Без категория

Тинтири минтири

Тинтири минтири
Централната избирателна комисия /ЦИК/ ще трябва отново да определи състава на Районна избирателна комисия/РИК/ в Кюстендил за провеждането на изборите на 2.10.2022 г. , след като на консултациите при областиня управител инж.Александър Пандурски упълномощените представители на парламентарно представените политически партии и коалиции не постигнаха консенсус за разпределението на ръководните постове в комсията. Спорни се оказаха трите ръководни позиции- председател, зам.-председатели и секретар. И Коалиция „Продължаваме промяната, и Коалиция „ГЕРБ-СДС“ настояха да получат председателското място. От името на Коалиция „Продължаваме промяната“ бе предложена юристът Тодорка Илиева, която оглавяваше РИК и на последните избори. Коалиция „ГЕРБ-СДС“ предлагат Венцислав Механджийски. Предложенията за двете зам.-председателски места са общо пет“. В същото време представителите на ПП „Движение за права и свободи“ и Коалиция „БСП за България“ изразиха готовност да отстъпят за секретарско място, само ако получат зам.-председателска позиция.Призивът за консенсус от страна на областния управител инж. Александър Пандурски, който за трети път за последната една година свиква такива консултазии не доведе до общо решение. За това протоколът от проведените днес консултации ще бъде изпратен на ЦИК, която ще вземе и решението за определяне състава на РИК-Кюстендил. РИК-Кюстендил ще бъде 13-членнна. На база парламентарното си представяне разпределението по квоти е съответно Коалиция „Продължаваме промяната“ – 4-ма членове, Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 3-ма членове, ПП „Движение за права и свободи“ – 2-ма членове, Коалиция „БСП за България“ – 1 член, ПП „Има такъв народ“ – 1 член, Коалиция „Демократична България-Обединение“ – 1 член, ПП „Възраждане“ – 1 член.
Тинтири минтири, би казал нашенецът. Какви партии, какви коалиции, какви консултации. На местно ниво няма сериозен политически живот и дейност, парт потенциалът е толкова нисък. Но се втурват за постовете в РИК, след някой и друг ден – и за секционните избирателни комисии. Не за друго – за хонорара. А в РИК можеш и да си никой, даже и компютърно грамотен да не си /дали го има това изискване за членовете/, но за два месеца ще вземеш приличен хонорар. И в СИК – 80-100 лева са си нещо за селата. Много важно, че нищо не свършваш. А ако ти дадат да носиш чувал, или да отговоряш за машинния вот, и надбавки има. Каква ти паритйна квота. Всичко е „тинтири минтири“

 

 

 

Бре, тия Клечкови

Бре, тия Клечкови
Националният съвет на БСП определи водачите на листи за участие на коалиция „БСП за България” в предстоящите избори за 48-ото Народно събрание. Със 105 гласа „за”, 0 гласа „против” и 5 гласа „въздържал се” Националният съвет реши, за водач на листата за 10 МИР Кюстендил -Бойко Клечков, информира страницата на БСП за България.Бойко Клечков от Кюстендил отново ще е водач на социалистите за трети пореден път , до 21 август трябва да стане подредбата на цялата листа, както и позициите в нея на коалиционните партнъори и представителя на гражданската квота.
Службите, службите! Още при перестройката на Горбачов тайните служби и корифеи овладяха „историческите процеси“ и държат положенеието под контрол. Бащата Любомир Клечков, дългогодишен секретар на ОК на БКП в Кюстендил, дядото Александър Клечков – антифашист и активист в ония времена .Сега – внукът. Който може би беше първият кюстендилец открил частен хотел на Черноморието в първите часове на демокрацията. Пък, нека си ги говорят днешните червени парт недоносчета по парламента, че БСП била „партията на народа“.У-у-у-у!

Дялан камък

Дялан камък
Инж. Александър Пандурски отново е назначен за областен управител на Кюстендил. Решението на Министерския съвет бе прието днес по обяд. Той притежава магистърска степен по специалността „Радиотехника“ от Техническия университет – София. Неофициално ес знае, че е специализирал в Ленинград. Родом от Дупнишко, първи секретар на ДКМС в Станке Димитров през 80-те години. От 2013г до март 2021 г. заема длъжността ръководител на Областна пощенска станция–Кюстендил. В периода май 2021 г. – януари 2022 г. е бил областен управител на Кюстендил. Това беше подадено от Областна администрация, където утре /петък/ Пандурски ще влезе за втори път в кабинета на петия етаж с табела „Областен управител“. Със сигурност е доволен и счита преназначаването му за безспорен успех. Убеден марксист ленинец, с добра школовка, добър администратор. Дялан камък – макар и партиен. Кажи-речи беше и остава най-добирят дотук от досегашните губернатори и пораздвижи нещата в тоя заспал регион.Дори и при служебни кабинети. Какво да се каже – „так держат!“

И Снежка

И Снежка
Народният представител от ИТН Снежанка Траянска отчете дейността си, като депутат в 47-ото Народно събрание. Само 7 месеца беше парламентарист тя. Но. „Доволна съм от работата си. За мен е важно да отчитам реални резултати, а не това, което съм искала да направя, но не се е случило“, заяви тя на пресконференция в Кюстендил. Като резултат от своята работа Снежанка Траянска посочи финансирането с 44 000 лв. от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за почистване на 400-метров участък от р. Банщица, с. Ябълково, община Кюстендил. „Бях алармирана за проблема от жители на Кюстендил в началото на мандата. Със съдействието на областния управител Катя Димитрова запознахме всички институции и към днешна дата средствата са отпуснати“, обясни народният представител. 4 983 340 лв. са осигурени и за финансиране на общински проекти за ВиК, пътища и улици в Кюстендилска област, отчете още депутатът от ИТН. Средствата ще бъдат предоставени от МРРБ, а подобно финансиране за областта не е имало от 2016 г. досега. Община Бобов дол ще получи 2 376 611 лв. за реконструкция и рехабилитация на водопроводната мрежа в кв. “Миньор” и ул. „Св. Спас”. 1 800 412 лв. целеви средства от МРРБ са предвидени за Община Дупница. Със средствата ще бъде обезпечен основният ремонт на две улици – „Венелин“ и „Седма Рилска дивизия“. В община Кюстендил ще бъде финансирано проектиране на реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на села в община Кюстендил. Стойността на проекта е 246 251 лв. 525 000 лв. целеви средства ще бъдат предоставени на община Бобошево за реконструкция на външен водопровод. За проектиране реконструкция на водопреносна мрежа на Община Невестино ще бъдат предоставени 35 000 лв. „Направих всичко възможно финансирането за общините в областта да се случи. За да достигнем до него, бях в непрекъсната връзка с кметовете и МРРБ“, подчерта Снежанка Траянска. Тя допълни, че средствата са за общините с готови проекти, след като е отпаднало първоначалното изискване на МРРБ по проектите да има и издадено разрешение за строеж, и избран изпълнител. „След това едно от изискванията  отпадна, затова и тези списъци се променяха във времето. Включително и Министерство на финансите събираше предложения за финансиране. Мога да гарантирам, че е направено всичко възможно. Изводът, който си направих е, че кметовете трябва да изработват проекти, колкото и да е скъпо, за да могат своевременно да се възползват от възможностите за финансиране от държавата”, каза още Снежанка Траянска.
Народният представител от ИТН бе член на две парламентарни комисии – по регионално развитие и благоустройство и по бюджет и финанси. Активно е участвала в подготовката на 11 законопроекта. Депутатът от Кюстендилска област изрази надежда, че следващият парламент ще подкрепи внесения в края на мандата на 47-ото Народно събрание законопроект за закупуване и функциониране на мобилни манипулационни, предназначени за населените места без или с труден достъп до медицинска помощ. Като успехи за парламентарната група на ПП „Има такъв народ“ Снежанка Траянска определи приемането на нулева ставка на ДДС върху брашното, по-големия бюджет за култура, ремонта на Зографския манастир и Богословския факултет, увеличаването на възнагражденията на служителите в системата на МВР и областните администрации. „Постигнахме няколко промени, с които се гордеем“, бе категорична депутатът от ИТН.
Говори ми думи сладки! Що за политици се пробваха и на местно ниво последните няма и година месеци покрай честия вот. Художникът, музикант, актьор Николай Табаков от Дупница, д-р Албена Таваличка, Георги Стамов от Кюстендил. Та и зъболекар от Дупница бе за няма и седмица в парламента. Напират и други – млади създания от женския пол в ГЕРБ, в БСП, че и във ВМРО, ДПС. Този път – и от „Възраждане“. Не става и не става. Д-р Таваличка си се прибра в кабинета. Отказа се Табаков. Не кой да е, а Виктория Василева, една от десните ръце на Слави Трифонов, неизменен водач на листа в София, Кюстендил, Благоевград, се оттегли достойно – и от парламента и от политиката. И Снежка трябва да го стори, веднага!

 

 

 

Величието

Величието
Кметът на Кюстендил Петър Пауновq областният управител Катя Димитрова, прeдставители на политически и общетвени организации, граждани участваха в поклонението пред паметника на Тодор Александров, с което започна отбелязването 119-годишнината от Илинденско-Преображенското-Кръстовското въстание от 1903 год. Втори август – Илинден / по нов стил / е и официален празник на града, а решението за това е прието на заседание на Общински съвет през 1997 год. Вечерта на амфитатъра „Арката“ започва празнична програма. Пред паметника на Тодор Александров в центъра на града бяха поднесени венци и цветя. Мнозина са потомците на бежанци от Македония след онези събития, заселили се в Кюстендил и района, Илинденската епопея предизвиква почит и преклонение у кюстенидлци. От микрифоните при паметника прозвучаха думи на възхваха и признателност
Не е достатъчно. В тоя град /и район/, където и бомби са лели за четите и движението / в Длъхчево сабляр/ с два-три венеца и някои по-така слова, не е достатъчно. Да са поканят известни изследователи, историци, форуми, за да са осветли и извади по-точно приносът на Кюстендил и Кюстендилско за Илинден-1903 /преди и след него/. Или пък един доц. д-р Ангел Джонев да сяда и да пише книга – както за железниците и за жпвръзката с Македония го направи, или за това, че Кюстендил е бивал военна столица на България Първата световна война. Така и за Илинден. Да опита и оттатък границата да ходи, да рови по архивите. Да го насърчат и спонсорират местните институции и управа. И за 120-годишнината – не и едва ли, ама за 125 години – да не само патетични думи, ами да се знае повече за това изключително въстание – Илинденско-Преображенско-Кръстовденското.

Здраве от Дупница

Здраве от Дупница
Новият служебен министър на здравеопазването е дупничанин, роден е през 1968 г. Завършил е тукашната Политехническа гимнаия „Хр.Ботев“. Дори и като завършва медицина към Висшия медицински институт в София , за кратко е работил в родния си град, отбелязват от лекарското съсловие в Дупница. Това е вторият здразен служебен министър дупничанин – в предишното служебно правителство на генерал Стефан Янев до декември м.г. на този пост беше д-р Стойчо Кацаров. И какво от това. Д-р Асен Меджидиев е от дупнишката фамилия, дала известни учители, краеведи, местни активисти. Неговата сестра също е лекар, доцент в столична клиника, коментират в Дупница. Той се оказва и първи братовчед на Веска Мджидиева, която от десетилетия се установила в ЮАР. А прадядото на Веска и Асен Меджидиеви се е сражавал през Априлското въстание срещу Тосун бей в Плавдивския революционен окръг, твърдеше го до последно чичото на новия министъра и баща на Веска – Тихомир Меджидиев. Бащата на министъра Геориг пък е бил директор на гимназията, в която д-р Меджидиев е учил. Нама случайни неща на тоя свят. В началото на професионалното си развитие работи като лекар-ординатор в Отделение по белодробни болести на Пета градска клинична болница. В периода 1995 г. -2011 г. е УНГ специалист и бронхоскопист към Клиника по оториноларингология и лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ „Св. Анна“. През 2010 г. завършва и висше образование по Здравен мениджмънт към Медицинския университет в София. От 2012 г. е част от екипа на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Създава и ръководи първото отделение по УНГ болести в лечебното заведение и инициира Националната програма „Детско здраве „Пирогов“ за провеждане на високоспециализирани профилактични прегледи в страната.
Сега на Дупница и остава да се донарадва на здравен служебен министър – примерно до средата на ноември т.г. Както беше при д-р Стойчо Кацаров, който наскоро наруши мълчанието и обяви, че не иска да е министър повече, а би участвал в здравните реформи. Мили, боже.Какви реформи. Много преди това зам.-министър пък беше рилчанинът д-р Емил Райнов, джиип не на коя да е, а на тогавашиняп премиер Сергей Ставишев. И д-р Емил Райнов, и д-р Стойчо Кацаров, и кюстендилецът д-р Стефан Константинов и сегашния д-р Асен Меджидиев са в поддържаща роля. Масеци – и дотука. Ама, здраве да е. Този път – от Дупница.

Копките ще зачестяват

Копките ще зачестяват
С копка и водосвет започна подмяната на водопровода по няколко улици в село Самораново. „Този ремонт бе дълго чакан, но ще реши част от проблемите с водоподаването в нашето село“, скромничко коментира кметът на Самораново Райко Цветков.На реконструкция подлежат уличните водопроводи по „Георги Димитров“, „Рила“ и част от „Скакавица“. Сумата е в размер на 335 619 лв. и е част от заема, който община Дупница изтегли, за да бъдат ремонтирани части от водопроводи в Самораново, Яхиново и Крайници. Така, че през идния месец ще започнат ремонтните дейности по подмяна части от водопроводи и в Крайници и Яхиново. Саморанаво е по-така, защото там протестираха на няколко пъти и че… минава за не гербаджийско село.
Ще има много копки и водосвети това лято. В Дупнишко – ще открият парка „Дренски рид“, ще завърши /най-после/ реновирането на ул. Орлинска, и пак ще има водосвет. Нищо, че всичко трябваше да приключи още до Нова година. В с.Бистрица като нищо ще решат да осветят новия си водопровод, за който още се чака дофинансиране за 1,2 мил. лева. Дали няма да ударят една кирка за началото на депото за отпадъци при Джерман – току виж станало и това… В Кюстендил ще осветят централиня храм „Св.Богородица“, ремонтите са на форц. Може и да се пришпори сепариращата инсталация за преработка на боклука при легендарното с мъките са заради сметищата там с.Радловци. Ще има много копки и водосвети. С повод и без повод. И два бордюра за сложат някъде из общините, поп ще е на линия, новите кирки и лопати – също. Преди избори сме. Толкоз.

 

Боклуци и истина

Боклуци и истина
Кметът на Кюстендил Петър Паунов влезе в остри пререкания с екоминистъра на екологията в оставка Борислав Сандов заради караните от месеци нелегламентирано край близкото с. Радловци отпадъци. В изявления Сандов, който преди два месеца хоид до Радловци и ги наговори каквито не можеш да се сетиш, обвинил общината в Кюстендил в бездействие, в популизъм, задето не вдига толкова години таксата смет и да има средства и да транспортира боклука да депа в други общини, заканил се и да прати полиция да спира камионите с боклук на ОП „Чистота“ и да сезира прокуратурата. Нерегламентираното сметище при Радловци наистина вече е на площ над 10 декара и продължава да се кара. На доста емоционален брфинг в общината кметът Паунов поиска Сандов да се извини. Държавата е виновна Кюстендил и още 5 общини в областта – Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Невестино и Трекляно, да нямат модерно депо за отпадъци и за това понасят сериозни санкции от МОСВ, категоричен е той. Транспортирането на боклука на Кюстендил до Радловци е единствено възможно на този етап, там се изгражда сепарираща инсталация, която ще преработва отпадъка, това ще стане до края на годината, отбеляза Паунов. Той посочи колко общини и градове са отказали да приемат кюстендилсикя боклук – Перник /най-вече/, Враца, Самоков, Костинброд, Пазарджик, /Луковит!/.
Както и да е. Кметът постави своя ултиматум – ако до понеделник сдаващият екоминистър Сандов не се извини на Общината, започва серия от изявления на Паунов с пълни и детайлни истини за боклука и сагата „Радловци“. И размаха папки. Като направи и някои намеци. Де, да видим, какво ще е продължението по интригата боклуци и истина с адрес Кюстендил-Радловци.Кюстендилци я чакат и заслужават, защото им дойде до гуша.

Дим над школото

Дим над школото
Училища в Кюстендилско, които са отопляват с твърдо гориво – такива са в Невестино, Трекляно, Бобошево и др., не могат да осигурят дърва и въглища заради дефицита на пазара, каза директорът на школото в Невестино Валери Стоилов. Въпреки, че цените са твърде високи, доставките са голям проблем, добави той. За училището в Невестино са заплатени 40 тона въглища на мините в Бобов дол, засега обаче са доставени едва 10 тона, разказа директорът. При прилична цена – 450 лева за тон. Има вероятност някои училища изобщо да останат на студено тази зима, опасява се Стоилов. В Трекляно отиват около 40 куб.м дърва за учебната година – сестемата е стародавната, печката, кюнците, коминът, чистачката с лопатката. Дали Горското ще успее да им докара метровките, засега ен се знае. И т.н. Даже за училищата в Бобов дол въглища няма. Собственикът на мините Христо Ковачки обяснил, че по норматив не могат да се доставят въглища на дребно, а само за промишлени нужди, т.е. – за усторяства с по-голяма мощност,не печки „тип чудо“. Босът обаче обещал да подари от черното твърод гориво на школата по Бобов дол /разбира се!/.
В тия училища все пак ще се стеле дим от комините. А, какво да кажат тия, които са на газ. Както е тръгнало, синьото гориво ще се окаже непосилно за общините, ако няма компенсации. Дали газифицирани училища няма да се върнат към кюмюра. Щото и токът може да се окаже дефицит и с непосилна цена. Да извадят отново печките „банско чудо“. За ужас на учащите се. Къде отиваме.

Многото гимназии

Многото гимназии
163 са нeзаетите места в гимназиите в Кюстендилска област за осмокласници след второ класиране, става ясно от публикуваната справка на сайта на Регоналното управление по образованието. Засега обяче няма паралелки, които отпадат, а 15 са вече запълнени. Има специалности – като например техник в Гимназията по автотранспорт в Дупница с 18 незаети места, или работник в заведения за хранене и развлечения в Гимназията по туризъм в Кюстендил – със 17 незаети места, където има вероятност да има незапълнени паралелки, които да отпаднат. В РУО и по отделните учебни заведения обаче не са притеснени. Предстои трето класиране, а след това – до окончателното утвърждаване на държавния план прием, т.е. – до навръх 14 септември доскорошните седмокласници все ще могат да се запишат по някоя от спезиалностите, която пердпочетат накрая. Още повече, че има клауза в нормативите, когато за определена специалност има голява търсене на пазара на труда, паралелката да е и от 12 ученици. Така, че – спокойно.
И тая неблагоприятна ситуация-тенденция обаче идва да предупреди, че гимназиите, а и специалностите, са прекалено много. Не може при отрицателен прираст и намалямане с около 2 500 жители на година като насаление в региона, оттам – и новородоени деца, броят нва гимназиите да си остава почти непроменен. В Кюстендил за последните 20-на години са закрити две-три гимназии – по дъровобработване, „реалната“ и Вечерната. А трябва да са поне още 5 закрити. Що за пародия е обучението в Гимназията по земеделие /Селскостопанския техникум/, Гимназията по лека промишленост /Текстила/, па и по електротехника, по строителство. Трябва да има орязване. Спеицалностите нека остават, ама да се обединяват в едно учебно заведение. За какво е такъв раздут персонал, преподаватели, чиято заплата от 1 септември ще скача до близо 1500 лева. В добрите възрожденски времена по Българско е имало по една гимназия в град, най-много – две. Ама гимназии!!