Без категория

Сагата Тимчев

Сагата Тимчев
Районният съд в Дупница постанови условна присъда за бившия управител на общинската болница Росен Тимчев за длъжностно присвояване. Той трябва да плати на здравното заведение и сумата малко над 25 хил. лева, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди в резултат на извършеното престъпление. Съдът признава Росен Тимчев за виновен в това, че за времето от 29.2.2016 г. до 4.12.2016 г, когато е бил управител на болницата. е извършил 31 деяния, които осъществяват поотделно едно и също престъпление. Обвиненията срещу него са в злоупотреби със служебното положение – взети пари от касата, които не са върнати в срок, в размер на 25 000 лв. Следващото заседание е насрочено за ноември. Другото обвинение, което е обект на това дело, е, че Росен Тимчев е използвал служебното си положение и е подписал договор с мобилен оператор, от който е получил изгода за себе си. Тимчев извършил незаконни транзакции в своя полза за сметка на паричните средства на болницата, пише в обвинението. Като бонус получил и 9 мобилни телефонни апарата от различни марки. Обвиненяата срещу Тимчев са отпреди близо 3-4 години. Едното от тях, е че е продал на болницата в Троян апарати за хемодиализа, като сам определил цена от 5 хил. лева за всеки от тях, предвид че рециклиран такъв апарат струва около 15 хил. лева, при това без да има право да се разпорежда с дълготрайни активи и без разрешение на принципала. Росен Тимчев до момента има две присъди – пробация. Едната е за използвана при назначаването му за управител през 2016 год. фалшива диплома за завършена степен на образование като здравен мениджър. Втората му присъда е за фалшива бележка, представена в Районна прокуратура в Дупница, че е платил гаранция от 1000 лв., за да не влезе в ареста . Той е бивш общински съветник, бил е и кандидат за кмет на Дупница.Последната му присъда може да се обжалва пред Окръжния съд в Кюстендил.
В зората на общественополитическата си кариера Тимчев се сби на митинг пред Парламента .Тогава беше гербаджия. На един етап нашумя и с пари, преведени на храм в Сапарева баня, но оказали се на неговата банкова сметка. И т.н.Какви ги навърши дотук Тимчев, син на националния консултант по онкология проф.Костанца Тимвева! Може да се напише едно юридическо приложение, което да изучават студентите по право. И все излиза сух. Някой виден юрист от най-най ниво да каже как става.

„Наздраве!“ на кръчмарите


Браво на кръчмарите от Кюстендил. Ето какво от тях след поредните забрани, мерки, ограничения в сила до 18 февруари. „Сами си омръзнахме да обясняваме,че проблемът не е в нас и че не ние трябва да го оправяме.То не бяха мерки, проверки, затваряния….Обидно е да си жертва, все да си виновен, все да спазваш всички безумни ограничения и да се опитваш да си жив… Ето позицията ни:
1.Ние и сега работим с по-малко от 50% от капацитета си и проверяване за здравни сертификати.И едва успяваме да покрием разходите си, които са повече от приходите.И всичко това заради последното нещо,което ни е останало – достойнството.И заради отговорността да не оставим персонала си без средства точно сега, в средата на зимата, при безумно покачване на цените.
2.Непълнолетните (децата) са отговорност на родителите им.Не на бизнеса.Редно е родителите да ги ограничават, не заведенията.И ако непълнолетен е в МОЛ или сладкарница, нека глобят родителя, че не го е контролирал, а не собственика на обекта.Бизнесът трябва да е отворен за всички,защото за това е създаден.
3.Не сме съгласни пак, отново и само за нас да важи ограничението за зелен сертификат.И за персонал и за клиенти. Явно в парламента може без сертификат.Видяхме го всички.Обаче ние сме тормозени от безумните проверки на коя ли не институция.Администрацията, производството, парламента…те са друга в държава, не в тази , в която сме ние.
4.Не.Нямаме финансови помощи затова,че сме дискриминирани и рестрикциите важат само за нас.Правилата така са разписани,че да не стигнат средставата до нас.
5.Няма да коментираме кой от нас , защо и докога ще затвори обекта си.Който и да е, не го прави от хубаво.Това е най-тежкото решение, което може да вземе един предприемач.Нека имаме уважение към колегите, които са на прага на този избор и ги подкрепим.Макар и морално.
Обръщаме към всички институции, които имат самочувствието да се упражняват на наш гръб – било да сътворяват заповеди или да ги контролират. Бизнес се гради с години.С много труд, стрес, емоция,лишения… Бизнесът не е просто работа. За нас бизнесът ни е живот. И не смейте да ни унижавате повече.Не ни притискайте за неща, в които сами не вярвате. Ние ще сме тук задълго.А вие?“
Е, какво – точно казано.“Наздраве!“ на кръчмарите.

 

Защо,бе, момчета

Защо,бе, момчета
Любомир Терзийски е новият зам.-областен управител на Кюстендил. Той официално встъпи в длъжност и беше посрещнат днес от областния управител Катя Димитрова. Тя му пожела спорна работа, която да бъде изцяло в интерес на жителите на Кюстендилска област. Димитрова изказа своите благодарности за дейността на досегашните заместници – инж. Георги Илинов и Емил Атанасов, и им пожела успех в бъдещите начинания. „Ще работя усърдно и отговорно за развитието на област Кюстендил. Акцент в работата ми ще бъде реализиране на приоритетите на правителството на местно ниво. Кабинетът ми ще бъде отворен за всеки жител на областта, който има проблем. Ще работя активно с кметовете на общините в областта, независимо от коя политическа сила са“, заяви Терзийски. Ето и подробности. Любомир Терзийски е роден в град Кюстендил през 1986 година. Средното си образование завършва в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев“. Има завършени бакалавърска и магистърска степен, съответно по специалностите „Информатика“ и „Стопанско управление“. Професионалния си път започва като оператор на мрежови данни. От 2015 година до момента се е занимавал със счетоводна дейност. През 2019 г. е избран за общински съветник в ОбС – Кюстендил. Новият зам. областен управител е бил и дългогодишен съдия по футбол. През 2021 година слага край на кариерата след 16 години по терените на Югозападна България.
Да се чудиш ли как тия момчета се съгласяват на такъв пост и ангажименти. От какъв зор. Защо не си гледа счетоводството тоя момък, информатиката. А става зам. на областната. Която, личи си, трудно ще влезе в час. А той какво ще прави, май и идея си няма. И понеже градът е много малък, всичко се знае. Тоя Терзийски е приятел, ако не е и съученик, с депутата от Продължаваме промяната Георги Стамов. Виждат ги заедно на съботи и недели по града. И какво става – пак нещата са навързани, пак всичко е уредено. И т.н. Е, докога. Пък и футболен съдия, па макар и местен, регионален. Нали свърши ерата на спортистите в областната управа на тоя всезакъсал град. Абе, изобщо. Как я мислят тия момчета, така ли става, бе. Хабер си нямат.

 

Иглите

Иглите
Идеята на Общината в Дупница да сформира подвижни екипи, които да ваксинират възрастни, болни, трудноподвижни и самотно живеещи хора по селата в общината засега не среща подкрепа, записващите са малко начинанието се проваля, казаха кметовете на най-големите от дестинациите. Една от причините е неинформираността, нашенци не знаели що е то ваксина срещу КОВИД. Другата – антиваксърските позиции, коментирани по медиите, отбелязват те. И в най-големите села на общината има записани неколцина да се ваксинират. В най-голямото село в региона Яхиново например те са 5, във второто по население Крайници – трима, в села Джерман, Самораново няма нито един жител, пожелал ваксинация. Как да се обясни това, кметът на Яхиново Софка Скоклева: „Не знам, не знам. С тези антиваксърски изказвания на някои лекари /сигурно визира доц.Мангъров/ – така се получават нещата“, обобщава управничката на Яхиново.
Странно, но възрастните хора, които са адски дисциплинирани, сега отказват да се ваксинират.При соицализма отиваха опд строй, никой не им обясняваше ила да ги кандардисва. Щом е казано – значи трябва да стане. Сега – не на иглите срещу КОВИД. Никой не го обяснява що за психология е. Даже и тия 75 лева за пансионерите не подействаха. А смъртността е най-висока като чели по селата. В Дупнишко за един ден погребали 16 души. Е, не всички са били с КОВИД, ама си е голяма цифра. От инат ли е някакъв. Психолозите да кажат. Ама не става. Нашенецът си знае защо не става, само той.

Ех, отец Иване

Ех, отец Иване
Отец Иван прави приют за деца и в кюстендилското Коняво, каза самият той при поредното си идване в Кюстендил. Вече вървят процедурите по регистрирането на имота еи тичането у голямо, споделя свещеникът благодетел. Досега негови приюти имаше в Нови хан, Елинпелинско, и в с.Якимово, Монтанско Най-напред отец Иван закупил имот – овощна градина в с.Коняво, която ще обработва с наети работници, впоследствие изградил и къща със 7-8 стаи. В Коняво са изненадани какви ги говори отецът. Не ставало дума за приюти и пр. А за овощна градина и за дъсчена къща, тип барака, която вече наистина построил .“В Коняво са добир хора, а някои се притесняват, че децата, които ще настаня тук /34 – бел.а./ , ще са циганчета, ще крадат и т.н Няма такова нещо. В Якимово няма слачй от моите деца да са крали и да са разследвани от полицията“, благославя е това си начинание отецът.
Ех, отец Иван. Няма да ти е лесно по Коняво и по Кюстендил. Тук доминира друг канон, Кюстендил е градът на дядо Пэликарп, викариен на Патриарха, на кмета четвърти мандат Петър Паунов, който е вярващ и всеки божи ден сутрин е в храма. Няма как да се развие тук друг вид балготворителност и вярване, религиозност – детска. Та в Кюстендил един ден ще се открие и първата християнска детска градина, така е замислено, партриархът прави първа копка преди 4-5 години.Какви ти приюти.

И студ и мраз

И студ и мраз
Продължението е по Ботев
И студ и мраз и плач без надежда…
Гаден студ блокира и Кюстендилско, като че ли този край си остава най-наказан откъм продължителни минусови температури. Клинчът ще продължи цялата седмица. Но надежда има. Десетки планинари, туристи се качиха в събота в м. Студен кладенец в Осоговския балкан, като поводът бе Световният ден на снега, казаха организаторите от Туристичесдкото дружество „Осогово“. Въпреки студеното време те, сред тях и детенце на година и половина, изкараха сред заснежената планина часове. Някои се качиха в балкана с лични автомобили, а от Общината пуснаха наскоро и автобусна линия заради многото туристи и любители на ски спорта в планината. В м.Студен кладенец стана истински празник – със страхотна програма, номера, снежни човеци, снежно хоро и пр., разказа секретарят на ТД „Осогово“ Силвия Михова
Разбира се, студът е мобилизиращ.И няма да ни уплаши или отчае. Нито сметките за разходван газ или токовите сметки пред ЧЕЗ. Корави сме и ще се справим. Само все още е неясна ситуацията с КОВИД-а, ама и там ще чакаме светлината в тунела. Какво ни остава. Не и продължението по Ботев
…. навява на теб скръб на сърцето!

Губи време

Губи време
Първи работни срещи с кметовете на общините Бобошево, Кочериново и Рила – Крум Маринов, Иван Минков и Георги Кабзималски, проведе новият областният управител на Кюстендил Катя Димитрова. Тя посети на място трите общини, за да се запознае с градоначалниците и с работата на ръководените от тях администрации. “Трябва да намерим общия тон – добронамерен и оперативен, за да вършим работа и на няма нерешени казуси в нашата област”, посочи Димитрова. В хода на разговорите кметовете запознаха новия областен управител с проблемните теми по места. Проблеми с водоснабдяването, с коритата на реки, с отнесени от порои пътища – бяха само част от поставените на вниманието на областния управител проблеми. “Надявам се да си помагаме и да се чуваме един друг, за да се случват нещата”, заяви по време на срещата кметът на Бобошево Крум Маринов. “С всички институции в Кюстендил се познаваме и работим отлично, с Областна администрация – също. Сигурен съм, че и за в бъдеще ще бъде така”, изрази увереност кметът на Кочериново Иван Минков. Кметът на Рила Георги Кабзималски отбеляза, че дори много от нещата да не са в правомощията на Областния управител, то той може да сътрудничи между институциите, за да се намери най-бързото и оптимално решение. Пред кметовете на трите общини Катя Димитрова пое ангажимент да запознае с поставените казуси в най-скоро време четиримата народни представители от 10 МИР – Кюстендил. Относно казуса с ВиК Асоциацията и проблемите с водоснабдяването в населените места, което като теми поставиха и тримата кметове, Катя Димитрова се ангажира да направи отделна среща.
Бля-бля и губи време. На какво се прави адвокатката Катя Димитрова, сякаш не са и ясни и трите общини. Които са и на един водопровод от Рила, на всичкото отгоре, ама който водопровод се командва изцяло от кмета на Рела за не знам кой си мандат Георги Кабзималски /ГЕРБ/. А и кметът на Кочериново Минков е гербаджия. Но това са друге теми. Тия обкщинки повече са свъзани и гравитират към Благоевград, някои от селата им искаха /Бараково/ и административно да минат към Благоевград. Така, че какъв областен от Кюстендил им е притрябвал. Пък и самите общини я знаят Катя Димитрова. Например в Бобошево знаеха много неща за нея, преди още да встъпи в поста. Всичко е губи време от подобин срещи. Нали „продължаваме промяната“.Айде, де!

Много пари, бе

Много пари, бе
1 140 000 лв. повече са местните приходи в хазната на Община Дупница, сравнено с предходната година, обяви зам.-кметът по икономическите дейности Олга Китанова. Общината отчита и по-висока събираемост на данъците и местните такси . 8 628 000 лв. са през 2020 година, а за миналата постъпленията са в размер на 9 769 000 лв, което е близо 99% от заложените приходи. За първи път приходите от данък МПС надхвърлят 2 млн. лв. Средствата от данъци за недвижими имоти и придобиване на собственост също нарастват, което показва, че въпреки пандемичната обстановка икономическият живот в общината не е спирал. Отделно са нараснали с 500 000 лв. приходите от продажба на общински сгради и активи, което пак индикира ръст на сделките с недвижими имоти. С 30% е повишен интересът към наемане на земи само за миналата година, обяви зам.-кметът Китанова. И още. 6 892 251 лв е събираемостта на данъците и такси в община Дупница за 2021 година. Сумата е с 600 000 лв повече в сравнение с 2020 година, когато са били 6 280 270 лв. Със 100 000 лв се е повишила събираемостта на Такса битови отпадъци от 2 368 124 лв за 2020 година на 2 465 533 за 2021. Патентния данък е в размер на 105 105 лв, туристическият, който се плаща от хотели и къщи за гости е в размер на 11 868 лв, а такса куче е 3 760 лв. През миналата година от данък придобиване в общинския бюджет са влезли 684 134 лв, което е с над 100 000 в сравнение с предходната година, когато са били 547 844 лв.Спад има в приходите от дивиденти на общината, поради факта, че печалбата от ГУМ намаля заради затварянето на комплекса при Covid пандемията и тя не е разпределена към бюджета Все повече данъчно задължени лица предпочитат улеснения начин за плащане чрез ПОС-терминал, тенденция, която се забелязва последните години. По сметките на Община Дупница са постъпили 463 400 лв, докато през 2020 са били 339 656 лв. Китанова вече обяви, че кметският екип няма намерение да вдига данъчните ставки и през тази година, независимо от увеличените разходи и инфлацията в страната. Последната фактура за разходваната електоренергия за общината е със 100 хиляди лева по-висока. Има идея за спиране за определени часове на уличното осветление. Ще се стигне ли до тази мярка коментира зам.-кметът Китанова: „Към момента все още не. Мислим за аптимизиране „.
Много пари, бе. Къде се харчат. Вземете което си изберете село от Горно поле и вижте мизерията и несъстоятелността там. А хората си плащат данъците, че иначе – много лошо. Сега и лампите ще им светят по разредено – може и през лампа. Така, че… какви ги говори тая Китанова.

Пепелина

Пепелина

dav
bty
bty

Изпусната пепел от преливна кула на ТЕЦ „Бобов дол“ е предизвикала замърсяване водите на река Струма, за което сигнализираха въдичари по реката. Замърсяването беше установено и при проверка на РИОСВ и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“. Това каза за медиите днес изпълнителният шеф на централата инж. Любомир Спасов. Който не изглежда притеснен от нищо.А след обход в района на участъци с обща дължина около 25 километра по река Струма и нейните притоци „Рилска“ и „Джерман“ проверяващите са установили, че водите са мътни със специфичен сиво-черен цвят, а източникът на замърсяването е ТЕЦ „Бобов дол“, обявават от РИОСВ. „Замърсяването е станало през почивните дни. Това се дължи на преливната кула за „Черното езеро“ за избистрени води, един от по-долните пръстени се беше разместил. Там е увличала пепел. Ние няма как да го видим това отгоре. По реката не ходим. След сигнала разбрахме. Там, може би малко повече пепел е излязло, защото е текло в рамките, може би на денонощие, но пепелта не е опасен отпадък. Тя не може да повлияе по никакъв начин на екосистемата на реката. Да, визуално замърсява, има такъв проблем, но не е опасно, не е отровно“, произнесе се инж. Спасов „Проблемът вече е отстранен“, добави той.
Пепелината е стара приказка за ТЕЦ „Бобов дол“. Имаше я и при соца. Местните в Палатово-Баланово коментираха, че като колят агне, в дробовете му намират „черни песъчинки“. Както и в млякото по овцете. При пазарната икономика пепелта стана съставка на циментите, правени у нас. Имаше идея да се правят блокчета от пепелина за стротиелството. И т.н. Сега волно се излива по реките и притеснява и оцветява рибата. „То не е опасно, не е отровно“, успокоява шефът на ТЕЦ-а. Какво пък – пепелина. Щом я е имало и в млякото…

Наваканцуване


Преминаване в обучение от разстояние в електронна среда за някои учебни заведения в града, поискаха от Общинската управа на среща с началника на РУО в Кюстендил Мая Стойчева. Най-фрапантна е, както се изразява кметът на Дупница инж.Методи Чимев, ситуацията в Гимназия „Христо Ботев“, където отсъстват около 30% от педагогическия състав, а 5 паралелки в гимназията са под карантина“. Кметът ще има среща в сряда с ууначалника на РУО-Кюстендил Мая Стойчева заради затрудненото провеждане на учебния процес в някои от учебните заведения. Основният проблем е свързан с нарастващия брой на отсъстващи преподаватели. „Процесът е много динамичен и почасово получаваме от директорите информация за учители с Ковид или грипоподобни симптоми, както и за продължаващото увеличаване на карантинирани паралелки. Нашето предложение е преминаване в обучение от разстояние в електронна среда за някои учебни заведения. Към настоящия момент на територията на община Дупница има 13 карантинирани паралелки в града и в ОУ „Христо Ботев“ – село Крайници). Има и една карантинирана група от детска градина „Радост“ в Яхиново, сигнализира кметът. Каква е ситуацията в Дупница и региона, началникът на РУО Мая Стойчева. Отсъстващите учители къмв днешна дата в Дупница са 47, в региона – към 9%, над 100 преподаватели.
Ясно е, че ще минат онлайн по дупнишките училища. Изобщо – да се върнем месец назад. Още преди Коледа пак така – онлайн, присъствено и т.н. Последва Коледна ваканция. А веднага след нея са заговори как да има и междусрочна ваканция. В три варианта – до 2 февруари, до 4-и, а самият министър Денков и някои от учителските синдикати настоявят да се ваканцува до 6-и февруари. Абе, кога ще се учи, бе, хора. То и в другите професии – дори и пилотите и стюардесите, наземният летищен персонал, боледува, ама горе-долу графиците се покриват. По училищата – дай им ваканция. Нека всеки учител да извади бележника си и да отбележи стриктно колко часа е бил в клас, в училището. Пък после да иска ваканции. Вируси, карантини, тестове – то няма край. А на матурата – по-добър резултат от предходната година. Как става!