югозапад

Зрелостник от Босилеград

Зрелостник от Босилеград

bosilegrad

36 зрелостници завършват единствената гимназия в Босилеград, а балът им е на 25 май, предпразнично разказа шефът на школото Антон Тончев. Той не крие, че има намаляване като брой на завършващите – м.г. са били 45, през 2014-а – 50. Топи се и Босилеградско – това е всеизвестно. Другата новина около босилеградските зрелостници е, че 32 от тях твърдо са заявили, че ще кандидатстват във ВУЗ в България, конкретизира Тончев. Само четирима вероятно ще се запишат в сръбско висше училище или университет – освен ако не заминат за чужбина. Очевидно тийнейджърите не са забравили българския си корен и държат за завършат български университет, коментират наши сънародници оттатък границата. Дано да е така, само може да ни радва подобно убеждение и поведение.kn gimnazistti Активисти от самия Босилеград обаче коментират и друго. Лично кметът на сръбската община Владимир Захариев, който безапелационно на 24 април т.г. спечели пети пореден мандат на поста, се обръщал към местните тийнейджъри и им обещавал – „Всички ще влезете“. Дефакто – така и става. Самото кандидатстване е изнесено, екип квестори, назначени от МОН заминава за Босилеград /а и за Цариброд/ в определен ден, за да направи теста. И там със сигурност няма такива драконовски мерки срещу преписването, нито видеокамери на входа  и изхода, на тавана, родители пазванти по тоалетните и прочие. И оценките са от много добър нагоре – преобладаващо. М.г. имаше 4 пълни шестици от около 100 явили се. При нас са по-малко в национален мащаб. Значи какво – самият тест нещо е „редуциран и олекотен“. Преподавателка по български език и литература в Гимназията за древни езици и култури в София, босилеградска снаха, е категорична, че в босилеградското школо не ги обучават никак добре и нивото на подготовка на тийнейджърите е ниско. Но всички влизат в наш ВУЗ. Не е лошо, ама нека се и подготвят добре. Да взимат частни уроци както се решават някои български семейства и си плащат. Не е тайна, че момичета и момчета от Кюстендил пътуват за скъпоплатени подготвителни курсове по избрания предмет или при частен учител в София „който смъква кожи“, стане ли дума за таксите. А на 40 километра по на запад имат гарантирано място по избраната специалност. Дори директорът Тончев отбеляза и нещо друго – квотата, спусната от МОН за прием за кандидати от Сърбия, е съобразена със заявеното от самите кандидати. Затова и на изнесения кандидатски тест за приема идват и младежи от Вранье, Сурдулица, Лесковац. „Всички ще ви приемат“, призовава ги кметът Захариев.
Така зрелостник в Босилеград /и от съседни общини/ си е добър шанс да се изучиш. Освен ако не се вдигнат критериите, което … защо да го правят от просветното ни ведомство. Израз и на патриотичен жест е децата на сънародниците ни да влизат по-лесно в нашите ВУЗ-ве. Да се дипломират и да останат и да работят у нас, както и става. Шанс, какъвто не е осигурен за зрелостниците в самата България. Дали за самите тийнейджъри от Босилеград е добре летвата да е по-ниско – да се попитаме.

Юг News

Колко да взима кметът

Кметицата на бобовдолското с. Бабино Маргарита Иванова /ГЕРБ/ обжалвала определената и от общинския съвет месечна заплата от 450 лева – като несправедливо малка за работата, която полага в едно от трудните села по Разметаница. Без резултат – административния съд в Кюстендил отхвърля жалбата и като неаргументирана и постанови кметицата да плати 200 лева разноски по делото. Вразумително – харчи половината заплата, щом държиш толкова на справедливото заплащане. И други колеги на Иванова били потърсили съда, недеволни от сумата, срещу която се подписват във ведомостта.
Май опитът не си заслужава. Ще бъде прецедент, ако магистратите решат подобно дело в полза на жалещия се срещу малката заплата. „Ситият на гладния не вярва“. Но и случаят „Бабино“ поставя резонният въпрос колко да взима един кмет. „Колкото той си поиска“, е очакваният отговор. С решение от 28 декември 2015 год. същият този минипарламент в Бобов дол определил заплата от 1900 лева за кмета на общината Елза Величкова /ЛИДЕР/. Кметът на малкото Бобошево Крум Маринов /БСП/ взима 2 200 лева. Той самият „се оправдава“, че всяка сутрин го причакват пред кабинета му бедни, страдащи и молещи закъсали хора, на които бърка в джоба и дава.
Колко да взима кметът? Колкото работи – би трябвало, но не е така. Наместникът на 7 гранични селца – Ивайло Кръстев, е на една заплата /не я умножават по 7/, вече трети мандат. За да преживява, гледа около 60 декара арония. Колегата му в с. Гърляно Венелин Енчев е инженер, вече пенсинер с мижава пенсия. Но е виртуозен автомонтьор и диагностик на двигателите и добавя по нещо от ремонт на коли – на приятелите не взима нищо. Преди години кметът на с. Бараково зарязал поста и съселяните си и емигрира в САЩ, да гурбетства. Не се затичал да носи жалба в съда за никаквата заплата – няма смисъл!
Абе, що за хал е и кметският. И защо ли на всеки вот мераклиите да застанат начело и за най-затихващото село са много. На такива въпроси няма кой да отговори, най-малкото съдът.

Picture 039

Кметът на малкото Бобошево Крум Маринов взима 2 200 лева заплата, давал я половината на бедин, закъсали, молщи, които го причакват всяка сутрин пред кабинета му.

За евтино агнешко по Босилеград

За евтино агнешко по Босилеград
И този Великден и Гергьовден някои кюстендилци ще си осигурят евтино агнешко по Босилеград. Там мръвката излиза по 7-8 лева килограма, местни чобани държат на цена около 250 динара, малко над 4 лева за кг живо тегло. Докато фермерите в Кюстендилско го предлагат по 7 лева за килограм живо тегло, или до 15 лева за кг по месарските магазини. Съпоставката е очевидна. Постоянен контрол за очакван нерегламентиран внос на месо, яйца и всякакви животински продукти от Македония и Сърбия за Великденските празници и Гергьовден обаче се прави на ГКПП – Гюешево и при този на Олтоманци. Капепейци напомнят, че е забранен вносът на месо дори и за лична консумация, каквото най-често е оправданието на нарушителите. Очаква се сега за празниците да има чести такива опити, месото ще се конфискува, категорични са митничарите. Но е повече от ясно, че някои, а те са едни и същи – както е било минали Великдени, ще минат, тях митнически контроли не ги ловят.
Дребните обаче ги хващат. Че контролът е много строг, го доказвал случай от петък на ГКПП – Гюешево, когато митничарите – докато проверявали за месо, се натъкнали и върнали около 20 килограма картофи в багажника на кюстендилец, купени в Македония. Човекът казал, че купил картофа за семе заради добрия сорт, какъвто тука не открил. Вносът на семе без разрешителни и разните сертификати също е забранен, държат се строго капепейците.

418_1889

Юг News