Ден: 02.09.2016

Планината не е до колене

Планината не е до колене

433_3328_3  stobski_piramidi

25-годишен софиянец падна от около 30 м. по скалите при известните Дяволски водопади над с. Пастра в Рила, съобщиха от спешния център в Кюстендил. Мъжът оцелял по чудо. Над 8 часа продължила акцията по издирването му от планинските спасители. Сигнал за бедстващ в планината мъж е подаден на тел. 112 в 0,20 ч. В 2,10 ч. екипът на спешното в гр. Рила успял да стигне мястото на инцидента. Мъжът е с множество контузии – основно на гръдния кош, има съмнения за счупен крайник, каза завеждащият спешния център в Кюстендил д-р Анелия Георгиева. Транспортиран е до болницата в Благоевград за изследвания и лечение, няма опасност за живота му, добави д-р Георгиева. Прегледите в отделението по образна диагностика на МБАЛ – Благоевград са установили три счупени ребра, пневмо и хемоторакс – пробит бял дроб и кръвоизлив в него, както и фрактура на капачката, стана ясно на сутринта. Неотложно е да се закара до столична клиника, произнесоха се благоеврадските лекари. Районът на Дяволските водопади при село Пастра не е безопасен за преминаване, теренът и лабиринтът от скали там е много труден за неопитните туристи, казаха планинари. Серията от 15 водопада с височина до 15 м. всеки е с денивелация от около 400 м. Преодолява се за около 4 часа по трудна и „шибана“ пътека, участъкът е влажен и на места хлъзгав, коментират познаващи района туристи. Пострадалият е бил с още двама души, които към 18 ч. качвали водопадите, Не е ясно при какви обстоятелства единият от тримата е паднал и защо са предприели преход в късната вечер и през нощта. Вероятно са подценили ситуацията или пък нямат достатъчно планинарски опит. Случаят се изяснява от полицията в Рила.

VG4[1]  kn konnne

425_25494-5 часа вися над бездна при Стобските пирамиди 22-годишен младеж, и той от София, докато екип на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кюстендил успял да стигне до него и да го свали. Това стана няма и преди месец. Група от петима приятели – момчета и момичета, тръгнала на стъмване да катери природния феномен. Решили да се откажат, но един от тях продължил. Качил се доста високо, докато не спрял до ръба на скален откос. Не могъл нито да се върне, нито да продължи напред. Успял да се обади на приятелите си, а те позвънили на тел. 112. Изпратените спасители от Рила и Кюстендил успели да стигнат с въжета до изпадналия в критична ситуация младеж към 1 часа през нощта. Момчето беше спасено. Свалиха го в добро състояние, бил е контактен. Присъединил се към групата и всички отпътували към столицата.

Êí - çà "Òâîÿò äåí" Ñåäåìòå ðèëñèê åçåðà ñà ñâåòîâíà òóðèñòè÷åñêà äåñòèíàöèÿ - õèëÿäè ñå êà÷âàò äî àòðàêòèâèíÿ öèðêóñ, îñîáåíî ëÿòîòî. Âúïðåêè ðàçêîøíèåò ñè äàäåíîñòè Êþéñòåíäèëñêèÿò ðåãèîí îò÷èòà åäâà 0,3% ïðèõîäè îò òóðèçìà. Ñíèìêà - èçïðàùà Êèðèë ÔÀËÈÍ  kn kanijon

Същата работа. Дяволските водопади, Стобските пирамиди. Седемте рилски езера. Там хижари  се кръстят, като срещат „посетители“ по джапанки или посетителки по обувки с ток. И кучето си водят – това добре. Ама къде е тръгнала „тая“ с резанки на бос крак, цъкат хората наясно с рисковете по планината. Тя, планината /май се отнасяше първа за морето/ не е до колене. Не е като на плажа и под чадъра. Отнася се най-вече за „оялите се отвсякъде“ софиянци.

  IMGP3365[1]  520_2039

Юг News