Ден: 05.01.2017

Код бяло

Код бяло

photo_verybig_1634229  163_6314

468_6841  490_9062

446_4610Все повече хора не гледат синоптичните карти заради дразнещите интерпретации на дежурните по време за съответната програма и заради обозначения код по регионите в тях. Последно – цялата страна е в оранжево, а западните „окръзи“ Видин, София, Перник, Кюстендил и Благоевград – жълт код, защото в тези райони няма да духа силен вятър. А пък в Добруджа и Североизтока – с еди колко си километра в час вятърът, „буен, буен…“. Това ли са критериите за зелено, жълто, оранжево, червено. Сибирският студ се обозначава в циркулационната карта с лилаво /дали са питали певицата Ирина Флорин да го ползват/. Ами, ако имаме тайфуни, смерчове, торнадата, урагани, цунамита и пр. както постоянно ги спохождат по някой от континентите – какъв код ще изпишат нашите tv синоптици и от метеорологичните служби. В страните, където ги стават такива бедствия /днес Германия е залята от наводнения/, им дават „нежни имена“. Нищо, че те вземат жертви, разрушенията са потресаващи, в милиони долари или в евро – къщи отнесени, пристанища блокирани и т.н.
Ние боравим с цветовете. Нежни ли са, груби ли са, но – цветен код. Прав е БСП лидер в Кюстендил да се ядосва, че най-опасното време като метеорология се обозначава с червен код. Народът се настройва срещу червенето, опасява се той. Пак в Кюстендил се възмущават, че градът им често е в неприятните цветово обозначени региони – студено и туристите избягват да идват, студентите за 8 декември – също си спестяват „неприятностите“. А към Блгоевград – Банско цветовете са по-светли. И т.н.
Затова – щом се сипе-сипе сняг, виелици в Добруджа, непроходими пътища и затворени Старопланински проходи, навявания и т.н. И всеки си го знае, че и при малкото сняг оправията ни е никаква. По пътища и магистрали, по села и паланки, градове и навсякъде – БЯЛО.

490_9074_r1  446_4609

492_9204  490_9095

Юг News