“ за чужбинчетата

„Клас стани!“ за чужбинчетата
Стотици родени в чужбина и деца на родители с двойно гражданство и адресна регистрация в Кюстендил и региона остават необхванати в училищно обучение, беше коментирано на заседание на областния координационен център по обхвата за образованието. 13 съвместни правят обходи, за да върнат в клас деца на проблемни, социално слаби или на семейства в чужбина. За учебната 2018/2019 г. екипите са извършили общо 371 обходи, а за учебната 2019/2020 г. – 347 бр. досега. В резултат на предприетите мерки за закрила десетки деца, над 50, са върнати успешно в образователната система, като е оказана и подкрепа за по-лесната им адаптация в условията на училищната среда. Десетки, родени в чужбина, обаче остават извън обхвата, каза зам.-областният управител на Кюстендил д-р Матей Попниколов, който ръководи заседанието
Къде ще ги хванат и обхванат чужбинчетата. И защо. Да си учат по Странство – шансът им да спестят тоя бардак българско образование, си заслужава. Иначе има да учат Баба Илийца, Немилите недраги на Дядо Вазов,, Андрешко или за леля Дъмша по Елин Пелин, в най-добрия случай – за Ралица на П.П.Славейков. А по география – за МК „Кремиковци“ например. Да си седят по чужбината. А тука чиновниците да си ги търсят, да ги търсят и да си пряват координационни центрове, комисии, щабове, заседания. И да вкарват обратно в клас циганите – дори и тия над 30 г. И да отчитат успеваемост. А тия с двойното гражданство – и децата им са с двойно. Те па да ги запишат македончетата в български училища. Точно никога.

Как се мери грипът

Как се мери грипът
Грипна епидемия е обявена за общините Дупница и Сапареав баня, казаха от регионалната инспекция по здравеопазване в Кюстендил. Седмичната заболяваемост за Дупница е 242, а за Сапарева баня – 263, на хиляда жители, уточниха от инспекцията. От утре, вторник, всички учебни заведения на територията на двете общини преустановяват учебните занятия, които ще бъдат възстановени на 28 януари, става ясно от писмо от Регионалното управление по образованието в Кюстендил. Заповедта на кметовоте ще бъде сведена до знанието на всички директори на училища. Прекратяват се консултациите за бременни и кърмачета, плановите операции, свижданията, имунизациите – до второ нареждане, когато заболяваемостта започне да спада, каза д -р Елиана Кръстева от РЗИ в Кюстендил. В самия областен град заболелите са под „прага“ за обяваване на епидемия, добави тя.
Ясно – грипът вкара гол от засада. Никой в Кюстендил и докторското съсловие не споменаваше, че от раз ще има епидемии.Думи сладки за аптекарите – по телевизията се скъсват да рекламират противодействаищи лекарства, прахове, хватки и системи. Нещо нагласено и с грипа се получава. Как го мерят, как ги броят болните. Още толкоав колкото са по папките на РЗИ, не са отишли на доктор и няма и да отидат. Кой ги регистрира тях. И друго – нали се провали кампанията с противогрипната ваксина, поне в Кюстендил се провали. Какво се прави в такива случаи. Да не подлъгват хората изобщо за догодина. С ваксина и без ваксина – все тая. Препоръка – да се излиза на чист въздух, да се проветряват помещенията, съветват противогрипно. Най-много грип има по Родопите с хипер въздух, а в Кюстендилско – в планиннсикя град Сапарева баня. Точно никакви статистики, профилактики, епидимии, ваксини и пр. Не шашавете народа, доктори!

Кретенията е ежедневие

Кретенията е ежедневие
64-годишен кюстендилец е задържан снощи по подозрение за убийството на съпругата си. Престъплението е извършено в квартал „Герена” в областния град, съобщиха от полицията. Разследващите работят по установяване на фактите и причините за случая. Това е четвърто убийство в този квартал за по-малко от година, сочи статистиката. Сигналът в полицията е постъпил от роднини на 63-годишна жена, починала в жилището си вчера след обяд. Те имали съмнения, че смъртта не е настъпила по естествен начин. Предприети са незабавни процесуално-следствени действия от криминалистите. Заподозреният съпруг е задържан около 17,00 ч. в събота. Трупът е закаран за аутопсия. При първоначалния оглед са установени следи от насилие – наранявания по тялото, каза говорителят на областната дирекция – Катя Табачка. Иззети са множество веществени доказателства. Работата по започнатото досъдебно производство продължава под прякото ръководство на дежурен прокурор от Окръжна прокуратура-Кюстендил.
Кретения – какво друго. Толкова народ накретеняса, че и една дума накриво, хващаш ножа и… това е краят . Не е само в Герена, нявсякъде. В Жиленци се клаха подпийнали комшши, съсеченият беше заровен в дъното на двора от убиеца. Неотдавна в умрялото треклянско  с.Косово някакъв затри жена си, дошла от София да го навести. Някаква от лекия тип закла пенсионер в бобовдолското Мламолово преди месец-два. Убийство и в Крайници имаше. Ежедневие. Кретенията е ежедневие

Дим и димки

Дим и димки

dav

Няма вредни емисии при изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“, каза екоминистърът Емил Димитров след продължилата повече от час среща с ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“ тази вечер. Той обяви, че е пристигнал в централата, за да се запознае със ситуацията и да окаже съдействие по започналата от Районната прокуратура в Дупница проверка по сигнал, че в централата се изгарят нерегламентирано отпадъци. Министър Емил Димитров отказа подробни коментари за разговорите си с ръководството на централата, в която имаше и екип на РИОСВ – Перник. И все пак:“Всичко е в ръцата на Окръжна прокуратура – Кюстендил. Предстои. В понеделник ще се изземват документи, ще се доставят, за да видим какво точно се е случило в оригинал. Това е. Нямам новина. Никой няма и не следва на този етап да бъде задържан“. Разполага ли с технология ТЕЦ „Бобов дол“ за преработка на отпадъци с цел изгаряне? „В машината, в която се е следвало, в количаството, в което се е следвало, няма вредни емисии, но няма разрешителни. Затова казах да преустановят, докато си получат разрешителното. За едната машина имат разрешително, но за другите две нямат“.
А, разбери нещо. Машини, разрешителни, няма вредни емисии и пр. Абе, хората си го знат – дим и мириз. Ревизоро – „няма нищо“ и „прокуратурата ще каже“. Бай Х…у…о. Ти за какво си министър, бе. Какнвото ти казаха в ТЕЦ-а, всичко е вярно. Да, бе. Поживей в Големо село и ще говориш друго. Димът отгоре. И тогава – без димки

Завяхващият Биньо

Завяхващият Биньо

В читaлищe „Бpaтcтвo 1869” в Kюcтeндил e oтĸpитa фoтoдoĸyмeнтaлнa излoжбa пo пoвoд 81-гoдишнинaтa oт poждeниeтo нa Биньo Ивaнoв – пoeта, cвъpзaл тpaйнo cъдбaтa cи c гpaдa. Излoжбaтa cъдъpжa cтиxocбиpĸи нa aвтopa, ĸниги, пocвeтeни нa нeгo, ĸaĸтo и apxивни cнимĸи за нeгoвия живoт. Бeше oбявeнo чeтиpинaдeceтoтo издaниe нa пoeтичния ĸoнĸypc, нoceщ имeтo нa Биньo Ивaнoв.И малко биография – Биньo Cтoянoв Ивaнoв e poдeн нa 16.01.1939 г. в c. Бapaĸoвo, Kюcтeндилcĸo. Зaвъpшвa BИИ в Coфия (1965). Paбoти в пpoмишлeнo пpeдпpиятиe в Kюcтeндил и в мecтния литepaтypeн пeчaт. Πъpвитe мy пyблиĸaции ca oт 1958-59 г. („Poднa peч“), в пepиoдa 1961-64 пyблиĸyвa eпигpaми в „Hapoднa млaдeж“. Cлeд 1967 г. пyблиĸyвa cтиxoтвopeния в „Πyлc“ и „Литepaтypeн фpoнт“. B нaчaлoтo нa 80-тe yчacтвa в paдиoпpeдaвaния нa „Cвoбoднa Eвpoпa“ и „Дoйчe вeлe“. Πъpвaтa мy пoeтичнa ĸнигa „Дo дpyгaтa тpeвa“ излизa пpeз 1973 г. Cлeдвaт „Haд пoлeтo, cpeд нeбeтo“ (1979), „Haвяpнo вeчнo“ (1980), „Πpиpoди“ (1985), „Cтиxoтвopeния“ (1989, 2004), „Πътeшecтвиeтo нa бaбинитe oчилa“ (дeтcĸи cтиxoтвopeния, 1989), „Cи иcĸaм живoтa“ (1993), „Чacът нa yчacттa“ (1998).Биньo Ивaнoв yмиpa нa 16 aпpил 1998 гoдинa. Πocмъpтнo cтaвa нocитeл нa Cпeциaлнaтa нaгpaдa нa Cдpyжeниeтo нa бългapcĸитe пиcaтeли.
Леле, леле. Па и стиховете, четени отново по познатия читалищен уклон – при сбутаната при шумата и кошчетата за боклук при Галерията, негов паметник. И какви само стихове се четат, ще се уждиви Биньо в гроба. Ама какво друго – фотодокументална изложба с повтарящи се и повтарящи се снимки, начало на литературния конкурс с финал по 24 май /отново търсен соцпартийност/, чашата вино /но и тя по един и същ сценарий/ в близка кръчма. Нищо ново, нищо.М.г. за 80-годишнината се обещаха да издадат книга с непубликувани Биньови неща – имал е и едноактни пиеси дори. Нищо. И току го застопориха и все го застопоряват при това читалище и наникъде нагоре. Завяхва Биньо. Намерете петима кюстендилци, които биха изрецитирали и един негов стих, поне един. Или заглавие – няма. Завяхва.

Прокълнатият чучур

Прокълнатият чучур

dav

Завишени стойности на арсен е открита след проби на водата от минералния извор в Невестино, казаха от регионалната инспекция по здравепоазване в Кюстендил. Касае се за много ниски стойности, но е разпоредено водата да не се консумира ежедневно. Ще се прави целогодишен мониторинг на водата, казаха от инспекцията. Установеното при пробите за балнеологична оценка на водата от извора, който е на 472 м. дълбочина, е установено завишено съдържание на арсен. На общината е разпоредено да постави табели с предупреждение, че водата от чешмата с минералната вода в центъра на Невестино, от която масово се наливаше в туби, бутилки, не трябва да се консумира ежедневно, поясни д-р Любослава Георгиева, шеф на отдел „Обществено здраве“ към здравната инспекция. За почти година чешмата с минерална вода в Невестино беше спряна заради установена повишена естествена радиоактивност на водата. Последните проби показват, че естествената раздиоктивност на водата вече е в нормите, отбеляза д.-р Георгиева.
Сега, па и арсен. Доста станаха Менделеевите елементи за прочутата невестинска минерална вода. Преди десетилетия я препоръчваха за деца, съдържала флуор /F/, за зъбките им.А каква излезе тя. Утре ще засекат нещо по-драстично и от арсен, манган, например, да не дава господ! Има нещо сбъркано в това чиновническо мерене и пробите. Правят ги на 4-5 месеца и току открият нещо. Заради съдебно дело, водено от бившия концесионер на извора Макената, водата беше изследвана месеци – без прекъсване, в определени часове на денонощието, на различна дълбочина и т.н. Всичко се оказа наред. Наред! Не пипайте извора и го оставете да струи спокойно. Прокълнатият чучур „Невестино“. На който не му върви от Татово време още, през Димитър Станчев-Невадата, който щеше да бутилира по 70 ТИР-а на ден и да я изнася в Канада и САЩ, Макената. Никой не я хвана за бутилиране. А всички я пиеха и я пият.И ще си я пият.

С тия кукери

С тия кукери

„Сурва“ по стар стил и кукерски празник правиха днес следобеда в едно от най-атрактивните села в Кюстендилско – Драговищица, каза кметът втори мандат София Плачкова. Групите от суроваскари и дефилиращите кукери не подминаха къща в селото, през което минава международният път за ГКПП-Олтоманци и за Сърбия. Драговищица си няма кукереска група – за разлика от други села в района, където има и по две, но държи на кукерския си празник. Затова покани и се изяви шумен кукерски състав от с. Ябълково. Празникът събра стотици, доволна е Плачкова.
С тия кукери! Кое им е и интересното. Подпийнали младежи надянали саморъчно наковани туловищни „костюми“. Маските – рядко е нещо да изразяват освен зловещо плашещо излъчване. Злите сили обаче едва ли ще си тръгнат от един кукер от Ябълково. И тръгват кукерите. Какво носят, какво послание, благословия някаква да изрекат. Не – едно „лум-лум“ само. В Кюстендилско няма никаква традиция кукерството, г-жо кмет на Драговищица. Направете си ваш си празник, Всильовден – дори и на 14-и януари да го правите. Стига с тия кукери. Аман от вкукеряване. Навсякъде и по повод и без повод.