Ден: 05.10.2016

Дупница – „Мама миа“!

Дупница – „Мама миа“!

populiarna kasa1  kn-mannni

%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%b2

Изпълнителният шеф на злополучната кредитно-спестовна кооперация „дупнишка популярна каса“ Георги Близнаков, съпругата Ивона и синът му Сотир са задържани във вторник, съобщиха от полицията. Те са обвинени за укриване на данъци и за лихварство. Според подадените жалби финансовите им измами могат да достигнат 4.5 млн. лв., като до момента, след проведени разпити с 43 пострадали доказаните суми, придобити от вложители, са около 1.5 млн. лв. Процесуално-следствените действия се ръководят от прокуратурата в Пловдив, където е регистрацията на фирмата. Претърсвани са и са извършвани обиски във фирмени офиси и дома на семейството Близнакови в Дупница, като дупнишката полиция само е оказала съдействие – нещата се ръководят от пловдивската прокуратура, каза говорителят на областната дирекция на МВР Катя Табачка. Георги и Ивона са с мярка 72 часа за задържане, синът Сотир е освободен след разпит.

populiarna kasa2  populiarna kasa3
Така скандалът „популярна каса“, който разбуни преди месеци цяла Дупница, а реакциите и коментарите не спират и досега, получи някаква завръзка. Сагата продължава – не се знае колко време и колко години. В периода 11 април 2016 г. до септември т.г. в районната прокуратура в Дупница са постъпили около 150 жалби от вложители в кредитно-спестовна кооперация „Дупнишка популярна каса“. Те се оплакват, че не могат да изтеглят внесените суми след изтичане на договорите им за срочна вноска. Има вложители с около 300 000 лева, които внесли парите си при изключително добра лихва от 16%. И италиански гражданин е вложил 400 000 лева в дупнишката популярна каса. „Жабарът“ е един от общо 227-те пострадали от финансовата пирамида, обявиха от пловдивската прокуратура, която е водеща в разследването. Потърпевшите вложители потърсиха помощ и от омбудсмана Мая Манолова, писаха и на главния прокурор Сотир Цацаров – разследването е под наблюдението на Главна прокуратура – „но какво от това“.
По-интересното е италианското участие. При кметуването на д-р Първан Дангов /2003-2007 г./ от общинарския екип на Дупница ходиха до Апенините – в прав текст предлагаха на управата на Милано двата града да се побратимят. И без това в Милано живеели около 15 хиляди дупничани и гурбетчии от района, а на входа на италианския град нашенци били сложили табела: „Дупница-2“. Нищо не стана с побратимяването – то се знае. Но ето, че парите се събират в едно е без побратимяване – и италианец се изкушил от дупнишките лихви на Близнакови и вкарал 400 хилядарки. Може да не е чистокръвен италианец, а някой посъбрал от това онова пари дупничанин, установил се на Ботуша. Но прокуратурата съобщава за италиански вложител. „Мама миа“! То дупнишки сюжети по родината на Данте и Микеланджело – всеки ден. Но хайде да продължим с връзката Дупница-Италия по конкретния случай. След като има и италианец изгорял в пирамидата на Близнакови, защо делото да не се гледа в града на заблудения потомък на римляните. Или в Пловдив да дойдат италиански магистрати. Тогава може и да има някакво възмездие за последователите на „сърбина“ Цветан Василев по Дупница. Иначе няма шанс!

%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%b2  populiarna kasa

  Юг News