Ден: 02.08.2016

С. Илия

Село Илия

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

kn Stef4oo

Депутатът проф. Стефан Данаилов дари 1 000 лв. за построяване на камбанария до параклиса „Св. Илия“, в граничното с. Илия, съобщи доскорошният кмет на селцето д-р Емил Жатов. По Коледа на м.г. стартирала дарителска DMS кампания за набиране на средства за ремонта и реставрация на стенописите в параклиса, издигнат на метри от границата с Македония преди повече от 100 години. С есемеси са събрани 10 700 лева. Като видял tv репортаж за реставрацията на храма, Ламбо се обадил в редакцията на „Господари на ефира“, които се включили в дарителската кампания с репортаж от паланката, и изразил готовност да помогне и той. В понеделник депутатът съпартиец от Дупница д-р Иван Ибришимов занесъл парите на място и ги връчил на настоятелството. И Ибришимов се разчувствал и заявил пред хората от селото готовност да съдейства при изграждане иконостаса на параклиса. Чака се да се разбере какво ще дойде от неговата ръка.

13906604_10205045863466564_3867979803147605342_n

Нещата по възстановяването на храма „Св. Илия“ в с. Илия напредват. Прави се шпакловката, а до дни ще започне и зографисването и реставрация на стенописите. Дирекцията по вероизповеданията дала веднаж 6 хиляди лева, през септември ще добави още известна сума. Ще се прави и иконостас с лика на 12-те апостоли, дървеният материал вече е доставен, ангажиран е и резбар. Заради неуредици и административни пречки в Илия не смогнали да приключат с ремонта на параклиса за днешния празник Илинден. Дори заради тези забавяния, главно от общината в Невестино, д-р Жатов подал оставка като наместник на селцето. Амбицията му е реставрирането да стане догодина, на 20 юли 2017 год., когато всичко по кокетния храм да бъде завършено, дори и навес наблизо да направят, където да осветят курбан за здравето на местните петдесетина жители и гостите, каза докторът ентусиаст.

trknkf0035

trknkf0038

Същевременно един друг параклис – „Преображение“ в с. Жиленци, е бил осветен в събота, 30 юли т.г. Дошли за службата в 20-тина квадратовия храм викарийният епископ Григорий Браницки, игуменът на Рилския манастир Адрианополският епископ Евлогий, архиерейският наместник отец Генадий, свещеници. Знае се, че градежът е върху преотреден и дарен от общината терен, че в замисъла да се прави параклис там е кметът на Кюстендил Петър Паунов. По чиято идея се строят храмове в поне десетина села в общината. Но защо ли за храма в Жиленци не се каза нищо, не беше допуснато никакво медийно присъствие. Добре, че за строежа там парите стигнали – не се наложила DSM кампания и чести совалки до дирекцията по вероизповеданията.Камбаната ударяла сутрин, непознато и приятно. Чие дарение е, не е ясно, докато в с. Илия се знае всичко кое колко е и кой е платил.

005

Такаизглежда храмът „Прeображение“ в Жиленци – там парите стигнаха

001

Юг News