Day: 20.12.2016

Златистия – неукротим

Златистия – неукротим

kn-zlaaaaatiРайонната прокуратура в Дупница образувала досъдебно производство срещу Злати Златков /по прякор Златистия/ по обвинение в извършване на три престъпления – шофиране в нетрезво състояние, противозаконно повреждане на чужда недвижима вещ, извършване на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Обвиненията са по чл. 216, ал. 1от НК, чл. 343б, ал. 1 от НК и чл. 325, ал. 3 във вр. с ал. 1 от НК. Такава официална информация отново предизвика интереса към бандита, който няма и година как излезе от пандиза за 18-годишна присъда за убийство. „Около 23.20 ч. на 14 декември 2016 г. в Дупница Златков управлявал лек автомобил марка „Мерцедес“ с концентрация на алкохол в кръвта си 1,71 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство. Пред РУ на МВР – Дупница той навлязъл в ул. „Бисеров“, преминавайки през спусната бариера, която ограничава навлизането на МПС, като я повредил“, описват поредния му екшън полицейските сводки. Само три месеца преди това го хващаха в центъра на Дупница да шофира с фалшива книжка. И тогава последва арест и обвинение. Но нищо. Излязъл е от затвора предсрочно. А защо не го връщат обратно зад решетките – никой не ти казва.
„Има ли сила да се справи с тоя“, цъкат по Дупница. И си отговарят – „Няма“. Някога го гонеха и търсеха месеци наред, а беше все неуловим. Тичаше като заек /макар и с полуатрофирал крак/ през снежните преспи при Горна Козница, когато го засякоха да ловува сърни. Намериха кошута и в багажника на джипа му. Влиза с колата си през стълбите през витрината на почивния дом, където реанимираше, в Павел баня. Скача с кола в язовир „Дяково“, оттам го уцелиха в гръбнака, секунди след като беше застрелял братовчеда си Любомир Мантарков пред бар „Астика“ в Дупница.
Че арест, закон и затвор не го плашат, го е доказал многократно. Излиза, че и смъртта не го плаши. Криминалисти твърдят, че Златистия е бил изведен, когато го търсеха под дърво и камък из цяла България, през ГКПП – Олтоманци за Сърбия и Черна гора в погребален ковчег. Беше стигнал до санаториум в държавата на Мило Джуканович, където го задържаха, върнаха в България и постъпи да излежи присъдата за буйството на Мантарков. Така, че и ролята на мъртвец вече я е играл. И едва ли му пука. „Има ли сила…“

76266-zatvor-bobov-dol1  dsc002001

kn-zlaaaati-1  a6989397e02a3239e518c905e772d8dd_l1

kn-zlaaaati-2

Майка му, леля Елена, държи от години

щанд на партера на ГУМ в Дупница.

Юг News