Месец: август 2016

Става ли /за/ ООД Рилският манастир

Става ли /за/ ООД Рилският манастир

197_9758_r1

192_9279  192_9286

045  kn monah
Замисленият преди повече от 10 години – от тогавашния игумен Драговитийския епископ Йоан /вече покойник/, мини ВЕЦ „Илийна“, който да осигури ток за светата обител и прилежащите звена към комплекса, е напът да се осъществи, казаха общинари в гр. Рила. Наскоро е било подписано споразумение за възлагане обществена поръчка по изготвянето на идеен проект за бъдещата централа с мощност 750 киловатчаса. Подписът сложил сегашният игумен Адрианополският епископ Евлогий, пишат регионални издания. Финансирането по изграждането на бъдещата „енеригийна мощност“ на река Илийна, приток на река Рилска, е по международния фонд „Козлодуй“ и е за 2,9 мил. евро. Поръчката трябва да бъде изпълнена до края на третото тримесечие на 2016 год., а самото строителство трябва да започне през март догодина. Това е според оптимистичните прогнози и коментари. Изграждането и пускането на МВЕЦ „Илийна“ би решило десетилетен проблем с напрежението по елмрежата на Рилския манастир, казват експерти. По досегашното трасе, което минава над с. Падала, пресича високи планински местности, често стават аварии, особено при буря и зимата. Не е ясна на етапа реакцията на еколозите и природозащитниците, защото мястото, където е предвидена централата, попада в природния парк „Рила“, където всякакво строителство и „човешка намеса и дейност“ са изключени. Въпреки това монасите вярват, че централата ще стане – в предвидените срокове и по проекта, който вече се готви.
Значи и ВЕЦ ще си прави Рилският манастир. А колкото са буйни рилските реки може и ток над необходимия му да произвежда. И да го продава – на НЕК, на клиенти и т.н. Притежава собствен хотел –  „Царев връх“.

002  014

170_7031 Не е тайна, че дядо Евлогий притежава най-обширните като територия и налична дървесна маса гори. И сече от тях, казват горски. Манастирът има собствена книжарница, знаем колко струва една добре изработена икона или пък ценна църковна книга например. Колко имота манастирски са отдадени при изгодни условия под наем. Освещава, бутилира и продава вода в 0,5-литрови бутилки за 1 лев. Най-евтината свещ в манастирския храм е 40 ст. бройката, най-скъпата – 4 лева за 1 бр. Покойният дядо Йоан обичаше да се хвали, че в подземията бутилирали ракия със 72 билки. Светата обител има помощно стопанство, наема работници за нивите, гледачи за кравите, овцете и козите, дарени от боголюбиви християни. След време ще прави и ток. Дали и не става ли /за/ ООД светата обител. Начело с дядо игумен, когото питат и за най-най-дребното нещо братята, хората от персонала, миряни и поклонници полюбопитствали за нещо си. С един юрист я кара обителта, за който не е сяно дали не е и на граждански договор. Кой е мениджърът, кой в „надзорния съвет“ – да ни простят богунеугодните думи. Но все пак човек, отделил няколко часа за бавно и мъчително придвижване до светата обител и усетил трудно поносимите за обикновения българиян ценови нива където и да влезе и надзърне по и около манастира, е допустимо да попита.

186_8607_2  197_9765

506_0699 507_0705

Юг News

Пак циганите

Пак циганите

kn ekchan 11  430_3083

167_6702  194_9407

5 мъже и една жена от ромския кв. Изток в Кюстендил са задържани след пореден скандал и меле в 15-хилядното гето, прераснал в масов побой, съобщиха от полицията. При спречкването, станало около 19,30 ч. в понеделник, има счупена витрина на магазин на ул. „Мездра“. При търкала Никола В. /28г/ , син на собственика на магазина, стрелял с незаконно притежавана ловна пушка „Байкал“. С леко нараняване е 27-годишен участник в инцидента. На пострадалия е оказана медицинска помощ в районната болница, без опасност за живота е. „Притежателят на пушката и още 5-ма жители на квартала са задържани с полицейска заповед за арест, работата по изясняване на причините за инцидента продължава, уведомен е дежурен прокурор“, с дежурни фрази обобщава бюлетинът на МВР.

167_6703_2Според досегашното разследване разправията станала заради търговия със златно бижу за булката за сватба на едно от семействата. В скандала е замесен и бившият кмет на кв. Изток и строителен предприемач Витан Чочов, казват информирани. В гетото сватбите са ежедневие, според правилата златното бижу по младоженците и чеиза са задължителни. Цената, по която се доставя бижуто /в случая е поръчано в Стара Загора/, често пъти разсроченото плащане или „ако забравиш да платиш“ обаче, създава напрежение, стига се до свади и сбивания. Е, аман! Преди няма и месец се сбиха двата рода Ропотамци и Гольовците, като пийнал мъж от единия клан нападна противника с брадва. Когато го задържаха и привикаха за разпит още 5-6 свидетели по свадата, пред областната дирекция на полицията се изсипаха 40-50 цигани, които влязоха в пряко „сражение“ помежду си с камъни, павета, с юмруци и ритници. Тогава, при опит да овладее ситуацията, полицията използва стоппатрони и рани двама от участниците в сбиването. Случаят още се разследва след образувано в окръжната следствена служба дело. Закъснява полицията със стоппатроните – то се вижда, трябва по-рано да ги използва. То не беше зет на Сашо Кръстев-Яо, то не беше някой от Гольовците, или пък роднина на бившия кмет на махалата с прякор Бисквита, сега – пак бивш кмет, но Витан Чочов. Какво става в махалата. Всеки ден се хваща дрога или цигари без бандерол. Незаконно оръжие, стрелби, ранени и настанен в болницата. Изпълнителите са почти едни и същи. Но няма затворени, осъдени, „минават метър“, май и полицията ги толерира. Сега се задават избори и референдум – без съмнение ще има и купен вот, пари на ръка, предварително събрани лични карти. Е, и какво! Цял полицейски участък е изграден и функционира в гетото – какви са резултатите. Докато за 15-20 села отговаря един полицай. И тия сватби – нали ги забраниха да са шумни след 23 ч. до 7 ч. сутрин. Часове след стрелбата пред магазина на Витан Чочов от гетото децибелите пак се качиха до max. Пак цигани, пак сватба – а обиците на булката може да са „платени“ с някой и друг изстрел с незаконна пушка – с боен патрон, никакъв „стоп“.

182_8216  181_8187

181_8189  194_9405

Юг News

Чистият двор

Чистият двор

kn Kaaaaaaaaaadijski  kn Gaaaaaaaabokrat
Семейството Тонка и Димитър Димитрови, които са пенсионери, е победител в 8-я конкурс за „най-красив двор – 2016“, организиран в кюстендилското с. Жабокрът, обяви кметът Десислава Стоянова. Двамата съпрузи са кореняци жабокрътчани и са от многото тук, които поддържат в безупречен вид къщата и двора си, реши специалното жури. Победителите печелят статуетка и грамота с имената им и годината на спечелване на приза – такава статуетка държат на видно място в къщата си още 7 семейства в Жабокрът, печелили в предишни издания на конкурса. За пръв път обаче паричната премия от 100 лева, връчвана предишните години, сега отпада поради безпаричие – повече средства са необходими за издръжката на местните състави, например кукерската група, каза председателят на едното от двете читалища – „Съгласие“, в Жабокрът Милена Стоименова. За приза се конкурираха 17 семейства. Критериите за оценка са 12 – как се поддържа дворът, състоянието на озеленяването му, цветните алеи, входната врата, наличие и изправност на звънец, тротоарът пред къщата, контейнер за смет, има ли кът за отдих и гости, тоалетната и др.

448_4812_2  175_7559
За Жабокрът се знае, но не се е чуло другаде да правят подобни конкурси. А трябва. Ако не ти е чист дворът, нищо в къщата ти не е наред. Това е витрината, от която не може да се скрие нищо. А нашенци по селата /а и в градските условия/ са занемарили и нехаят. По дворовете е пълен хаос – „да не надзърнеш“, казват по селата. А още в 8 ч. сутрин собственикът е в местната бакалия и е на втора ракия. Вместо да почне да чисти и спретва по двора си. Невъобразимо количество боклук и излишни неща държи нашенецът край къщата си. И го мързи да чисти. Отвратителен навик по селата е да хвърлят всичко в реката. И никой не ги спира. Като им доставят кофи за смет, нашенци ги прибират в мазето и си държат в тях фуража за прасето. Страшно е. Затова да уважим конкуренцията „чист двор“ в Жабокрът. С идеята тези, които не държат спретнат двора си, да плащат глоба. Минава кметът първи път – предупреждава, втория път пише квитанцията за глоба, може и общината да налага санкции. Най-често срещаният комплимент по родните села от новодошъл или новопристигнал е – „Колко е мръсно!“. Да хванем да чистим, не за конкурси – заради чистото!

467_6788  TRKNKF0094

500_0023  415_1571

456_5627  500_0002

Юг News

Пирамида 2016

Пирамида 2016

IMG_0162[1] Êí - çà Âúòðåøíà èíôîðìàöèÿ Âñå îùå íà ãðàíè÷íàòà ïèðàìèäà ïðè âðúõ Ðóåí /2 251ì/ ñòîè àáðåâèàòóðà "ÍÐÁ" è "ÑÔÐÞ" Ñíèìêà - èçïðàùà Êèðèë ÔÀËÈÍ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAgp4

Над 300 бивши граничари, служили по застави по цялата страна, работили и работещи в системата на Гранична полиция в по-ново време в годините на демокрацията дойдоха на националния събор в Кюстендил. Форумът, на който в предишни издания домакин е бил Смолян, е по повод 70 години от създаването на Гранични войски и 65 години от създаването на 11-ти граничен отряд – Кюстендил. Организатори са областната структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, чийто председател о.р. генерал Стоян Топалов и заместници, шефове на регионални звена на организацията, бяха сред гостите. За обезпечаването на събора допринесе кметът на Кюстендил Петър Паунов /Дясна коалиция/, – общината отпуснала известна сума, както и областният управител Виктор Янев /ГЕРБ/, очаквано двамата се включиха в програмата на честването. Идеята е да се възроди любовта към охраната и отбраната на държавните граници. Бивш граничар няма. Всички сме пазители на родната граница. На всеки граничен пункт има надпис – „границите на Република България са свещени и неприкосновени“, припомни о.р. подполковник. Йордан Джоров, председател на клуб „Граничар“ в Кюстендил. За да спазим протокола – участниците разгледаха музея в граничното поделение, сега офис и база на Гранична полиция, при близкото с. Лозно. Бяха поднесени венци и цветя на паметника на 6-ма убити граничари на входната алея на поделението. Екипи на Гранична полиция направиха демонстрация на техника и въоръжение. Празничната програма включи изпълнение на местни състави, за участниците пя и бившият граничен офицер известен изпълнител на югозападен полк о.р. подполковник Георги Илиевски. Вечерта стана и другарската среща на участниците със спомени, разговори с мъжка граничарска дума, за нарядите по полосата, за граничарските кучета, за командирите – кой къде е сага, дали да не се създадат отново Граничните войски и пр. Граничарите, истински служили по границата, мерят нещата в пирамиди – сега са на пирамида 2016 и сигурно не им отърва много.

gp2OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Това е то – „всички сме пазители на границата“! „Не всички“ / без добавката: „Каза Финдли“ по Робърт Бърнс/. Някои каналждийстват по границата, като прекарват бежанци закъм Сърбия и Запада. И те  ли са пазители. Дори задържана наскоро организирана група в Бургас изцяло е от кюстендилци, в екипа е и жена, за което Юг news писа и коментира. Кюстендилци знаят какво е граница и знаят какво пада по нея. Трафикът на контрабандни цигари тук не спира. Но сега отдаваме почит на пазителите на границата. О.р. генералите и полковници я пазеха, но никой да не мине оттук нататък, не обратното. А такива имаше и те бяха обявявани за врагове „Ако враг през границата мине – граничарят ще го хване жив“, рецитираха първокласниците и момчетата в началното училище. Сега пак пазим границата си. И прeмиeрът Бойко Борисов, сновейки между Турция и Ердоган и Меркел в Германия, има визия по проблема. Така напускат българите, над 1милион, че не искат да се връщат. Какво пазим тогава, господа казионни о.р. генерали и полковници! Българите навън врагове ли са ,нали никой не можеше да шавне оттатък теления кльон.  50 години имаше телова ограда никой да не напуска. Сега всички искат навън. Абе, какво да говорим – важното е /казионни/ събори да стават!

gp3Picture 008

P1060526[1]Picture 016

Юг News

 

Кога не е горяло

Кога не е горяло

461_6139  3-pojar-balanovo-big[1]

Пожар, причинен от мълния, засегнал огромни площи край родното село на най-големия ни художник Владимир Димитров-Майстора – кочериновското с. Фролош, съобщиха от полицията в петък. Първоначалната информация е за обхванати от пламъците около 16 хил. декара треви, ниска растителност, но и 40-50-годишна борова гора. Информационните съобщения явно са понадути – при 16 хил. декара няма да остане нищо от паланките в земите, където се родил Майстора. Прави се оглед на терените, разположена е дежурна група на пожарната в Рила да контролира ситуацията. Освен няколкото екипа огнеборци и горските се включили в потушаването, каза шефът на противопожарната служба в Рила Стефан Тахтаджийски. Междувременно огнена стихия вилня и в землището на селата Крайници и Червен брег /Дупнишко/, там също е почернена след пламъците огромна площ – стотици декари. И в кюстендилското село Ваксево се борили часове наред с пожар, на помощ на огнеборците се притекли и горски и служители на общината в Невестино. Щети не са допуснати, няма пострадали хора.

pojar-po-biloto-victor-1[1]  pojar-po-biloto-victor-3[1]
Увеличава се броят на пожарите през летния сезон в региона, констатират от областната дирекция на полицията в Кюстендил. За периода от 1 юни до 26 август т.г. в региона са гасени 57 пожара с материални загуби и други 208 по-„безобидни“ пожара, без щети. Докато за същия период на 2015 год. броят им е бил 49 пожара с материални загуби и 162 пожара без нанесени щети. Данните сочат, че от началото на юни при 65 от пожарите са горели сухи треви, листна маса и храсти в урбанизирани територии, както и 97 в извън населените места. Гасени са 9 пожара в стърнища, 26 пожара са били в места с отпадъци, регистрирани са и други 10 пожара. 3 горски пожара са били с материални загуби, при тях са изгорели общо 80 дка иглолистна гора. При други 14 случая пожарът е бил низов и е обхванал 69 дка иглолистна гора, 21 дка широколистна гора и 17 дка смесена гора. Горели са и 500 дка лесонепригодни площи, засегнати са и 212 дка земеделски земи и пасища, става ясно от междинната статистика на областната дирекция на МВР.

2-pojar-balanovo-big[1]  3-rila-akcia-gasene-gora-G[1]
То, кога не е горяло – всяко лято пламва „цялата земя“. Догодина пак ще е така – без никакво съмнение. Ще изорат пшеничните блокове, ще изсъхне тревата, ще падат мълнии и пак ще гори отвсякъде. Да се чудиш как не се предотврати част от тая стихия. На разни съвещания кметове на селцата, хора от общините рапортуват как във всяка паланка е изградена гасаческа група, има кризисен щаб и т.н. От общините се хвалят как назначили безработни за полска охрана – денонощна. Е, как тогава при Фролош ще димят 16 хил. декара – къде са тия кризисни щабове, денонощни охрани по синурите.

Êí - çà Âåñî Ìàðêîâ, "Òâîÿò äåí" Öàîïàëåíè ñòúðíèùà è ñóõè òâåðè ïðåäèçâèêàõà ìíîîã ïîæàðè â Êþñòåíäèëñêî â ðàííàòà ïðîëåò. Îò íà÷îëîòî íà ãîäèíàòà ïðèòèïîæàðíèòå ñëóæáè ñà ãàñèëè 110 ïîæàðà, äíàâà ÿñíî íà ñðåùà ïðè áîëàñòíèÿ óïðàâèòåë Ëþáîìèð Àí÷åâ. Ñíèìêà Êèðèë ÔÀËÈÍ  Êí - çà ïîæàðà â Äóïíèöà 1 ìèëîí ëåâà ñà ùåòèòå ïðè ïîæàðà â ñêëàäà çà ïëàñòìàñîâè îòïàäúöè, îáÿâèõà â÷åðà îò ïîòúðïåâøàòà ôèðìà "Ôåíèêñ-Äóïíèöà". Íÿìà îáãàçÿâàíå íà ðàéîíà, óñòàíîâèëî çàìåðâàíå íà Ãðàæäàíñêà çàùèòà. Ñíèìêà - èçïðàùà Êèðèë ÔÀËÈÍ
Горят не само полята и горите, горят сметищата и боклука. Сметището но Дупница, на Бобошево – все си пуши там. Стадион изгоря от пламнал отпадък до река Струма при с. Копиловци – къде ще играят сега местните нахъсани да бият всеки противник футбалери. Стогодишна съборетина пламна и се срути край централния храм „Св. Богородица“ в Дупница, на педя от полицията. За малко да хвръкнат и тонове осветени за пред олтара свещи. Бе, какво говорим – и в офис на областната полиция в Кюстендил горя една вечер рано след работния ден. Сергия за сладолед на центъра в Кюстендил също горя. Кога не е горяло. При това пълно безхаберие, формално гледане на преките задължения, хорски примитивизъм, лоша оперативност, нашенската философия – „абе, нека гори – нали не е при мене!“, при положение, че много рядко някой го е отнесъл истински за причинен пожар – все ще гори. Повече от ясно е – една държава /нация/ си личи по карането по пътищата, по чистотата на влаковете и рейсовете,по WC-то, по пожарите също.

TRKNKF0090  006

Юг News

 

 

Харалановите зачоти

Харалановите зачоти

Haralan_797x768

kn preeeeeeeeemija 1

Симона Николова и Александрина Мекичарска – и двете от тукашната Природоматематическа гимназия са най-добре представилите се тийнейджъри на теста за отпускане на общински стипендии, проведен на 1 юли т.г. Това обяви зам.-кметът на Кюстендил Светослав Василев, който лично режеше с ножица пликовете с най-добре класираните по точки резултати от препитването – в името на пълната обективност и дескретност на процедурата. Двете момичета са участвали в изпита в двете различни възрастови групи за 8-9 и за 10-11 клас. И двете имат резултат от 34 от възможните 36 точки. По регламент за първо място стипендията е 300 лева. На вторите места в двете групи са класирани Илияна Симеонова от езиковата гимназия „Петър Берон” и Андреа Деникова, и тя от Природоматематическата гимназия. Те имат по 33 точки и получават еднократен бонус от 200 лева. На трето място в първа възрастова група са класирани Яна Миленкова и Беатрис Начева, а във втора възрастова група – Даниела Митова. Те имат по 32 точки и ще получат по 100 лева. Ще бъдат наградени и учениците, класирани на четвърто, пето и шесто място. Финансовият стимул е съответно по 80, 60 и 50 лева. Наградният фонд за спечелилите общинските стипендии е около 3 500 лева, осигурени от бюджета. Самото награждаване ще е тържествено в началото на септември.

photo_verybig_605274  DSC01974[1]

3601PG

Тестът се прави за пети път. Той трябва да провокира нестандартното мислене и подход при решаване на конкретни социални и житейски ситуации, интерпретирани на листа. Социалният антрополог Харалан Александров е съставител на въпросите от изпитването, затова някои от участвалите наричат теста Харалановите зачоти. По регламент явяващите се имаха да пишат до 90 минути. Т. г. разсъждаваха за смисъла и перспективите по въвеждането на вероучение и обучение по религия в училище и бежанската криза и вълна – как „пишещият“ би реагирал, ако види „едно към едно“ жив бежанец пред себе си в непозната или нестандартна ситуация. И т.н. Спечелилите премията си момчета и момичета се кефят за плика с по една-две-три стотачки – стимул си е, няма как да не е. В ПМГ го знаят добре. Но защо ли само в тази гимназия възпитаниците се явяват, печелят и получават бонуса. Дали единствено в това школо са разгадали „схемата на Харалан“, социалният антрополог ли е станал лесно предсказуем, та лесничко отговарят на ребусите му. Ако е така – някой друг да задава въпросите и да оценява отговорите. Или общината да качи „премиите“, а и критериите, и да се явяват повече и тийнейджъри. Нещо трябва да се променя – иначе самият тест „общинска стипендия“ стана някак си рутинен. Или пък може да не е еднократна „стипендията“ – да се борят за три стипендии всички кандидат-студенти от града и общината например – целогодишна. И работите на спечелилите да се качват на сайта на общината, както и мотивацията на комисията по оценката. Има начини да се създаде по-голям интерес и да се качи нивото. Иначе – само адмирации, че общината прави този тест, май само в Кюстендил го има.

Êí - çà ñòðàíèöàòà â "Òðóä" è "24 ÷àñà" Êìåòúò íà Êþñòåíäèë Ïåòúð Ïàóíîâ /Äÿñíà êîàëàöèÿ/ íàïðàâî ïîêðîâèòåëñòâà òàëàíòëèâèòå äåöà â òóêàøíèòå ó÷èëèùà - íàé-èçÿâåíèòå ïîëó÷àâàò îáùèíñêà ñòèïåíäèÿ è áîíóñè äî 300 ëåâà. Ñíèìêà Êèðèë ÔÀËÈÍ  IMG_3082[1]

Юг News

Кметове през феодализма

Кметове през феодализма

Picture 032  1605rk006[1]

MINOLTA DIGITAL CAMERA  194_9466_2

Кметът на Кочериново Иван Минков най-изненадващо прекратил договорите на двамата си заместника Дончо Качански и Васил Стамболийски, считано от понеделник – 22 август т.г., казаха от местната управа. Минков, който спечели втория си мандат като независим, преди това кметуваше, издигнат и подкрепян от ГЕРБ, а три мандата – 12 години, е бил зам.-кмет на синия управник на Кочериново инж. Константин Катин /сега пък той е в затвора за злоупотреба с власт/ бил в отпуск, а като се върнал в кабинета си , първата му работа била да освободи двамата си замове. „Всички се изненадахме от това решение на кмета, но той си е в правомощията да назначава и освобождава заместниците си. Такъв казус в общинския съвет не е внасян за разглеждане, а и изобщо не е коментиран“, каза по повод внезапната кадрова ситуация шефът на минипарламента в Кочериново Велин Везенков, който е адвокат. Той отбеляза, че иначе са в отлични отношения с кмета Минков. Бърза да се застрахова човекът. Според неофициални коментари за нов заместник-кмет на Кочериново ще бъде назначен благоевградчанинът Вангел Аврамов, бивш директор на регионалната дирекция на горите в Горна Джумая, който доскоро работел в общината в Кочериново на граждански договор.

площадка_3[1]  Êí - ñâîáîäíà ñíèìêà Ôîíäàöèÿ "Èñêàì áåáå" íàãðàäè ñ ïëàêåò êìåòà íà Äóïíèöà èíæ. Ìåòîäè ×èìåâ /ÃÅÐÁ/. Îáùèíàòà å îòïóñíàëà çà ïîñëåäíèòå 3 ãîäèíè ïî 1500 ëåâà èíâèòðî ïðîöåäóðè çà 28 äâîéêè ñ ðåïðîäóêòèâíè ïðîáëåìè - â ðåçóëòàò âå÷å ñà ñå ðîäèëè 8 áåáåòà è 4 ñà íà ïúò, îáÿâèõà îèò ôîíäàöèÿòà. Ñíèìêà - èçïðàùà Êèðèë ÔÀËÈÍ

Кой ще му каже нещо на кмета Минков, ще си уволнява по което време си иска и когото си поиска. И не е само той. Без изключение в 9-те общини на региона кметовете са като през феодализма – в буквалния смисъл на думата. В Невестино не минава и най-безобидното нещо, ако не бъде посветено и ако на него не присъства кметът инж. Димитър Стаменков. За Кочериново стана дума. В съседната Рила и Георги Кабзималски /ГЕРБ, преди това със синьото БЗНС/ е всесилен да прави по негово осмотрение всичко. И една лопата баластра да се хвърли някъде по градчето, той трябва да бъде информиран и да знае. Впрочем и Кабзималски се разделил наскоро с един от заместниците си. За Бобошево да не говорим. Там Крум Маринов /БСП/, ако каже – и олимпийски игри може да организират, хеле м.г. ремонтирали местния стадион и съблекалните вътре. Нищо, че почнали да се рушат седмици след реновацията – да използваме модерната дума. В областния град на кмета Паунов му се наложи буквално за секунди да уволни провинили се негови служители – започна се с бившия секретар на общината Борислав Крумов, задето открил не по правилата пункт за изкупуване на череши в семеен имот, а не трябвало да го прави. Любопитното е как набеденият си тръгва за секунди, по кой член от Трудовия кодекс. Всеки по-важен форум в областния град е под егидата и патронажа на кмета Паунов – не може иначе. В Дупница инж. Чимев /втори мандат/ от ГЕРБ е в сянката на местни величия, изпъкващи покрай сега управляващите, макар, че до неотдавна изповядваха други партийни постулати. Но и там за всяко нещо се иска кметската дума и подпис. Нови са кметовете на Бобов дол Елза Величкова /ЛИДЕР/ и на Сапарева баня Калин Гелев /ГЕРБ/ – още не са се офеодалничили. Но това със сигурност ще стане, ако я карат по примера на вече утвърдилите се първенци по останалите общини.
Какво стана с идеята за мандатност /брой мандати/ и за местните кметове, иначе си е местен абсолютизъм.

KalinGelev  kn Elllllllllllllllllllllllza

Юг News

Абсурдът кюстендилски омбудсман

Абсурдът кюстендилски омбудсман

om1 Двамата кандидати за омбудсман на община Кюстендил – включилият се в протестите преди 3 години срещу монополите на местно ниво Любомир Иванов и бившият председател на общинския съвет Васил Иванов, се явиха на обществен изпит в залата на общината пред граждани, представители на медиите, администратори. Те изложиха концепциите и стратегиите си. И двамата отбелязаха, че нормативно статутът и функциите на местния обществен защитник и посредник не са регламентирани, тази изборна длъжност е заета в едва 14 от 265-те общиин в страната. Думата омбудсман е шведска и тя означава „човек, който глобява“, но не глобява гражданите, а институциите и службите, които не са изпълнили задълженията си, каза протестърът Иванов. И добавя. „Общественият посредник няма да реши всички проблеми, но може да е този медиатор, който да посредничи между гражданите и общинската власт. Крайно време е да има някакъв коректив в тази община, но за съжаление той ще е на заплата в общината“, каза Любомир Иванов. Той даде примери за забавени към него отговори от община Кюстендил, поискани като заявител по Закона за достъп до обществената информация. Чакал да му отговорят 180 дни, накрая отговорът дошъл от … областната управа в Перник. Ясно, още отсега вдига бяло знаме пред безхаберието и инертността на чиновниците протестърът. И пред непревземаемостта на кметската институция – оттам ще му отговорят и след 280 дни, следващия път отговорът може да дойде и от областната управа в Благоевград (примерно). „Защо в Правилника за работата на обществения посредник не е предвидена санкция за служител на администрацията“, наивно се пита протестърът Любомир Иванов. Той предвижда създаване на профили на омбудсмана на Кюстендил в социалните мрежи за отчет пред гражданите и връзка с тях, ако това помага.

om3  om2
„Институцията е слабо уредена законодателно. Тук е много важна личността на обществения посредник. Тя трябва да има нормални отношения с кмета и с председателя на ОбС – независимо от личностите, които заемат тези постове. Омбудсманът трябва да е коректив, но трябва да знае как действа администрацията, какви са правилниците за работа на общинските предприятия и търговски дружества“, каза пред питащите го кандидатът Васил Иванов, сменил две-три партии, считан за „топлата връзка“ на кмета с актуалния за момента политически опонент. За популяризиране на институцията той предвижда изработка на листовки и приемни в малките населени места от общината. Васил Иванов поиска офисът на обществения посредник да не бъде в сградата на община Кюстендил – съвсем популистки.
А по кафенетата отвън подхвърлят, че кюстендилски омбудсман ще е голям абсурд. И че за поста просто устройват „нашия човек“ на заплата. Не се е намерил последните 10 години някой да каже нещо накриво и да не си е платил за това на кмета на общината. Та сега ли! Ако бъде избран, единият от Ивановите кандидати, то той ще запази статуквото, нищо „накриво“ няма да има в управлението и нещата ще си вървят както досегашните стоящите начело го искат. Ако другият Иванов (не е за вярване) стане омбудсман – и той не става, защото още на презентацията вдигна бялото знаме.

Êí - Îìáóäñìàíúò Ìàÿ Ìàíîëîâà ñòàðòèðà îò ðîäíèÿ è Êþñòåíäèë êàìïàíèÿòà "Âåëèêäåí çà âñåêè", îò îáùèíàòà ÿ ïîäêðåïÿò ñ àäìèðàöèè, êàçà â ïîíåäåëíèê êìåòúò Ïåòúð Ïàóíîâ. Ñíèìêà Êèðèë ÈÂÀÍÎÂТака, че – ако може, положението да остане досегашното. Т.е. да я кара Кюстендил без омбудсман. Поне в името на икономиите. Омбудсманът на общината ще бъде с мандат от 4 години. Той ще бъде избиран от общинския съвет с тайно гласуване, с квалифицирано мнозинство – 2/3 от общия брой на общинските съветници, които са 37. Затова прогнозите са да има труден избор. За трудови разходи на обществения посредник са предвидени около 25 920 лв. годишно, а за издръжка – около 3 180 лв. годишно. Средствата ще се залагат ежегодно в бюджета на общината. Финансисти пресмятат, че заплатата на бъдещия кюстендилски омбудсман ще е до 2 хиляди лева. При средна за региона от 677 лева месечно, ако се вярва на статистиката.  kn Rizzzov

Picture 133  Pic_003[1]

Юг News

Раираните матури

Раираните матури

155_5598  523_2338
За пръв път, откакто е открито преди 3 години, училището към затвора в Бобов ще има и ще „изпраща“ випуск абитуриенти, които ще завършат 12-и клас, казаха от преподавателския екип. Отсега е ясно, че зрелостниците ще завършат успешно – досега няма повтаряли някой от класовете. Не се знае дали ще имат абитуриентска вечер специално, дали ще шият костюми за случая – май ще остават по раирани одежди. Очаква се за новата учебна година да се запишат общо 110 ученици затворници. Броят им може да се увeличи или да се намали – задължителното условие да ги запишат е кандидатът да представи оригиналния диплом за завършено образование в цивилната просветна система на страната. Това се прави, за да няма измами – два дни в училище, се броят за 3 дена излежана присъда. Затова има опити някои завършили средно образование, преди да попаднат в тюрмата, да се записват в някой от класовете – така си намаляват присъдата, казват информирани. Иначе неофициално се коментира, че около 30% от осъдените в бобовдолския пандиз са неграмотни.

523_2341  523_2358
За новата учебна година ще бъдат разкрити и две паралелки за професионално обучение за седмокласници. Лишението от свобода в тях ще се обучават за монтажник по ВиК мрежи и за помощник в строителството. От ръководството търсят строителен инженер, който да преподава в новите паралелки. Обявено е и свободно място за учител по математика и физика, защото титулярът се пенсионирал. М.г. преподавателка била уволнена, след като я хванали да внася джиесем за един от възпитаниците на училището – ползването на мобилни апарати от мъжете в раирани одежди е забранено, припомнят от персонала на затвора. И т.н.
523_2339_r1  523_2352

157_5785  523_2376

523_2378

Въобще, добре организиран учебен процес върви в затвора, биха казали шефовете на комплекса, а и от регионалния инспекторат по образованието в Кюстендил. Инспекторите още отсега вероятно се готвят за държавния изпит в зандана. Квестори, техническа обезпеченост, едно-друго. Петимата зрелостници ще бъдат следени да не преписват с видеокамери да не ползват „технически средства“, ще ги придружават до тоалетната. Като се има предвид на какво са способни явяващите се, трябва да се вземат овреме мерки. А има и втора матура – по желание. Колко му е някой да избере английски език. Под сурдинка се говори, че на втората година след откриването от ръководството на училището в затвора поръчали от най-скъпите учебници по езика на Шекспир. Остава и да са учили по него старателно – има си хас! Да не подценяваме подготовката и академичното ниво на възпитаниците в затворнически одежди. Преди години сред тях бил професор софиянец, осъден за убийството на свой съсед в столична кооперация. Кучето на наглия комшия лаело и виело по цяла нощ .Ученият не издържал. Взел пищова, позвънил на съседа – оня не отворил, кечето лаело, та се късало. Отворили не отворили, професорът натиснал спусъка. Кучето продължило да лае, но стопанинът се свлякъл бездиханен в коридора зад вратата. Професорът убиец години наред учел на четмо и писмо неуките и неграмотни съкилийници в бобовдолския затвор. Няма данни дали някой от неговите обучавани няма да си вземе с шестица матурата през май догодина.

523_2380  523_2363

Юг News

Насъщният

Насъщният

Picture 316  Picture 285

430_3058

Странна, мeко казано, система с ден-два предварително записване за продажбата на хляба въвели в дупнишкото с. Кременик, казаха местни. Това създава голямо напрежение и недоволство сред петдесетината жители в селцето. Но няма какво да правят. Ако по някаква причина си пропуснал да заявиш бройката самуни, които искаш да вземеш за след 2-3 дена – например си отсъствал откъщи, не получаваш нито бройка от насъщния. Ако имаш гости и ти трябва допълнително – пак нямаш шанс да вземеш хляб-два повече. „Налага се хората да ходят до съседното Дяково, някои и пеша /5-6 киломера/ или да хващат рейса до Дупница, за да си купят хляб. Или пък аз им нося от Дяково където живея – търсят ме по джиесема, не мога да отказвам. Много неприятности имаме с тоя хляб. Болни хора не могат да си осигурят от друго място. Шофьорът на една от колите, които карат хляба от с. Яхиново, спирал до къщите и давал на хора, които го помолили да им продаде, да си го купят. В „Наркооп“-Дупница научили и разпоредили хляб да се продава само в магазина, с предварително записване. Иначе – не! Сигнализирах до ръководството на потребителната кооперация, но проблемът не се решава“, оплака се и кметът на Кременик Здравка Тонева /ГЕРБ/. А шофьорът, спирал да даде по хляб от колата на причакали го в Кременик е уволнен, казват информирани.

Picture 313

Copy of TRKNKF0010  187_8783
В Кременик карат хляб от с. Яхиново и го продават по 95 ст. за бройка. Магазинерката има право да бракува изостаналия хляб и да го обяви по 70 ст., но тя държи всеки да си казва предварително колко хляб му трябва за съответната дата. Това е своеволие, но тя не отстъпвала, казва кметът Тонева. Познато, като при соца, когато магазинерът беше всесилен – и партиен контрол, и комендант на махалата, и контрол по ракиите, изкупвач и пр. Само, че става въпрос за насъщния. Как ще караш онкоболна жена от Кременик да върви 10-15 километра пеша, за да намери хляб – за нея и за болния мъж. Президентът на фурната в Яхиново разрешава шофьорът да спира с хлебарката за закъсали хора, магазинерката не дава. Наркоопът – по-точно. Ами да въведат купоните, това остава. Колко частни фирми хвърлят хляб и храна, срещу някакви преференции ще залеят Кременик с хляб и не само Кременик. Абе, какво става, бе!

Юг News