Ден: 16.05.2016

Внимателно с дечицата

Внимателно с дечицата
Цели 5 детски полицейски управления са учредени в Кюстендилския регион, доволно съобщиха от областната дирекция на МВР. Към ОУ „Кирил и Методий“ и ОУ „Марин Дринов“ в областния град , ОУ „Евлоги Георгиев“ – Дупница, ОУ „Никола Вапцаров“ – Бобов дол и СОУ „Христо Ботев“ – Кочериново. В „екипите“ на 5-те управления са включени 104 ученика от начален и прогимназиален етап на обучение. Под формата на игри и забавления у подрастващите ще бъдат формирани знания и умения за опазване на своя и на своите приятели живот, както и поведение за реакция и действия при трудна ситуация вкъщи, на улицата, в училище или в планината, знания за правата и задълженията, които имат като пълноправни членове на обществото, мотивират „акцията“ си от полицията. Само преди два дни приключи областният тур на състезанието „Млад огнеборец“ – там що детска пот се лее-е!. Често и от КАТ включват децата, „които трябва да пазим на пътя“, но не всички водачи се респектират от този повик. От БЧК се хвалят с безбройни акции на младите червенокръстци – включително да те пресрещнат на площада и да ти връчат един презерватив. През седмицата на гората дечица награбиха с дълги почти над два пъти над боя им лопати и взеха да засаждат в поредната акция на горските. Там, все пак, не обявиха клуб „млад лесовъд“. Някои училища се хвалят с кръжок „млад журналист“ – примерно. И т.н.
За всичко се вкарват и деца – то са проекти, програми, прегледи, фестивали, четения, изложби и чествания, конкурси и тестове, класирания, експедиции, походи и преходи. Водят ги на помени и поклонения за известни алпинисти /наскоро/, инициативи и т.н. и т.н. Дори и на научни симпозиуми с тема, да речем, „националният въпрос през 1944 год.“ пак деца докарват в залите. Пък ни е криво, че им е скучно и не внимават в това, което се говори от трибуната. водят ги „под строй“, без да ги питат. Децата изследват биоразнообразието по река Драговищица или броят цветята и растителните видове на върховете Виден или Кюнек, защото върви някакъв пореден проект, с който преподавателите им са ангажирани или туристическото дружество го е заложило в плановете си. Или чистят България за един ден, кампания на една от телевизиите. Или децата въртят десетки километра педали в колопоход за Деня на независимостта /нека произволно да вземем тоя ден/. И т.н.
Горките деца! Май им идват много тия участия – управления, академии, форуми, от които не вземат диплом, най-много една грамота да им връчат на финала и при изтичането на срока на съответния проект или изобщо на замислено от институции, инстанции, служби и др. начинание. Не е ли редно да ги оставим сами да избират къде да се запишат, коя „академия“ да завършат – години преди да ги включат, не под строй, в най-трудната и непосилна за мнозина академия – „академията на живота“.

kn pagon 2

kn pagon 1

kn oggan 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Юг News