Без категория

Отците да кажат за вируса

Отците да кажат за вируса
Светогорският манастир “Свети Павел” е поставен под карантина. Причината – през последните няколко часа в него бяха установени осем случая на коронавирус, съобщи телевизия Скай, като се позовава на АНА-МПА. Според информацията един монах е откаран за лечение извън Атон, защото състоянието му е преценено като сериозно, съобщи БТА. На Света гора е изпратен екип на гръцката служба за обществено здраве, защото поне един случай е установен и в друг манастир – „Хилендар”, а още един – в скита „Лакоскити”. Управата на Атон, Свещеният Кинотис, е ограничил до минимум броя на поклонниците на Света гора. При отпътуването им от пристанищата Урануполи и Йерисо задължително се измерва температурата на всички посетители. Това се разбра в понеделника по повод КОВИД изпитанията на човечеството. Е, не ли и монахът Макарий от Рилския манастир ходи на Атон и се върна заразен.Имал рожден ден, та затова ходил. Черквите и манастирите са храмове на вярата, не на вируси и зарази, казаха в хор митрополитите ни за Великдена и измолиха от премиера и генерала Мутафчийски да има служби в черквите за Възкресението.
Но това мина. На какво отгоре забраниха селските курбани и събори, които стават на открито; Та дори и в Босилеград /Сърбия/ не отбелязаха най-хубавия си празник днес -Рождество Богородично, заради КОВИД-а, каза кметът шести пореден мандат Владимир Захариев.В Невестинско са спрени всички курбани за цялата 2020 год. В същото време в кюстендилския храм миряни се струпват да се поклонят на частица от Светия кръст, донесена от Искрецикя манасир. Нека – кяанонично е. В Бобов дол правиха курбан за Деня на миньора, получи се.
Време е поповете да кажат – има ли вирус и трябва ли и как да се пазим, или не. Кога са казали нещо ясно и категорично. От амвона да го кажат.

Катастрофи


195 ĸaтacтpoфи ca cтaнaли oт нaчaлoтo нa гoдинaтa дo 14 ceптeмвpи нa тepитopиятa нa oблacт Kюcтeндил. Oт тяx 54 тeжĸи c 4-мa зaгинaли и 62-мa paнeни. Toвa инфopмиpa нaчaлниĸът нa ceĸтop „KAT-Πътнa пoлиция” гл. инспектор Paдocлaв Бoюĸлийcĸи. Toй дaдe зa cpaвнeниe cъщия пepиoд пpeз минaлaтa гoдинa, когато  ΠTΠ-тaтa ca 276, oт тяx 64 тeжĸи c 9 зaгинaли и 72-мa paнeни. Oт нaчaлoтo нa 2020 г. дoceгa нямa yбити и paнeни дeцa дo 17 гoдини в ĸaтacтpoфи, дoĸaтo пpeз минaлaтa гoдинa имa 1 зaгинaл и 9 paнeни, дoyтoчни Бoюĸлийcĸи. И удари на дървения плод, на който беше се разположил, докато я казваше тия статистика. „Да чукнем на дърво“.
Да чукнем, ама не последва анализ на ситуацията с катастрофите на местна почва, както се казва. Беше казано нещо за превенцията. Каква ти превенция, От КАТ стават все по-жестоки и за най-дребните нарушения.И друга статистика – КАТ и полицията в Кюстендил са предприели около 70% от специализираните акции и операции по контрол на движението и „дисциплиниране“ на водачи и пешеходци в страната. Защо така често! И да не се хвалат много много с по-малкото ПТП, с убити и ранени, и в раздела „тежки“. Живяхме и живеем в пандемия, месеци наред си останахме вкъщи, имаше КПП-та на изхода на градовете, връщаха хората за дреболии, полицейски проверки за всичко – дали спазваш карантината например .Е, не е ли нормално при по-малко движение и сакатлъците на пътя да са по-малко. И друго – катаджиите да не се крият по храсталаците и почти в нивите, за да снимат и дерат бързащите и изнервени до тупик водачи. По-кротко. Статистиката не върши работа.

Това е Братство

smart

След прекъсване от м. юли поради финансови проблеми днес излезе новият 91-и брой на единствения вестник на българите в Сърбия – „Ново братство“,казаха от редакционния екип на изданието. „Ново братство“ излиза от 1959 г. с, малко прекъсване последните години – два пъти месечно. Разпространява се безплатно Редакторите и репортерите бяха на борсата през август, за септември договорите им са подновени. „Ново братство“ се печата в Ниш, в тираж 1000 броя и се разпространява безплатно – в общините Босилеград, Цариброд, Бабушница,Звонци, в Сурдилица, имало заявки за доставка чак и в Суботица, където също живеят балгари. Чете се и онлайн. Местна превозваческа фирма от Босилеград го доставя от Ниш безплатно до града, където го разпространяват доброволци – на ръка. На някои плащат по 15 лева /1 лев=60 динара/ за бензин. И това е. В по-отдалечените райони има абонати на вестника, които си плащат пощенска такса за доставка по 600 динара годишно, т.е. по 10 лева. Националният съвет на българското малцинство в Сърбия осигурява основното финансиране на изданието, м.г. помогна и общината в Босилеград, разчита се и на отделни спонсори.
В кой български град ще се яват доброволци да доставят вестник на читатели, които не плащат нищо. Къде ти – при нас ще го късат, горят, крият и предават на „Вторични“. Никога, ама никога няма да помагат на вестник и на вестникари. Тия юнаци оттатък границата го правят. Това е Братство.

Дупнишки синдром

dav
dav


Времемен медицински управител /говорят за д-р Крум Бонев/поема общинската болница в Дупница за поне два месеца до обявяване на конкурс за нов шеф на здравното заведение, казаха от местната управа. Прокуристът на болницата Мария Жайгърова подаде оставка преди месец. Твърди, че е по лични причиин – сама гледала детето си, и се чувствала адскиу морена покрай КОВИД насмитациите в болницата. А показателите на Жайгърова са досат добри. Ако допреди две години болницата имаше около 2,1 мил. лева задължения, то сега те са под 1 мил. лева, каза прокуристът. За последните 7 месеца болницата е заработвала от 307 000 лв. до 376 000 лв. на месец, но за август заработката на отделенията е 207 000 лв. Причините, довели до срива на финансите през последния месец, са затворените заради коронавируса и прием на пациенти с КОВИД-19 вътрешно и инфекциозно отделение. Затваряна на няколко пъти беше и хирургия, защото не може в реанимацията да има болен от Ковид, а в хирургия да се оперира. Много пациенти не искат да се лекуват в болницата заради вируса – така е навсякъдe.
Сега дупнишките управници ще мъдрят изход от ситуацията. Ще обявяват конкурси, ще се мотаят – ще се явяват неколцина, ще се отказват. И т.н. Накрая може да изберат някой Росен Тимчев II, който стоя много малко шеф, но едва не влезе в пандиза, отърва го авторитетът на майка му. Та и сега ще има някакви кадрови екшъни кой да е шеф. И непрекъснато оценки и коментари ще дава .. д-р Пламен Соколов. Няма как да не е така. И Жайгърова ще е наблизо – да помага жената. Съмнително е, че ще я оставят да помага. Тя и затова не иска да е шеф.Не издържа на дупнишките интриги, простотии, номера и примитивизми. Дори и от медиите /местните/ и дойде повече. Някога доктори управляваха Дупница. И ето докъде е стигнала. Да напряват шеф един общинар с показателен прякор, който разбира от болници и от интриги. Нищо, че не е доктор. И това е в дупнишкия синдром.

Снова в школе


Пъривят звънец удари – отново. „Снова в школе“, както е на любимия ни руски език. Трудна година, пандемна, вирусна, ваксини се чакат и пр. Колко ще учат децата и тийнейджърите, не е ясно. Но за първия ден някои неща са ясни. Все повече ромчета са в редиците на строените за влизане в клас колони с ученици. Лошо нема. Интеграция. Имаше цяло Десетилетие на ромското включване. Така, че – нека ги в клас, на чина, пред компютрите. Ромите са вече по всички училища. В Селскостопанския в Кюстендил са близо 100%, в Гимназията по лека промишленост „Вл.Димитров-Майстора“, същата ситуация. И в Икономиката, в бившия ТОХ се увебичават, говорим за Кюстендил. Нека ги. Нека учат, ако учат. Ама…
Школото в Трекляно обаче, станало за половин час свръхизвестно заради посещението на президента Руман Радев на 15-и септември там, си има един вече „ега ти и ученика“. Импозантно ромско момче, в ангуг с логото „Ню Йорк“. При откриването погледите не се отправяха толкова към президента, колкото към него. В един момент човекът и стихче каза, изрецитира нещо – беше включен в програмата. „Тоя е бъдещият Бойко Б“, изцепи се един от репортерите, които отразяваха събитието. Да, бе – Бойко Б. В края на влизащите в треклянското школо ученици пък се тътреше източената фигура на ромка с дънкова къса пола. Личи си, че е надраснала всичко. Не само съучениците си на години и на ръст, на маниери и на самочувствие. Изобщо – надраснала е и образователната система. Но влезе в клас – с нескрита досада. Ще учи. Хайде, де. Какво учене, бе.

Възраждане

bty
bty
bty
bty
bty
bty
bty

Първият учебен ден – 15 септември, не само за училището „Кл.Охридски“, а и за цялото Треклянско стана събитие. За откравинето на новата учебна година там отиде президентът Румен Радев.В местното школо, открито през далечната 1857 год. и останало единствено за целия район от около 500 кв. километра, сега заради обезлюдавянето учат едва 31 деца.Половината от които са на седмичен пансион от ромския кв.Изток в Кюстендил. Някога в училището учели 1300 деца и до гимназиална възраст. Държавата трябва да се обърне към малките населени места, каза при милото тържество, което представиха възпитаниците на треклянското училище, държавният глава. Той научи, че училището в Трекляно е със статут на защитено – в него учат от първи до седми клас в смесени паралелки. Първокласниците са трима. Издръжката на всеки ученик струва на общинския бюджет по около 1900 лева годишно. Държавният глава разгледа класните стаи, условията, при които се обучават децата. Президенството и издателства, дружества дариха чинове, пособия, помагала, компютърни конфигурации за електронен кабинет за училището в Трекляно. Президентът разговаря с учениците, с учителите и екипа и се възхити на духа и желанието на педагогическия колектив, който обучава деца в рискови семейства и със социално слаби родители. Така смята той, в Треклянско са на друго мнение, ама – нейсе
През оградите на школото десетки гледаха какво става в двора на училището, за което не вървят добри коментари. Основното – че учениците са неграмотни. Айде, па сега. Че всичко е нагасено и режисирано с това посещение. Е, пооплакаха му се „на президенто“ – за водата, за инфраструктурата, така казано, за измами чрез субсидии с имоти под наем в Треклянско. И той – обещава. Няма да стане нищо накрая. Впрочем става – в Треклянско има нови хора – дали не са избягалитe от коронавируса. Но щом за откриването на новата учебна година има нови треклянци – това си е супер. Дори да са от багящите от коронавирус. И ако ще има Възраждане там, в Краището, то не са учениците роми, а тия, върналите се. Може да е и само за пандемията. Няма значение.

По капли IV


Състав на Окръжен съд – Кюстендил потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ за бившия бодигард на братя Галеви Васил Капланов-Каплата.Той е обвинен за закана за убийство на дупничанин. Капланов има и друга мярка – парична гаранция от 2000 лева, по обвинение за държане на боеприпаси – 115 патрона, без разрешение.На база на събраните доказателства е налице достатъчна степен на вероятност, че обвиняемият Васил Капланов е извършил инкриминираното деяние закана за убийство.Налице е и другата предпоставка за изпълняване на взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ – наличие на реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, имайки предвид тежестта на извършеното деяние, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 6 години.По време на инкриминираното деяние обвиняемият е бил с мярка за неотклонение „домашен арест“, се посочва още в мотивите на състава, огласен от доскорошния председател на Окръжния съд Мирослав Нечев в Кюстендил.Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.Според обвинението, на 31.08.2020 г., около 20 ч. в Дупница, при кореспонденция, Васил Капланов се е заканил на Димитър Недков. с думите – „Децата ти ще останат сираци“ и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.Капланов е коментиран в Дупница и във връзка с изчезването на 43-годишния Янек Миланов, видян за последно в джипа на Каплата. От тогава, вечерта на 31 юли, няма никакви информации или следи от Миланов.Последната дума на Каплата пред съда /е искането за по-лека мярка. „Дайте ми ей толкова шанс! Ще докажа във времето, че ще се превърна от обвиняем в свидетел, и ще докажа невинността си. След 4-5 години ще ви изправятя под входящ номер тест, с която ще докажа, че съм бил прав. Искам да бъда свободен и да изпратя децата си на училище”, каза Капланов. Прокурор Камелия Стефанова – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Кюстендил, поиска постоянна мярка „задържане под стража”. Тя представи справка от информационната система за това, че срещу Капланов има неприключили производства. Според прокурор Стефанова Районният съд в Дупница е взел правилното становище, а по отношение на Капланов съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Той е привлечен като обвиняем за закана за убийство – престъпление по чл. 144, ал. 3, във вр. с ал. 1 от НК.
И така – мъките за Кяплата ще продължат. Явно Прокуратурата иска да го „пробие“, за което писахме.Каплата има моменти на лабилност и това се вижда в съдебна зала. Ама дали ще подаде – ще се види. Прави впечатление и друго. Почти на всяка втора дума казва името на жена си Петя Николова Калайджийска. И това, че тя е до него. Както и двете му деца. Както и брат му Георги, баща му. Всичките.Какви ги пишеха по Фейса, че жена му го напуснала, че заради нея е всичко с Янек Миланов. И т.н.И още нещо – по едно и също облекло го размотават по съдилищата. По къси дънки, по фланелка с неясни послания, с маркови маратонки. Положението все по изглежда „по капли“.

Поне маратони

bty


Украинецът Артьом Казбан спечели Балкансикя маратон в Кюстендил с време 2:28:17, втори е турчинът Юзейл Силемез, трети българинът Исмаил Сенаджи. Над 220 състезатели бягаха по класическото трасе и в полумаратона в и край Кюстендил от 11 страни. Последният завърши с врeме 5 часа и 30 минути, „рекорд“. Той застигна предпоследнrя и дваматd, прегърнати, минаха през финалната линия. Под аплодисменти -разбира се.При полумаратона семейство финишира, тичайки  с бебешката количка и рожбата си в нея. Един от маратонците стотина метри преди финала заскандира „Оставка!“ И за него последваха аплодисменти. Дребничка румънка завърши, на финала отовори работа на докторите от двете линейки по свестяването.
Така – Кюстендил маратонстваше почти през целия ден – нищо, че състезанието мина за 5-6 часа. И фактически победител е самият Кюстендил. Защото маратонците порзсеяха заспалостта и скуката на тоя град. Заведенията по Алеята се понапълниха и повечето „кибици“ по масите ръкопляскаха на преминаващите състезатели. така трябва Е, имаше и обиди като: „Дай, дай – и ти не си малко улав!“ Ама карай. От организационния екип се заклеха, че Кюстендил и догодина ще е домакин на Балканския маратон – 2021. Нека.Поне маратони!

Златни премеждия

Златни премеждия
МС отмени разрешението пловдивската фирма „Гекон” ООД , в действителност фирмата е канадска, да поручва за злато в района на кюстендилското с.Злогош и на съседни терени на площ от около 200 кв. километра. Така МС отмени протоколно решение за проучване за злато в площта „Злогош“ от заседанието си , проведено на 5 декември 2018 г. Разрешението за търсене и проучване беше за три години, като дружеството ттрябваше ще вложи минимум 6,4 млн. лв. в търсещо-проучвателни дейности. Отмяната е мотивирана с опасност за околната среда. Съществува вероятност проучвателните дейности да окажат негативно влияние върху подземните води в района, се казва в становище на Министерството на околната среда по случая. Природозащитници и еколози от Кюстендил и региона изразиха задоволоството си от последното решение на МС. Инж.Севделин Атанасов, бивш общинсик съветник,един от създадетилете на инициативен комитет „За чиста природа“, който изпраща протестни писма и становища до общинските управи в Кюстендил и Трекляно, до министрества и до редица инстанции. Севделин твърди, проучил, че оттатък границата, в Тлъчино, ще се разработва златно находище за 1 милиерд долара. Може би. Пак Севделин припомни, че има оферти и разрешителни да се рови за злато в още две дестинации в Кюстендилско – при Гърбино и Коплива. Може би.
Кметът на Кюстендил Петър Паунов, областният шеф Виктор Янев и депутатът Кирил Калфин в хор благодариха за предотвратената златна съсъпия на Злогошко на премиера Бойко Борисов, на министър Теменужка Петкова. Само областният управител спомена и общините Кюстендил, Трекляно, Земен. И те имат някакъв принос. Златният десант над Треклянско изглежда, че ще отмине. А то може да се окаже, че трябва да се благодари тъкмо на канадците, които следват приоритети се. Какъв премиер, какви Теменужки. И след време да подновят десатна. И тогава пак инициативни комитети, пак заричания, премиери и министри. Друга тема е, че заради това злато мнозина си извадиха нотариален акт за имотите си в „територията Злогош“ е зачакаха. Те сигурно няма да благодарят на никого. Но и това си е премеждие. Златно при това.

Неканон

Неканон

bty

Тестовете за КОВИД-19, взети за монасите и за хората от персонала на Рилския манастир, контактни на 39-годишния архимандрит Макарий, който е с коронавирус и е приет за лечеине в Пирогов, са отрицателни, казаха от областния кризисен щаб в Кюстендил. Тестването извършил екип на районната болница в Кюстендил.Игуменът на Рилската обител Адрианополдският епископ Евлогий поискал да бъдат тествани лицата, контактували с архимандрита с положителна проба. Първоначално се обърнал към РЗИ в Благовеград, оттам пояснили, че това трябва да стане от РЗИ в Кюстендил. Извършил го екип на кюстендилската районна болница накрая, каза гл. лекар д-р Александър Величков. Лекарка ходила на място, при братята. Взела пробите, после ги пратили в София .Слава богу – всичко е отрицателно. Макарий пътувал до Атон около рождения си ден. “Седмица преди да получи първите симптоми, архимандрит Макарий (Чакъров) беше в Гърция с личната си кола, не е имал много контакти. Състоянието му се подобрява. Всички в манастира се тествахме и резултатите ни са отрицателни”, каза игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий пред медиите. Той си е правил и преди тест, а сега температурата му била 36,3 градуса, увери игуменът. Макарий е с пневмония, но за момента състоянието му е стабилно. Той има и придружаващо заболяване диабет.. “Всеки може отвсякъде да се зарази. Архимандритът е много стриктен и съм сигурен, че е спазвал всички предписания. Но човек не знае откъде може да хване вируса. Със сигурност обаче храмовете не са места, където се разпространява заразата”, добавя епископ Евлогий.
Дано всичко се размине с Макарий и с Рилската обител. Но има и някои неканонични неща покрай тоя случай. Кой е валидният адрес за монасите например  – светският или духовният. Как трябва да постъпва в такива случаи РЗИ-та. В случая играят три – инспекиците в Благоевград, в Кюстендил, в София. Абе, то и в самия манастир има медицински кабинет, оттам е трябвало да се тръгне. Или от джипито на Макарий. После спешото в Рила. Защо игуменът ще звъни на РЗИ-та, на кметове / в Кюстендил/ и пр. Проблемът и с карантините. Дядо игумен, останалите монаси продлъжват ли службите, целуват ли им ръце миряните, целуват ли иконите богомолците. Как е пътувал до Атон през Гърция Макарий – искаше се отрицателен PCR тест на ГКПП. Всичко е божа работа – най-накрая. Така го мислят и в РЗИ-та, в Пирогов, в Атон и навсякъде.