Автор: Uploader

Ще падне чистене

Ще падне чистене

dav

„Георесурс“-Симитли ще прави зимното почистване в Кюстендилско – така е според вече подписаните договори. В надпреварата участвали трима кандидати – дупнишката „Мегаинвест-холд“ ЕООД, брезнишката „Нивел строй“ ЕООД и „Георесурс“ ЕООД от Симитли. Досега „Нивел строй“ участваше в обединението, което поддържаше пътищата в област Кюстендил. Компанията не е допусната до отварянето на ценовите предложения. Така в надпреварата остават другите две и „Георесурс“ печели с обща цена от близо 7 млн. лв. за половин година. Договорът е от края на октомври до началото на май. Това показва справка в регистъра на обществените поръчки. Фирмата досега никога не е изкарвала такива пари за цяла година. За 2021 г. приходите ѝ възлизат на 4.8 млиона лева, година по-рано – са 3.2 млн. лв. За компанията работят около 50-тина души. Досега фирмата няма опит в поддържането на републикански пътища. Благоустроявала е пътища и улици в община Симитли през 2019 г. за 257 хиляди лева. Това показва справка в регистъра на Камарата на строителите. Регистрираната в Симитли компания „Георесурс“ нашумя миналата година с ремонта на физкултурни салони в училищата за над 20 млн. лв. Случаят беше изнесен пред публиката от служебния спортен министър Андрей Кузманов. На пресконференция през юли 2021 г. той разказа за сключени съмнителни по думите му договори за строителство и ремонт на физкултурни салони. Ставаше въпрос за 26 договора на обща стойност 21 771 428.81 лв. – всичките сключени след проведени обществени поръчки по програмата за обновяване на училищната спортна база. Те са подписани за по-малко от месец през декември 2020 г. с чисто нови дружества, регистрирани по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД). „Нова година е било. Дядо Мраз е дал подаръци, аз така си го обяснявам метафорично“, заяви Кузманов тогава.
Ами, сега пак е Коледа, пак се раздават подаръци. Не е ясно дали Пътно поддържане-Кюстендил, дали „Мегаинвест холд /Дупница/ ще чистят тази зима. Пътната мрежа в региона е около 57- километра, чисти се и 50 км. по АМ „Струма“. Освен като играчите пак са същите, а шапката се сменя. Те ще са подизпълнители на Георесурс-Симитли. Абе, кой да ти каже какво става. Май е прав игуменът на Рилския манастир, а и Общината в Рила, полицията да искат връщането на кантонерите по пътното поддържане. С лопатата на гръб – по канавката, по канавката, така е най-сигурно. И кантонерът няма да вземе 7 милиона за половин година. Голямо чистене ще падне.

Спасителна 

Спасителна
Контролно-информационният пункт, в който има база и за Планинската спасителна служба на Седемте рилски езера, беше открит официално. Това стана в Посетителския център “Паничище” – заради зимата и лошото веме официалните лица не можеха да се качат на самия циркус, та затова. Пунктът е построен по проект, проточил се с години, за около 270 хил. лева. Мъки и неволи. Първа копка положи като екоминистър Емил Димитров-Ревизоро. Сега го нямаше на откриването – то така става. Новият пункт на Планинската спасителна служба на Седемте рилски езера ще съкрати спасителните акции с поне два часа. Отрядът планински спасители в вече оборудват своите помещения с необходимата специализирана техника – беие казано. Момчетата са наясно, че няма да им отпуснат повече пари, та да назначат още хора и да имат дежурни постоянно – БЧК не може да осигури такова нещо. Но и на това са благодарни – за 5 години /такъв е срокът по договора за наем/ ще има къде „да свият крак“, както се изрази сегашната министърка на екологията Росица Карамфилова. “За първи път пунктът ще се използва според договореностите с Българския червен кръст (БЧК) и от представители на Планинската спасителна служба (ПСС), които ще имат и къде да разположат техниката си. Но и за първи път ще разполагат със свое пространство в района на Седемте рилски езера”, каза министър Карамфилова.  И двуги хора държаха слово, хвалиха се, радваха се. Без капка неудобство каква беше предисторията на тоя обект .Трябваше дупнишките спаситеи да кажат какво изпитаха и как още ги мотаят. Ама няма да го направят – те не се оплакват, от нищо и за нищо. „Благодарен съм на всички, които положиха усилия. Това, което зависи от нас, ще направим, винаги ще сме на разположение, за да оправдаем доверието, което ни е гласувано. Имайки предвид големия туристопоток, включително от целия свят, вече целогодишно районът е много натоварен“, коментира Кирил Чолаков, началник на спасителния отряд в Дупница. “Ето защо няма нищо по-естествено ПСС да има база, изнесена във високата част на планината, конкретно в циркуса на Седемте Рилски езера”, добави още той. Ни дума, че преди 5-6 годиин от БЧК-горе бяха игнорирали отряда в Дупница, нещата поемаха благоевградските им колеги. Абе, всякакви недоразумения и гадости. Добре, че спасителите са истински, широко скроени и търпеливи хора. Да са спокойни джурствата им по езерата!! Дай, боже!

Промилите скачат

Промилите скачат

dav

2023 година за Кюстендил ставката за битовите отпадъци се вдига от1,4 на 3,5 промила, а за малките населени места от 1,4 на 9,5 промила /около 20 от тях са освоодени от налога/. Имаше дебати, идеи увелечинето да не е толкова драстично, но не би. Нещата бяха предрешени – щом кметът го беше решил още преди двадесетина дни. Още един случай в доказателство, че градоначалникът може да прокара всимко в тоя минипарламент с цели 37 съветника.
През април всеки в Кюстендил и в около 50 села ще усети това качване. Повечето ог приемат за неизбежно. Дори и за закъсняло и май резултатът няма да е това, което кметът очаква. Ще се плаща повече / а някои просто ще продължат да не си плащат/, но да има защо. Нова техника, нова организация на сметосъберането. Не с висящите на степенката на камиона отзад цигани, които и мелодия ще изкарат от контейнер до контейнер. Модерно, по-често и по- чисто.! И навсякъде да е чисто. Не като сега – по селата, по някои от кварталите на областиня град е отврат. И 90 промила да се плаща,ама да има защо. Не циганките с метлата самоделка и срязаната тенекия ът сирене за лопатка, не раздрънкатата сметосъбирачка, която се тресе отвсякъде и след която може са събираш боклук обратно в кофата. Да видим какво ще се промени. Май нищо.

Има ли граница

Има ли граница

Êí – çà ÄÒ „Àç ñúì ïîñëåäíèÿò, êîéòî íàïèñà ïàðòèçàíñêè ñïîìåíè, è ïîñëåíèÿò, êîéòî îïèñà ñîöèàëèçìà â êíèãà“, ñïîäåëÿ êîðàâèÿò àíòèôàøèñò îò ñ.Áðåñò Ðàé÷î Ñòîåâ /81/. Ôàêñèìèëå – Êèðèë ÔÀËÈÍ

136 са наказателните дела и толкова са осъдените за незаконно преминаване на западната граница бежанци в Кюстендилкия съд, съобщават от правораздавателното ведомство. 11 от постановените присъди са за непълнолетни, за които постановено „обществено порицание“. Трима са с ефективна присъда, след като са задържани втори път, при рецидив. Последната присъда е срещу 25-годишен афганистанец, задържан в събота, на 26 ноември, в района на село Уши, община Трекляно. Съдът одобри споразумението, постигнато между Районна прокуратура–Кюстендил и защитата на обвиняемия А. Халил, като му наложи наказания „лишаване от свобода“ за срок от по 6 месеца, условно, и „глоба“ в размер на 100 лв. Група от десетина афганистанци беше забелязана от местните хора в село Сушица, до пристигането на екип на „Гранична полиция“ обаче повечето успели да се укрият, задържан е само един. Вчера между селата Горни Кортен и Злогош са намерени 6 спални чувала, очевидно бежанци са преспивали на открито, коментират местните хора. И кметът на Община Трекляно Радко Петрунов коментира, че в района прбивават бежанци при опити за преминат към Сърбия – почти всеки ден. „Много ли са, малко ли са – не мога да кажа. Аз самият също съм подавал сигнал за група бежанци до Гранична палация“, добавя треклянският кмет.
А местни, и не само те, се питат има ли граница и как се охранява тя. Бежанците минавали като на парад – е, през цепнатини при скалите,по дерета, като дерето ги извежда със сигурност оттатък. Спомената се известната Деянова махала. Бежанците били ползвали и партизански пътеки от съпротивителното движение през 40-те години. На Босилеградския и на Кюстендилския партизански отряди. Какво пък – конспирация винага е имало, и в Треклянско също. Но въпросът е как се охранява западната граница? Колко излишно те спират патрули на „Гранична“ дълбоко във вътреността, искат ти лична карта, записват те, лигават се. А бежанците и преспиват на границата, а като се събудат, поемат към Босилеград. Без проблем.

„Снажна“ елха на Велбъжд

„Снажна“ елха на Велбъжд
Коледната елха на Кюстендил е висока 12 метра, предоставена е от ДЛС„Осогово“ от района на местността „Двете реки“, обявиха от Общината. Фейсаджии веднага отбелязаха, че тази в София е висока … само 10 м. Така, че самочувствието е налице. А от Общината си го знаят – украсата по традиция се изготвя от художествения екип на отдел „Култура и духовно развитие“. Наистина са едни и същи – двама мъже, от време на време помага и трети. И няма начин нещата да не се повтарят. Осветлението на кюстендилската елха ще бъде изцяло светодиодно, енергоспестяващо и икономично и ще пременя дръвчето с различни светлинни режими. Рождествени светлини ще заблестят не само на централния площад, а и по централната градска алея. Тържественото запалване ще се проведе на 5 декември от 17:30 часа на площад „Велбъжд“. С програма. Участие ще вземат музикантите от Професионалния духов оркестър на Общината, деца от Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ и ВГ „Калпазани“. Организаторите обещават запалването на светлините да бъде емоционално, вълнуващо и споделено, защото най-хубавото, е че тази година ограниченията са отменени и всички кюстендилци и гости на града са добре дошли на събитието.  Няколко дни по-късно ще бъде осветена и алеята по новореновираното „Колушко дере“, предлагащо чудесни условия за зимна разходка и през най-студените дни на декември. В коледна украса ще се премени и още едно любимо място на кюстендилци – парка пред ХГ „Вл. Димитров – Майстора“.
Докато е още в първичния си вид, елхата изглежда леко рехава .Дори тъжна. Но и тоав ще понесеме. Ще трябва много усет, усърдие, труд, за да светне празнично и да носи настроение. За пари не става дума, а си трябват и пари. Беднотията ще личи и по елхата, няма как. Нали общината е в ужасно финансово състояние, обяви го самият градоначалник Паунов. Та затова. И още нещо. Май е време отново наблизо да задими и сгъваемата кръчма „Сам дойдох“.Време е.- една чудесна добавка. Та нали с нея в Кюстендил дойде и Миленуимът. Елхата – нека си я!

 

Хора и улици

Хора и улици
След няколко години подписки, общи събрания, разправии и дори и съдебни дела срещу Общината в дупнишкото с.Баланово ще имат имена на улиците и конкретен адрес на имотите си, решиха общинските съветници. Досега Общината отказвала да се именуват улиците в селото – главно по юридически причини и заради нечии лични амбиции на собственици на имоти. Въпросът за имена на улиците в Баланово е поставян преди 5-6 години, последно – на общо събрание на жителите през септември т.г. На Общината са налагани и санкции – например от Комисията за защита от дискриминации. Липсата на име и номер и на домашен адрес създава проблеми с комуникацията на всякакво ниво – от пощенско писмо до идването на Спешна помощ или пожарна, на такситата, Полицията и др. служби и звена, оплакват се жителите на селото, които са над 400.  Съветниците гласуваха на поседното си заседание в полза на местните хора. Те вече знаят имената на улиците си, а кръстник е кметът Явор Митов. Избрани са предимно имена на цветя, както и на известни исторически личности, царе, революционери, поети. Сега от Общината ще трябва да отпуснат пари за табели с имената. А жителите ще трябва да променят личните си карти с конкрените адреси по местоживеене. По същите процедури мина и кюстендилското с.Жиленци, което с години води безуспешна борба с институциите да именоват улиците и така да излязат от анононимност. Общината отказваше финансиране за това, накрая кметът Камен Златков събра средства от административните услуги и вече в Жиленци всеки знае домашния си и личен адрес. Не всеки – в една част от селото им отказали да им признаят статута на улица. И там нямат адрес, няма асфалтиране и пр.
Коя инстанция може да се произнесе – по какив причини на села се отказва именуване на … улиците. Наистина „улица“ е силно казано за село. Но пък и защо да не е. Да не тая анонимност да обслужва някого. Мафиот, човек, който се крие от издирване и закона. Н село също имат право на такоав самочувствие – „живея на улица….“. И още нещо. Нека вече да няма убици „Георги Димитров /главната в Бобов дол, в Кочериново/, както и да няма жилищен блок „X конгрес“ / в областния град/. Внимателно с улиците. Но където трябва – трябва.

Животът малък

Животът малък
Ремантират се пътища, които са извън републиканската пътна мрежа, до най-отдалечените селца и махали в Кюстендилско – това се прави, за да има достъп и през зимата дотам , казаха кметове. Техниката ще остане на място и при валеж ще се използва и за почистване, казаха от аварийната група на Общината. Добре измислено – ако не вали – ще подравняват и утъпкват, ако оснежи – ще почистват. С едни и същи пари се работи. Чакълираните или постлани с фракция пътищавече се ремонтират в селата Горно и Долно Уйно, в Гюешево, Раненци, предстои и в Жиленци, Ломница, Чуденци. Така ще се гарантира достъп на линейки, пожарните екипи, Електрохолд при необходимост до махалите, каза инж.Кирил Арнаудов, експерт по пътни ремонти към Общината. В една от ланките подравняват и пътя до… гробищата. Възрастни хора се радвали на тези ремонти, каквито не са правени от десетилетия. 90-годишна не повярвала на очите си, като видяла булдозерите и фадромите. Жената се разплакала от учудване, каза кметът на Горно и Долно Уйно Огнян Янев.
Далечно село – животът малък/ цял ден да гониш без път калта … в стихотворението на Борис Христов.Толкова е малък животът по паланките. Към 180-200 са в списъка на общината, които трябва да бъдат обгрижвани всякак зимата. Отказват да слизат „при децата“ в града, остават си „дома“. Сега да не вземат да ги стресират с тия предзимни ремонти с булдозерите. Те са мохикани. Справят се всякак. В с.Савойски пушач беше прегазил 10 километра през 2-метрови преспи до съседната махала една зима. Да поиска от комшията /непушач/ тютюн. Имало защо. Дъщерята на комшията била идвала преди Коледата и снеговете. И забравила половин кутия с папироси. Това е положението.

Кучета в командировка

Кучета в командировка
Общината в Сапарева баня e пред подписване на дотовор с Община.Кюстендил за транспортиране на бездомните кучета до приюта в областния град – на около 80 километра в едната посока, каза кметът на курорта Калин Гелев. Досега Общината имала договор с частна фирма, като услугите били много скъпи. Затова – към Кюстендил. Приютът в Кюстендил е единствената възможност за Община-Сапарева баня за решаване на проблема с бездомните кучета, каза кметът на курорта Калин Гелев. Така командировката на един четириног ще излиза на сапаревобанци минимум 200 лева, калкулира Гелев. Същевремнно Община-Дупница призова за набиране на доброволци, които да се включат в преброяването на бездомните кучета в града и 16-те села. Това се прави за по-добра координация и по контрола и въдворяването на бездомните кучета, които са си проблем, а в кв.Байкал живеещите изиптват страх от питбули, които се оказаха безстопанствени, а прокуратурата нареди проверка на Общината и Агенцията по контрол на храните.
Нито едно от кучетата, напуснали Сапарейро, и отзовали се в Кюстендил, няма да с похвали и ще търси обратния път. Да попаднеш в Радловци /там е кюстендилският приют/ е съдба незавидна. То – навсякъде е така. В Дупница доскоро беше трагедия .Кучкарници има и в Невестинско, пишман работа и там. Изобщо няма решение за бездомните песове /псета/. А пари се харчат и трошат, процедури се изписват, а ефекти няма. Покойноят кмет на Кюстендил инж.Кирил Алексов остави една максима по повод кучетата – „по един билет за Виетнам и са готови“…

Пуц-ът

Пуц-ът
Шестима младежи, трима от които са 18-годишни – на ученическа възраст, от Кюстендил са задърани за притежание – близо 23 кг, и разпросранение на канабис, съобщават от Окръжна прокуратура. Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа. Предстои в четвъртък да бъдат внесени в съда искания за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. При претърсване в изоставена постройка, собственост на Общината, в махала „Марена“ в района на близкото с. Соволяное било открито с цел разпространение наркотично вещество – канабис, информират о тобвинението. Общото количество на предмета на престъпното деяние е 22,157 килограма. Задържани са 6 лица и те са привлечени в качеството на обвиняеми по досъдебното производство – С.Й. (на 18 години), Л.Д. (на 18 години), Д.Д /на 18г/ , С.Й. (на 22 години), Д.Б. (на 22 години), Н.К. (на 22 години) . Трима от тях са държали канабис с цел разпространение и на други места – в жилища на ул. „Цариградска“ и ул. „Антим I“ в Кюстендил и в необитавано помещение в с. Соволяно. Разследването продължава. И шстимата не са от Соволяно, каза кметът на селото Пламен Илиев.
Браво на тия момчета! Как се изучиха, може и матури да са държали, а паралелно и да опознаят канабисовия занаят. Разбира се – не е прецедент, няма сензация в случая. Има ученици от Кюстендил и от Дупница вече с ефективна присъда за дрога, даже и ученичка е сред тях. Тия тримата /шестимата/ ще си признаят, ще сключат споразумение с Прокуратурата и ще минат с условна присъда. После ще продължат – е, може да не е в общинска база и точно в Соволяно. Но ще продължат. При соца имаше и такава форма на обучение – Професионално учебен център /ПУЦ/. Учиш и усвояваш и професия. Тия момчета са я минали тая форма и степен. Да им сложат портретите на входа на училищата им, заслужено …

Мъка

Мъка
Драстично увеличение на таксата смет за домакинствата в Кюстендил и селата на общината обяви за 2023 г., обяви кметът Петър Паунов. Налогът за битовите отпадъци не е променян от 15 години и е от най-ниските в страната – 1,4 промила. За бизнеса и предприятията остава същият размер. Предстои новите такси да се гласуват на заседание на Общинския съвет на 30 ноември. Но нещата са ясни. За домакинствата в Кюстендил таксата смет от 1,4 промила досега става 3,5 промила, а за селата – от 1,4 на 9,5 промила. Драстичното увеличение е заради нарастващите разходи по сметосъбирането, които за тази година надвишават 3 млн. лева, докато събраното от такса смет е едва 1,4 млн. лева. Кметът поясни защо увеличението на таксата за битови отпадъци за селата скача реално 6-7 пъти. „Повече съдове за смет, повече имоти се обслужват в малките населени места – отдалечени. Затова ще коригираме, за да опитаме поне частично да наваксаме. Три села взех произволно… 1198 лв. сме събрали в село Враца, само осветлението на село миналата година е било 3790 лв., а сега е 8000 лв. За Стенско – там сме събрали 815 лв. при 2015 лв. за осветление. Багренци е идентична ситуацията /става дума за 2014 год./. И продължи. Дойде време за вдигане на данъците и таксите в община Кюстендил. Знаете, за тежкото положение на общинска администрация и състоянието на бюджета, до което се стигна благодарение на двегодишната държавна политика, ощетяваща местните администрации.През последните 15 години, заедно с моите колеги, сме полагали всички усилия да работим с ресурса, така че да не се налагат тези увеличения. Помните, че дори ставките бяха намалявани, с цел този финансов ресурс – да остане в семействата и домакинствата.Миналата година проведохме и допитване до нашите съграждани и както знаете – се вслушахме във вашите препоръки, за разлика от хората, които са начело на държавата и я доведоха до колабс.“ През тези 15 години положихме всички усилия, за да работим така с ресурса, че да не се налага- знаете, че ставките бяха намалявани през годините – от 2,2 на 1,8 , след това на 1,5 и 1,4..При 1 400 000 лв събрани от такса битови отпадъци в община Кюстендил ние сме похарчили над 3 000 000 лв. за сметосъбиране и сметоизвозване, което показва каква драматична е вече разликата и какви бързи компесационни стъпки трябва да бъдат направени защото в противен случай системата няма да може да функционира”, поясни още той.
А като утеха – ще бъдат закупени нови сметоизвозващи машини и техника, предстои почистване на незаконни сметища и стартирането на работата на нова претоварна инсталация, както и на нови съдове.По-друг подход обаче възприе Общината в Дупница – там обявиха, че няма да вдигат нито една от таксите и местните данъци, а ще компенсират от капиталовите разходи, като някои от предвидените обекти и проекти просто ще отпаднат. При Паунов това не сработва. Мъка, та мъка. Кметът изглежда тоста унил при такъв развой на нещата с боклуците. Дали си дава светка, че резултатът няма да е сполучлив. Селата не плащат и няма да плащат. То философията за местните данъци по правило е обратната – да са по-ниски, та повече хора да си ги плащат. Но не би! И не закъсня ли много това вдигане. Пак за Дупница – там го направиха преди две години и имаше ефект. Изобщо – кои са финансовите стратези на Кюстендил, май не е ясно.