Живот

Веригите не пускат

Веригите не пускат

TRKNKF0106

004БИЛЛА отваря свой магазин на партера на бившия ГУМ в Кюстендил – това трябва да стане до септември т.г., казаха представители на търговския бранш в града. Наетото помещение е с около 1000 кв.м. експозиционна търговска площ, плюс около 800 квадрата складове, без предверието, което води към лелеяната за над 90% от жените територия „Мания“. Вече върви ремонтът – от пода до тавана, с монтиране на всичко необходимо като оборудване. Информирани казаха, че договорът е дългосрочен, но не уточняват за колко точно години е сключен контрактът и срещу какъв наем. Преговорите за появяването на БИЛЛА в Кюстендил продължили почти година. Решаваща роля да бъдат финализирани е на кмета на общината Петър Паунов, който е заложил такъв договор в инвестиционната си програма за третия си пореден мандат, коментират запознати. До август 2014 год. на същия терен беше разположен магазин „Европа“ на Христо Ковачки. Но той затвори и месеци наред беше обявено, че там се прави ремонт. Така или иначе, но „Европа“ приключи присъствието си в Кюстендил – окончателно. Това, че БИЛЛА стъпя в града, се дължало и на това, че в ръководството на веригата на централно ниво са и хора, родени и живели в Кюстендил, коментират тукашни капацитети. Разбира се – веригата добре е пресметнала своя интерес и е направила разчетите си „за“ и „против“ да има обект в града, където вече действат „Фантастико“, „Кауфланд“, както и „Технополис“ и др.

Така си е – веригите не пускат шанс никому, няма да стъпят в който и да е град заради черните очи на някого…  Друг път щеше да се появи БИЛЛА, ако не се усеща от само себе си, че на живеещите в централната градска част им писна да се клатушкат чак до „Фантастико“ или до „Кауфланд“ в жегата или при януарския студ, за да заредят домашния хладилник и да купят нещо домашно належащо – като въже за простора например. И тия клиенти ще нахълтат в БИЛЛА. Първоначално при зарибяващи цени, на касите ще е фраш. После цените си стават „веригови“, т.е. неприемливи за обикновения купувач. ВЕРИГИТЕ НА ПУСКАТ. Па и няма в търговски бранш да се пръкне някой Веселин Марешки и да тръгне да прави своя верига от… по-ниски цени. Поне за демагогия и будалкане на най-наивната част от контингeнта купувачи. Карай, бе!TRKNKF0066160_6074

Юг News

Окончателната диагноза – обезлюдяване

Окончателната диагноза – обезлюдяване

Sande_ot_selo_Leska[1]

Дядо Санде, единствен жител на с. Леска, вдъхнови столичен художник, който го обезсмърти в портрет

126 014 души е населението на Кюстендилска област към 31 декември 2015 г., така регионът се нарежда на 20-о място в страната, обявиха от статистиката. Сравнено с предходната 2014 год, областта се е свила с още 1 955 или с 1,5%. Потвърждава се окончателната диагноза – за последните двадесетина години Кюстендилско се „топи“ с около 2 хиляди души всяка година. Запазва се и неблагоприятната тенденция за остаряване на населението. В края на 2015 г. на 65 и повече навършени години са 32 679, или 25.9% от населението на областта. Мъжете са 61 371 (48.7%), а жените – 64 643 (51.3%), или на 1 000 мъже се падат 1 053 жени. Броят на мъжете преобладава във възрастите от 1 до 54 години. С нарастване на възрастта се увеличава относителният дял на жените от общото население на областта, коментират от регионалното статистическо бюро.
Не трябва да се чете официална статистика, и без нейните схеми и таблици живеещите в региона усещат тоталното му обезлюдяване. Дори и в областния център Кюстендил вече се чува „празен град – я има 30 хиляди, половината от които са цигани“. Три села от години са с по един жител. Дядо Александър Стоев, който вече е на над 90 години, не мърда от с.Леска и за нищо на света не искал да слиза в града, въпреки постоянните опити на наследниците му да го предумат да  избере цивилизацията, „стига е кукувал в тая Леска“. Старецът, бивш жепеец, е истински мохикан – стои в родната си къща в планината, гледал три кози, кокошки, а синът му му носи хляб и провизии. „Здрав и жизнен е, даже и аспирин не пие“, хвали коравостта му кметът на паланката / който е кмет на поне 7-8 селца/ Ивайло Кръстев. Дядо Санде вдъхновил столичен художник, който му направил портрет, казаха уредници на кюстендилската библиотека наскоро. Бай Райчо Стоев /88г/, бивш партизанин от босилеградския отряд под командването на Тито, бивш полковник от БНА, пък до последно беше единственият жител на с. Брест на сръбската граница. Миналата зима обаче получил бъбречна криза, наложило се да го закарат в столична клиника, от общината спешно извикали сина му, посред нощ, да го вдигне и да го лекува. Не го и върнали в Брест, вече е настанен в дом за възрастни хора в Софийско. Така Брест вече е без ни един жител, отбелязват администоратори. По заръка на бай Райчо кучето му отвели при негов приятел в близкото с. Злогош. Така вече няма жива душа в Брест. Дядо Петър доскоро обитавал сам в с. Чеканец, Невестинско. Синът му обаче го „свалил в равнината“, в Невестино. Така, че и Чеканец вече е с нулево население, казват общинари. Има и други, които чакат реда си – Ивановци, Чуденци, Гърбино, Побит камък, Драгойчинци и др.
Без плач на ни едно дете в десетки села, от години. Окончателната диагноза.

Юг News

За евтино агнешко по Босилеград

За евтино агнешко по Босилеград
И този Великден и Гергьовден някои кюстендилци ще си осигурят евтино агнешко по Босилеград. Там мръвката излиза по 7-8 лева килограма, местни чобани държат на цена около 250 динара, малко над 4 лева за кг живо тегло. Докато фермерите в Кюстендилско го предлагат по 7 лева за килограм живо тегло, или до 15 лева за кг по месарските магазини. Съпоставката е очевидна. Постоянен контрол за очакван нерегламентиран внос на месо, яйца и всякакви животински продукти от Македония и Сърбия за Великденските празници и Гергьовден обаче се прави на ГКПП – Гюешево и при този на Олтоманци. Капепейци напомнят, че е забранен вносът на месо дори и за лична консумация, каквото най-често е оправданието на нарушителите. Очаква се сега за празниците да има чести такива опити, месото ще се конфискува, категорични са митничарите. Но е повече от ясно, че някои, а те са едни и същи – както е било минали Великдени, ще минат, тях митнически контроли не ги ловят.
Дребните обаче ги хващат. Че контролът е много строг, го доказвал случай от петък на ГКПП – Гюешево, когато митничарите – докато проверявали за месо, се натъкнали и върнали около 20 килограма картофи в багажника на кюстендилец, купени в Македония. Човекът казал, че купил картофа за семе заради добрия сорт, какъвто тука не открил. Вносът на семе без разрешителни и разните сертификати също е забранен, държат се строго капепейците.

418_1889

Юг News

Другата гледна точка

Другата гледна точка

Picture 1496
Нещо като третата страна на медала. Народната дума е – „на кестерме“. Или просто друга гледна точка. Каквато позиция е почти изключено да се прочете или поне да се усети от доминиращите по чисто конюнктурни, нагласени, преднамерени и подставено списвани онлайн /и хартиени/ издания. Бълващи една и съща информация и с афинитет към една и съща проблематика, ако тази дума е уместно да се използва. Каква ти друга гледна точка, всичко се повтаря до втръсване в рамките на денонощието. Телевизиите се дебнат и гонят /наричат го конкуриране, а то не е/ и дори и времево се застигат и застъпват с една и съща като ракурс, позиция, интонация и акцентиране по която и да решите тема. И как иначе – екипите и репортерите вървят заедно, записват едни и същи персонажи, разменят си записите, менкат си темите и информация. Затова от екрана минава едно и също, едно и също! Така е и в агенциите, по сайтовете.
Сайтът „Юг news“ не иска и няма да е в тона на тези еднакви до болка информационни сайтове и форуми. ДРУГАТА ГЛЕДНА ТОЧКА E НАШАТА ГЛЕДНА ТОЧКА! Ето конкретен пример. От месец-два се вдига такъв шум за подетата от омбудсмана Мая Манолова кампания „Великден за всеки“. На няколко пъти тя обявява, че инициативата й е тръгнала тъкмо от родния й Кюстендил. Кюстендил бил шампион, заедно с малките Невестино и Трекляно, в събирането на средства в благотворителното начинание, каза го самата тя. Ето, и сега, в събота , 23 април, на пл. Велбъжд замислят шумен концерт. Но защо ли тъкмо в Кюстендил започват да подозират, че това е една масирана пиар кампания на Манолова, която щяла да се кандидатира за президент на предстоящия вот за нов държавен глава? Дали тези подозрения имат логика и са резонни. Знае ли човек. Такива интерпретации по темата са друга гледна точка, но едва ли са сериозни, трябва да помислим…
Затова – другата точка не означава псевдооригиналничене, съзнателно търсеното скандално мнение, махленско предизвикателното, лафене от кафенетата. А аргументирано, убедително, истинско застъпване на СОБСТВЕНА ГЛЕДНА ТОЧКА. Която поражда размисли, застъпване на позитивна позиция, предизвикване на спорове, добронамерен дебат, търсене на истината. На истината, която отчаяно търсят стотици, хиляди, толкова много българи. И не я откриват.
Нека усилията ни да са насочени към това – истината. Другата, различната гледна точка. НЕЯ АДМИРИРАМЕ в тези си усилия!
Екипът на Юг News

==================================