Ден: 17.05.2016

Край с непристойния вид и помисъл в манастирския храм

Край с непристойния вид и помисъл в манастирския храм

RM1

Игуменът на Рилския манастир Адрианополския епископ Евлогий наел частна фирма от Дупница, чиито гардове ще следят за реда в централния манастирски храм „Св. Богородица“, съобщиха го хора от персонала на светата обител. Основно ще се контролира за влизане на поклонници и туристи в „неопрятен външен вид“ – ще се връщат хора по джапанки и по къси гащи, с дълбоки деколтета, с голи гърбове и рамене при поклонничките, силно татуирани момчета с внушителни бицепси по потник и пр. Досега на входа на храма давали дежурства монасите, които предлагали наметало за жените с прекалено открити части по тялото си. Както и ученици от Рила и Кочериново ангажирали през ваканциите, но тинейджърите не се справяли и пропускали вътре „скандални по вид“ миряни и поклонници. Фирмата, оглавявана от бивш шеф на магистралната полиция в Дупница, е с договор до края на лятото, само за по-активния сезон, очаква се да се справя добре.
Нещата по „режима“ в храма на Рилския манастир могат и следва да станат и по-строги и по-регламентирани. Например да не се допускат дори и опити за политически /не дай боже/ и изобщо на колективистични сбирки и изяви вътре. Да си спомняме ли дали беше редно Иван Костов да учреди партията си и да обяви името й – Демократи за силна България, точно пред олтара в централния храм на Рилската обител. Тогавашният игумен Драговитийския епископ Йоан малко трудно изрече новото партийно наименование, написано му от хората от експремиера Костов на листче. Самият Симеон Сакскобурготски се е чувствал притеснен и неловко, когато негови привърженици дерат гърло в храма „Искаме си царя!“, „Симеон, Симеон…!“. Защо и министерства, гилдии, ведомства да си организират в черквата разни чествания, отбелязвания, поводи и пр. Рокери с дрънкащите по тях одежди да влизат вътре колективно. Дори туристически групи – направо с раниците да се навъртат покрай иконите и иконостаса. Цели ученически класове, някои от които в групата и „хабер“ си нямат за какво са вътре. Групи почерпени миньори за професионалния си празник волно влизат вътре. И т.н.
Тия неща могат и следва да се изчистят. Общуването с Бога, с вярата е индивидуален акт. Който предполага чистота, искреност, тайнство, което трудно върви „на групи и по график“, начело с организатор…

156_5686

143_4346

195_9562

Някои мъкнат в храма на Рилската обител знамена, плакати, емблеми, гербове…

Юг News