Лукомания
Фестивал на кромид лука ще правят от догодина.в с. Сапарево, съобщиха от общината в Сапарева баня. Идеята се родила по празненствата за Голяма Богородица. Тогава в селото организирали кулинарна изложба от ястия, в които преобладавал кромид лукът. Според местни готвачи и кулинари кромидът е незаменима съставка в повечето комбинации с месо – прави мръвката мека и адски вкусна. В този край рядко има ястие, в което да не вкарат и кромид. А така нар. ашлама е превъзходен елемент от салатите, казват тукашните пиячи и в съседното Дупнишко. Самият празник на кромида е насрочен за септември – 2017 г., след като се прибере реколтата от този вид от градините и „плантациите“. Фестивалът, чиито символ емблема ще бъде голяма глава лук в добавка с други зеленчукови елементи, ще включи не само кулинарна изложба, но и конкурс за най-добра везеница с лук. Разбира се, и с много музика и танци. Местни „капацитети“ казват, че бъдещият фестивал е начин за сапаревобанчани и в с. Сапарево да се конкурират със съседния Самоков, където култура номер 1 и емблема на града и района е картофът.
Това е положението. Всеки зеленчук ще си има фестивал. Да се готви Жабокрът със зелето, Раненци, Каменичка Скакавица, Гърляно и др. с картофа, за краставицата не се сещам. В дупнишкото с. Яхиново могат да уважат цвеклото. Обидно, но никой не се е сетил за тиквата – все още, но ще и дойде редът и на нея. Богослов с боровинката например, но да не отиваме при плодовете – горски и „питомни“. Може и при животните – на коня, на овцата /не че няма Тодоровден, Гергьовден и пр./. Откъде намира сили тоя народ за фестивали и празнувания по повод и без никакъв повод, като е сдал отвсякъде. Въпрос на жизненост или на нашенски инат и да се прави всичко напук на … кризата, да речем. Впечатлително е колко народ се впуска по организацията, непременно читалищата, пък и кандидатстват по някоя европрограма – така, де! на подобни празнични „форуми“, а пък и колко друг народ се стича да празнува и да полюшва и друсва хора на празника на лука – да го вземем пак него. И друг път сме питали – кой и кога ще работи, като всеки ден е празник на нещо. То и по световния календар е така, по черковния също – светците са повече от 365-те дни в годината. Абе, да празнуваме. Кой ще чака чак до септември догодина и да ходи чак в Сапарево на кромида. Дотогава има много преди лука, с който ще се закичат сапаревци.
Юг News
Последни коментари