Ден: 15.08.2016

Име твое

 Име твоеkn Bojija 3

010  Picture 920

kn Bojia

„Слава твоя , Богородице! Ти помогни на нас сега да оцелееме…“ Това едва ли са нашепвали стотиците кюстендилци, които още от ранната утрин влязоха в централния храм „Успение Богородично“, за да запалят свещ, да чуят благослов от свещеник и да се помолят за здраве. Черквата „отбелязва“ и 200-годишен юбилей. Отците казват, че по план за деня Голяма Богородица т.г. са имали планове и амбицията да ремонтират и укрепят храма, чиито колони м.г. подадоха и се рушат от влагата. Наложи се да бъдат укрепени със строително скеле, доставено им спешно от местна фирма. Къде ти. Винкелите още стоят. Оказа се обаче, че за ремонта е необходим идеен проект, за чието изготвяне общината отпусна около 24 хиляди лева. Експерти трябва да преценят кое и докъде може да се ремонтира и укрепва. После ще се търсят пари. И т.н. Не се води статистика от поповете, но като че ли всяко второ село в региона прави курбан на 15 август. За да изпита „Духовна радост“ и да приеме някаква надежда за по-добри дни, за „оцеляване“, както се казва в „молитвата“, спомената в началото.

007Стана и другото. До централния пл. Велбъжд общината организира традиционния си празник Панагия – Въздигане на хляба, акцент от който е изложбата с богородични пити, хлябове, домашно приготвените /та дори да е и служебно разпоредено им/ в читалищата, пенсионерски клубове, културни звена, от отделни доказани майсторки на месивата, баници, зелници, пити, погачи и пак пити, питки.
И докато това се получава, не можем да не сме претенциозни към поповете по храмовете да го дават по-хрисимо и молитвено, не разгърдени в жегата да отправят благослов и канонични послания. И да поучават, но трябва повече да четат светото писание. Миряните – и те, да идват по-подготвени в храма, не да се бутат „за удоволствие“ при свещниците и да си подвикват на загубилата се в тълпата приятелка – „Маре, Маре, ме…“. Бизнесмени да не сумтят открито, че „пак ли е празник и няма да се работи както требе“. По сергийките отпред да не пресмятат във всеки един момент „дали сме на печалба дотук и защо ли сме излезли“. И цветарите отсреща да не ругаят, „че Богородица не е 8 март и китките не са атрибут в такъв ден“. Ламтеж да се печели – навсякъде, и сред поповете – също.
Да изречем, все пак – „Име твое…“

kn Bojija1  kn Bojija 2

Юг News