Ден: 19.01.2017

БАБИНО

БАБИНО

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  kn buntt

057  023

008

5 часа продължи протестът на около 200 съкратени миньори от рудник „Бабино“, които искат да им бъдат изплатени обезщетения от една заплата за ноември 2016 година и ваучерите за храна за 3 месеца. Някои показаха ведомости и фишове с начислени близо 3 хиляди лева за неплатени отпуски, невзети заплати, обезщетения и талони за храна. Миньори разказаха, че техен починал колега, баща на две деца, е трябвало да получи 2760 лева, но парите така и не били изплатени, а сега децата му мизерстват. Протестиращите отхвърлиха с освиркване предложението на ръководството на мините за сключване на споразумение за изплащане в рамките на 6 месеца на обезщетенията. Те отказаха да приемат съдействието на синдикатите и нарекоха синдикалистите „продажни“. Шефът на мините инж. Захари Златанов, който след дълго чакане все пак излезе да чуе исканията на работниците си, също беше освиркан. В ранния следобед миньорите блокираха пътя на изхода на Бобов дол, за да спрат камионите с въглища за ТЕЦ „Бобов дол“. Минути по-късно се преместиха почти до входа на ТЕЦ-а и 7-8 камиона на можаха да влязат и да разтоварят въглищата. Следващият протест ще е на автомагистрала „Струма“.
Като посредник се намеси и кметът на Бобов дол Елза Величкова. Работата на мината е затруднена заради изключването на енергията от ТЕЦ-а от енергийния микс, каза тя: Тази сибирска зима ни напомни, че въгледобивът е нужен на държавата. Апелирам и хората от държавата малко да помислят за нашия региони за спасяване на въгледобива, отправи удар в празното пространство тя.

037Миньорите са „юнаци“. Като подземен тътен са, не се удържат. Издържат на глад, на мизерия, на студ, търпеливи са. Ама – падне ли им пердето, става страшно. „Дайте ни брутното, което ни се полага и си е*ете майката. Ще ходим по чужбина да оцеляваме. Тука нема спасение. Не е верно, че мината нема пари – има ама ги крадат. 300 човека по 2 хиляди лева, и тия наши заплати ще потънат“, ругаеха суровите мъжаги. „Благодарим ви, че сте толкова много“, нелепо се изказа синдикалистка, „женица, от която не зависи нищо“, изръмжаха от задните редици.
И тоя бунт миньорски няма да е лесен. Сега за името – „Бабино“. От селото Бабино. Най-добрият рудник на Балканите се закрива. Жертвите са навсякъде по и на изходите на Бобов дол, по Разметаница – също, по Югозапада. С бабина благословия се борят за някаква макар и елементарна справедливост. Няма да стане.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  001

Юг News