Ден: 02.01.2017

Кървав боклук край Джерман

Кървав боклук край Джерман

kn-djjjerman

kn-kravvvv

Над 500 жители на дупнишкото Джерман блокираха трасето на първокласния път Е-79 в знак на протест срещу решението за изграждането на регионално депо за отпадъци. За шофьорите остана опцията да минат през магистрала “Струма“. Така, че струпване, колони, нерви и засядания „ала Карнобат“ два дни преди това, изобщо не можеше и да се помисли. „Готови сме и кръв да пролеем, но това депо няма да се строи. Няма да позволим Джерман да стане сметището на Кюстендилска област. Не искаме смрад край къщите ни“, гласяха част от възгласите. Към протеста се включиха и жители от съседните села Блажиево и Усойка.Свещеникът протойерей Кирил, дечица и от местното сдружение „Бъдеще за Джерман“ предвождаха протестите, охранявани плътно от полицаи.
Дано това за кръвта си остане само думи. Макар, че баш протестиращият от 5 години, откакто има такъв проект за депо при Джерман, Борислав Тасков на шега каза от микрофоните, „че какво пък – ще отнесат по някоя палка по главата, ще се пролее малко кръв, но ще го понесат“. Малциина си представят такава развръзка на казуса  „депо Джерман“. А асоциациите са смущаващи.

039  005

019  513_1381
От близо 5 години в Джерман организират протести, за да спрат изграждането на депо за твърди отпадъци, който според вече разработен и одобрен чрез доклад за ОВОС проект трябва да е в местността „Стротива“, където е отреден парцел от около 200 декара. „За тази земя някога дедите ни са воювали, дали са труда си да я облагородяват. Тя е била житницата на Джерман. И сега около 60 декара е засята от нея. А дребни чиновници искат да направят от тая плодородна земя боклучарник. Никога!“, заклеват се местните. От първата до последната секунда на митинга на 2 януари протестът на джерманци беше срещу ГЕРБ управлението но Дупница. С червен депутат като д-р Иван Ибришимов, с червения областен координатор на БСП и кадър на спецслужбите Станислав Павлов, с още доста червенеещи „детайли“ по сценария и организацията, с подбрания момент – преди парламентарни избори, както беше, отново в Джерман и през март 2013 год., пак преди избори, „бунтът“ в Джерман отвсякъде си е червена комунистическа акция. И ето я кръвта. „Кръвта остава“, „Тази кръв няма да се пролее“, „Всяка капка кръв пред вас ще бликнат нови хиляди борци, веч бий дванадесетий кобен час, и ще сразим престъпната ви власт…“.
Та окървавиха и Джерман. По мотото от последните 30 години. „Ние тая с власт с кръв сме я взимали, с кръв и ще я дадем. Какво като става въпрос за боклук. И той оръжие, голямо. А имаше и един лайтмотив от седесарското време: „Червени, боклуци!“. „Кой кого“ /Ленин/.

038  513_1396

kn-djermann

Юг News