Ден: 30.10.2016

Кметовете работяги

Кметовете работяги

kn-aronijjaМного добра реколта арония прибрал от „плантацията“ си над с. Раненци кметът на с. Ръсово, Кутугерци и на още две-три паланки Ивайло Кръстев, не крие той. Засадил е от години 65 декара от атрактивното растение, блоковете му са на около 900 м. надморска височина. Бере я докъм 20 октомври. Тази есен прибрал по над 600 кг. от декар. „При това е истинска арония – в планинския район се чувства по-добре, издържа на студове, дори при по-ниски температури качва захарността си. Продукцията ми е супер, аз последен я прибирам – по другите райони на страната я берат още през август“, радва се Кръстев. До грам аронията му ще се реализира, вече има договорирани доставки. Суровата се изкупува по около 2 лева за кг., сушената – по 10-12 лева за кг. Пазар се намира. От аронията се прави сок, чай, а вече и хубаво вино. Кръстев я предава на цех по Северна България, където го бутилират. Цената на виното от арония е около 12-13 лева за бутилка от 0,7 кг. Доскоро ръсовският кмет имал и около 5 декара разсадник с арония – давал и раздавал по някой корен на ентусиасти, които искат да гледат арония. Идвали чак от съседна Македония. Често негови колеги селски кметове му искат разсад, за да подхванат тази култура и те.

439_3955  picture-1092

Digimax A50 / KENOX Q2  433_3328_3

Кръстев е и от многото селски първенци, които покрай административната работа се скъсват да бачкат на полето, в градината, в работилницата. До м.г. кмет на дупнишкото с.Усойка беше Драган Николов, „крупен“ местен земеделски производител. През юли-август не слизаше от комбайна, семейството му сеело стотици декара земя и имоти. Ден и нощ на трактора и на комбайна, с три джиесема в куртката. Оттам във всяка минута управлява и селото. Изкаралият 6 поредни мандата начело на Драговищица Драголюб Стоянов гледаше и гледа към 30 декара овощни градини. В черешобер слънцето го заварва под дърветата – бере, сортира, носи, товари. По същото време изкупува череши и колегата му и шеф на местното сдружение на селските кметове в Кюстендилска община Румен Чучков, пореден мандат в Горна Гращица. Върналият се „триумфално“ кмет на Гърляно инж. Венелин Енчев, дипломиран в УНСС – Русе, не може и да обядва навреме – извън кметуването го търсят денонощно да поправя колите на кого ли не. Страхотен диагностик – кметските коли в района ги поправя само той. Наместникът на Полска Скакавица Емил Димитров държи и къща за гости до самия Скакавишки водопад. Добре допълва кметуването с „хотелиерството“.
Повече примери не са необходими. Важното е да се знае, че кметовете работяги са и … добри кметове. Просто са работохолици и на двете поприща – в кметуването и в бачкането.Това най-добре го знаят съселяните и колегите им. „И к,во от това“, ще рече някоя мързелива и неоправна кметица.

422_2269_2  181_8127

436_3669_2  473_7330

Юг News