Ден: 14.08.2016

Стрелян циганин

kn JaoooooСтрелян циганин

430_3082_2

Истинско меле заформили двете ромски фамилии – Ропотамци и Гольовците, пред областната дирекция на полицията в Кюстендил малко преди обяд в неделя, коментират очевидци.  Двама от влезлите в схватка мъже са с повърхностни  наранявания и са настанени в болницата без опасност за живота, след като се наложило униформените да произведат  предупредителни изстрели във въздуха, за да предотвратят кървавата саморазправа между двата враждуващи клана, каза говорителят на дирекцията Катя Табачка. Инцидентът станал  към 9,30 ч. Така неопределено представиха нещата от институцията, пред която се разиграл екшънът. Докато в РПУ призовали за разпит петима представители на двете ромските фамилии, влезли в конфликт предната вечер, при който имало един задържан, пред сградата се изсипали 30-40 наежени да проливат и кръв мъже на честта от фамилиите. Двете групи започнали да се нападат с камъни и предмети,  с парчета тротоарни плочки, влезли в юмручна разправа помежду си. Тогава униформените произвели предупредителни изстрели, които наранили двама от „сражаващите се“.  Първоначално беше съобщено, че предупредителните изстрели са били във въздуха. Как тогава са ранени двамата роми, оказала се в епицентъра. В самия кв. Изток обаче коментират, че по двамата е стреляно със стоп патрони, дори и с боен патрон. Според представители на един от сбилите се родове има трима ранени, а един от тях е опериран след рана в корема и сега е в реанимацията. Според шефа на РДВР ст. комисар Елиан Стамболийски ранените са двама. Техните наранявани са повърхностни, няма опасност за живота им, каза и говорителят на областната дирекция Катя Табачка. Работата по случая продължава.

kn ekchan 11

Стрелян циганин не е за пръв път в Кюстендил. Дори имаше и убит при вендета, станала при щурм на мургавите да плячкосат склада на Вторични суровини преди двадесетина години. Стрелецът пак беше ченге. Срещу него и до ден днешен са всички Хелзинкски комитети, взети заедно, които в хор „защитават“ ромските човешки права. Гард на частна фирма уцели дързък да краде ром в района на бившия оптико-механичен завод в лицето – куршумът мина през двете бузи и отнесе половина му зъби. Сега още двама стреляни цигани. Хелзинкските комитети и високоплатени адвокати техни юридически съветници ще се захванат овреме със случая – няма съмнение.

459_5989  P1040275[1]
Разправията, довела до свадата и стрелбата пред полицията, предизвикал зетят на вездесъщия ромски активист, наемател на обществената баня в махалата, бивш читалищен председател, координатор и човек на външна фондация с актив в кюстендилското гето Сашо Кръстев-Яо. Самият Яо лежа по арестите на няколко пъти – веднаж се беше сбил в спор кой тим на Мондиала, докато гледал с приятели мач от Световното, е по-силен. После го хващаха минути преди началото на местни избори с тлъсти пачки пари у дома му и тесте лични карти на съкварталци. Нищо не последва и в двата случая. Яо се връщаше в махалата, дори м.г. неговата агенция получи одобрението на МС да изготви концепция за ромската интеграция на национално ниво. Може и пияният му зет да се е включил в разработването на концепцията. Ще се разбере, ако се разкрие всичко по този случай. И дано да стане ясно като как така след стрелба по циганите, те не мирясват. Напиват се, бият се, обсаждат съда /преди години след сбиване с известния кюстендилец Петела/. И им се разминава. Ченгета коментират, че Яо през цялото време се хилел, докато бил в ареста. Изкарал зад решетките по бели чорапи, носени му от къщи.

Юг News