Ден: 26.09.2016

И селското школо и СУ – все тая

И селското школо и СУ – все тая

kn-parvolllllak  picture-856
Маломерни паралелки ще сформират и в трите селски училища в община Дупница – Крайници, Яхиново и Самораново, става ясно от изготвена докладна, която ще се гледа в минипарламента на 30 септември. Това се налага от остър недостиг на ученици за почти всички класове. Определените в общинския бюджет за дофинансиране средства са общо 20 000 лева. В големи села като Джерман например училищата са закрити още преди две-три години. Всички паралелки в с. Самораново са под минимума, който е 16 ученика до 4 клас, 18 – до осми клас. Ученици в 7 клас няма изобщо записали се в саморановското школо, а 5-ти и 8-ми ще учат слято. В с. Крайници също не достигат необходимите бройки за класовете. Училището там остава средищно, тъй като в него ще учат и 22 деца от съседното село Червен брег, където училището беше закрито, а преди години сградата му горя и това стана драма за селото. Поправиха го след пламъците, но децата намаляват всяка година. Маломерни ще бъдат и паралелките 7-ми и 8-ми клас в дупнишкото училище “Христаки Павлович” – въпреки, че там учат предимно деца роми от Горна махала, която е доста населена.

177_7793  160_6081

trknkf0055

 Съветниците в Кюстендил също ще разглеждат докладни за маломерни паралелки в няколко училища в града поради недостиг на ученици, обяви шефът на минипарламента Михаела Крумова /ГЕРБ/. Сигурно е, че решението за това трябва да бъде взето на предстоящото заседание на 29 септември. „Жалко, но трябва да се гласуват такива докладни“, отбеляза Крумова. Вече има положително становище от страна на Регионалното управление на образованието. В професионалната гимназия по селско стопанство, където около 95% от записалите се са роми, трябва да се одобри съществуването на паралелка от ХІ клас с 13 ученици – при норматив 18. Перспективите пред тази гимназия не са добри, признават и от екипа на школото. Под допустимия минимум от 16 ученика /до 4 клас/ и 18 /до осми клас/ са и три паралелки във второ основно училище „Даскал Димитри“. Там ще има четвърти клас с 13. В същото училище един шести клас ще е с 16 и един седми клас – със 17 вместо с 18 ученика. Коментарите и за това школо са, че необратимо се увеличава броят на момчетата и момичетата роми. В Пето основно училище „Христо Ботев“ пък ще има трети и четвърти клас с по 14 ученика, с по двама под норматива.

trknkf0263  trknkf0270

%d1%83%d0%bd%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%82

Така е по селата и по гимназиите в окръжния център. Ами в софийския университет „Климент Охридски“- как е. Минималният праг за прием по специалността „Право“ е паднал до 14,02 при максимален 24. Което значи, че и изкарали тройка на приемния ще влязат. Много от завършилите в по-нормалните академични времена СУ-право са готови да си скъсат дипломите. Няма кандидати за около 60% от свободните места в Алма матера ни. Такова чудо няма никъде – няма ученици, свиват и като брой и като брой обучавани паралелките, извозват на десетки километри роми, за да спасяват положението – иначе трябва да закриват училищата. В Трекляно /отдавна трябваше/, в Невестино, в Раждавица, където до 4 клас доскоро учеше само едно българче, и т.н. То и в гимназиите мургавият цвят напира – над 500 деца от махалата са в „градско училище“ и ги извозват всяка сутрин и вечер. Лошо нема, ако това беше резултат от амбициите на ромите да станат по-образовани, по-учени, а то – паралелки пълнят, нищо повече. По университетите и най-съвършената система не може да изброи колко професори се нароиха последните 4-5 години. Таксиметрови шофьори вече са доценти, полуграмотни горски и лесничеи – също. И всички преподават, издават „научни трудове“, книги. Няма студенти, а професорите стават все повече и повече. За БАН – да не говорим.В гимназиите няма ученици, директорите и замовете им, учителите са си същите като брой, даже се увеличават – министър Кунева въвежда и пом.-учител като позиция в учебните заведения. Пълно безумие. Направо да създадат екипи, които да разнасят свидетелствата на децата и на тийнейджорите за завършен съответен клас по домовете. Както и дипломите. По Кюстендил още се коментира лаф на вездесъщия в годините на прехода, масовата приватизация и българската пазарна икономика бизнесмен Александър Тсев-Остап. Двамата с Валери Ненов /преди да излежи присъда за измама/ са в кафене в града, и двамата завършват право в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. Остап се обръща към съвипускника си: „Ненов, знаеш ли каква е разликата между моята и твоята диплома? На мен ми я донесоха, а ти ходи да си я вземеш“….

151_5155  dsc019741

Юг News