Без категория

Пак ли

Пак ли

bty
bty


Отново фестивални емоции завладяха най-централата градска част на Кюстендил. Върви международният фестивал „Сребърна пафта“ – по площадките при читалище Братство-Галерията. С участие на групички чак от Мексико, Уругвай, Украйна, разбира се – Сърбия, и др. Още неотшумял фестът „Паутали-2021“ и сега Пафта. Наесен ще има „Пей сърце“, преди това може в Шишковци отново да завъртят „Шарена черга“. И т.н. Откъде тоя мерак за пеене, танцуване, веселие, събирания под знака на фолклора и народната носия. В тия тъпи и лоши времена. Няма материален стимул, една грамота получават всичко на всичко участващите. Ей, така. Неизчерпаемо желание у българина. Десетки и от страничните по тротоара се хващат с тацьорите и играорците в носия. Няма никакви притеснения от КОВИД зарази, делта варианти и пр. Играе се с радост. Дано да е знак за вътрешна сила, характер и дух. Дали ще се нарича Пафта, Черга, Вълна и др. – няма значение. Да върви. И дано да е на хубаво. Нищо, че докторите взеха да бият нова тревога за нова КОВИД вълна. Пак ли. Да се хващаме на хорото.

Бог да ги прости!

Бог да ги прости!

bty
bty
bty
bty
bty

Паметна плоча с имената на починалите при КОВИД епидемията медици и хора от екипите на първа линия срущу заболяването беше поставена до входа на районната болница в Кюстендил, а в двора до параклиса „Св.Георги“ медиците от здравното заведение и кметът на Общината Петър Паунов засадиха бреза в тяхна памет Идеята и предложението за плочата е на кюстендилката Катя Иванова, координатор и активист на здравни, червенокръстки и благотворителни организации в Италия. Средствата са събрани от дарители и всичко е напълно доброволно, отбеляза тя. Катя сама почистила параклиса в двора на болницата, за да изглежда всичко по-така за случая. Но за плочата. Изписани са имената на д-р Даниела Панайотова, която почина при повторно заболяване от КОВИД, а след това починаха и лекарят Георги Колешански, който придружи линейката за закарването и до Пирогов, почина и шофьорът на линейката, както и имената на психиатъра д-р Кирил Димитров, на хората от екипа Румен Сираков, Николай Фудулки, Иво|Величков и Иван Александров, някои от тях са от екипите на Спешния център в Кюстендил.
Българката полуемигрант Катя Иванова, видяла безброй кошмари и ужаси покрай КОВИД пандемията не само на Апенините, изглеждаше доста притеснена как ще се получи с плочата за починалите медици в родния и Кюстендил. Има защо да е притеснена. Не се появиха техни пациенти, оживели при пиковите стойности заболеваемост в кюстендилската болница, споминаха се сигурно към 400 /дано да не са толкова/. Самото събитие на беше разгласено, и медиците от здравното заведение не му обърнаха много внимание. Излязоха 5-6-ма, почти служебно .Затова най-адекватна беше реакцията на градоначалника П.Паунов .Прекръсти се – „Бог да ги прости!“

От дрона


Снимането с дрон в района на Рилския манастир е забранено отскоро – за това предупреждава и специален знак-табела, поставен до пътя преди влизането на паркинга при Дупнишката порта на Светата обител, казаха туристи. Според коментари това е станало по нареждане на игумена Адрианополския епископ Евлогий. Който роптаел срещу един такъв ракурс да се заснеме най-българскоот място, какот го наримат публицистите. Многобройни са клиповете и материалите по мрежите, съдържащи кадри, заснети от птичи поглед, т.е. – от дрон. Очевидно това снимане става невъзможно. Шефът на Полицейското управление в Рила ст. инспектор Иван Кавлачки каза че те, в полоцията, не знаят нищо по темата. Така го е решил дядото. Снимането и в централния манастирски храм, по параклиси и на молитвени места със смарфони, мобилни иил фотоапарати в Рилската обител е забранено. За спазването на тази забрана следят гардовете на частна фирма, наета от манастира да охранява вътре и за спазването на реда в двора на Светата обител.
Хайде в храма, в музея, да има забрана. Мощите на св.Иван Рилски, на гроба му, безценните хрисовули, грамоти, печати, Рафаелов кръст и пр. Ама защо и от дрон да не става. Мярка за сигурност ли от страна на монасите. Един клип, заснет от високо, прави страхотан реклама на Манастира. И другото – кой ще хваен дронаджиите, тая частна фирма, наета от дядото да следи за правилата и реда в манастира ли. Дрон можеш да „пуснеш“ например от папските площадки /двете на които кацна вертолетът с папа Йоан Павел II на 25 май 2002 год./ . Кой ще те хване. Ама и дядото – „умре за забранява“!“ Имаме няколко случая вече на увреждания или изпускане от контрол на дроновете от страна на техните собственици, което застрашава посетителите в Светата обител. Безразборно се извършва всичко, никои не ги контролира, нито те по между си, от различни места се пускат- освен това знаете. че Рилският манастир е обект от национално и световно значение и при изпускане на по голям дрон може да падне върху сгради, храмове, а ние сме длъжни да ги запазим и съхраним“, обясни игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий. Да, бе!

Нека никога вече да няма

Нека никога вече да няма
Няма нито един пациент с коронавирус, настанен за лечение в Covid отделенията на трите болници на територията на Кюстендилския регион – районната болница в Кюстендил и двете в Дупница. Това се случва за първи път от началото на пандемията, съобщават от Областния кризисен щаб. За периода от 12 до 18 юли в област Кюстендил има само 3 положителни случая с коронавирус. И трите новозаразени са от община Дупница, уточняват от щаба. Благоприятната ситуация е и голямо облекчение за екипите на трите лечебни заведения, казва д-р Александър Величков, главен лекар на районната болница в Кюстендил: „Нямаме такива – лекари, които са отделени. Всички правят всичко, не може да си позволим да има отделни хора. В момента, в който няма (пациенти с Covid-19- бел. ред.), те се занимават с лечение на други болни, пулмолозите с пулмология, вътрешните лекари – с вътрешни болести“.Така, че докторите няма да излязат в заслужен отпуск. Продължават да си работят и дават дежурства по специалността си и по отделенията си.
Какви по-хубави коментари от тези .Градът и регионът май са шампиони по смъртност при КОВИД пандемията .И лекарите от кюстендилската болница бяха одумвани, меко казано, че не се справят. Ако имаме някакви претенции към тях, то са защо не разширяват познанията си, да увеличат усилията си по разгадаването на тоя зараза. Като при главния лекар – д-р Величков, който е кардиолог, но сигурно знае за КОВИД-а колкото професорите в София. От постоянната денонощна среща и грижи над заболели. Добре е да има и други като него. Макар, че пожеланията ни са ясни – нека вече никога да няма заболели1

Духовно

Духовно
С литийното шествие снощи и с архиерейска света литургия в храма „Св.Димитър“ тази сутрин в Кюстендил посрещнаха и приеха да остане при тях завинаги частица от мощите на Св.великомъченик Мина. Литургията ръководи Доростолският митрополит Явов, който съпроводи светинята от Силистра до Кюстендил, а Св.Мина от векове е духовен закрилник на града и Кюстендилската духовна околия, припомнят отци и миряни. Десетки влязоха в храма тази сутрин за светата архирейска литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков, който също /както дядо Поликарп/ се оказа, че е родом от Кюстендилско. „Св.Мина си дойде у дома. След три месеца, когато завърши ремонтът на черквата „Св.Мина“, частицата ще се пренесе там. За радост на целия български народ“, с въодушевление каза и кметът Петър Паунов.
Така да е. Да се знае, че и Кюстендил е имал духовен закрилник .Отбелязва го дори известен в близкото минало ВИС-аджия. „На някои от иконите св.Мина е до Христос. Дори Христос, нашият бог, е положил ръка на рамото на св.Мина. Значи са си били близки, приятели“, убеден е мъжът, който напоследък често влиза в храм. Значи – и Кюстендил вече е близо до бога. Да бъде!

Мъки по Езерата


Безумията и безобразията по Седсемте рилски езера продължават – нищо, че това лято там не качиха багери и булдозери .Реновирането на пътеки покрай езерото Бъбрека- най-вече, и на други места по циркуса си продължава. Е, вярно – карат камъните и фракциите, дървенията и материалите с коне, ама всичко е разорано, разбито, грозно. „Ужасно е. Някакви парапети слагат до пътеките, те са вече счупени. Забити са десетина сантиметра .Това една буря ще го запокити по деретата. За какво се прави всичко. Парите ли да усвоят по проекта. Това нещо трябва да спре“, плаче туристка, дошла с две приятелки чак от Добрич да се любюва на неповторимия планински циркус Седемте рилски езера. Плакала и като видяла как „превозвачите с жива тяга“ бият до изнемога конете, за да изкарат до обекта камъните и материалите.
Прогнозите са тоав безумие да приключи до есента. А след това, зимата, и особено – пролетта, кога се стопяват снеговете, нищо няма да остане от тия пътеки. Безумие. Лани го спрахя прокуратурата и тогавашният екоминистър Емил Димитров-Ревизоро. Сега ни Ревизоро, ни Прокуратура!

Супер строеж при Самоковската порта

Супер строеж при Самоковската порта

bty
bty

Административинят комплекс при Самоковската порта при Рилския манастир е завършен. Поне на фасада и по пространственост. За вътре – не се знае как е. И е ограден. И е супер – забелязват го посетителите на Светата обител, тръгнали да си купят мекици в близката фурна. Наистина е добре изградено. Там ще има пожарна, полиция, кметство, книжарница, здравен кабинет, поща и др. Май е дошъл моментът за освет и рязане на лентата – лошото е, че премиер вече не е Бойко Борисов. Така, че някой друг ще е „повелителят“ на административния блок при Рилската обител, както върви.
Не беше хич лесно, най-вече с парите, по изграждането на блока при Самоковската порта. Изпълнител беше кюстендилският Руен холдинг. Чиито шеф Венци Тодоров се обеси през 2009-а. Лош знак и за строежа край манастира беше това. Впрочем, нали Бойко Борисов ходи два-три пъти и „занесе“ милиони лева, за да могат да се завършат някои от обектите под волята на дядо игумен. Едни от парите са за пречиствателна станция, която е решаващото условие административният комплекс да се пусне. И която – според еколозите, няма как да се изгради на предвиденото място, до река Друшлявица. Абсурд. Затова и не е ясно кога ще стане освещаването. Но и да не стане скоро – Добро е направеното.

/До/ край със северномакедонците

/До/ край със северномакедонците

dav

Пак си рззменяме любезности със северномакедоните. Този път е заради израза „северни македонци“ на лидера на Има такъв народ Слави Трифонв. Та комшийският премиер Зоран Заев показа колко е докачлив за тия неща. А защо не е докачлив за други неща. Капепейци твърдят,че македонциет с български паспорт са вече около 110 хиляди. А на последните избори /11 юли т.г./ са гласували не повече от 2 хиляди! Имало само една секция – в посолството ни в Скопие. А това, че ги вкарват в избирателните списъци, че им отпечатват и за тях бюлетини и необходимите изборни книжа, кой ги мисли тия работи .От СИК-те в Благоевграддко мъкнат чували до 300 кила с ненужни бюлетени и протоколи. А и един не е дошъл да гласува в Благоевградско, а в списъците са около 35 хиляди. В Кюстендилско са около 15 хиляди. И дошъл само един – симпатизант на ВМРО, с прякор Попето. Гласувал в секцията си в Кюстендил. Местните воеводи го черпили с обяд с реновирано тукашно заведение.
Днеска тръгнахме отново и отново да правим жпвръзката София-Кюстендил-Скопие, която се строи вече 80 години. И е доникъде. Изобщо, изобщо .Трябва до края и навреме да се разберем със северномакедонците, стига дундуркане. Че те като нищо един ден веднага ще се изкарат и по-европейци от българите.

Ще ли


С резултат 6,61% за коалицията и с 493 преференциални гласа водачката на листата за 10 МИР д-р Галина Таваличка става депутат. Това обявиха още в понеделник сутрин сподвижниците на Мая Манолова на местно ниво. Даже имало и нещо като черпене в Дупница по този случай. Ама се оказа, че поводът е друг – ЧРД за втория в листата Вергил Кацов. Затова е била тази торта, свещичките на фотосите по мрежата. Но и докторката сигурно вече шие нови рокли. По обработени 95% от материалите за вота тя влиза, пресмятат с моливче в в ръка от „Мутри вън!“. „Днес се радваме на прекрасно време и ще бъде хубаво да го прекараме с близките си, със семейството си. Именно заради тях сме длъжни да се изправим, да дойдем до избирателните секции и да упражним правото си на глас. Нека гласуваме за по-доброто бъдеще за всички нас, за бъдещето на нашите деца тук, в България. Нека да не се налага да търсят по-добър изход в чужбина. Нека гласуваме за сигурност и справедливост за всеки български гражданин, нека гласуваме за равенство и равен достъп в здравеопазването. Българите не веднъж сме доказвали,че можем да бъдем горди, силни и сплотени. И за пореден път ще се изправим и този път ще докажем същото – че ние сме една нация, която има силите да се бори за своето бъдеще“.Такива ги ниже докторката /кардиолог/ в изборния ден. Нещо като репетиция за НС. Ще ли.
Познати на д-рТаваличка твърдят, че тя се опъвала да иде за депутат. Имала си стабилна професия и поприще. Оборудвала си добър частен кабинет в Кюстендил. Знае доста неща вече и за КОВИД-19, давала дежурства в отделението в Районната болница. Но Мая Манолова я склонила. И току-виж стане. И току-виж и д-р Таваличка заподгони мутрите. Ще ли!

 

Дупнишки преференции


Психиатърът от Дупница д-р Александър Паризов, който беше пети в листата на ГЕРБ – СДС, спечели най-много преференции в област Кюстендил – 2088, сочат резултатите от парламентарния вот на 11 юли. Д-р Паризов беше за кратко и депутат в злополучното 45-о НС. Отличният преференциален резултат на д-р Паризов може да предизвика пренареждане на кандидатите на ГЕРБ-СДС за избирателния район. Листата се води от бившия вътрешен министър Христо Терзийски, а втори е вицешампионът по борба Даниел Александров, който е едва със 701 преференции. Гласоподавателите на ПП „Има такъв народ“ са дали най-голяма подкрепа на водачката на листата Виктория Василева, гл. секретар на ИТН – 1388 преференции. В БСП преференциалния вот обира осмият в листата и бивш кмет на Дупница Първан Дангов с 1233 гласа лична подкрепа.
Това е в Дупница, а в Кюстендил подкрепата на кандидатите е скромна. Нито Михаела Крумова събира чак толкова, нито самият Христо Терзийски, нито докторката Албена Таваличка /“Изправи се! Мутри вън!“/. При положение, че в Кюстендил избирателите са 67 017, а за Община Дупница – 40 705. И пак преференциите в областния град са хилави. Е, и дупничани не подкрепиха водача на Българско лято за 10 МИР Борислав Кьосев / от Баланово/, но това е друго. Ама пък как пускали за Първан Дангов – при положение, че той е хулен, руган, непризнаван най-вече от съпартийците му левичари. А десни едва ли биха подкрепили червен. Това се дължи на толеранса на Дупнишко. За разлика от Кюстендил. Където притворството, лукавството, завистта и др. такива психологии са в сила по всякакъв повод. В Кюстендил цяла община работи за Михаела Крумова, ама дупнишките преференции за д-р Паризов, без да са организирани и разпородени, се оказаха повече. Защото са дупнишки.