Без категория

Зима ли е

Зима ли е


Изграден е оперативно авариен план по зимното обезпечаване на населените места в община Кюстендил, беше обявено на среща с кметовете на 70-те села в района. Зимното поддържане ще струва на общината около 450 хил. лева, предвидени са и 25 хил. лева за извънредни случаи и при непредвидени ситуации.Определeна е фирмата, която ще почиства и ще поддържа междуселищната пътна мрежа, която е с дължина около 220 километра. Десетки села са полупланински и планиннски, има трудно достъпни махали. В такива случаи на крак са пожарната, спосителният отряд при БЧК, доброволци. Но няма да бъде оставен бедстващ никой и никъде, увери Ивайло Чалъков, гл. специалист мобилизационнна подготовка и управление на кризи в общината.
Щабове, спасителни групи, фирми и пр. И като дойде истинската зима – нещо такова. А зима ли е. Ако се четат и слушат стресиращите прогнози – да. И ако се взема предвид катаджийските изисквания – „гуми, отговарящи на зимната обстановка“, с протектор минимум 4 мм. Ако се четат сводките на Пътното. Да зима е. Нищо, че не е паднала и една снежинка, а в Кюстендилско от 4 месеца не е вяляла и капка. И по нивите е голо и засятото е изровено от вредители. По цените на дървата по пунктовете, на пелетите при модерната технология – зима е. Една баба от Дупнишко се похвали, че събрала десетина чувала борови шишарки и „страшно нема“. Поне да е зимата на нашето недоволство, ама и това не е. Зима ли е, или – не. Но е тежко. Дори страшно. Има селски български лаф – „зла зима се е свила над сиромасите“. Това си остава най-вярната прогноза. Със или без снежинката.

Юг News

Дупнишко кокиче

Дупнишко кокиче

Улица „Кокиче“ в Дупница вече е изцяло затворена и ще остане така поне до края на тази седмица. Причината е полагане на газопреносна мрежа и последващо цялостно преасфалтиране на улицата, каквато договорка постигнаха кметът на общината инж. Методи Чимев и фирмата-изпълнител, която ще поеме този разход. По този начин, цялата улица ще бъде обновена, тъй като в горната й част се извършва цялостен ремонт, възложен от община Дупница с обществена поръчка. Пътуващите по направлението Горна махала – жк. Бистрица ще използват главната артерия за придвижване, докато приключат ремонтните дейности и положен новият асфалт. Единственият вход и изход на този етап остава ул. „Метоха“ за живущите в „Градска градина“ като са поставени указателни табели. Ако се наложи продължаване на ремонтните дейности и в дните на новата седмица, жителите ще бъдат своевременно информирани. Продължават ремонтите и по други две улици в града, където е предвидено нова тротоарна настилка и ново асфалтиране – „Отовица“ и в кв. Южен.
Що за текст – да пореден ремонт, вадят от общинската администрация. „Затварят, отварят, ремонтират ререомнтират, покриват и к`во ли не. Ако някой от самите виновници може да обясни кое как става в тая Дупница, да му вдигнат заплатата с 500 лева. Пълен хаос и лъжи. Крум Милев-Чушката /и Мастиката/ сипе ли, сипе обещания, че това ще стане, другото след него, третото се задава. А то – копано и недокопано, почнато и недовършено. Сега и сняг ще падне и – това беше. Лъжи и обещания, далавери и прочие. Последни клетвите към Чушката дойдоха от с. Дяково и махала Кокая. Където по погрешка изпратиха техника да ремонтира. Закарали един камион „трошляк“ и се прибрали. Какво ли ще изпишат като обем свършена работа. Сега сме на „Кокиче“-то. Има минзухари, теменуги, Хризантеми /обикновено циганите ги кръщават така/. Ще се лъже още доста от екипа на Крум Чушкта. Ще се лъже.

Юг News

Власт дайте на народа

Власт дайте на народа


Имаше такъв хит през 60-те години на миналия век. Пееха го и нищо не последва. Сега нещо се случва и при нас. Протести  го наричат  по „Новините“. А то не стават. Защо ли. Нека се определи коефициентът на интелигентност на участващите в сценираните масовки, и нещата ще станат ясни. Блокиране на пътища, кръстовища. Това не се ли отигра преди 10-12 години. Стига вече, все същото. 16 участвали в неделния протест на главен път Е-79 дупничани ще бъдат наказани по Закона за МВР, съобщиха от областната диркеция на полоцията. Основното нарашуние е това, че са организирали блокиране на гл път Е-79, без да имат разрешение за това. 8 от актовете са по Закона за МВР – за неизпълнение на полицейско разпореждане, отказали са да освободят пътното платно. Глобата е до 500 лева, вече са издадени наказателните постановления. 8 от актовете са по предупредителни протоколи. Организаторите на протеста в Дупница са заявили начален час 11.30 ч. на 11 ноември на разклона Дупница /без да уточняват на кой разклон/, събрали се на площад „Барикадите“. Протестът прераснал в затваряне на движението по ГП Е-79 – в района на пътен възел „Байкал“, за времето от 11.30 до 18 ч. , когато протестиращите са започнали да се изнасят от блокадата. По време на протеста е осигурен от служителите на реда алтернативен маршрут по АМ „Струма“. Въпраеки това пътуващи по гл. път Е-79 се оплакаха, че са заобикаляли 20 километра, за да се приберат до Кюстендил наапример. Просто блокадата на пътя не е била обявена никъде. Санкционираните лица са разпознати по запис, направен по време на протеста от полицейски служители, охранавяли района. В Кюстендил двама протестиращи са получили актове по Закона за личните документи. Над 500 коли с клаксони минаха за около час и половина по главния бул. „Цар Освободител“ в областиня град . В репортажи от протестите в Дупница се виждат и протестиращи насядали по жп линията София-Кулата край паметника Барикадите. От полицията не поясниха дали и от тях има санкцинирани.
Както се казва: „Всички са глобени и арестувани!“. „Долу протестите“. „Власт дайте на народа !“.

Юг News

Побългаряване и под белезници

Около 13 500 са регистрираните с двойно гражнадство в община Кюстендил само от Сърбия и Македония към днешна дата, казаха от администрацията. Само за Кюстендил те са малко над 11 хиляди. И от общинската администрация и от органите и звената, които обслужват кандидатите за двойно гражданство, в Кюстендил коментират, че след задържането на шефа на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, секретаря на агенцията Красимир Томов, на наш сънародник от Босилеград и на жена от Кюстендил с обвинения в корупция заявленията за регистрация в общината и за двойно гражданство са намалели рязко. Притеснени са най-вече посредниците, коита прибират в евро за всяка процедура. Най-често се споменават 500 евро като миза.
Е, та толкова ли струва вливането в редиците на чезнещата българска нация. 500 евро да станеш българин, да те регистрират. А колко е да те отрегистрират. Нема данни.Ама и тия, двойните българи.Как па един не се излъга да дойде да види кой му е адресът на някоя от кюстендилските улици или къщата „си“ в Соволяно например , където го водят за българин. Или някое семейство млади македонобългари да дойде да роди в България и да си запише  бебето като 100-процентов бъгарин. Някога в кюстендилския Боби бар спретнаха купон за връчването на първия български паспорт на македонец  – на Илия Илиевски. Така се почна. Къде ли е тоя Илиевски сега, който не беше в първа младост при връчването на българската лична карта,та защо ли му беше . Няма значение къде е. Важното е, че повлече крак. Тогава никой не споменаваше Европа и Европейския съюз. Важното е да станеш българин. Някога ставаше в Боби бар. Сегаа в канторите на разни юристи, счетоводин къщи, сътрудници и посредници. Побългаряването си върви. Нямя как да спре такъв бизнес.“Какво като са го задъжали тоя от ДАБЧ-то, бе. Бяха два дена на дузпата македооните, всяко чудо за два дни. Пак взеха да идват“, ухилен споделя кюстендилец който ги чака всяка сутрин пред знаково заведение в центъра. “ А ни мразят, ама ни мразят – та знае ли се. Ама, ей го, правим ги българи“, откровеничи побелял митничар от ГКПП-Гюешево, който вече и не поглежда накъм Македония, че и по-нататък.

Много не стига

Много не стига


България завря в слънчевия неделен ден на 11.11.2018 год. Протести, протести. Които в Благоевград, във Велико Търново, Сливен и др. прераснаха в гражданско неподчинение. Пет часа международният път към Гърция бе под блокада. Жива верига спря жп транспорта през Дупница и през граничния пункт „Кулата“. Повечето от протестиращите бяха на мнение, че недоволството е изчерпало своите възможности за днес и трябва да бъде подновено следващата седмица. Група радикализирани младежи обаче бяха категорични, че блокадата трябва да остане, въпреки официалното съобщение на полицията, че са готови да дойдат с жива сила и да разчистят пътя. „За съжаление, управляващите сякаш са забравили да обичат страната, в която живеят, и най-вече хората, които са ги избрали“, се чуваше по репортажите от възбунената страна. Над 3-километрово протестно авто шоу, с над 500 коли, посъбуди за повече от час и Кюстендил. Колоната беше през целия град. Подобно на съседния Благоевград и кюстендилци обявиха, че дават дни срок на правителството – или да действа, или си отива. Когато първата кола влизаше в Кюстендил, последната беше още в с. Ябълково, откъдето тръгна авто шоуто. Цели семейства се включиха с автомобилите си, някои изкараха бусове и джипове с развети знамена отгоре. „Така повече не може, трябва да се прави нещо, да се променя“, казват дори униформени ченгета, които обезпечиха пълен ред и спазване на правилата за движение в цялия град по време на протеста.
Но и след всичко пролича, че много не стига и не достига да се счита за граждански зрял протест и недоволство. В Дупница явно имат носталгия по барикадите, сценарият обаче няма как да се повтори. Няма ги старите играчи, отиграли „барикадите“ през зимата на 1997-ма. И получили своето.То повторението е пародия, е казано от отдавна преди днешните „събития“ при нас. Нещо адски познато все по се случва последните дни. Като през март 2013-а. Това не е добре. Не може бабаити и откровени мутри да се включват в безконечната клаксонираща колона коли. Качили гаджетата си на борда, някои и с кучетата си /семейно/. Носеха си и столчета, на които поседнаха, докато „ври и кипи“ на самите протести. Ако ги питаш защо, кой, докога и как ще се случва с тия протести – не може ти каза. Ама, давай! Надувай класкона и „все напред!“. Политическата неграмотност за всичко ставащо е неописуема и напоправима. И затова се и случва всичкото това. Всички напъни са инсценирани, режисирани. Дори самозапалилият се варненец преди 3-4 години не беше акт на 100 % борбеност и желание да се противоставиш умно и сомопожертвователно на цялата система, на пълното ограбване, на гаврата спрямо тоя народ. Който си го заслужава отвсякъде. И за гаврата и протестите. Да са такива.

Юг News

Зелено е все

Зелено е все


Общината в Кюстендил финализира мега проект за благоустрояване на градската среда и за обновяване на физическата среда по поречието на река Банщица, която минава от единия до другия край на града, обявиха от администрацията. Общо проектът е за 4 688 751,23 лева и беше реализиран за около две години. Съпроводен с много скандали. Променен е изцяло интериорът и екстериорът около най-посещавания културен обект в града – художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“, където са положени около 7 декара вносни гръцки чимове, нови алеи на 6 декара и 700 квадрати метра, пуснат беше пеещ фонтан, поставени са около 150 пейки и др. Това обогатява много зеленото богатство, променя градската атмосфера. Зелените площи на града и общината са над 75 000 кв. метра, отбеляза зам.-кметът на общината инж. Росица Плачкова. Сериозни са префасониранията и подобренията и около река Банщица. Създаден са 42 530 кв. метра. зелени площи, няколко стотици метра нови алеи, заговори се и за ситуиране ан нидианско селище на брега на реката.
Зелено, зелено, зелено е все
Нека да е зелено ….
се пееше в една сръбска песен. Та и кюстендилци да си я запеят. Покрай светещите фонтани. Нищо, че наблизо е зловещият комплекс хотел Пауталия – кино „Вл.Заимов“. Пълни руини, които сриват доста успешно чара на новореновираното по парк „Галерията“. Тази вечер по социалнитe мрежи тръгна мълвата, че Пауталия вече е продадена. Дай, боже, да се окаже вярно. Макар, че сега и тази руина е покрита със зелена маскировъчна мрежа – от години. А някога Масако Оя, японката меценат на изкуството, възкликла пред тъкмо тая художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“, гледайки към площада: „Не съм виждала по-зелен град“.
Зелено е все …

Юг News

Рутерианци

Рутерианци


Два рутера закупи община Трекляно – най-малката по население в България, за да ползва интернет и да покрие изискването за електронен документообмен – валидно от 1 ноември, каза секретарят Василка Кирилова. Така общината ще има все пак собствена мрежа за електронен достъп. Разчита се и на помощ от областната админисрация в Кюстендил, а и на централните институции. До отдалечената община Трекляно няма и никога не е имало прокаран и монтиран оптичен кабел, затова от местната управа се обърнали към мобилен оператор да изградаят спешно система за интернет доставка. Към админитсрацията няма и назначен специалист, който да отговяра за системата за електронен достъп и електронните услуги. Проблем ще има при тежките метеорологични условия – районът е планински, особено зимата, когато са възможни и като че ли са неизбежни сривове. Само общината и училището биха ползвали електронната система, която се изгражда – на територията на общината няма действащи фирми, няма банков клон, дори и банкомат не е поставян, каза секретарят на община Трекляно Василка Кирилова.
Преди 6-7 години тогавашният президент Георги С. Първанов единствен като държавен глава от повече от половин век ходи в Трекляно. И им подари плазмен телевизор. Местиха го от пенсионерския клуб в общината, после в завадение. Не става. Няма кой да го гледа, кой да плаща наем за помещение и пр. Да беше им подарил рутер държавният глава тогава. Щеше да изпревари цяла епоха и да електронизира наричаното Мала Франция Краище. За което самият Иречек при посещението си по тези земи написал: „Особен край – див като Кавказ“. Сега бедната община ще се харчи за нищо. За рутер, за да се електронизира. 90-годишните старци ще чатат и ще ползват електронна услуга. Такова е изискването. Защо някоя ротарианска организация не плати мастрава. Ротарианците спонсорират едно-друго. Но го правят по големите градове. Трекляно не е от тях ще се спрявя само. Само да не им отнемат покрай електронизация неподражаемото Мала Франция и го заменят с едно Рутерианци например.

Юг News

Животът е последен

Животът е последен

Първият от серията семинари в програмата „Дай път на живота“ на Съюза на българските учители, Министерството на образованието, Института по психология при МВР, СБА, Ротари клубовете и др. беше открит в Кюстендил. Срещата ще продължи два дни. По темата – „Изграждане на социални компетентности при ученици от начален и гимназиален етап на обучение“ обучение ще минат над 30 учители от училища от София, Перник, Благоевград и Кюстендил. По проект за намаляване на жертвите и пострадалите при пътен травматизъм. Участват педагози, психолози и хора, имащи интерес към реализирането на програмата „Дай път на живота“. Целта е учителите да се запознаят и да овладеят разработените иновативни учебни помагала, включващи ролеви игри и видеоматериали, чрез които да обучават ученици от 3 до 5 клас и от гимназиалния курс за формиране в тях на толерантно и неагресивно поведение на пътя.
„Работи се по подобряване на инфраструктурата на пътищата, а в училищата само за разясняване на правилата на движението и оказване на първа помощ, но никой не насочва усилията към намаляването на агресията и за толерантно поведение. Ако спасим дори един човешки живот – това ще бъде успех, но аз съм сигурен, че с участието на училищата ще успеем да достигнем европейските равнища“, отбеляза Христо Михайловски. „Нашата задача е да развиваме и социални, и граждански компетентности, и това е изключително важен елемент“, каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. „За нас е изключително важно да осигурим възможност за добро развитие, или както Сенека е казал – „Ние учим не за училището, а за живота“. Искаме да осигурим мислещи хора за живота, които знаят как да се пазят, как да уважават другите, за да имат адекватни реакции“, допълни тя. Обученията по програмата ще продължат в Стара Загора и в още няколко градове в страната – и догодина, като Велико Търново ще домакинства такъв семинар песледен за 2018 год. Те се спонсорират от Ротари-клубовете, каза Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители. Тя посочи, че чрез програмата се търси и обратния ефект – „чрез децата и учениците да възпитаваме родителите“.
Боже – такава печена „синдикалистка“ като г-жа Такева да ги дрънка такива. Наивности. Но – щом е по проект и по програми, които се финансират – може. Г-жа Такева дори показа и мострите на „кредитни бланки“, които обучаваните ще получат. Както и сертификат на специалисти обучаващи ученици по толерантност и толерантна среда на пътя. Нещо такова. Това да дадеш път на живота е най-голямото което можеш да правиш. Ама то не е за синдикалисти, точно па на учителския синдикат. Всичко и отвсякъде си е една нагласена и подчинена на други цели активност. А животът – животът е последен. Така е във всяка полицейска сводка и при ставащате и ставащи, и ставащи катастрофи и кръв на пътя. Начинания като Янка-Такините проектит изобщо не помагат. Така не става.

Юг News

Ниската есен

Ниската есен

С по 1 сантиметър на денонощие пада нивото на река Струма при Бобошево и към днешна дата водата е на 78 сантиметра, каза метеорологът на града 80-годишният Христофор Бояджиев. Той прави ежедневни замервания в определени часове – слиза по подвижна метална стълба, за да отчете стойностите. Продължителната суша води до спада в нивото на река Струма, която – в горното течение край кюстендилските села Раждавица, Копиловци, Коняво, е паднала до около 30 сантиметра, казаха въдичари, които са принудени да пътуват и да замятат вече чак край Симитли и по долното течение – на километри. Трети месец в района не е валял дъжд, последния път – преди месец, когато в Бобошевско измерили 4 литра на кв. метър. Ако засушаването продължи, Струма ще спадне с още 5-10 сантиметра, прогнозира метеорологът ветеран Бояджиев. А рекордните нива са били тази пролет при Бобошево – 2,48 м-2,50 сантиметра. „Добре, че няма включени помпени станции, иначе реката ще спадне още по-драстично“, коментира той.
Ако погледнете река Драговищица, тя е колкото селска бара. И дано от мината в Боселградско не и пускат и по някой и друг тежък метал като олово и цинк например от промивките например. По Струма ровят денонощно златари, безумни корекции са правени по коритото – така, че. Сега и сушата. Ниска есен? Цените обаче се качват – на хляба първо, на лекарствата, на горивата и пр. А „гражданската отговорност“, това не се побира в ума на редовия българин. Но есента е топла, слънчева, но ниска, непълноводна. Природата не се влияе от индекси, застрахования, манипулации и пресмятания. И добре, че е така. Струма може и ще падне с още сантиметри. И цените – и те, нагоре – разбира се.

Юг News

Режисура в униформа

Режисура в униформа

Пред деца от детските заведения и училищата в Кюстендил бяха показани акции по тактическо задържане на автомобил с нарушители, преследване, задържане на извършители на престъпление с помощта на служебно куче. Демонстрациите се състояха на стадион „Осогово“. Представени бяха и новите полицейски автомобили, служебно оборудване, защитни средства и въоръжение, ползвани от полицаите, сред които автомат „Калашников“ и оръжие от снаряжението на групата за бързи действия.
Разиграният сценарий по задържането на престъпници се състоя, след като автомобил с нарушители не се подчини на подаден стоп сигнал. Последва преследване, чуха се изстрели, а групата за бързи действия спря принудително автомобила и задържа бегълците. При демонстрацията бяха ползвани помощни средства и специално обучено куче. „По този начин се реагира при извършено тежко престъпление“, обясниха криминалистите – главни действащи лица в постановката под униформа. Децата бяха впечатлени най-много от специално обученото куче, а сред желаещите да станат полицаи имаше и много момичета. „Чуваме по телевизията, че има много престъпници и престъпления. Чичо ми е полицай, а когато порасна, ще му бъде подкрепление“, разказа едно от децата. Полицейското куче Виктор е купено от Германия. То е на две години и девет месеца и е обучено да изпълнява патрулно-постова дейност, охрана на масови мероприятия, работа по следа срещу извършители на престъпления. Досега е участвало в по две акции в Кюстендил и в София. Демонстрациите са част от събитията, посветени на професионалния празник на полицията.
Толкоз. Някои от доведените по график и под строй дечица гледаха уплашено. Дали взеха насериозно бандитите, които – няма как да не бъдат натръшкани на пистата. Или от тежко въоръжените до зъби ченгета, които не си поплюваха, докато си изиграят нещата в демонстрациите. Пък после се чудим защо в един от епизодите на „По-по-най“ едно момченце се изтърва да каже, че иска да стане полицай. „Да убивам хора“, обоснова се малчуганът. Та такива демонстрации на централиня градски стадиан – просто да се внимава. Най-добър изпълнител – Виктор, купено от Германия.

Юг News

/