Ден: 19.09.2016

Дърветата като пиари

Дърветата като пиари

 434_3410_r1 430_3004_r1

zimen-dab1500-годишен зимен дъб, на колкото определят възрастта на дървото местните хора, в кюстендилското с. Голема Фуча, е финалист в конкурса за „Дърво с корен 2016“, обявиха от сайта по надпреварата. Класирани за титлата са 10 дървета от областите Кюстендил, Перник, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пловдив, Силистра, Сливен, София и Хасково. Гласуването вече започна и ще продължи до 14 октомври 2016 г., включително, на официалния сайт на конкурса. Победителят ще получи правото да представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2017“. Като бонус от Асоциацията на арбористите в България ще посочат мерки за подобряване на състоянието на дървото победител – нещо като безплатен медицински преглед.
Кметът на Голема фуча Цонка Сотирова описа достолепното дърво като високо 16-17 м., диаметър на дънера – 6-7 метра, трима-четирима души едва го обгръщат. Всички по Разметаница /както географски е познат районът на Бобов дол и двадесетината села/ знаят за зимния дъб в Голема фуча. Преди 6 години буря откършила един от клоните му. Повикали експерти от РИОСВ, които предписали „лечение“ на раната. Да се запуши отворът, да се „превърже“ с лико. Сторили го по предписанията. А и дървото само се съвзело – раната зараснала и пуснали млади филизи, разказва кметът Сотирова. Всички от по-младите в Голема фуча вече гласували за тяхното дърво, ще го направят и по-възрастните. За дъба ще гласуват стотици от други краища на страната, убедена е Сотирова.

430_3003_r1  194_9479_r1
Покрай интригата със зимния дъб в Голема фуча възникват някои въпроси доколко дърветата столетници твърде успешно изпълняват пиарски функции. И дали в зачестилите класации за най-старо дърво няма нещо комерсиално – разни комитети, комисии, сайтове и пр. току стартират някое гласуване. Доколко резултатът ще бъде зачетен – силно се съмняваме, манипулациите са неизбежни. Колко ще гласуват от горката Голема фуча, но пък стотици и хиляди ще научат за почти обезлюдената паланка до мини „Бобов дол“, на която а-ха преди петнадесетина години за малко да закарат балите със софийския боклук. Сега един дъб може да направи селото европейски и световно известно дори. Горските също се затириха по хребетите да търсят и обявяват за резерват автентични стари гори – намериха и 220-годишни буки по Югозапада – при положение, че този вид не надвишава 100-120 години. Не трябва ли оторизирани звена да обявяват възрастта на даденото дърво, гора, храст. Трескаво се търси стара растителност – става за проекти по разните екопрограми, за научни разработки и дисертации, става за пиар /най-малкото/. Горките стари дървета. Да ги урочасваме в стремежа си да докарваме някои и друга евросума. Че обявеният за евро дърво на 2014 год. бряст в Сливен вече засъхнал. Да ги оставим на мира и на вековете им.

482_8205  kn-topolovo

3293451  kn-slivenn  435_3587_2

  Юг News