Ден: 07.10.2016

„Софиянците“ в планинарството

 „Софиянците“ в планинарството

kn-ezeratta-1  kn-ezeratta-2

kn-spasssiteli-1Дупнишкият отряд от 18 планински спасители е с възстановен на 100% статут и пое изцяло „дежурствата“ си в определения му район в Рила, каза ръководителят на екип Кирил Чолаков. Повече от година отрядът беше закрит и изваден от разчетите и „схемите“ на Централната спасителна служба, след като обвиниха дупничани в отцепничество, самообявена автономия и др. А в Дупница просто бяха регистрирали сдружение с нестопанска цел “Планинско спасяване – Дупница”. Получили като дарение от САЩ и автомобил. Завидели им „софиянци“ и чиновниците в БТС и ги изключили. Никой не иска да споменава кошмарното време, когато отрядът в Дупница беше изваден от графика, а дежурствата поеха колегите им от Благоевград /които май не са имали нищо против изваждането на дупничани/. „Буквално часове след като излезе заповедта на УС за възстановяване на статута ни се създаде ситуация със закъсал турист на Седемте езера и се наложи с бързи действия наш екип да му оказва помощ. Районът ни /от Рилския манастир до Мальовица – бел. авт./ е един от най-натоварените през цялата година. Имаме постоянна готовност да помагаме в името на живота на хората в планината“, каза Чолаков. Отрядът разполага и с една раздрънкана УАЗК-а, с която се придвижва при подаден сигнал до височини над 2 хил. метра в планината – и в най-трудните зимни и изобщо природни условия.

garo-ivan-tushev-big1Другата добра новина от спасителния отряд в Дупница е, че вече имат куче бебе – немска овчарка, която е само на няколко месеца и вече я обучават в търсене и действия при закъсали в планината. Кръстили го Ектор. Обучава я спасителят Иван Тушев, станал известен и като водач на немската овчарка Гаро. Гаро се прочу с това, че откри трупа на 17-годишната Мирослава от Перник през 2012 г. След операцията по намирането на трупа Мирослава тогавашният и сегашен премиер Бойко Борисов разпореди да се даде награда от 4 пържоли на кучето за добре свършена работа. Като ги плати МВР и тогавашният му ръководител Цветан Цветанов. Гаро така и не получи обещаните мръвки. Дали от притеснения около закриването на отряда или по друга причина обаче, но Гаро заболял и се споминал м.г. Водачът му Тушев месеци наред не могъл да си намери работа – накрая издържал тестовете за надзирател и отскоро работи в бобовдолския затвор.

Е, ако това не е грубо и брутално разпореждане на номенклатурата по София в системата на БТС и планинарството, какво е. „Какви са тия по Дупница, та ще си правят сдружения, без да питат. Да ги няма“. Вижте кои са в ръководствата на туристическите дружества – до един са създания на соц системата, комунисти. Които сега лапат от планинарството, прибират печалби, зарибяват желаещи да походят един път в месеца каби и ленивци. Или да заведат организирано някоя група до дестинация в чужбина. Просто екскурзии, които имат малко общо с туризма. И дечица да вкарат в някое „мероприятие“. И да го отчетат надлежно и да печелят. А, я вижте повечето хижи в какво състояние са. Кюстендилското туристическо дружество „Осогово“ не е ремонтирало офиса си сигурно повече от 40-50 години. Поне една витрина да сложеха отпред. Абе, казионност – пълна! Но при планинското спасяване – не, без такива!

garo-big1  ivan-tushev-kuche-garo-big1

kn-spassssiteli  kn-ezzzerata

Юг News