Без категория

А най-отгоре … под елхата

А най-отгоре … под елхата
А най-отгоре грее звездата – пишеше в едно стихотворение за така радостното събитие „новогодишна елха“. Не Коледна, Новогодишна е елхата, държат мнозина. Кюстенидлци и на средна възраст коментираха тази вечер, че на върха на елхата е трябвало да има петолъчка, не таково едно такова 18-лъчово аморфно нещо.И във Витлеем отгоре на елхата има петолъчка, горещат се корифеи. /За елпите в Белия дом и изящната Малания Тръмп, която ги обгрижва не се казва дали и там не боряват с петолъчки/. Комунизмът последно ще напусне тоя град и тоя народ. Преди години някой се катерчеше да реже петолъчната зевзда на върха на елхата на пл.Велбъжд. Докато не ги сплашиха с високо напрежение на греещите маркучи и лампичките по дървото, за да ги сплашат. Но петолъчката остана непокътната.
Не е виновна петолъчката. Просто всичко в грейналата елха-2020 е познато. Няма въобръжение, акцентите са малко, без достатъчна символика. Какво да се прави. Пари ли няма / а за шумин ретро рок изяви на същия площад – има/, но всичко и при елхата изглежда изчерпано, познато. Пънчета под нея, еленчета в някакъв аранжиран бяг в интериора. Мани-мани. Сега и някой вкръчмарен фотограф Дядо Мраз ще се пръкне да снима слисаните дечица до някаква грлозна шейна, дечицата единствени не схващат колко банално е всичко в новогодишния символ – Елхата.
Ама, добре, че светна – при това, три-четири дни по-рано от други години. Да се зарадваме поне на това.

Всичко е /за/ заплатата


Месец след вота умът и сърцето на всички избрани по места е колко ще взимат. В Бобошево е истинска война – съветниците срещу кмета Крум Маринов, който от години си е на 2 200 лева. Съветниците искат малко да го попритеснят, като и те искат пи-висока плата. Средната чиновническа брутна заплата в Бобошево е 960. В Кюстендил днес бе казано, че заплатата на градоначалника Петър Паунов ще бъде … актуализирана. За последните 8 години той взимал скромните 1 500 лева. Колко ще му стане възнаграждението, ще го решават комисиите и на заседание на минипарламента. В първия си мандат Паунов обяви, че ще дарява цялата си заплата. На кого, под каква форма и продължава ли да го прави  – няма как да се знае. Станаха ясни обаче /като им ги гласуват/ колко ще взимат избраните кметове на села. Ето: Слокощица – 1 115, Копиловци – 1 114, Жабокрът – 1 110, Жиленци – 948, Пиперков чифлик – 928, Коняво – 923, Лозно – 933, Соволяно – 975, Багренци – 961, Граница – 891, Шишковци – 923, Драговищица – 822, Горна Гращица – 958, Николичевци – 887, Богослов – 884. Хубаво. Сега , като им ги гласуват, и в съответните села на общо събрание да им ги легитимират, както се казва. Хората да кажат дали ги заслужават.. Защото сред кметовете има и пенсионери, хора земеделски производители, фермери или с хора от семейството в чужбина. Та не са на едната заплата. Но и на нея да са. Шивачките по италианските цехове вземат 500-600 лева, а работят и в съботите и неделите,  и срещу толкова се подписват. Та как няма да драпат да се кандидатират за кметове и за съветници и по места, да роболепничат и да се подмазват, та да ги издигнат. После – цял мандат е това. Няма страшно. Ще я карат ден за ден.Много важно, че селата затъват все по. Всичко е /за/ заплатата. Селскокметската, а и в градовете е така. Дали ще е Бобошево или Кюстендил – няма значение.

Къде са Галеви

Къде са Галеви
Делото за отнемане имущесто за 4,2 млн. лева на братя Галеви, което се води от 2012 г. в окръжния съд в Кюстендил, ще продължи през февруари догодина, обявиха от състава. Досега са проведени над 40 заседания, а финалът на процеса едва ли е близо, казват магистрати. Съдът издаде на три вещи лица удостоверение, с което да получат достъп до банкови сметки на двама от ответниците по делото. Оказа се, че съдебна поръчка относно разпит на двама свидетели на Сейшелите не е изпълнена от компетентния орган на тази република и беше определен краен срок за изпълнението й, като се счете, че събирането на тези доказателства представлява особена трудност, но се очаква тази поръчка да бъде изпълнена до следващото заседание по делото за 21.02.2020 г. В началото на процеса бе дадена възможност на служебните защитници на Галеви да пътуват до Сейшелите, до Кипър, до Британските и .Вирджинските острови, за да са на разпита на свидетели и да зададат въпросите си. Тогава адвокатите отказаха – видя им се доста скъпа такава „командировка“. Делото е заведено от извистната тогава като комисията „Кушлев“ срещу бившите барети Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и контролираните от тях дружества, искът е мотивиран на 800 страници. Двамата бизнесмени са в неизвестност от май 2012 година, след като влезе в сила присъдата им за по 5 години затвор за двамата за организиране и ръководене на престъпна група. От тогава са обявени за международно издирване, което не дава никакъв резултат.
А в Дупница са убедени, че „един ден те ще се върнат – просто изчакват кога“. Може ли за 5 години да не се изясни имали ли са нещо на тяхно име и какво са притежавали Галеви – оръжие, коли, сгради, имоти, авоари – в България и в чужбина. Явно на тяхно име няма нищо. Те са имали всичко и са нямали нищо. Какво ще им вземат тогава. Ясно е, че това дело е предопределено, нищо няма да стане. Защо се води тогава, кой плаща на защитниците,  на „Кушлевите“ юристи, които се явяват на всяко заседание и не им се говори изобщопо плаща държавата. Защо няма срок, в който едно дело би трябвало да завърши в това българско правосъдие. Може, би шефът на конституционния съд Лозан Панов би се захванал да се каже какъв е разумният срок за приключване на такъв процес. Иедно към едно какво да се разбере става с имуществото на Галеви. Макар, че не му е ресор на Лозан Панов в случая. И някой накрая да отговори и на всенародното умуване-питане. Официално да каже – Къде са Галеви?

И пироните са същите


Сглобяемата кръчма /винарна/ с подтекстовото име „Сам дойдох“ отново е конструирана до пл.Велбъжд в Кюстендил и за Никулден ще приeме първите си клиенти. Заведенето е знаково, сакрално – в него стотици кюстендилци посрещнаха часове преди настъпването на Милениума. А винарната вече посреща и синовете на първите и клиенти.. Така ще е и сега, до дни се почва. Преди двадесетина години „Сам дойдох“ беше една брезентова тип „МНО“ палатка, в средата на която бумтуше печка самоделка – пригоден за целта варел на крачета и отвор за цепениците отгоре. Откакто кмет на града е Петър Паунов /от 2007 г/ бе наредено вехтата палатка да бъде снета от въоръжение. Оттогава винарната се сковава за отрицателно време от екипа на собственика и с дъски и от леки плоскости, което стана този уикенд. На никой обаче не му е студено вътре, опитвайки от виното, пелина, със супер мезета на скара и домашно приготвена гарнитура. „Почва се!“, подхвърлят вече минувачи покрай „Сам дойдох“.
Почва се, ама защо па никой не се впечятлява от това, че и по „Сам дойдох“ всичко е както от години. Интериор, фасада, лого. Всичко. И пироните са същите. Старо. Как па нещо ей толкова не промениха тия юнаци, които сглобявят заведението под чинарите до обредния дом, по които пролет грачат денонощно гарвани .Не и не. Всичко е същото. Къде ти. Нима и по елхата в съседство насред площада  нещата не са си същите. Как не се сложи нова дранкулка или детайлче от светлините – само са преаранжирани. Толкова ли не се отпусна нещо ново, пари допълнително /пазим ги за концерт на Джон Лоутън, за предизборната кампания за вота през 2023 год. – може би/ та чак до новия Милениум. Тогава духовният стратег и гуру на Кюстендил социалният антрополог Х.Александров ще има повод да направи някое  умно tv коментарче. И какво от това.

Колко да взимат в Бобошево


Подписка върви в малката община Бобошево заради гласувания размер на заплатите на ноизбраните общински съветници, казаха администратори. Според решение на самите съветници председатеят на минипарламента ще взима 80% от възнаграждението на кмета на общината, което е 2 200 лева месечно, в предишния мандат заплатата на председетеля е била 60%. Според решението на последната сесия председател на постоянна комисия ще взима 70%, а член на комисията – 60%, от средната брутна заплата на общинската администрация, която за м. октомври т.г. е 938 лева. Или един съветник, а те са 11, ще взима по около 660 -700 лева. Недоволството идва от това, че за заплати на съветниците и за издръжката на съвета ще отиват всички постъпления от местни налози и такси за общината, което създава големи трудности за бюджета за догодина.
Съветниците пък са гневни на високиет заплати на чиновниците и на кмета Крум Маринов, който от 8 години се подписва срещу 2 200 лева. А по закон може да взима и над 4 хилядарки. „Така, че – кой е прав“, ръмжат привържениците му. От съветни;ите апелират и кмет, и чиновници и всимки да са по-скромни. И че нещата не се решават с подписки. Имало хора, които се водят на заплата – сам се водят.
Та това е положението. В областния град Кюстендил има администратори, които ралотят за по 700 месец . Да се хванат в Бобошево, където средната брутна е близо 1000.

По земетръса


Комисия от община Кюстендил направила оглед на девет необитаеми къщи в едно от най-оживените села в района – Соволяно. Констатирано е, че те са опасни и трябва да се съборят. Някои от къщите са градени отпреди 100 години и са обитавани от първите жители на селото. Повечето от тях са на главната улица – намеждународиня път за ГКПП-Олтоманци и Сърбия,каза кметът на Соволяно Пламен Илиев. Едната вче паднала, на завоя преди площада. Направена е снимка на всяка от опасните къщи, предстои те да бъдат вкарани в картотека и да се следи тяхното състояние и рискът от срутване.
Тия къщи ще издържат на всички земетресения като Албанското последните дни и часове. Няма да издържат на един по-дебел сняг. И ще паднат сами. Не са нужни комисии, насмитации, чиновническа активност. А са пред падане, защото не се обитават, ниокй не се е грижил, не е влизал в тях. Такива има стотици не само в Соволяно, а по всички села, че и в Кюстендил. В дупнишкото с.Дяково старец живя до 92 години. накря го бяха настанили в дома за възрастни и болни хора в Софийско. Избягал с такси и право в махала Св.Лука в Дяково. Слязъл от таксито. Като видял, че плевникът му е паднал от топящия се сняг – издъхнал. Комисия изобщо не е ходила в Св.Лука да снима и картотекира.

Елхата е последна

Елхата е последна
Koлeднa eлxa бe мoнтиpaнa нa ĸюcтeндилcĸия плoщaд „Beлбъжд” 10 дни пpeди oфициaлнo дa бъдaт зaпaлeни пpaзничнитe cвeтлини в гpaдa. Eлxaтa пo тpaдиция e дocтaвeнa oт мecтнocттa Двeтe peĸи, в близocт дo пapaĸлиca „Cв. Илия” в Ocoгoвcĸaтa плaнинa. Bиcoĸa e 14 мeтpa и c пoмoщтa нa ĸpaн бe пocтaвeнa в цeнтъpa нa плoщaдa. Вeчнoзeлeнoтo дъpвo e yĸpeпeнo и oпънaтo c ĸaбeли, зa дa e ycтoйчивo нa вятъp и мoĸъp cняг. Πpeдcтoи нa дъpвoтo дa ce пocтaви вpъx, ĸoйтo щe cвeти в paзлични цвeтoвe и щe ce виждa oтдaлeч. Cлeд тoвa щe зaпoчнe дa ce пocтaвя и yĸpacaтa пo ĸoлeднoтo дъpвo. Apaнжиpoвĸaтa щe бъдe дeлo нa Eвгeни Πayнoв и Жopo Бeнгapoв, ĸoитo paбoтят в oбщинcĸия oтдeл „Kyлтypa“ и вeчe yĸpacиxa цeнтpaлнaтa пeшexoднa aлeя и гpaдинĸитe в пapĸ „Гaлepия”. Oфициaлнo cвeтлинитe нa eлxaтa щe гpeйнaт нa 5 дeĸeмвpи, ĸaтo пpeди зaпaлвaнeтo нa лaмпичĸитe и ocтaнaлата украса  от 17,30 ч ще има празнична програма. с неизменните кукери, най-вероятно aтa
Е, не е истина. Пак същото дърво,от същото място, същите бачкатори от отдел „Култура“, които аранжират всичко празнично по и около площада. След изборите, които възпроизведоха същата управленска конфигурация и кметски състав / дори и по селата е така/, почти на 100% , елхата е последното което се повтаря в тоя град повече от 10 години. Е, не става!

Какво като изокахме

Какво като изокахме
Историци, изследователи, работещи в Архива от София, Перник, Кюстендил, активисти, хора от медиите участваха в организираната днес след обяд кръгла маса в Босилеград под наслов „100 години Ньой – 100 загубени години“ за подписания на 27 ноември 1919 год. договор, по силата на който са откъснати Западните покрайнини. На дискусията бяха разисквани състоянието и проблемите на българското население, откъснато от Ньойската граница, за пълното обезлюдяваане на Босилеградско, където сега живеят около 6 хиляди души. При преброяването през 2011 год. са били около 18 хиляди. Несправедиливият Ньойски договор е обрекъл българите от Западните покрайнини на забрава, отнел е преспективата им за развитие, те и сега изнемогват и са като на ничия земя, каза в доклада си Иван Николов, директор на културноинформационния център на сънародниците ни в Босилеград, организирал кръглата маса. Бяха изнесени факти, някои от които абсурдни – като например термина „сърбски българи“ , което противоречи на всякаква историческа и демографска логика, казаха участници. Срещата започна с благослов и „На многая лета!“, отслужен от често посещаващия Босилеградско български свещеник отец Георги Спасов. Кой знае защо, но на форума се появи и гладният бунтар Николай Колев Босия.
Какво като изокаха горките по Босилеград. Кой ли ги чува. Ни в Белград, ни в София, ни в Брюксел. Ни в САЩ, където вървеше по същото време визитата на премиера Бойко Борисов в Белия дом. Впрочем в Босиелград са гневни, че неотдавна, на срещата с президента на Сърбия Вучич са се …“лигавили на полусръбски, полубългарски“. И двамата. Впрочем на повечеот босилеградчани изобщо неим пука за „Ньой“ , „Мьой“. Битият си е бит, нищо повече.

Ето така


След отвратителните като прелюдия, състояли се и крайни резултати за Кюстендил местни избори – най-после нещо свежо. Предколедно. Стига тягост. Ето го – на много места из тоя обречен на застой град. Прави го художникът Бисер Лапев и съпруга Деси. Галерия „Ищар“. За пари и хонорари не трябва да се говори – да не разваляме супер композициите. Давайте, „Ищар“!

Мръвка

Мръвка

Драстично високи са цените на свинското месо и продукти на пазара в Дупница заради африканската чума по свинете, казаха клиенти на комплекса. Цената на малките прасета вече в региона надвишава 10 лева за килограм живо тегло, коментираха фермери.Цената на свинското на кооперативния пазар е направо непосилна – килограм сланина например е 8 лева / м.г. – 4 лева/, домашно приготвена спържа – 12 лева за 800 грама в буркан, свинското месо е над 15 лева за килограм.По-изгодни цени предлагала единствената лицензирана кланица край Кочериново – 10-11 лева за кг. Фермер от дупнишкото с. Дяково купил 3 прасета за гледане по около 30-килограмови, всяко за по 320 лева. Вече ги регистрирал, каквото е изискването за гледане на прасета за угояване за след 1 януари догодина.М.г. прасетата се продавали по 7-8 лева за килограм живо тегло, сега – над 10 лева.
И в този случай българинът – стане ли дума за яденето и мръвката, е гениален и намира изхода. По Дупнишко на всяка врата, едва ли не, можеш да видиш обява: „Продавам телешко“ и телефон за връзка. Местен от Дяково в един ден удари ножа на 8 пуйки – за продан. Така, де. Свинското е „чумаво“, ще върви телешкото, пуешкото, кокошките също влизат в бурканите и по фризерите. От всяка ситуация с мръвката му намираме начина. А, че нямало откъде да се купят прасета за гледане за догодина – кой ги приказва такива. От Гърция, от Македония, от Босилеградско /Сърбия/ ще се вкарат. Наясно е нашенецът. Но няма да стане без мръвка, я. А най-разпространената версия по Нашенско е и си остава – „Каква африканска чума бе, тия по Африка защо не ги лови“