Ден: 22.07.2016

Кучешка сага

Кучешка сага

146_4658

186_8687188_8880_3181_8113
Домашните кучета, които не са регистрирани в общината в Кюстендил, ще се третират като безстопанствени и ще бъдат принудително отвеждани в общинския приют в близкото с. Радловци и там съдбата им ще бъде решавана по вътрешшите правила на комплекса. Това предвижда нов текст в наредбата за регистрацията и контрола за кучетата на територията на общината, който ще бъде разгледан на предстоящото заседание на общинския съвет, каза председателят на минипарламента Михаела Крумова. Според новите клаузи на наредбата „в случай на установяване на нерегистрирано куче собственикът се предупреждава писмено да го регистрира в двуседмичен срок. Ако в този срок кучето не се регистрира в общината, то ще се счита за безстопанствено и подлежи на принудително отвеждане в общинския приют за бездомни животни“. Много малко от собствениците на кучета ги регистрират в общината, както изисква наредбата при годишна такса от 10 лв., казват от администрацията. При това има и бонус – регистрираните кучета се ваксинират безплатно. Въпреки това – поради безхаберие и немарливост или заради все пак задължителната такса повечето кюстендилци не вадят паспорт на домашните си любимци.

Êí - çà Âåñî Ìàðêîâ, "Ïèðèí Òðóä" 24-ãîäèøíàòà äîêòîðêà Ãàáðèåëà Ïàíêîâà å ëå÷èòåë è ñïàñèòåë íà êþñòåíäèëñêèòå áåçäîìíè êó÷åòà. Ñíèìêà Êèðèë ÔÀËÈÍ165_6540

Мярката, от която има вече недоволни, се предприема заради зачестилите сигнали за инциденти с песове на граждани и предвид опасностите от разнасяне на зарази и бълхи. Неофициално се коментира, че кучетата в общината са около 1000, безстопанствените или нерегистрираните – около 800. Живеещи в района на така нар. Ваксевско общежитие в областния град казаха, че минавали служители от ОП „Охрана“, които разпитвали дали кучето в двора им е тяхно и дали е регистрирано. Очевидно акцията по установяване на нерегистрираните четириноги домашни любимци вече е стартирала. Някои я считат за прекомерна, заимствана от тоталитарното време, когато нямаше никаква регистрация, а се прилагаше директно отравяне на дворните кучета – те умираха в страшна агония, а кметът и ветеринарят, извършващи акцията, се чувстваха адски доволни. На партактивисти пък кучетата пазачи оцеляваха, стопаните им овреме ги прибираха и криеха. Но това са минали времена. Въпросът сега е с какво ще помогне новата мярка на кюстендилската общинска управа. 1000 кучета по 10 лева = 10 хиляди лева за година от такси в хазната. Направо си е нищо. Изобщо няма индикации, че общината се стреми да реши проблема с бездомните и безстопанствените кучета. Ами. Той е нерешим от 30-на години – колкото и ветеринарите да се кълнат, че прилагат стриктно наредбите и манипулациите по обезпаразитяването, ваксинирането, кастрирането, евтаназирането и пр. на докараните в приюта кучешки индивиди. Подозренията са, че те изписват манипулации, които не извършват. Община Невестино плаща луди пари на благоевградска фирма да прибира и „обработва“ бездомните кучета по Пиянечко. Екип от Горна Джумая идвал два пъти в годината или когато им обадят от управата в Невестино. „Натоварват десетина кучета и ги пускат преди Бобошево, в Благоевград не пристига нито едно. Или пък ги карат в друг град, където също отчитат дейност и ги пускат там, коментират по селата. Ветеринарен хирург, специалист софиянка, с присърце вършела работата си в кучешки приют в Югозапада. Денонощно била в кучкарника, спала при песовете, които предния ден оперирала и спасявала. Докато не видяла безобразията на общинските чиновници и безогледните надписвания за манипулации на въдворените в комплекса помияри. Ясно е, че общината в Кюстендил иска да събере таксите за домашните любимци. Другото – сагата и драмата на самите кучета си остава.

165_6576

165_6575

Юг News