Без категория

Циганизация

Циганизация

dav


В Бобов дол пищят – роми от цяла България се регистрират адресно в Бобов дол и се установяват в миньорския град. На един адрес – 30 глави, алармира известният местен полотик и философ Валери Радлев. Схемата била ясна – тук апартаментите са на символични цени, можеш да купиш триастен за 10-12 хил. лева. Заедно с мебелите вътре. Тъкмо работа за брат, чедите. И те се възползват. А и стотици нелегално се настаняват, празни апартаменти, че и блокове празни по Бобов дол – много. Но нещата с циганизацията не са добри. Преди месец точно ром рецидивист преби, осакати и ограби 55-годишната Албена, причака я в пешеходната зона. Целият град настръхна. Ама – какво!
Но няма спасение. Ромите настъпват със спечелената битка в кревата. Раждат на поразия и пак на поразия. И се разселват където сварят. Всичко – закони, правила, инфраструктура е в тяхна полза. Социалните помощи и системи и пр. Горкият Бобов дол. Ама само там ли. В Кюстендил вече няма учиище, където да не помургавяват…

Под звездите

Под звездите
Кът, класна стая на открито, в която ще се прави обучение с деца, беше открита в парка „Хисарлъка“. Инициативата е на група общински съветници и граждани, които се включиха на живо в построяването на необходимото оборудване.Избрано е едно от нй-атрактивните и оживени места в парк „Хисарлъка“ – района при „Баба Яга“, колкото и къщичката да поражда и кофти асоциации. Ще могат да я ицползват малчуганите от детските градини и от началните класове, докато са на излет сред природата на чист въздух и прохлада, каза ъветникът инж.Огнян Атанасов.Инвентарът и пособията /бялата дъска/ ще се съхранавят и ще могат да се вземат от Информационния център наблизо.
Защо пък, нека има и такава стая. Въпросните съветници си падат по такива атракции и вид комуникация, на открито. Някога сковаха кътчета, където можеш да оставиш и съответно да вземеш книга за прочит по центъра на града. Като в САЩ – едва ли не. А това на Хисарлъка може и да стане още по-добре, ако /до изборите/ пуснат и атракционното влакче Пл.Велбъжд-Хисарлъка. Тогава ще ври от децица горе. Но и да се знае – първите кръжби станаха точно на това място.Срязаха и месинговия елен до алеята в близост до баба Яга – за Вторични. Крадците също действат на открито…

Ние сме Дупница

bty
bty
bty

Ние сме Дупница
Целият Общински съвет, работещи във ВиК, администратори, граждани излязоха на предупредителен протест срещу министерства, комисии и инстанции по решаване съдбата на общинското водно дружество, което реално е във фалит с около 2 млн. задължения. Проблемът е от 2016 г. – с наслагване, а от 2021 г. Общинският съвет има решение Дупница да напусне регионалната ВиК асоциация „Кюстендилска вода“. На това пречат КЕВР и МРРБ, обяви го и на протеста председателят на съвета Костадин Костадинов: „МРРБ отказва да даде мандат да излезем от Водната асоциация. И нашето първо искане е Дупница да получи разрешение от МРРБ и да излезе от Водната асоциация в Кюстендил, за да можем сами да провеждаме местни политики. Второто ни искане е свързано с КЕВР. КЕВР се оправдава с всевъзможни причини и не иска да разгледа ВиК плана на Дупница, което обрича ВиК плана на Дупница на фалит и този фалит е умишлен. И искаме оставката на Иван Иванов, председателят на КЕВР. Другото ни искане е оставката на министър Шишков. Но на него му остават някакви дни“. И кметът на Дупница инж. Методи Чимев е категоричен: „Оставете ни на мира. Оставете ни да излезем. Оставете ни да се справим сами“. ВиК в Дупница е във фалит, дружеството не може да осигури пари за заплати на работещите около 90 души и не разполага със средства по отстраняването на ежедневните аварии по ВиК мрежата, призна управителят инж. Красимира Иванова: „Наистина вече няма средства за материали, нито средства за горива. За заплатите не го коментираме, защото се знае, че хората от известно време са без заплати“.
Ей, такива неща се чуваха при Баришкадите, охранявни от палация, жандармерия и униформени на 1 м. разстояние до жп линията. „Ние сме Дупница“ на два-три пъти вмъкна във вдъхновеното си слово председателят на ОбС К.Костадинов. Нито дума как се стигна до тоя бардак, как съветниците веднъж така, веднаж – иначе. Искат си автономно ВиК, да си го командват, кръщават, манипулират и… Още при Панчо Панайотов кмет се въртеха ВиК интриги. После и при Атанас Янев. И така. Решават не решават. Важното е Кюстендил да е виновен за всичко. А Дупница да се отделя, да си е Дупница – във всичко. „Ние сме Дупница!“ Това казва всичко.

Спасовден, как дойде

Спасовден, как дойде

bty
bty
bty
bty
bty

Десетки от местните хора, гости от Дупница, Кюстендил, Перник, се събраха при параклиса „Свети Спас“ над селото. Наричат го и прокурорския параклис, след като е издигнат преди двадесетина години от прокурора Ивайло Василев. Съборът на Св.Спас се прави изцяло доброволно от местните хора, а главен организатор е известният музикант от селото Кирил Колчаков-Джилита. Свещеникът, който отслужи водосвета и освети приготвения курбан – Петър Очков, също е родом от Дяково. Прокурорът Ивайло Василев участва от-до в празника, посреща гости и приятели в този ден. Признава, че дяковци изцяло са помогнали за параклиса. Събирали са камъни по нивите – еднакви на цвят, кафяви, всичко правили доброволно. И се радва, че го има параклисът.
Дяковци не ся известни с някаква особена добродетелност. Но на Спасовден се изявяват. Няма ток на хълма, където се събират, нямаше и вода в дните, когато се готвеха. А резервоарът на ВиК е на 500-600 м. Жертвените овце докараха чак от Качериновско. Музиката дължат на Джилито /тъпан/ и приятел акордеонист, командирован  от Мламолово. Певица – небезизвестната Паунка /Бобов дол/ . Майстор готвач пък беше Виолета от Големо село, сватя на Джилито. Всичко е на принципа – „как дойде“. И затова е хубаво. Амин!

Мощната просвета

Мощната просвета

bty


Над час продължи шоуто, посветено на 24-майския празник на централнrя пл. Велбъжд, а кулминацията беше дефилирането на дечица, които пуснаха в небето балони със завързани всяка от буквите на азбуката ни. На буквата „Н“ нещо не и се летеше и са заклещи на калел над площата и така и остана да символизира нещо. Площадът се огласи от овации при балоните и химна на братята Кирил и Методий. В празничното шествие се включиха възпитаниците и преподавателите на 5 ОДЗ-та, 6 основни училища, 10 гимназии от града, представители на 40-те читалища в общината, на културните институти и звена. Повечето от тях имат в актива си нацианилни и международни принания и призове. Бяха наградени педагози и директори с обобено високи резултати в учебния процес. Към участваниците в шествието и кюстендилци се обърна кметът Петър Паунов. Той извади вад всичко трите „Б“ – Бог, България, Букви, което било равон на любов. Някои подмятаха и още две „Б“-та, да бивш наш премиер…
Но става дума за просветата. Мощната просвета, която издефилира по площада. Личи си намаляването на учениците,леко случайния учителски състав, помургяването по редиците на родните училища. С изключние на една ПМГ – може би. В ново амплоа като преподаватели и организатори по училищата са вече бившият кмет на кв.Изток Стефан Лазаров, бившият експерт по ромскиет въпроси – Б.Ковачев, само Яо още не е приел сериозна просветна позиция и казус. Сред учителските специалистите са Георги Петров-Стареца /футбол/, Димитър Соколов /футбол/ и др. От страна на читалището „Братство“ мощно байряк радвяваше неотразимия Милен Цветков – Миленчо. На добър час, момчета!

Провирало

Провирало
Доброволци се погрижиха за гроба на Св .Иван Рилски над Рилсикя манастир, казаха миряни, посетили святото място. Реставрирани са стенописите по храма и при саркофага на светеца, укрепени са и подходите и при самото „Провирало“ – отвора при скалите, за които има поверие, че който се провре и излезе отгоре, е праведен. Инициативата дошла от мирянин от Пловдив, който посетил гроба на светеца и минал през така нар. „Провирало“. И започнал доброволно да подобрява пътеките, каменните постели, както и при самия отсек в скалите. Всичко ставало с разрешението и одобрението на игумена на Рилския манастир Адрианополския епископ Евлогий. Художници реставратори освежили стенописите в храма „Гробът на Св.Иван Рилски“, на около 5-6 километра над Светата обител, се посещава много от миряни и туристи. Вече всичко там е почистено, окосено, укрeпеноq освежено.Дай, Боже – и така трябва.
А през Провиралото всички трябва да минат.Като се почне от главния прокурор и лидера на ГЕРБ. Ще им е трудно на двамата. Виж, на академик Николай Денков, и особено на Мария Габриел – никак!

Манипулация

Манипулация

bty

Група кюстендилци отново излязоха на граждански протест на пл. Велбъжд в Кюстендил с искане държавниците и политиците да питат народа – за всичко важно, да бъде либерализиран законът за референдумите. И пр. Има си хас – те се обявиха отново и България да остане напълно неутрална и да не бъде въвличана във военни конфликти. Сякаш войната е близо, някъде при Ябъково, не по Бахмут и из Украйна. Милена Миланова, една от организаторите каза най-първо, че протестът не е политически, а граждански. Пък, облечен в нови дрехи, отпред застана Валери Стоилов, дясната ръка на Коцето .Копейкин от Възраждане за региона. А останалите – все червени – от три поколения червенюги!
50 години с такива водехме борбата за мир, и те – бившите номенклатурчици, си поминуваха добре. Цял комитет за мир имаше, национален. Оглавяваше го Георги Димитров- Гошкин.Па влязоха в Афганистан, по Ангола, дори и към Португалия посягаха през 1974-а. Миротворците. Които сега искат неутралитет. В полза на Русия – естествено. Какви хора са тия на пл.Велбъжд, бе. Макар и петнадесетина да бяха. Нямат ли си работа. По градините и тревите избуяли. Да косят. Да стягат черешобера. А ако не им се прави това – до заминават за Русия, наемници – при Пригожин. Да пазят мира и неутралитета.С оръжие в ръка..Гадните им манипулации!!

Модерности в Радловци

Модерности в Радловци
Завършва изграждането на сепарираща и компостираща инсталация за преработка на отпадъци за общините Кюстендил, Невестино и Трекляно. Обектът е край близкото с.Радловци, където жителите организираха протести срещу нерегламентираното сметище, където се кара боклука на града. Първоначалната стойност на заложените дейности беше 9,5 мил. по Оперативна програма “ Околна среда 2014 – 2020г „Поради инфлацията обаче инсталаицията е оскъпена с около 2 мил. лева – на 11,5 мил. лева. И още не се знае коя година и кой месец ще бъде пусната. Капацитетът на двете съоръжения е около 15 хиляди тона битови отпадъци годишно, от които 12 хиляди тона се преработват в 11 фракции, а към 3 хиляди тона ще бъдат превозени до депото край дупнишкото с. Джерман, чието изграждане обаче се бави към този момент 10 години.Новите инсталации ще решат сериозните проблеми с преработването и депонирането на битовия отпадък за трите общини, които – заедно с общините Бобов дол, Сапарева баня и Дупница, са в сдружението „Рила еко“. Росица Плачкова, зам.-кмет на Кюстендил орида кобко е модерна, надеждна и съвършена инсталацията. И как едва ли не ще Кюстендил ще цъфне и забогатее от боклука.
А в Радловци, столицата на боклука, ще чакат да им решат проблема с питейната вода и усвояване на нов водоизточник. Без да е ясно кога това и дали изобщо, ще стане. В най-стоическото село в България. Което издържа на стотици тонове стар и пресен боклук, каран от 40-тонни камиони и с прахоляци, на стотици подивели и реизброими бездомни кучета и близкия приют за четириноги. Радловци!

Модерности в Радловци

Модерности в Радловци
Завършва изграждането на сепарираща и компостираща инсталация за преработка на отпадъци за общините Кюстендил, Невестино и Трекляно. Обектът е край близкото с.Радловци, където жителите организираха протести срещу нерегламентираното сметище, където се кара боклука на града. Първоначалната стойност на заложените дейности беше 9,5 мил. по Оперативна програма “ Околна среда 2014 – 2020г „Поради инфлацията обаче инсталаицията е оскъпена с около 2 мил. лева – на 11,5 мил. лева. И още не се знае коя година и кой месец ще бъде пусната. Капацитетът на двете съоръжения е около 15 хиляди тона битови отпадъци годишно, от които 12 хиляди тона се преработват в 11 фракции, а към 3 хиляди тона ще бъдат превозени до депото край дупнишкото с. Джерман, чието изграждане обаче се бави към този момент 10 години.Новите инсталации ще решат сериозните проблеми с преработването и депонирането на битовия отпадък за трите общини, които – заедно с общините Бобов дол, Сапарева баня и Дупница, са в сдружението „Рила еко“. Росица Плачкова, зам.-кмет на Кюстендил орида кобко е модерна, надеждна и съвършена инсталацията. И как едва ли не ще Кюстендил ще цъфне и забогатее от боклука.
А в Радловци, столицата на боклука, ще чакат да им решат проблема с питейната вода и усвояване на нов водоизточник. Без да е ясно кога това и дали изобщо, ще стане. В най-стоическото село в България. Което издържа на стотици тонове стар и пресен боклук, каран от 40-тонни камиони и с прахоляци, на стотици подивели и реизброими бездомни кучета и близкия приют за четириноги. Радловци!

Бобов дол за Албена

Бобов дол за Албена
Акция за събиране на средства за лечението на пребитата и ограбена в центъра на града Албена Евтимова върви в Бобов дол. Жената е в кома, вече ѝ е направена една операция, но предстоят още няколко. Обявена е банкова сметка за набиране на средства. Жената, която е служител в администрацията на затвора в Бобов дол, беше нападната и пребита на пешеходната алея в центъра на града на 28 април от 21-годишен, криминално проявен, който беше задържан. Удряна е с камък и твърд предмет в лицето, засегнато е едното ѝ око. Състоянието и продължава да бъде тежко, тя е в изкуствена кома. В града организираха митинг с искане за строго и справедливо наказание за нападателя, който е бил осъден, но условно, за същото престъпление преди 4 години. „Не ни трябва съд и това и онова. Икаме само ченгетата да го докарат на площада и да ни го остават. Ние знаем какъв закон трябва да тоя из…д!, гневят се в миньорския град. Сега бобовдолци създадоха инициативен комитет и организираха акция за събиране на средства за лечението ѝ.“Хубава жена, прекрасен човек! Първоначално първата операция уж щеше да струва 5000-6000, сега се оказва, че е 12 000, а предстоят още операции“, казва Нели Заркова, секретар на Общината.
В Бобов дол да съберат парите за лечението на Албена, не е никакъв проблем – всеки ще даде. Това са невероятно отзивчиви и ларж хора. И ще стискат палци до последно жената да се оправи и да се върне в града си. Дай, боже! А, че няма закон за такива като тоя из..р..д – няма. Да влезе цял град в залата, като го съдят. Бобов дол е законът.И да помагат, и да съдят!