Ден: 22.01.2017

Да захапеш дървото

459_5905459_5940Да захапеш дървото

182_8296  418_1892_2

Дървата за огрев и в Кюстендил свършиха в края на тази седмица – както е и по цяла Югозападна България, казаха търговци с твърдо гориво и собственици на около 15-те пункта за продажба на широколистна и иглолистна дървесина в града. От началото на тежката зима дърва от пунктовете в Кюстендил се караха за съседните Дупница, Благоевград, Перник, както и в столицата, след като кюстендилски фирми бяха заредили по-добре складовете от есента. Просто в Кюстендил с дърводобив и търговия се занимават повече фирми, те ползват модерна техника, имат добра работна ръка. Създадоха и свое сдружение – „Форест“ БГ. Сега и при тях обаче всичко е изчерпано. Последните камиони закарали дърва от Кюстендилско в Гърция в четвъртък, в големия сняг. Гърците също ги свършили. Кризата с дървата може да стане още по-тежка, ако завали нов сняг, каквито са прогнозите за след вторник. Отрязани дърва има по Осоговската планина, по Лисец, както и в Треклянско. 4-класната пътна мрежа обаче не е добре почистена и техниката не може да пробие до складовете, за да достави дърва за пунктовете в Кюстендил. По третокласния път Долно Уйно – Горно Уйно – Долни Кортен – Горни Кортен – Трекляно в участъка при отклонение село Уши – с. Трекляно е ограничено движението през зимния сезон поради сложни планински и атмосферни условия, обяви в неделя дежурният в областното Пътно управление – Кюстендил. Едва в събота – през цялата зима досега, почистили до „партизанското“ село Полетинци. И т.н.
До 2010 год. горските стопанства държали зимен резерв с по около 1000 куб. метра дърва за огрев, просто ги съхранявали в двора на лесничействата. Тази практика обаче отпаднала, след като частни фирми започнали добив и търговия с дърва, а те не заделят средства за запас и работят на принципа „зима за зима“, коментираха ситуацията горски специалисти. Като отминат студовете, дърва ще има, но на по-високи цени. Сега кубикът струва 80-85 лева, след двадесетина дни – до 100 лева за кубик, опасяват се клиентите.
„Ще захапем дървото“, битува фраза, когато се представя ситуация на обреченост, на мъки. Да не се подготвиш за такъв клинч, за „маймунски студ“. Сега и поседната тресчица по складовете ще хване пари. Що тополи изряза общината покрай Банщица. Що дървета се отрязаха – ударно под претекста „санитарна сеч“ – по центъра, по Хисарлъка, дори и на входа на общината прерязаха по средата една секвоя. И бряста на Аджундар е поокастрен. Реже се покрай алеите из Хисарлъка. По горите се сече контрабандно и нерегламентирано от десетилетия. Наивните си купуват дърва от пунктовете на все по-непосилни цени. Но, ето, че и там няма. Дори и да захапеш дърво – няма!

426_2694_2  439_3929

Юг News