Ден: 14.12.2016

Ще види ли Босилеград Европа

Ще види ли Босилеград Европа

kn-bossilegraddd

432_3265Българското малцинство в Сърбия за половин век се е стопило от 62 000 жители през 1962 година на 18 500 през 2011 г, от които, според сръбската статистика, само 13 500 говорят майчин български език. Няма видим напредък в обучението на майчин български език в училищата което доведе до криза на идентичността на българите. Положителните сигнали с превода на учебниците от сръбски на български език макар и с минимален тираж от само 30 екземпляра, бяха анулирани с отпадането на паралелките на български език. Общините Босилеград и Цариброд са сред икономически най-изостаналите в Сърбия. Липсата на работеща икономика, на инфраструктура и на свободно движение на стоки, услуги, идеи и капитали през границата обрече българските общини на изолация, което доведе до икономическа миграция и обезлюдяване на района. Всичко това е достатъчно България да изрази тревога и безпокойство и да повдигне въпроса както в двустранните отношения така и на международен план.
Това обявиха в съобщение до медиите от културно-информационния център /КИЦ/ в Босилеград по повод атаките на сръбския външен министър Ивица Дачич срещу България, повдигнала въпроса за положението на българското малцинство в предприсъединителните преговори с ЕС по глава 26, КИЦ „Босилеград“ приветства усилията на България в преговорния процес да поправи положението на българското малцинство в Сърбия и същевременно изразява разочарование от липсата на готовност от сръбска страна да се говори по същество и да се предложат решения които да осигурят неговото всестранно културно, материално и политическо развитие, пише в съобщението.

horo2  horo3

Членството на Сърбия в ЕС е свързано с вътрешни реформи и изпълняване на критерии, които са задължителни за всички кандидат-членки. Сърбия не е и не може да бъде никакво изключение от този процес. Неуважителното и цинично отношение към Хърватия и България, които отдавна са изпълнили критериите си за членство в ЕС и са част от европейските институции, опитите да се настрои Брюксел да „повлияе на България и Хърватия“ да се откажат от защитата на своите малцинства в Сърбия, както и обвиненията срещу България, че по конституция не признавала малцинствата, си показва, че Сърбия все още искрено не споделя европейските принципи за правата на малцинствата и няма готовност да води разговори по същество. Спазването на европейските критерии за малцинствата, е част от европеизацията на Сърбия и изграждане на трайни и стабилни отношения със съседните държави. Членството на Сърбия в ЕС трябва да бъде шанс за оцеляването и напредъка на българското малцинство, а не да е повод завинаги да се запечати неговата съдба. В този дух трябва да се води диалог и да се търсят конкретни решения за натрупаните в миналото проблеми с цел преодоляване на историческите наслагвания и насърчаване на процеса на национално помирение между българи и сърби“, заключават в съобщението си от босилеградския КИЦ.
Всички от екипа на КИЦ-а са ходили в Брюксел, а шефът на центъра Иван Николов стана европеец на 2016 год., призът му беше връчен тъкмо в Брюксел. Така,че персонално те нямат проблем да се поразходят из Европа. Проблемът е дали местният жител, който не е в КИЦ-ве, ще влезе в Европа. И дали го иска. Сръбската амбиция да влезе в ЕС е нещо като паралелен слалом с постоянно поддържани добри и покровителствени отношения с Москва. Така, че…  Има един разказ на Радичков, в който главният герой, труженик при соца, тайно се опитваше да хване и западна телевизия. Сложи огромна антена на покрива и антената събори къщичката му. А Момо Капор, писател, роден на 8 април 1937 г. в Сараево, Босна и Херцеговина /Югославия/, починал на 3 март 2010 г. има едно великолепно есе „Изток-Запад“. Където интеграцията между двете номинации изглежда нещо доста сложно. А в Босилеград си го знаят – по нашенския лаф: „он си знае защо го бият“.

432_3207_r1  kn-kaporr

470_7032  1441316 10.04.2013 10 апреля 2013. Председатель правительства Сербии Ивица Дачич во время пресс-конференции по итогам встречи с президентом России в резиденции "Горки". Екатерина Штукина/РИА Новости

horo1

432_3266

Юг News