Ден: 12.10.2016

Суперквадратчето в бюлетината

Суперквадратчето в бюлетината

kn-uuuuurna-1

%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8

На предстоящия президентски вот ще има висока избирателна активност. Без съмнение. Първо – защото гласуването за пръв път е задължително. Второ, което има връзка с първото – появи се суперквадратчето „не подкрепям никого“. Така много ще отидат до урните /нали е задължително/, а като мразят и не одобряват никого, ще „драснат“ споменатото квадратче. И какво следва от това.
ЦИК ще приложи Методиката, разписана в Изборния кодекс, която методика правни капацитети твърдят, че не е съобразена с върховния закон, т.е. с Конституцията. Съобразно т. 2 от сочената Методика: „Избрана е кандидатската двойка, получила повече от половината действителни гласове с изключение на тези по чл. 333, ал. 1, т. 7, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели“. Става дума за изключване на гласовете от квадратчето на бюлетината „Не подкрепям никого“, които съгласно същия този Изборен кодекс са напълно действителни. А Конституцията казва, че „избран е кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели“. Налице е пряко противоречие, тъй като съгласно Методиката изчисленията се правят при изключване на част от действителните гласове, а конституционният текст е ясен – всички действителни гласове участват в изчислението. Ето защо, ЦИК ще следва да съобрази тези противоречия и да извърши изчисленията съобразно разпоредбата от по-висш ранг – конституционната разпоредба, въз основа на сбора от броя на всички действителни гласове, сред които са и тези в квадратчето на бюлетината „Не подкрепям никого“, вървят правни и не само правни, а чисто любителски, коментари.
Как ще постъпи ЦИК, ще се види след 6 ноември. Но защо сега никой не си прави труда да разяснява на простия избирател за уловките на суперквадратчето. Кому помага? Кой го замисли и извади в избирателната ни „система“. Какво печеля и какво губя, ако „драсна“ в това квадратче. Да тръгват юристи и от РИК-ве, СИК-ве да разясняват. По-навреме. Ето едно примерче, за което се избират условно 100 гласоподаватели. За да е валиден вотът, трябва да гласуват 51 /50% плюс един глас/. Да предположим, че от тези 51 с „не подкрепям никого“ са гласували 15. Т.е. те са в действителните гласове и вдигат избирателната активност. При отчитане на резултатите обаче те се изваждат. Т.е. 51-15=36 гласа. А 50% от тези 36 гласа са 18 гласа. Т.е. спечелелият 19 гласа печели изборите. Вместо при 25,5% /ако се броят и гласовете с „не подкрепям никого“/, когато – за да спечелиш, ти трябват 26 гласа. Т.е. при първия вариант си спестяваш 7 гласа, за да си победител. Затова е зорът „да сме победители на първия тур“, зоват, без да спират, сега управляващите.
Това, разбира се, е само пример. Да го разяснят на населението изборджиите по комисиите, на които се плаща, при това добре.

Юг News