Месец: декември 2016

Спад и при календарите

kn-kalendarr-5Спад и при календарите

kalendari

5 хиляди календара на кметовете на малките населени места от всички краища на България праща омбудсманът Мая Манолова, обяви за втора поредна година тя и дойде лично да ги даде на селските първенци от община Кюстендил, докато вървеше последното за годината заседание на минипарламента. Композицията и е с уклон към децата, с рисунки на деца от Перник в светли тонове, над които омбудсманката написала мотото „В нашите ръце“. И тя заиграва с детския рисунък – прави го коя ли не институция, за КАТ-аджиите да не говорим. Понеже България няма детски омбудсман, Мая ще е защитник и за най-крехката възраст българчета. Аман!

kn-kalendarrr-3  kif

Но за календарите. Очевиден спад – и във формат и в съдържането. Не е само в името на икономиите. Пълна безидейност, лош дизайн. По щандовете и сергиите на улицата и на битака – баналните мотиви и сюжетчета с кученца и котета, с коне, маргаритки и пр. Фирми и банки пък репродуцират безинтересни художници, очевидно решили да ги спонсорират някак си. Общините са „пас“. Спортните клубове се скъсват да вадят „от шампион нагоре“, разбира се, на „корицата“ е техен възпитаник, класирал се …. 7-ми на еди-какъв си турнир. Творческите съюзи и дружества ги няма никакви – защо групата на художниците в Кюстендил например не „спретна“ един календар, а този на галерията „Владимир Димитров-Майстора“ е истинска трагедия. Ами – нали има и сдружение „Марин Големинов“, цяла година преследва и досажда на хора по улицата да отидат на докаран от тях концерт, нека дадат знак, че и през 2017-а ще има „активен музикален живот в Кюстендил“. И после се учудваме защо най-предизвикателните композиции по календарите е по стените на работилницата за смяна на гуми в който и да е квартал или зад щандовете за продажба на масла и моторните дърворезачки.
Не ги бива календарите – 2017. Едно нещо добро се случи обаче – не се сетиха да лансират 180-годишнината на Левски, която е догодина, по всякакви архиви и летоброене. Иначе щеше да стане страшно – Левски на портрет дори и по затънтени и опушени канцеларии на дребни и непросветени местни началници и ръководители по цяла България. Па и на календар. Добре, че това ни е спестено.

Êí - çà Âåñî Ìàðêîâ, "Ïèðèí Òðóä" Ôåñòèâàëúò "Çëàíè ÿáúëêè" ñúáèðà âñÿêà åñåí èçïúëíèòåëè íà äåòñêà çàáàâíà ïåñåí îò öÿëà Åâðîïà. ôîðúìóò ñå îðãàíèçèðà çà ÷åòâúðòè ïúò â Êþñòåíäèë. Ñíèìêà Êèðèë ÔÀËÈÍ  kf1

kn-kalendarr-1 kn-kalendarr

Юг News

Мост малък няма

 Мост малък няма

002

Нов мост изгради общината в Кюстендил на река Банщица в един от най-оживените райони на града, съобщиха от администрацията. Съоръжението струва около 10 хиляди лева, отбеляза кметът трети мандат Петър Паунов. Мостът е дълъг близо 10 метра, масивен е, с изливан бетон. Направили го за два-три дни при декемврийското слънце. Монтиран е здрав парапет от двете страни, боядисан в тон с бетона. Достатъчно широк е, за да се разминат двама пешеходци. „По-добро от това – „здраве“ му кажи“, радват се живеещите в кв. Бузлуджа и при така наречените „миньорски блокове“ и в кв. 25 на десния бряг на реката. Изграждането на нов мост на това място се наложи, след като от десетилетия се ползваше железен, широк около 50 сантиметра, тип пасарелка, по който се минаваше в колона по един и който е прогнил и вече е опасен за минаване. Живеещи в съседство казват, че на това мостче станало и убийство преди години. Оттук минават стотици хора всеки ден – работници в близките фирми и търговските обекти.

466_6611_2  466_6617_2
Общината замисля изграждане на нов мост на Банщица и срещу комплекса Кауфланд на другия край на града, където потокът от пазаруващи е голям от сутрин до късната вечер. Той ще е готов до напролет. Мост малък няма. И мост излишен няма. В Невестинско кметът четвърти мандат инж. Димитър Стаменков е построил 5-6, включително и един понтови, тип МНО, сапьорно съоръжение, при Ямен към Четирци на Струма. Укрепи рухнал мост при Друмохар. „Няма кой да го поклати Стаменков, и 5-6 чешми съгради.Това не се забравя“, подхвърлят и съперниците на о-р полковника, зададат ли се избори. Обещал е да тегли и един въжен мост при с. Пастух, до невероятните скали и водни клисури на Струма. Спирала го Басейнова дирекция – Благовград, но оправданието не се приема. Това, мостовете, са дългосрочни кметски инвестиции. Така е и за Банщица при третия мандат на Паунов. В тоя замрял отвсякъде град и – изведнъж нов мост, за пълна радост на населението. Да не отиваме до „Мостът на Дрина“ на Иво Андрич, до Кадин мост при Невестино, до Аракчийския мост при Дупница, срутен от пороите по Джерман през 2010 год. и изоставен напълно. Както и уникален мост, през който пръв минал цар Борис III при Бобошево, който също е нагънат на 300 градуса от водния потоп през декември – 2010 г. и никога /както Аракчийския/ няма да бъде възстановен. По автомагистрала „Струма“ изградиха десетки с такъв калибър – можеха да вдигнат и стария. Но нейсе. В Кюстендил някога градили женския мост, /“на голите жени“/, едната от жените е с „шмайзер“ – не с „Калашников“, но това са подробности. В Дупница си поддържат и реставрират Наковия мост на Джерман. Нов и стар мост си имат в Бобошево.Трети мост правиха в Рила и кметският екип на несменяемия там Георги Кабзималски отнесе доста ругатни и критики, че харчи залудо и се облагодетелства, но го направиха. Ядове на кмета на Кочериново Иван Минков е 100-метров мост на Струма при Мурсалево, подкопан от водите на реката, засега без проект за укрепване. И т.н. Мостове много – „мост малък няма“. И дай, боже, повече кметове мостоваци.

473_7359  417_1707

465_6524  465_6516

442_4268  443_4314

p10009851  465_6557

Юг News

Само „Марек“

Само „Марек“

kn-maaarek-1  kn-maaarek

img_5508Само „Марек“
Само „Марек“, Само „Марек“, Само „Марек“ е отбор
Само Янко, Само Янко,Само Янко е треньор.
Ето вижте, ето вижте – всички ви ще победим…

И т.н. Тази химн се пееше в славните времена на футболния „Марек“ през 70-те години на миналия век, когато тимът от Станке Димитров, воден от Янко Динков-Влао, спечели бронз в републиканското първенство и отне от ЦСКА-Чорбата на финал на 24 май 1978 год. купата на Съветската армия /тогава/. 30 години по-късно тоя химн пак се запя. В зала Арена Дупница.

%d1%82%d0%b5%d0%be%d0%b4%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8%d0%b5%d0%b2Таекуондистът на „Гладиатор“ Теодор Георгиев отново, за втори път, стана Спортист №1 на Дупница. Той получи своята награда на официална церемония пред около 500 зрители днес по обяд. Тежък грип пък спря от церемонията най-успешният треньор на България за 20-и век Димитър Пенев. Легендарният и още по-култов футболен наставник трябваше да бъде сред официалните гости, но не успя и поднесе чрез проф. д-р Васил Жечев, ректор на института по туризъм – Банско, своите поздрави към всички спортисти и треньори. Теодор Георгиев очаквано спечели приза, след като изпрати още една успешна година. Той спечели медали от турнирите с най-висок ранг в света от Австрия, Холандия и Хърватска. Стана бронзов медалист на Европейското първенство за студенти и Балкански шампион при мъжете. Георгиев беше избран и за най-добрия състезател по таекуондо за годината в България. На второ място се нареди вицешампионката на България в държавното лично първенство, бронзова медалистка на двойки и бронзова медалистка в държавното отборно първенство от клуб по бадминтон „Победа“ Магда Димитрова, а трети е сребърният медалист от Световното първенство за студенти в Беларус, републикански шампион за младежи и носител на Купа България, както и призьор от няколко турнира – Иван Илиев, състезател по силов трибой на „Марек 13“.

kn-maarek-2   kn-marekk

Призове взеха два отбора от града, за най-добър треньор, две индивидуални награди и пр. Със скандирания „Марек“, „Марек“ и изправени на крака, публиката приветства ветераните от златното поколение на футболния клуб. Част от тях бяха в залата и получиха от председателя на ОбС-Дупница Ивайло Константинов своите плакети за „почетен гражданин на Дупница“. Администратори твърдят, че футболистите с капитан Сашо Паргов за втори път получават плакетите „почетен“ – това станало още при соца. Сега отново. Но грешката си заслужава.
Дупница е невероятен спортен град, на което от десетилетия завижда Кюстендил, дори и съседните Перник, Благоевград, които имат и олимпийски и световни шампиони. Невероятна публика – не само за футбола в близкото минало, а и за волейболния „Марек-Ивкони“ в най-ново време, печелил три шампионски титли. Футболът се срина в Дупница, когато отборът изпадаше неспасяемо преди две години, зрители ходеха на стадион „Бончук“ благотворително – да платят билет и да внесат нещо в касата на тима, та „дано“. Преди години в областния Кюстендил при пълната хегемония на ВИС-2, местният „Велбъжд“ спечели три пъти бронзовото трето място в първенството. Висаджиите бяха обявили безплатен вход на стадион „Осогово“. Пълнеха се трибуните. Зрители, доста от които – с каскети, сядаха да гледат играта. Тръгваха си накрая и се питаха „кои играха“… Сега на награждаването на спортиста на годината в Кюстендил идват само треньорите, няколко общинари по задължение, няколко от репортерите. В Арена Дупница са стотици. „Само „Марек“!

Êí - 6 êîìïëåêòà òàáåëè ùå îáîçíà÷àò ãðàíèöèòå íà îáùèíà Äóïíèöà Ñíèìêà - ïðåñöåíòúð íà îáùèíàòà.  img_5523

img_5464  img_5468

photo_verybig_9186581  img_5479

Юг News

Дупница се пимпиризира

Дупница се пимпиризира

gerb-dupnitsa  kn-4iiiiimev

kn-pimpirevv

Символите на община Дупница – релеф на герба и знаме ще бъдат доставени до българската станция на Южния полюс. Това ще стане в средата на януари. Българските изследователи заминават на 4-и януари, а след завръщането си, част от тях ще гостуват в Дупница за среща с общинското ръководство и с общински съветници. „Инж. Чимев изпрати поздравителен адрес до проф. Пимпирев и всички участници в експедицията придружен със знамето на града. Очакваме видео и фотографии, след като се завърне експедицията“, каза по повод Антарктида интрига за града зам. кметът по социалните дейности Крум Милев.

kn-pimpirevv-1Знамето е с размери 1,70 x 1 м.,ушито е в местна фирма. Неотдавна в деловодството на общинския съвет в Дупница постъпило писмо от проф. Христо Пимпирев, шеф на Български антарктически институт. В него професорът, който лани настина на българската станция и трябваше кораби да го връщат обратно за лечение по болниците на няколко континента, изтъква „сътрудничество в областта на профилактиката на хора, поставени в екстремни условия, каквито са членове на експедицията, които всяка година посещават Антарктида“. Българските учени по време на експедициите си в продължение на няколко години прилагат протектор на имунната и антиоксидантна защита на организма. Този протектор съдържа патентован имунно стимулиращ комплекс и специфична комбинация от антиоксиданти, витамини и микроелементи. Пътуването, пребиваването и завръщането на членовете на експедицията до Антарктида е свързано с редица критични ситуации, които водят до промяна на имунния статус, което повлиява както на здравословното, така и психическото състояние. Членовете на експедицията са убедени напълно в ефективността на използвания от тях препарат. Този продукт е създаден от екип специалисти с ръководител проф. маг. Рагхамин Шекерджийски д.ф.н. и в непрекъснати консултации с видни учени и специалисти. В тази връзка в чест на ръководителя на проекта проф. Р. Шекерджийски, който е роден в Дупница обявен е за „почетен граждани“ на града и е дългогодишен декан на Фармацевтичния факултет на Медицинския университет, ръководството на Българския Антарктически институт и Националния център за полярни изследвания е предложило в писмото си на предстоящата експедиция да достави до българската станция на Южния полюс релеф на герба и знаме на Дупница. „След приключване на експедицията съществува възможност и част от участниците в нея да посетят града, като знак за особена почит и уважение към община Дупница, където проф. Шекерджийски е роден и започнал своята професионална дейност“, зарибява наивната Дупница професорът Пимпирев.
Тя работата е ясна. Дупница се пимпиризира. Някой да хване поне да обясни на дупничани в каква област и какви са научните достижения на проф. Пимпирев. И с какво е допринесъл за „просперитета и развитието на страната“. Новината за дупнишкия флаг, който ще се вее над ледените материци на Южния полюс дойде в деня, когато от прокуратурата съобщиха, че бившият кмет на Дупница инж. Атанас Янев е осъден окончателно на 1 година условно за престъпление по служба в мандата му 2007-2011 год. А в полицейския бюлетин имаше свада в ромското гето Гиздова махала, където съседи се клали, палили къщи, устроили си вендета. Беднотията и мизерията надничат отвсякъде.А леденият Пимпирев пиар с писма като това от деловодството в Дупница не помага с нищо и на никого. „Иди ми -дойди ми“ до Антарктида. Всеки път!

martenica-dupnica-15-big1  pochetni1

Юг News

Коледа по памперси

Коледа по памперси

414_1426Истински бейби бум по Коледните празници регистрират в Дупница и Кюстендил, казаха от трите болници в града. 4 бебета проплакали в Дупница. 3 от тях са момичета и едно момче. На Бъдни вечер в общинската болница под грижите на екипа на д-р Димитър Казаков, се е родила малката Емили, с размери 3, 500 кг и 52 см. Майката Биляна е от Бобов дол, на 24 години е, и това е първата й рожба. Навръх Рождество Христово пък се е появила Василена, с мерки 3, 600 кг и 50 см. Тя е второто дете на 25-годишната Анка от Дупница. В частната болница в Дупница първото коледно бебе е момченце – Мустафа. То се родило в 7 ч. в първия коледен ден с помощта на екипа на д-р Динков и д-р Рашева. Юнакът е с размери 3,150 кг и 50 см. Родителите са от Брезница, Гоцеделчевско. На втория ден от Коледа пък с първо дете се е сдобило младо семейство от Сандански. Тяхното бебе се казва Далия, претеглянето и замерването показали 3,100 кг тегло и 51 см ръст. Родено е под грижите на екипа на д-р Павлова и д-р Миланова. Заради добрите екипи на АГ отделенията в двете болници в Дупница раждат жени от целия Югозапад – редовно благоевградчанки се доверяват на дупнишките екипи. 3 са бебета, родени на Бъдни Вечер и на Коледа в кюстендилската болница, третото е проплакало снощи, родило се е със секцио, коментираха от екипа на отделението. Оттам не уточняват дали бебокът е кръстен Христо или Христос. Но казаха, че две дежурства по празниците дал шефът на отделението и общински съветник в Кюстендил д-р Валери Томов.

161_6161_r1  414_1427
Нещо добро в иначе и през тая насметена Коледа. Кюстендилско е на предпредпоследно място по раждаемост за 2015-а – с 926 новородени, след него са само Видин с 565 и Смолян 735. И сега изведнъж – какво им става на тия жени. Даже и Видин обяви „бум“ на Коледа-2016, там се родили даже 2 бебета. Не че администрацията не помага – в Дупница финансирали 43 двойки с репродуктивни проблеми, засега са се родили 19 бебета, трима са близнаците. По 1500 лева и за 2017-а отпуска бюджетът на дупнишки семейства, кандидатствали по процедурата. А колко бебета се раждат по Странство от нашенци гурбетчии, често пъти не сключващи граждански брак. Такива статистиката не ги лови. Статистиката има проблем да преброи и новородените при ромите. Но това в случая не е важно. Важен е бейби бумът-2016 в толкова сдал район като Кюстендил. Не статистиката, животът го пожела. И нека повече Коледи по памперси!

170_7087_r1  pp1

192_9255  186-24-03-a1

Юг News

Рождеството

 Рождеството

kn-rooooojdestvo

kn-elizzabet-ii

kn-filipp

2016-тото Рождество за милиард и нещо народ по Земното кълбо. Горе-долу с един и същи Рождественски послания, с неизбежния каноничен благослов на папи и патриарси /без царете/. Но с кралете – все пак. Кралица Елизабет Втора не присъства на Коледната служба, защото все още се възстановява от тежка настинка, съобщи Бъкингамският дворец. Говорител заяви, че кралицата все пак ще участва в семейните коледни тържества. Очаква се други членове на кралското семейство да присъстват на службата в Сандрингам, графство Норфолк, пуснаха световните агенции. “ Събитията от отминаващата година хвърлиха сянката на съмнение за бъдещето“, заяви кралят на Белгия Филип в обръщението си към нацията за Коледа и Нова година.Белгийският държавен глава почете в словото си жертвите от атентатите в Брюксел през март. Той отбеляза, че днес младите се опасяват за бъдещето на децата си, както и че самите те и наследниците им ще живеят по-зле от своите предци. Мнозина са притеснени за работата си, доходите си, сигурността си. Чувството на несигурност и дори на гняв може да доведе до загуба на доверие в институциите, добави кралят. Държавният глава даде примери, които показват, че в обществото са мнозина онези, които влагат силите си в собственото си развитие и в подкрепа на другите. По неговите думи тези хора подпомагат усилията на институциите и така повишават доверието в основите на демокрацията.

kn-booorisovА ето го нашето „Аз съм спокоен за България, когато на Коледа, най-хубавият празник за християните, когато нашият Исус Христос се е родил, когато районният мюфтия и дядо владика са заедно тук сред вас. Това е най-ценното, което може да имаме. Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов, който заедно с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и регионалния мюфтия Месут Мехмедов посети жителите на с. Хитрино, което пострада след взрив, причинен от дерайлирала влакова композиция, предадоха нашите медии. „Казвам го с голяма тревога, защото целият свят се тресе, милиони хора загиват, милиони хора бягат от това, че не са се разбрали владиката и мюфтията някъде по света и са поставили други ценности над живота и щастието на хората“, каза още Борисов. „Нека си пожелаем само мир, в нашия размирен регион – владиката и мюфтията заедно, вие заедно, всички заедно. Мирът е толкова крехък, повярвайте ми, трябва да го пазим много. Само преди 30 години и Възродителен процес и какво ли не мина – много е крехко всичко – вместо да седим заедно, да се веселим заедно, да строим заедно“, добави премиерът в оставка. Кой както разбрал – разбрал!
Коледа е. Чудеса – никакви!

kn-badniik-1  kn-badnikk

Юг News

Тimeo danaos

Тimeo danaos

kn-garstii-2„Timeo danaos et dona ferentes. – Страхувайте се от данайците, що носят дарове“, гласи латинска сентенция. Т.е. „пази се от гърците, дори когато ти дават подаръци“. Сега, за Коледа, се разбра, че са се увеличили заявките от гръцки търговци на дърва от фирми в Кюстендилско, казаха работещи в бранша. По средата на декември в Гърция раздали добавки от 380 евро за всеки пенсионер – повечето от хората от третата възраст по Елада решили с тях да си купят дърва за огрев. А по гръцките складове те били на свършване посред зима. Няколко кюстендилски фирми от години доставят дърва за гръцки контрагенти и клиенти и сега веднага се отзовали. Проблемът е забраната за движение на ТИР-ве през Симитли-Гоце Делчев с тегло над 12 тона, явно ще трябва да се придвижват нощем. 45-50 евро за тон е цената на дървата по Гърция на склад. В Кюстендил са по 70-75 лева за кубик. Въпреки че са по-скъпи, кюстендилските дърва устройват търговците по Гърция и те поръчват – правят го и по празниците. Същевременно по Кюстендил се появиха обяви за отпускане на кредити за дърва. Без да се дават подробности коя банка го прави, при какви условия и т.н.

kn-gartsijjaa-1  kn-gartsijja-2

kn-gartsijaa  439_3929
Стотици нашенци са на гурбет в Гърция. Гледат възрастни хора, презрително им слагат определението „гъзомийци“. Или хващат клети нашенци да им берат тютюна, маслините за никакви надници. На всеки от по-голeмите празници стотици хиляди българи тръгват към Кулата и Гърция – на плаж, на пазар, по дела, или – за „ей така“. Това са приходи за южните ни съседи. По-бедният „снася“ на по-заможния. Гърците, които щяха да напускат Евросъюза /напускат го не те, а богатите британци/ и на които наляха близо 90 милиарда евро помощ, раздават на пенсионерите си по 380 евро. А на нашите бащи и майки, баби и дядовци – по 40 лева за Коледа. И ще им караме дърва, защото могат да ги платят. И ще им пълним курортите и магазините за празниците. В Рилската обител споменават как гръцки групи идват за Великден, за Голяма Богородица или организирано от туроператори. Влизат в храма, отиват до свещника и вадят от чантите си свещи да запалят за здраве. Няма подаръци – дори и за храма.

kn-gartsii-1  422_2216_r1

Юг News

IN MEMORIAМ за забоите

 IN MEMORIAМ за забоите

kn-mmmmmmini  2014-08-29-12-24-54

kn-miiiiiiiini-1  kn-staaaaaa4ka
51-годишният миньор Стефан Митов загина в рудник „Бобов дол“ три дни преди Коледа. Тежкият инцидент стана към края на трета смяна в рудника преди 6 часа. Все още не са изяснени обстоятелствата и причините, довели до смъртта на мъжа, който е от дупнишкото с. Джерман. Инцидентът е станал на ниво 585 м. под земята на обръщателната при маневра на машината, която разтоварва въглищата, казаха от областната инспекция по труда в Кюстендил. Машината е притиснала Митов, който се оказал между или зад вагонетките. Получил е тежко нараняване и е починал – на територията на рудника, а не в болницата в Дупница, както беше съобщено първоначално. Ако това има някакво значение /освен за разследващите/. Бобов дол и Кюстендилско са потресени от поредния смъртен инцидент в мините. Като някакво неписано правило преди и около празниците стават производствени инциденти и аварии, някои от които са с фатален изход и смърт. Според коментари вероятно и напрежението преди празниците, когато се гони по-висок обем на производство на въглища, е една от причините за инцидента. Дали става въпрос за неспазване на условията за безопасен труд, или за нелеп нещастен случай, ще се изяснява тепърва. „Преди всичко бихме искали да изкажем искрените си съболезнования към семейството и близките на загиналия миньор. Миньорската професия е тежка и трудна. Тези хора с труда си са първото звено в енергийната ни система и с труда си до голяма степен правят възможна мисията за независима българската енергетика. Смъртта на работника е настъпила след нещастен инцидент по време на маневриране на машина за разтоварване на въглища. Въпреки, че в мини „Бобов дол“ спазваме всички условия за безопасност на труда – работно облекло, комплекти за незабавна помощ, правят се ежедневни инструктажи и инвестиции в механизация, за жалост се случват и инциденти като този. Още веднъж изказваме съболезнования на семейството и близките“, огласиха по повод инцидента от ръководството на „Открит въгледобив – Бобов дол“.
Поне съболезнования! Вече и самите шефове на мините не знаят как да се спре черната серия със смъртни случаи по забоите. Те трескаво са ангажирани в разчети и сводки по съкращаването на миньори от рудник „Бабино“, където преди два месеца имаше протести – пак на 500 м. под земята. Тогава зорът беше да им се платят заплатите, останаха 3 денонощия „на смяна“ в галериите. Под земята. Трагичните инциденти в Бобов дол през годините са десетки. През 2009 г., отново по Коледа, загина миньор. Най-трагична е 1997 г., когато в различни рудници загинаха общо 27 души. Последният инцидент е от 2011 г. – тогава въглища затрупаха млад миньор. „Мъртвите българи са в гроба, живите са по-дълбоко“ /Иван Динков – „Лична карта“/. Поклон пред поредния от сакатлъците по Бобов дол!

442_4211  442_4217

429_2924  442_4210

Юг News

Елхови работи

Елхови работи

014  copy-2-of-trknkf0006
Микробус със 169 контрабандни коледни елхи е задържан в района на с. Мазарачево от горската стража и патрул на Гранична полиция, съобщиха от регионалната дирекция по горите в Кюстендил. Превозвачът нямал електронен билет, както и джипиес на автомобила – това е задължително изискване според най-новите промени в закона за добив и транспортиране на дървесина. Засега няма обяснение как отрязани в с. Железница, Самоковско, елхи са се озовали в граничното с. Мазарачево закъм Сърбия. Горски предполагат, че търговецът е искал да смеси контрабандните елхи със законно доставени в някой плевник край границата и да ги пусне на пазара. Коледните дръвчета на битака в Кюстендил стигат 40 лева. Ако половината се контрабандни, така де… Случаят е предаден на прокуратурата. След като дръвчетата са отрязани на територията на Софийска област, то от регионалната агенция по горите в София е поискана и разпоредена контрапроверка. Докогато тя не приключи елхите са на прибрани и са на отговорно пазене в склад на Горското в Кюстендил, там е и бусът. Ако нарушенията се докажат, на търговеца ще бъде съставен акт за минимум 200 лева глоба – освен, ако прокуратурата не повдигне по-сериозно обвинение срещу него, каза шефът на РАГ-Кюстендил инж. Здравчо Тодоров. Самият горски шеф призна, че си слага вкъщи изкуствена елха. Така де…

145_4534  001
Нещата с елхите тази година не са съвсем гладки и безпроблемни. В размирното Гърмен например настроени срещу кметицата Минка Капитанова изкараха своя алтернативна елха, не харесали титулярната. Имаше 5-6 задържани от бабаитите, ама няма нищо сериозно по случая. Така де … И в Рим /не само в Гърмен/ смятат, че елхата на града е най-грозната в света, писаха световните агенции. Издигнатото в католическата дестинация коледно дърво предизвикало недоволството на много от жителите на италианската столица. По думите на хората елхата е най-грозната в света. На римляните не им харесва, че тя изглежда небрежно и клоните са увиснали. Освен това е зле украсена с гирлянди, а на върха няма коледна звезда. „По-добре да не бяха я слагали въобще, толкова е грозна! И се чудят защо туристите избират други градове“, коментирал гражданин във Facebook. „Точно като града е – пълна с дупки и покрита с боклуци“, гласи друг коментар. Светлините на дървото бяха запалени от кмета Вирджиния Реджи /и там е кметица като в Гърмен и в София и пр./ на празника на Непорочното зачатие, който отбеляза началото на коледния сезон за италианците. Кметът призовал /кметицата призовала/ децата да отброяват от 10 до 1, като обещал след това „дървото и Виа дел Корсо да се осветят магически“, но когато този момент настъпи, блещукащите светлини били посрещнати с мълчание. Един от гражданите казал, че съпоставен с други европейски градове, които пресъздават коледна атмосфера със светлини, събития и забавления, в Рим има само „безкрайна тъга“. Така де… В Рим ще се оправят, там и премиерът падна /при нас също, но не съвсем/, земетръси ги удариха, но нещата си вървят. Ние да му мислим. Щом не само грозни, ами и контрабандни елхи ни предлагат като тия в Мазарачево. А горските шефове са на изкуствени елхи. В Сапарева баня пък я сложиха до 103-градусовия гейзер, да не измръзне. Така, че в Рим много да не знаят. Така де …

kn-ellha  kn-eeeelha

el  kn-riiiiim-1

Юг News

Златистия – неукротим

Златистия – неукротим

kn-zlaaaaatiРайонната прокуратура в Дупница образувала досъдебно производство срещу Злати Златков /по прякор Златистия/ по обвинение в извършване на три престъпления – шофиране в нетрезво състояние, противозаконно повреждане на чужда недвижима вещ, извършване на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Обвиненията са по чл. 216, ал. 1от НК, чл. 343б, ал. 1 от НК и чл. 325, ал. 3 във вр. с ал. 1 от НК. Такава официална информация отново предизвика интереса към бандита, който няма и година как излезе от пандиза за 18-годишна присъда за убийство. „Около 23.20 ч. на 14 декември 2016 г. в Дупница Златков управлявал лек автомобил марка „Мерцедес“ с концентрация на алкохол в кръвта си 1,71 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство. Пред РУ на МВР – Дупница той навлязъл в ул. „Бисеров“, преминавайки през спусната бариера, която ограничава навлизането на МПС, като я повредил“, описват поредния му екшън полицейските сводки. Само три месеца преди това го хващаха в центъра на Дупница да шофира с фалшива книжка. И тогава последва арест и обвинение. Но нищо. Излязъл е от затвора предсрочно. А защо не го връщат обратно зад решетките – никой не ти казва.
„Има ли сила да се справи с тоя“, цъкат по Дупница. И си отговарят – „Няма“. Някога го гонеха и търсеха месеци наред, а беше все неуловим. Тичаше като заек /макар и с полуатрофирал крак/ през снежните преспи при Горна Козница, когато го засякоха да ловува сърни. Намериха кошута и в багажника на джипа му. Влиза с колата си през стълбите през витрината на почивния дом, където реанимираше, в Павел баня. Скача с кола в язовир „Дяково“, оттам го уцелиха в гръбнака, секунди след като беше застрелял братовчеда си Любомир Мантарков пред бар „Астика“ в Дупница.
Че арест, закон и затвор не го плашат, го е доказал многократно. Излиза, че и смъртта не го плаши. Криминалисти твърдят, че Златистия е бил изведен, когато го търсеха под дърво и камък из цяла България, през ГКПП – Олтоманци за Сърбия и Черна гора в погребален ковчег. Беше стигнал до санаториум в държавата на Мило Джуканович, където го задържаха, върнаха в България и постъпи да излежи присъдата за буйството на Мантарков. Така, че и ролята на мъртвец вече я е играл. И едва ли му пука. „Има ли сила…“

76266-zatvor-bobov-dol1  dsc002001

kn-zlaaaati-1  a6989397e02a3239e518c905e772d8dd_l1

kn-zlaaaati-2

Майка му, леля Елена, държи от години

щанд на партера на ГУМ в Дупница.

Юг News