Ден: 12.08.2016

Без допинг не можем

Без допинг не можем

kn Daaaanekova По средата на ХХХІ Летни олимпийски игри в Рио де Жанейро станахме свидетели на неочакван обрат! България я нямаше никаква в класиранията, но ето че всичко се промени. Ние сме първи! Ние сме №1! Америка, Китай и Япония са лидерите по медали в Рио. Ние обаче сме първи – по допинг! Към 12 август 2016 год. организаторите на Олимпиадата и МОК отчетоха, че са взети 2097 проби, от които 1775 теста от урина, 121 кръвни проби и 201 проверки на биологичните паспорти от началото на Игрите и нито една от тях не е положителна. Но ето, че се появи балканският субект, за да станем ние №1. Часове след информацията от МОК се установи, че Силвия Дънекова, състезателка на 3 хил. метра с препятствия, е с положителна А и Б проба на неспецифична субстанция от групата, забранена по Раздел S 2.1.1 от списъка на WADA, известна още като „пептидни хормони и хормони на растежа“. До откриването на Олимпиадата Русия бе асоциирана с допинг, но ето, че след братушките, ние поехме щафетата.

44  33

22Това се скъсаха да пишат иначе свикналите на слугинаж наши медии, отразяващи Олимпиадата в Рио де Жанейро. Като че ли какво толкова е станало. Щеше да е новина, ако не ни хванат с допинг в Рио. Помните ли за тежкоатлета ни Валентин Христов, за когото и руснаците написаха на светлинното табло на едно от първенствата: „Молодец!“, докато заявяваше /той и треньорският му щаб/ космически тежести. И накрая „0“. Взеха му и титла заради допинг. Ами безпрецедентната ни дисквалификация изобщо за родните щанги след изловени цяла дузина вдигачи. После с месеци търсехме виновния – там, където не е. Кой им определял менюто, кой какви възстановителни средства им предписал и пр. Та и Дънекова била яла сандвич в столицата на Олимпиадата с неясен произход и състав! Да хванат веднага да задържат и обесят колбасаря, аранжирал сандвича и и да ни оневинят напълно! Ами световната ни шампионка параатлетка на гюле, която наскоро – знаем историята й, и тя с допинг. Световната антидопингова агенция (WADA) откри м.г. в урината на наша самбистка следи от „метенолон“. Тя ще бъде принудена да върне медала и купата от Световното първенство по карате киокушун KWU.

kn doping kn doping 1
Не можем без допинг. Знаем си го, че върху това са се градили „върховите ни постижения“ в спорта. Да оставим националните ни състезатели, да слезем долу, на регионално ниво. И до ден днешен по Дупница се подмятат изречения, че местният „Марек“ бил в пълен възход в края на 70-те години на миналия век благодарение на … наличието на ХФК гигант в града. Петнадесетина години по-късно и кюстендилският „Велбъжд“ имаше върхова серия – три пъти трети в шампионата, финал за купата на България, участие в Интертото и т.н. Съседи на един от футболистите споделя как виждал с очите си играчът да си прави инжекцията два часа преди да излезе на терена. Футболистът стигна до столични клубове, до националния тим, игра и в чужбина. И т.н.
Та една Дънекова. Ще я преживеем. До следващия допинг. Спортистите ни имат страхотно измъкване при такива ситуации: „Животът продължава“.

222

Юг News