Ден: 03.10.2016

Дяково

Дяково

picture-288   picture-295

danushkata

trknkf0149Независимият кандидат Росица Илиева – нищо, че в предишни мандати беше от Съюз „Радикали“ на Евгени Бакърджиев, изкарваше се позната със сегашния омбудсман Мая Манолова, после я номира ОДЦ и Бареков и пр., печели частичния вот за кмет на дупнишкото с. Дяково на 2 октомври, обявиха от общинската избирателна комисия. Тя получава 121 гласа, срещу 111 за Здравка Тонева, издигната от ГЕРБ. 82 % е избирателната активност при 296 с право на глас – в списъка са добавени над 70 по настоящ адрес. До урната отиде и 98-годишната баба Йорданка Фалина, най-възрастният жител на Дяково. Бабата сама изкачила двадесетината стълби до ритуалната зала, където ставаше гласуването. И трудно подвижни и тежко болни гласували, някои буквално ги носили на ръце до помещението. „Един нямаше признаци на живот, едва мърдаше, ама го вкараха и май гласува човекът“, разказва очевидец. Двете страни се постарали да осигурят максимална подкрепа, коментират и от секционната избирателна комисия.

picture-285Илиева и Тонева са бивши кметици на селото, от години са в открита непрекъсната вражда помежду си – нищо, че са роднини. Дори си разменят обвинения и сигнали за „нарушения“ до прокуратурата. За трети път двете се изправиха една срещу друга. Илиева държи и църковната власт в Дяково – председател е на настоятелството на местния храм „Св. Богородица“. Който плаче за ремонти, руши се, а местните недоумяват къде са разходвани отпуснати за укрепването на строената през 1929 год. черква с хиляди лева пари. На балотаж на 1 ноември м.г. Илиева спечели с един глас срещу Тонева, вотът обаче беше касиран и в кюстендилския административен съд и във ВАС като последна инстанция за констатирани нарушения. Така се стигна до частичните избори.

Горкото Даково преживяло най-кошмарния си ден в близо 600-годишната си история. Брат с брата се скарали заради това коя от двете кандидат-кметици следва да подкрепят. Син с майка си се скарали. Съседи се гледат накриво и няма да си проговорят „до живот“ за това „ти, защо за тая, бе“… Роднини се отказали от софийското се жителство /временно, разбира се/, за да гласуват в Дяково по „настоящ адрес“. Бедната баба Добрена била заплашена от сестрата на едната от кандидатките, че ще я изселят веднага след вота, ако не подкрепи „сестрата“. Местните не бяха виждали толкова коли със софийска и с друга, различна от „Кн“ регистрация да снове из селото им. Има 14 невалидни бюлетини. Защо никой взимащите добър хонорар от общинската избирателна комисия -Дупница, от секционната комисия, от разните неправителствени организации „честните избори“ и пр. не беше обяснил елементарни неща на тези хорица – задължително ли е гласуването, какво да правят с квадратчетата в бюлетината – гласоподавател беше задраскал името на една от кандидатките от край до край, в квадратчето нищо не писал. Някои се чудеха като как селото им е набъбнало на 300 души /по списък/, а иначе и в деня след вота няма кой да те напсува.
При това в Дяково с мечта като инфраструктурно разположение – на 10 км. от Дупница, на пътя Дупница-Бобов дол, „залепено“ на автомагистрала „Струма“, до жп линията София-Кулата. С най-големия за Югозапада язовир „Дяково“  /с 35 мил. куб. метра вода в чашата/, /бивш център на 17 села от Горно поле. Стигна дотам „да се изтепат за едни избори“ – „Мамка му!“.

trknkf0150  007

picture-006  005

461_6128_2  picture-092

Юг News