Без категория

Платени изборджии

Платени изборджии

Стотици са желаещите да се включат като членове на секционните комисии в предстоящите евроизбори в Кюстендилския регион, коментират по местните партийни централи. И това не изненадва никого. До вота остават два месеца, но повечето места в секционните комисии вече са обещани и ангажирани, коментират активисти. Над 300 са избирателните секции в региона, членовете на секционните комисии са около 2500. Освен партийни активисти немалка част от тях са безработни или пенсионери, водени предимно от финансови съображения за участие в комисиите. Има и хора, чието място е гарантирано – на всеки от вотовете са включени, каза активист на БСП в Дупница. Тия хора ще заработят добра надница – без вариант балотаж. ЦИК вече определи със свое решение размера на възнагражденията. По 66 лева ще получат председателите на СИК, зам.-председателите и секретарите – по 60 лева, членовете – по 54 лева. По 20 лева допълнително ще получават членовете на СИК, които след приключване на изборния ден ще пътуват до районната комисия, за да предадат изборните книжа и материали. Членовете на комисии в секции с машинно гласуване ще взимат по 15 лева допълнително. Възнагражденията за работата им в деня на вота не се облагат с данък.
Ясно е, че има бедни хора, които и на 60 лева се радват. И тичат и се умилкват пред парт факторите да ги запишат по секциите. Но това си е платено изборджийство. Ама съвсем. Често се коментира как в някоя от секциите някоя партия има двама представители, а резултатите от вота за съответната секция е 0. Кой ти мисли за вота, парите са важни. Апа има и  застъпници, наблюдатели. И те намазват. Горкият Младен Ризов от РЗС преди години. Не беше платил на застъпниците. На втория ден му разлепиха некролози на входа на „Фантастико“. Други му пратиха гневни писма закани, че ако не ги пуска да си мият колата безплатно на автомивката, ще му се случи нещо лошо.
Та това са платените изборджии. Парите – не вотът. И партията и партчорбаджията си продават или заплашват, ако не осребрят тоя ден дремене в секцията.

Юг News

Поликарп – неуморният

Поликарп – неуморният

 

Тържествена Златоустова литургия, продължила близо 4 часа, събра цяло Бобошевско в храма „Св. Богородица“ в малкото градче в събота. Службата води Викарийният епископ на патриарх Неофит и на Софийска митрополия Белоградчишкият епископ Поликарп. В Бобошево владика не бе служил от десетилетия – едно 30-40 години, каза архирейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски. Той и местни свещеници съслужиха на дядо Поликарп. Той посветил 30-минутно слово за човешката любов и съпричастността между християните. Говорил и за опрощаването. Епископ Поликарп, родом от Кюстендил, е бил игумен на руенския манастир „Св. Иван Рилски“, който отстои на няколко километра от града, познат и обичан е от Бобошевско, казва общинарят Георги Мичов. „Той, Поликарп, си е като дома“, подхвърлят миряните. Бил свързан и с Блажиево, а и с Ресиловския манастир „Покров Богородичен“.
Биографията на дядо Поликарп най-подробно може да се прочете в Юг нюз. Но не биографията, а сегашната му мисия е важна. Откакто е Викариен на патриарха, не се е спрял. Служи почти всеки ден в някои от храмовете в Софийска митрополия. Последно в Кюстендил /на Кюстендилска пролет-2019/, Бобов дол, Сапарева баня, Бистрица, Бобошево, Костинброд. Лятото се качи и до Седемте рилски езера, яхнал муле. Неуморен. Юг нюз предсказа, че един ден … може да оглави и БПЦ. Стоим зад тези предсказания. И с днешна дата.

Юг News

Такива хора вече няма

Такива хора вече няма

 

На 67 години се е споминал известинят географ и изследавател от Кюстендил Емил Стоянов Иванчев, става ясно от скромен некролог, издаден от Държавен архив в града. Кой разбрал, кой – не. Нищо не се каза и коментира официално. Иванчев е човекът описал до микроскопитчна точност и изчерпателност забележителностите на и около Кюстендил и района. Който иска да научи на каква надморска висомина е жп гарата, или местността Доктор Джанки, връх Човека, какво е разстоянието от Шипочано /примерно/ до центъра на Кюстендил – да търси и отваря книгите му и публикациите. Те са тънички и малформатни, не написа томове. А можеше. Ако имаше кой да го спонсорира. Знаеше и перфектно немски, ползваше други езици. Ама – едва се добра до скромна пенсия, едва свръзваше двата края напоследък. Ходеше с един неизменен шлифер /и един балтон – за зимата/, с гумени цървули и един също неизменен неразтегнат чадър. Но не се спираше.
Доведе в Кюстендил ректори, учени, историци, пътешественици, посланици, консули – чак от Латинска Америка. Симеон Идакиев му беше приятел, как иначе. И проф. Пимпирев мина през поканите и организираните от Иванчев срещи в, обикновено, синята зала на читалище „Братство“. Канеше лечители, гадатели, иинтересни хора. И ги предразполагаше да се разкрият пред – макар и малочислената, аудитория в залата. С водещ – Емил Иванчев.
Е, вече и това няма да се случва в Кюстендил. Няма да го има и географското дружество, което Емил създаде и поддържаше организационно и финансово. Свръхсилите си. Такива хора вече няма. Светла памет!

Юг News

900

900
Скромно постижение – 900 публикации на сайта Юг нюз. По всевъзможни като обхват, вникване, интрепретация, прогноза – дори, теми, проблеми, персонажи, злободневки. От астрономически конфигурации и казуси до 8-мартенските стихове на онеправдания отец Ангел от с. Жиленци. От попилените в резултат от нещо като любовна развръзка коне на Петър Пищелов по Осоговския балкан до Розовата фиеста на училището в с. Самораново например за наречения за това ден. Убийства и нравствени възкачвания, падения и възходи. Съдби и ориси. Рядко пропускахме нещо, но да не го избиваме на самочувствие.
Четат ни и реагират на посланията, на „другата гледна точка“, която е веруюто на Сайта ни. И тайно ни коментират, не открито. Защо ли. Скоро ще станат 3 години от старта ни. По 300 текста на година, но текстове – няма и дума ей така вкарана, за пълнеж. Всичко е премислено, носи смисъл, заряд, стойност.
Така и ще продължим. 901-вият текст просто чака – не го знаем какво ще е, сам ще ни намери. Юг нюз.

Юг News

С президент и без цигани

dav

davdav

dav

С президент и без цигани

Президентът Румен Радев гостува на празника „Кюстендилска пролет“. Той беше посрещнат пред входа на общината от кмета Петър Паунов, шефа на общинския съвет Михаела Крумова, хора от администрацията. Президентът влезе в кабинета на градоначалника Паунов, след това и в залата на общината, където поздрави представителите на регионални служби и звена, бизнесмени, представители на политически и обществени организации. Девойката Кюстендилска пролет 2019 Снежанка Пенова и нейните подгласнички Виктория Тишанска и Рафиела Николова също бяхв доведени в залата, те подариха по цвете на официалните гости. Президентът и считаните за гости, общинската управа, отидоха на площад „Велбъжд“, където Викарийният епископ Поликарп и свещеници отслужиха мобелен за здраве. „Честит празник! С настъпването на пролетта се отбелязва едно ново начало. Пожелавам ви много здраве, много щастие и повече усмивки“, пожела Девойка Кюстендилска пролет 2019 Снежанка Пенова. Тя и подгласничките й приеха символите на града – минералната вода, плодовете и хляба, от Девойка Кюстендилска пролет 2018 Милица Стойчева и нейните подгласнички Ивана Митрева и Виктория Стоичкова. Поздравление към съгражданите и гостите отправи кметът Петър Паунов. Пожелания за здраве и успехи към кюстендилци отправи на укниалния им празник от естрадата и президентът. На тръгване от площада десетки го поздравиха, настояваха да се снимат, питаха го за неща, които ги вълнуват и трябва да се решават в държавата.
Всичко по сценария и по реда си. И се повтаря по минути. Всяка пролет на 21 март. На пл. Влбъжд, в общината, на Хисарлъка. Все пак – две достойнства на тазгодишното издание. Посещението на президента – сдържано, силно, на място. Даже и жена си не водеше. Второто – празникът мина без цигани. Ширещите се коментари са, че предвидливо им направили при махалата въртележка и и не помисляли да идат на площада. Другото обяснение е масивното присъствие на жандармерия, през целия 21-и март. А ромите имат уплах от жандармерия. Особено след кървавите свади по бул. Цар Освободител преди месец. Та така – без цигани. Получи се. Другото – и да се празнува се иска не само хвърляне на пари. А и още много и много неща. Честита пролет!

Юг News

Пролетта по литак

Пролетта по литак

Изложба под наслов „Багри от долните на Струма и Места“ бе открита в зала Стримон“ на регионалния музей в Кюстендил. Изложбата представя традиционни облекла, тъкани и накити от Югозападна България, съхранявани във фондовете на музеите в Брезник, Перник, Кюстендил, Банско и Гоце Делчев. Поводът е празникът „Кюстендилско пролет“- разбира се. Такова припокриване и допълване на етнографията от югозападните райони Перник, Граовско, Брезник, Дупница, Сапарева баня, Кюстендил и Пиянечко, Банско и Гоце Делчев като че ли се прави за пръв, се разбра на откриването. Най се затруднява кое да се открои от така богатите народин носии – Граовските ли, Кюстендилските ли, Пиянечките ли, а „македонските“ ли – от Банско и Гоцеделчевско поросто гостуват за пръв път по кюстендилските изложбени зали. Булченска носия, беневреци, ментета, кърпи, накити – какво ли не. Като че ли залата е тясна да събере такова богатство – вековни носии с непреходна стойнсот.
Страхотно. Часове преди пролетта. Пролетта по литак.

Юг News

PVC при светеца

PVC при светеца

dav

Нов 1,5-километров водопровод ще изградят в родното село на св. Иван Рилски – Скрино, Кюстендилско. Местните са сабрали около 7 хил. лева, казаха администратори. Вече са закупени PVC тръбите и другите материали. До дни ще започне полагането на тръбите, ангажирани са хидроспециаисти за консултанти, наета е техника. Водохващането е в м. Аязмото – жителите на Скрино ще делят водата с монасите от руенската обител „Св. Иван Рилски“. Ще има и за манастира, и за селото. На общо събрание в Скрино м.г. взели решение всеки да дари средства и с доброволен труд да участва в изграждането на новия водопровод, който ще увеличи дебита на питейната вода в селото – така, че и през лятото няма да има спиране на водата. Координатор е кметът Силвия Мичова. Включват се и собственици на вили и на наследствени къщи и къщи за гости, които идват всеки уикенд в Скрино.
Много добре, ще тече обилно вода към Скрино. PVC водопровод при светите места. Може – дори да не е по канона. Трябва си модерна инфраструктура към и при Българския Йерусалим. Път, gsm сигнал, вода, вода. Един ден и художествено осветление ще тръгнат да правят в Скрино. Сами. Като няма друг кой. В събота, 23 март, в Бобошево ще служи негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, първят игумен на руенската света обител. Защо не иде и до манастира, и до Скрино. Най-много ще му се радват там. А PVC тръбите ще потекат. Щом са се захванали в селото на светеца.

Юг News

Ултразвуци

Ултразвуци


Гарвановата колония, установила се на чинарите до пл. Велбъжд в центъра на Кюстендил, която дедонощно оглася града, не напусна местостоянките си и след като екипи на общината няколко дни събарят гнездата им, казаха администратори. Птиците за минути правят нови гнезда. Не помогна и монтирането на устройства с ултразвук по дърветата. Гарваните са по чинарите до площад „Велбъжд“ от година-две. Създават много неприятно усещане с граченето си за минувачите. Три устройства за ултразвук са монтирани вече на дърветата, но и те не им действат. Гарваните правят нови и нови гнезда. Граченето продължава – това смущава официалните и концертните програми на естрадата при Арката на площада. Организаторите на „Кюстендилска пролет“ в четвъртък отчаяно търсят изход от ситуацията с гарвановата напаст в центъра на града.
Доколко модерните технологии и способи сработват и помагат, свидетелства и омбудсманът на Кюстендил Васил Иванов. Той имал проблем с къртица в двора на вилата си в Мазарачево. Нахвалили му ултразвука. Купил, заредил и сложил на дупката. Три дни – пълно спокойствие и тишина. На четвъртия ден нашественикът къртица пробила нова дупка до тази с ултразвука. Все едно нищо. В селата край Струма гонят с ултразвуци дори и дивите прасета по картофените ниви. Безуспешно. Докато в Шипочано местен не се сетил да пусне с усилвател кънтри и рок музика. Глиган не се мяркал повече.
Абе, какъв ултразвук, бе. При социализма строяваха ловджиите под чинарите и стреляха по гаргите. Десетина падат. Ама и една да падне, другиите не се връщат. Та и с гарваните. Един да „прочешат“ с пушка и готово. Да почва „Кюстендилска пролет“, произнасят се по кафенетата наблизо.

Юг News

Момичета, мили момичета

Момичета, мили момичета


17-годишната възпитаничка на гимназията по икономика и мениджмънт в града Снежанка Пенова е избрана за новата „Девойка Кюстендилска пролет ”2019, обявиха от общината. Шоуто по избора продължи повече от 3 часа снощи, за приза се конкурираха 14 момичета. В журито попаднаха 28 победителки в конкурса от предишни години. Още не мога да го осмисля. Като сън ми е, не е на себе си победителката Снежанка Пенова, споделено пред репортери. Тя получава парична награда от 1500 лв., а двете й подгласнички и „Девойка на публиката” по 850 лв. Всички участнички си тръгнаха с подарък от общината – официалните тоалети и обувките, с които участват в спектакъла, както и луксозни албуми със снимки.
Ей това е. Само на 17. Как няма да й е като на сън. Първо – дали си вярват, че притежават тоя чар, финес, поведение, интелект, ако щете, след тая въртележка, пред която минаха още от началото на февруари по волята на общинските шефове и най-вече на кмета. Второ – имат ли идея какво точно им се е случило. Мис конкурс – след изтезателни репетиции всяка вечер в Килийното училище. А защо не ги оставиха всяка да се готви сама, с помощта на мама и тате, на баба /победителката носи името на баба си Снежана Пенова, дългогодишен шеф по Данъчното/ и дядо. Па да ползват дизайнери, моделиери, психолози. Да плащат на екип – всяка. И тогава на конкурс и да се конкурират. А не да стъпят отрепетирано, да се обличат в литаци или в еднакви спортни дрехи, апа и роклите – почти еднакви и те. Не е конкурс това. А е дефилиране по режисура и след тренировки, тренировки.

Е, не би трябвало да се случва то този начин – мили момичета. Ама и вашата не е лесна. В четвъртък към обяд, т.е. на 21 март, ще забравите.

Юг News

Всичко е пролет

Всичко е пролет

Центърът и подходите към Кюстендил са украсени пролетно – с емблемата и логото на най-чакания празник за града „Кюстендилска пролет“. От тази сутрин над входа на общината е поставена нова eмблема с герба на града – композиция от бронз и транспаранти от двете страни на входа с логото на вече стартиралия празник „Кюстендилска пролет“. Новата емблема герб е изработена специално в ателието – арт работилницата при отдел „Култура“ на общината. Навсякъде вече са издигнати и пролетните знамена с логото „Кюстендилска пролет“. Подрязват се клоните на дървтата по градинката пред кметството. Градът – особено в централната част, е измит. Премахнати са гарвановите гнезда по чинарите край централния площад – като се монтира ултразвук, който да прогонва грачещите птици, коментираха работници. Реално „Кюстендилска пролет“ стартира утре вечер, събота, с първа кулминация – шоуто по избора на новата мис „Кюстендилска пролет“, като номинираните за приза са 14 красавици. 3-4-часовата програма ще се вихри на специално изградената сцена до Арката на централния площад, а водещ е Орлин Павлов.
И преди кюстендилци да видят Орлин Павлов, я запролетиха. Седмица по-рано. Нека да е пролет в тоя град. Нека. Само да не се повтарят и да не втръсват нещата – декори, логота, транспаранти. Дори и омбудсманът Васил Иванов се повтаря – отново пледира всички в деня 21 март да почиват. Писал на министрества, съвети, комитети. И ще иска от инспекцията по труда отново да проверява. Които работят в деня на пролетта трябва да вземат по 1,75% надница. М.г. имаше и глобени безсърдечни работодатели, дето не пускат хората си да пролетясват на воля, а и не платили по 1,75%. Сигурно ще се повторят и скарите с кебапчетата, на същите места. И сергиите на търговците със същите стоки. И ромското присъствие. Дори и репликите, стъпките и жестовете на миските пролетки. Ама – нека. Дори и така. ВСИЧКО Е ПРОЛЕТ!

Юг News