Ден: 22.08.2016

Раираните матури

Раираните матури

155_5598  523_2338
За пръв път, откакто е открито преди 3 години, училището към затвора в Бобов ще има и ще „изпраща“ випуск абитуриенти, които ще завършат 12-и клас, казаха от преподавателския екип. Отсега е ясно, че зрелостниците ще завършат успешно – досега няма повтаряли някой от класовете. Не се знае дали ще имат абитуриентска вечер специално, дали ще шият костюми за случая – май ще остават по раирани одежди. Очаква се за новата учебна година да се запишат общо 110 ученици затворници. Броят им може да се увeличи или да се намали – задължителното условие да ги запишат е кандидатът да представи оригиналния диплом за завършено образование в цивилната просветна система на страната. Това се прави, за да няма измами – два дни в училище, се броят за 3 дена излежана присъда. Затова има опити някои завършили средно образование, преди да попаднат в тюрмата, да се записват в някой от класовете – така си намаляват присъдата, казват информирани. Иначе неофициално се коментира, че около 30% от осъдените в бобовдолския пандиз са неграмотни.

523_2341  523_2358
За новата учебна година ще бъдат разкрити и две паралелки за професионално обучение за седмокласници. Лишението от свобода в тях ще се обучават за монтажник по ВиК мрежи и за помощник в строителството. От ръководството търсят строителен инженер, който да преподава в новите паралелки. Обявено е и свободно място за учител по математика и физика, защото титулярът се пенсионирал. М.г. преподавателка била уволнена, след като я хванали да внася джиесем за един от възпитаниците на училището – ползването на мобилни апарати от мъжете в раирани одежди е забранено, припомнят от персонала на затвора. И т.н.
523_2339_r1  523_2352

157_5785  523_2376

523_2378

Въобще, добре организиран учебен процес върви в затвора, биха казали шефовете на комплекса, а и от регионалния инспекторат по образованието в Кюстендил. Инспекторите още отсега вероятно се готвят за държавния изпит в зандана. Квестори, техническа обезпеченост, едно-друго. Петимата зрелостници ще бъдат следени да не преписват с видеокамери да не ползват „технически средства“, ще ги придружават до тоалетната. Като се има предвид на какво са способни явяващите се, трябва да се вземат овреме мерки. А има и втора матура – по желание. Колко му е някой да избере английски език. Под сурдинка се говори, че на втората година след откриването от ръководството на училището в затвора поръчали от най-скъпите учебници по езика на Шекспир. Остава и да са учили по него старателно – има си хас! Да не подценяваме подготовката и академичното ниво на възпитаниците в затворнически одежди. Преди години сред тях бил професор софиянец, осъден за убийството на свой съсед в столична кооперация. Кучето на наглия комшия лаело и виело по цяла нощ .Ученият не издържал. Взел пищова, позвънил на съседа – оня не отворил, кечето лаело, та се късало. Отворили не отворили, професорът натиснал спусъка. Кучето продължило да лае, но стопанинът се свлякъл бездиханен в коридора зад вратата. Професорът убиец години наред учел на четмо и писмо неуките и неграмотни съкилийници в бобовдолския затвор. Няма данни дали някой от неговите обучавани няма да си вземе с шестица матурата през май догодина.

523_2380  523_2363

Юг News