Ден: 16.01.2017

Яо чeртае пътя на циганите

Яо чeртае пътя на циганитеkn maaangal kn mannngal 1
Концепцията за Национална ромска платформа, поверена по договор с Министерския съвет и мъдрена почти година време, изготвило сдружението Център за регионално развитие „Рома“ от Кюстендил, каза доволен шефът му Сашо Кръстев-Яо /герой от детска филмова поредица със сюжети от Африка/. Контрактът е за 4 800 лева и вече е изплатен. “Платформата вече се реализира. Заложените реформи в нея се изпълняват“, хили се Кръстев-Яо. Той не крие, че не му било хич лесно. Изтърпял доста злостни и недобронамерени коментари, че нямал висше образование, завършил „на стари години“ средно образование по програмата „Втори шанс“ на Бюрото по труда и т.н. Според други коментари се е дипломирал в селскостопанския техникум в Кюстендил, където над 90% учат момчета и момичета роми, ама то е едно учене…. „Завършил съм реална гимназия. Привлякох много добри експерти, които изготвиха платформата. Не я готвех аз, а цял екип“, отвръща на подобни подмятания за „попадението“ му да бъде избран точно неговият център да пише платформа Сашо Кръстев-Яо.
Всяка сутрин Кръстев лично проследява изпращането на около 500 деца от 15-хилядния ромски квартал „Изток“, където живее, по автобуси на общината до 6 училища в града. Това се прави по програма за интеграция на ромските деца. Във всяко от училищата има по един помощник учител, с който той е в постоянен контакт. „С всяко дете, с родителите му, разговарям колко е важно децата им да учат, да не разчитат на помощи, да не тръгват по лошия път, да се захванат с кражби, с престъпления и т.н. Всяка година децата, с които работим, се увеличават с около пане 50 и те се записват в училища в града. Тези, които учат в ромското училище „Иван Вазов“, изостават в подготовката, в осми клас не умеят да пишат. Докато нашите напредват,“ отбеляза Кръстев .От година той е и наемател на обществената баня в гетото – комплексът има мъжко и женско отделение с по 8 душа, с 4 самостоятелни вани. Обособил и VIP отделение. „Пълно е при нас“, доволен е Кръстев.
Е, как де не го признаеш за стратег Яо. Платформи пише, ромчетата изпровожда до българско школо, наставлявайки ги, банята държи и къпе съкварталците, а и за VIP персоните има идея, няма да са под общия душ, я. Координатор е на унгарска благотворителна фондация. Читалищен деец. Какво друго. В гетото му броят колите и бусовете, които сменя и кара. Какво пък толкова. От време на време сгафява. Задържаха го два-три пъти . Дреболии – за сбиване при гледане на мач от Мондиала, с доста добра сума в лева и евро часове преди поредния вот. Одумват го, че в ареста бил с бели чорапи, които сменял всеки ден – носели му ги при свижданията от семейството. Абе, Яо -циганите си знаят.

428_2837  448_4826_2

428_2831

Юг News