Ден: 05.08.2016

По Радичков

По Радичков

444_4495_r1

stachka-dupnica-kuche-big[1]kn zvjarr

486_8678

Село Ваксево – второ по жители /534 според последното преброяване/ след общинския център с. Невестино /с 590/, доста оживено – все пак, пропищяло от лисица, която буквално опразнила курниците на доста от стопаните, каза кметът Юлия Испиридонова. Хищникът се появил още през есента, но никой не взел мерки. Минавал спокойно по площада, гледал смело и без капка страх минувачите пред магазина и изкарващите овцене на паша, и върлувал безнаказано. Денем обикалял наред по дворовете, надхитряйки кучетата. На доскорошната общинска съветничка Невена Ляпева отмъкнала 33 кокошки, влизала няколко пъти. И други изпищели – над 50-60 пернати станали жертва, потърпевшите калкулират сериозни загуби.

467_6789 160_6087_2
Засега ваксевчани не могат да се справят, признава кметът Испиридонова. Тя търсела съдействието на местни ловци, но всички и казвали, че по закон нямат право да стрелят в населеното място – на минимум 200 м. извън селото трябва да причакват лисицата, тя обаче си обитава из самия център. Устройвали капани, но хищникът ловко ги избягвал, в клопката се хващали кучета, котки, дори прасе. Не смеели да слагат отровни примамки, да не отровят домашни животни. „Разчитаме на ловно-рибарското дружество в Кюстендил да измислят нещо и да ни посъветват как да действаме, но повече не можем да чакаме, ситуацията става все по-тежка. Добре, че няма признаци лисицата да е бясна – тогава не знам какво ще правим“, притеснява се кметицата Испиридонова.

kn Radi4kovvkn Radi4kov 1 Съвсем по Йордан Радичков. Лисичи работи. Само, че в разказите на класика от Калиманица лисицата се правеше на умряла, а тази не ще да мре. В друг разказ на автора на „Суматоха“ героите искаха да надлъжат лисицата, като палеха от двата входа на дупката й листникова шума. Звярът им се изплъзна въпреки невъобразимия дим, който му осигуриха с листниците. Но те замислиха нова обсада с огън по дупките. Нищо, че вече нямаха останал листник или струпан нов. Във Ваксево да четат Радичков. Може да им хрумне някоя идея, па да я докладват на общината, на Ловното, на по-горни инстанции. Запорожците писаха чак на султана…

Юг News