Ден: 31.08.2016

Става ли /за/ ООД Рилският манастир

Става ли /за/ ООД Рилският манастир

197_9758_r1

192_9279  192_9286

045  kn monah
Замисленият преди повече от 10 години – от тогавашния игумен Драговитийския епископ Йоан /вече покойник/, мини ВЕЦ „Илийна“, който да осигури ток за светата обител и прилежащите звена към комплекса, е напът да се осъществи, казаха общинари в гр. Рила. Наскоро е било подписано споразумение за възлагане обществена поръчка по изготвянето на идеен проект за бъдещата централа с мощност 750 киловатчаса. Подписът сложил сегашният игумен Адрианополският епископ Евлогий, пишат регионални издания. Финансирането по изграждането на бъдещата „енеригийна мощност“ на река Илийна, приток на река Рилска, е по международния фонд „Козлодуй“ и е за 2,9 мил. евро. Поръчката трябва да бъде изпълнена до края на третото тримесечие на 2016 год., а самото строителство трябва да започне през март догодина. Това е според оптимистичните прогнози и коментари. Изграждането и пускането на МВЕЦ „Илийна“ би решило десетилетен проблем с напрежението по елмрежата на Рилския манастир, казват експерти. По досегашното трасе, което минава над с. Падала, пресича високи планински местности, често стават аварии, особено при буря и зимата. Не е ясна на етапа реакцията на еколозите и природозащитниците, защото мястото, където е предвидена централата, попада в природния парк „Рила“, където всякакво строителство и „човешка намеса и дейност“ са изключени. Въпреки това монасите вярват, че централата ще стане – в предвидените срокове и по проекта, който вече се готви.
Значи и ВЕЦ ще си прави Рилският манастир. А колкото са буйни рилските реки може и ток над необходимия му да произвежда. И да го продава – на НЕК, на клиенти и т.н. Притежава собствен хотел –  „Царев връх“.

002  014

170_7031 Не е тайна, че дядо Евлогий притежава най-обширните като територия и налична дървесна маса гори. И сече от тях, казват горски. Манастирът има собствена книжарница, знаем колко струва една добре изработена икона или пък ценна църковна книга например. Колко имота манастирски са отдадени при изгодни условия под наем. Освещава, бутилира и продава вода в 0,5-литрови бутилки за 1 лев. Най-евтината свещ в манастирския храм е 40 ст. бройката, най-скъпата – 4 лева за 1 бр. Покойният дядо Йоан обичаше да се хвали, че в подземията бутилирали ракия със 72 билки. Светата обител има помощно стопанство, наема работници за нивите, гледачи за кравите, овцете и козите, дарени от боголюбиви християни. След време ще прави и ток. Дали и не става ли /за/ ООД светата обител. Начело с дядо игумен, когото питат и за най-най-дребното нещо братята, хората от персонала, миряни и поклонници полюбопитствали за нещо си. С един юрист я кара обителта, за който не е сяно дали не е и на граждански договор. Кой е мениджърът, кой в „надзорния съвет“ – да ни простят богунеугодните думи. Но все пак човек, отделил няколко часа за бавно и мъчително придвижване до светата обител и усетил трудно поносимите за обикновения българиян ценови нива където и да влезе и надзърне по и около манастира, е допустимо да попита.

186_8607_2  197_9765

506_0699 507_0705

Юг News