Месец: март 2017

Европади

Европади

 

Община Кюстендил ще „инвестира“ над 200 000 евро по проект за разширяване туристическия потенциал на Скакавишкия водопад. Той е съвместен с община Конче, от бивша Югославска република Македония, по програмата за трансгранично сътрудничество. „Ще се направи по-достъпен Скакавишкия водопад, в момента пътят до него не е в добро състояние. Не казвам, че ще сторим магистрала, но екологосъобразно ще бъде приведен в такова състояние, че да е удобен за посетители. Няма да се полага асфалт. Пътят ще се насипе с материали от рушащи се там, на място, скали. Ще бъдат поставени беседки, пейки, барбекюта. Строителството ще е се извърши в най-кратки срокове, до средата на годината”, заяви зам.-кметът и ръководител на проекта инж. Росица Плачкова.
Абе, имат ли срам и акъл тия все по-активни в прилапването на европари българо-македонски чиновници, бе. 200 хил .евро, за да е по-достъпен третият по височина /72м/ водопад в България – Скакавишкия. Досега да не би да не беше достъпен. Ама, друго си е да се извърти един бая ми ти проект и да паднат – може и да не е от 72 метра, не е задължително, няколко хилядарки в евро. Има кой да ги хване отдолу. Изпълнителят се знаел – и децата знаят кой ще е, бизнесмен, който купил преди време училището в така обезлюденото с. Полска Скакавица, превърнал го в туристическа база. Сега и една екопътечка догоре – супер става. При това ще я прави бизнесменът, за който всички кюстендилци се сещат. Прави подобрения в имота си човекът. „Екопътеката дано обаче да не обхване и не унищожи ценни видове край водопада. Ако и една лопата бетон излеят ще отида с чук да разруша всичко“, заканва се природозащитникът и бивш общински съветник инж. Севделин Атанасов. Той сигнализира, че от годините не са изрязани храстите край Скакавишкия водопад, че самата водна атракция се вижда едва на около 20%, другото е обрасло. Та дано поне го почистят с тия 200 хил. евро.

 

Община Конче пък ще инвестира в път до езерото Мантово, в строителството и реновирането на къщи за гости около него. Същата работа и там. Къде водопад, там и езеро, стане ли дума за финансово европрибиране. Чиновниците не се спират. Край Скакавишкия водопад са регистрирани над 800 вида пеперуди, обяви неотдавна тогавашният кмет на Полска Скакавица Милчо Рапатински. Хайде, пак да ги преброим, заедно – със сърбите този път, може да ги изкараме повече. И вече срещу 300 хил. евро.

 

Юг News

 

 

По водата

По водата

От 1 април водата в София скача с 18 на сто, реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране. От 1-ви април кубик вода в София ще струва 2,16 лева с ДДС. Това е с 0,34 лева повече в сравнение със сегашната цена. От същата дата се повишава с 30 процента и цената на природния газ. Това вдига цените и на топлоенергията с между 18 и 37 на сто за различните топлофикации в страната. Поскъпване, макар и само с 1 процент, ще има и при тока. Председателят на комисията Иван Иванов отхвърли съмненията, че има връзка между цените и отминалите парламентарни избори: „Решенията, които се взимат в тези две седмици, са важни, но и решения, които утежняват нашата дейност, предвид на това, че българските потребители на тези основни услуги, ще почувстват по-високи цени. Искам да ги уверя, че решенията, взимани от нас, са единствено и изцяло в съответствие със закона, правилата и наредбите, които са валидни към момента“, каза той. Иван Иванов отново се обяви за механизми, които да защитават не само енергийно бедните, но и хората, които ще изпитват затруднения да си плащат сметките за вода и ток.

Ама, че брутално – часове след като процентите по извънредния парламентарен вот станаха окончателни ни се казва това . От 1 април, а от 1 май – и бензинът, а преди това хлябът, пресният зеленчук, който вече тръгва по сергиите. Гняв и презрение, и нищо друго. Но и за софийската цена на водата – гняв. Чак сега тя минава двата лева за кубик. Нека ведомството на иначе мед капещия му от устата Иван Иванов публикува карта колко общини в България от отдавна плащат над 2 лева за кубик. При това София открадна водите на Рила, чрез деривацията Джерман-Скакавица. Сега се опитват и Дупница, и дори Сапарева баня да ги прикарат от „Кюстендилска вода“ по цени около 2,40 лева за кубик вода. А Сапарейро го залива вода чак до юни-юли от планината, която е над главите на хората от курорта. Гадна централизация, чиновничество, бюрокрация, ограбваща народа ВиК номенклатура. Има една метафора – „хляб по водата“. Чиновниците никога не са я знаели. Защо им е да я знаят.

Юг News

Психиатър да помогне

Психиатър да помогне

Психиатърът д-р Александър Паризов става временно изпълняващ длъжността управител на общинската болница в Дупница. Това се разбра след спешна среща при кмета на града инж. Методи Чимев. Градоначалникът събра всички завеждащи отделения на общинската болница, след като сегашният шеф на здравното заведение д-р Владислав Миков подаде оставка. Завеждащите отделения са предложили известния дупнишки психиатър д-р Паризов да изпълнява шефските функции в болницата, която реално е пред фалит – задълженията й са над 1,2 млн. лева.
Това е петият нов шеф на болницата в Дупница след Любомир Таушански, Крум Бонев – макар и за кратко, Росен Тимчев, разследван, че е изпълнявал функциите с фалшив диплом, и гинеколога д-р Миков. “ Може би психиатър ще се справи“, коментират в града. Комплексът – със 100 активни болнични легла плюс по 15 в психиатрията и за туберкулозно болни, агонизира от година-две. Д-р Миков, последният шеф, поиска общината да стане гарант за вземане на спасителен 1 млн. лева банков кредит, а като му поставиха непосилни условия за това, хвърли оставката си. Изтъкна лични мотиви и в момента тече едномесечното му предизвестие за напускане. Ако болницата не фалира, ще се стигне до нов конкурс за нов шеф.

 
При соца гр. Станке Димитров имаше три болници – градска, транспортна при жп гарата и военна, при сегашния битак. Как стана така, че транспортната и военната се сляха, това стана по времето на синия кмет д-р Панчо Панайотов, никой не може да каже. Но в бившата военна болница се настани хирургията, екипът на д-р Ени Лефтеров и д-р Матей Попниколов, които сега са номер 1 в частната болница, наричана „Лефтеровата“. Т.е. – от три ще остане само една, частната. Всякакви упражнения да се се спасява общинската, са обречени. От постановката, че в града трябва да остане една – „Лефтеровата“. Вълненията сега са за тоя банков 1 милион лева кредит, за общинската болница. Това все пак са пари – кой ще ги прибере край смъртника общинска болница, е интригата.

 

Юг News

Да снимаш, и то какво, преди 110 години

Да снимаш, и то какво, преди 110 години


На 3 март 2017 г. се навършиха 140 години от рождението на чл. кор. Йордан Захариев /3.3.1877 – 8.5.1965 г.) – учител, географ, етнограф, общественик и учен, оставил трайна диря в българската научна книжнина. През 1937 г е избран за дописен член /член-кореспондент/ на Българската академия на науките. През 1998 г. е обявен за „почетен гражданин на Кюстендил”. За отбелязване на 140 годишния юбилей на видния учен колегията на регионалния исторически музей „Акад. Йордан Иванов” подготви и издаде албум с всички публикувани и непубликувани негативи и снимки на Йордан Захариев, съхранявани в музея. Съставител на албума е Любомир Желязков – фотограф в музея. Автор на предговора е гл. ас. д-р Ангел Джонев.
Съдържанието на албума е структурирано на основа на хронологията на издаване на трудовете на Йордан Захариев. Стремежът на съставителя е да събере цялото налично в музейните фондове визуално наследство на бележития учен. Обособени са и следните групи необнародвани снимки: снимки на изгорелия Босилеград; снимки неизползвани в книгите на Йордан Захариев; неразпознати снимки и семейни снимки. Общо в албума са включени 709 снимки, което по оценката на д-р Джонев, доближава албума до мащабите на каталог. В краткия, но изключително съдържателен и концентриран предговор Ангел Джонев посочва изрично изключително голямата и важна информация, която носят снимките, публикувани в албума и които имат значение на основен исторически извор. Албумът е и средство за противопоставяне на забравата.
Чрез фотографиите на Йордан Захариев „оживяват отново природата, образците на материалната и духовна култура на българите от западната част на националното землище и особено на Кюстендилския край, несправедливо разсечен в две държави. Оживяват „явленията”, които изследователят толкова се стреми да запази да не се отлеят „с бързината на течаща планинска вода”, пишат съставителите на фотосборника, така да го наречем … В продължение на повече от 50 години научноизследователска дейност Йордан Захариев проучва Кюстендилския край. Книгата му “Кюстендилското Крайще” (1918 г.) е първото антропогеографско поселищно изследване в България. Други негови по-важни трудове са: ”Село Слокощица” (1929), „Каменица“ (1935 г.), „Чипровци“ (1938 г.), “Пиянец” (1949,)  “Кюстендилска котловина” (1963 г.) и други. В трудовете му са включени стотици направени от него снимки на стари сгради, народни носии и народни обичаи. Още приживе Йордан Захариев завещава на историческия музей в Кюстендил свои лични вещи, документи, ръкописи, трудовете и библиотеката с книгите си. Част от дарението са и стотици стъклени фотографски плаки /негативи/ и снимки /позитиви/, които са запечатили за поколенията снимка на бит, нрави и душевност, на една народна култура, която безвъзвратно е изгубена днес, авторството на които принадлежи на член. кор. Йордан Захариев.
Е, не е станал академик, защо ли народната власт не го е удостоила – други да кажат. Но това, че още през 1906 год. е хванал и фотоапарата, за да заснеме и илюстрира академичните си изследвания за Краището, да го кажат днешните фотографи и репортери що за „попадение“ е. Не си е правил селфита, не се качвал по фейсбука, воден от суета, душевно неразположение или от скука, както го правят 99,95% от ползвателите на социалните мрежи в наше време. Снимал е …, абе, вижте албума!

Юг News

3:1 за Дупница

3:1 за Дупница

ГЕРБ и БСП си поделят по равно четирите депутатски мандата в област Кюстендил, а Дупница ще има двама народни представители. Това показват изчисленията към 20 ч. на 27 март. Макар, че до потвърждаване на мандатите от страна на ЦИК нищо да не е сигурно на 100%, след като все още не е започнало преизчислението на мандатите спрямо постигнатите на национално ниво резултати, както и гласовете от чужбина. БСП и ГЕРБ имат в 10 МИР над 22 000 гласа (съответно 22 080 за БСП и 23 804 за ГЕРБ) при “цена” на мандат от 11 000 гласа. Това означава, че и двете партии имат достатъчно гласове за по два пълни мандата. Кой знае. Оставане ли в сила това разпределение означава, че представители на жителите на област Кюстендил в 44-то Народно събрание ще бъдат Кирил Калфин и Ивайло Константинов от ГЕРБ и Валери Жаблянов и д-р Иван Ибришимов от БСП. Калфин и Жаблянов влизат като водачи на листите. Въпреки първите си позиции те са получили и преференции – Калфин е отбелязан изрично от 1271 души, а Жаблянов от 828 души. Рекордьор по преференции и то за пореден път е д-р Иван Ибришимов. Той получава личната подкрепа на 3 615 души от гласувалите за БСП, което означава, че вторият мандат на БСП ще бъде негов. За Ивайло Константинов са преброени 3 293 преференции, което означава, че вторият мандат за ГЕРБ е негов.
Толкова с числата. Изводите са важни. Не случайно вечерта след вота в Дупница имало заря, а в областния Кюстендил било пълен мъртвилеж. Е, как няма. На практика Дупница дръпва с 3:1 към Кюстендил, Валери Жаблянов е от радомирското с. Друган, на около 20 км. от Дупница, няма нищо общо с Кюстендил. Хак им е на кюстендилци – те имаха само двама водачи на листи /освен Калфин начело беше и бившата мис „Кюстендилска пролет“ Ана Благоева, която взе едва 529 гласа като водач на ДПС/. Докато Дупница оглави 4-5 листи, смело, но защо пък не. Дупница изпревари Кюстендил и по чуждестранни инвестиции, сочи статистиката. Както и по одобрени проекти за евроинвестиции и по различните програми, това пък обявиха от екипа на ГЕРБ кмета на Дупница втори мандат инж. Методи Чимев. Преди двадесетина години тогавашният кмет на Дупница д-р Панчо Панайотов прави референдуми за отделяне на Дупница като самостоятелен областен център. Не стана по Панчово време. Чак сега Дупница повежда в резултата. Да видим.

Юг News

Резил за малко

Резил за малко

 

ГЕРБ отново е първа политическа сила и води пред БСП с около 4%, показаха първите предварителни резултати от парламентарните избори на 26 март т.г. ГЕРБ има 31,82%, а БСП за България 28,85%. В парламента със сигурност влизат още „Обединени патриоти“ с 8,49 %, ДПС – 7,72 % и „Воля“ – 4,89%. Реформаторски блок – Глас Народен е с 4,19%.  „Нова република“ и Движение „Да, България“ са близо да бариерата от 4%, но засега по-скоро не влизат в парламента. „Нова република“ са под 3%, а „Да, България“ 3,49% %. ДОСТ  имат 2,75%. Не е ясно обаче дали резултатът на ДОСТ няма да се промени драстично при действителното преброяване на гласовете. Реформаторският блок остава на ръба – според „Алфа рисърч“ с 4% и 3,8 на сто при „Галъп“. Шансовете си не са изгубили и „Да, България“ с 3,6%, според екзит пола на „Галъп интернешънъл“.

Цифрите ще се доизбистрят още тази нощ, но СЛАВА НА БОГА, както би се изразил кметът на Кюстендил. Който гласувал буквално секунди след 7 ч. по новото време. И преди най най-редовната си сутрешна молитва в храма. Слава на бога! Резил за малко. Да спечелеше БСП. В тая международна обстановка, при тия глобални процеси в Европа и света, българинът да се върнеше към кремълския модел държава и управления. НАТО е на Черноморето, а народът домакин гласува за Москва! Добре, че не става.
Има милиард въпроси нататък. То е ясно, че едва ли ще се състави кабинет „Борисов-3“, ама защо па и да не стане. Но стига вече упражнения. Иначе вечният кандидат и печелещ мандат Киро Калфин ще се кандидатира и пети път. Добре е и за него, че кара по половин, че дори и по 1/3 мандат. Не може така.

 

Юг News

Надуваемо

Надуваемо

12-годишно момиченце се нарани тежко, докато играло на надуваема пързалка в центъра на Кюстендил. Детето е със счупен крак, закарано е в кюстендилската болница от родителите, не е минало през спешния център. Но това са подробности. Дежурна група от полицейското управление в Кюстендил извършила оглед на място. Назначена е експертиза за доказване на обезопасеността на съоръжението. Или детето не е внимавало. По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

Това е официално по инцидента, станал привечер около 16,30 ч. Кой е виновен – детето, ще кажат отговарящите за съоръжението. Които хич и не поглеждат какво става на надуваемия лабиринт, където се джиткат малчугани, изпаднали в невероятни преживявания отскачайки кат пумпалче. За търговците е важен входният билет, платен от майката. Която пък – докато детето е на „пързалката“, може да приседне и с някоя приятелка да поклюкари на бистрото в съседство. Не е случайно, че надуваемите замъци, пързалки, батути и пр. са в съседство или са част от някое заведение на открито. И контролът е нулев. Ами мръсотиите по лабиринта – да не би някой да го чисти. Ами, децата летят върху прашище, събирано от вятъра от надуването на „стръмнината“. Панаирджийски истории. В разгара на празника „Кюстендилска пролет“ най-много се трупаха, сред тях и доста деца, при някакъв факир, който държеше на раменете си питон, а на главата му пъргаво се разполагаше и сменяше позата си маймуна. Плюс папагал, който дремеше през цялото време. Друг тарикат въртеше на конструкция буркани с обозначени на тях суми – „5 лева“, „10 лева“, „20 лева“. И сеирджиите мятаха каучуков кръг да го вкарат над буркана. Нищо повече. Пари да прибират, зрелище да става. Ама не може само входния билет – ако го издават въобще, да е целта. А шоуто, забавлението. Адренаналинът при децата. Който не може да е безконтролен – иначе ще има счупен крак, глава. По Боровец падат от лифта. По панаирите – от надутите истории с вход.
В американски клип дават как дечица се надбягват възседнали и вкопчили се във вълната на препускащи и скачащи в уплах овце. Охраната на „състезанието“ беше повече от зрителите, а онемелите от притеснение майки гледат в почти несвяст на първа линия.

Юг News

Трябва да се напием

Трябва да се напием

 

Общината  в Дупница забрани отрано продажбата на алкохол в деня на изборите. Заповедта е на кмета инж. Методи Чимев и се отнася за времето от 20 ч. на 25 март /събота/ до 8 ч. на 27 март /понеделник/. Забраната важи за магазини, за заведения за обществено хранене или развлечения и други обществени места. Алкохолът ще бъде разрешен в заведения, където се провеждат семейни и обредни ритуали, разрешена е и продажбата му на едро. На всички избори досега дупнишкият градоначалник е категоричен, че при вот не трябва да се пие. Кметът на Кюстендил Петър Паунов, който кара трети пореден мандат, обаче коментира, че от 7-8 години не е налагал забрана за продажба на алкохол на нито едни избори и не вижда смисъл да го прави. Това затруднява търговските обекти, които продават алкохол. Пък и въпрос на съвест е от страна на самия избирател дали първо ще гласува, а след това ще се черпи и ще пие, или обратното. „Досега не е имало избори, на които не сме забранявали алкохола, да са ставали инциденти и да са създавани проблеми по изборния процес. В събота е Благовещение и някои ще искат да изпият чаша вино – нека“, мотивира се Паунов.
В този случай Паунов е напълно прав. Първо гласуваш, после пиеш. Може и обратното. Стига да не създадеш проблеми на секционната комисия, където пускаш вота си. Да не потрошиш урната – не дай, боже, или да не счупиш химикалката, докато обозначиш избраната партия, коалиция или преференцията си. Такива неща не бива и няма да стават. Иначе и след тоя вот сигурно ще има напили се от мъка и от скука. И как иначе. Какво сме избрали. „Па тия“. И на никъде. Месеци преди самото гласуване едни и същи политолози да ги наречем, социолози и анализатори ти опяват едно и също. Неизменният математик проф. Мишо Константинов ти говори с числа – над 3,5 милиона до 4 милиона ще отидат до урните, активността ще е такава и такава. Мандатите ще са толкова и толкова. Гласовете от чужбина не влияят съществено. И т.н.  В изборната нощ пак ще ни говорят Евгени Дайнов, Огнян Минчев, Мира Радева, плюс още един-двама от предпочитаните от централните медии – Първан Симеонов и др. През половин час ще ни включват от ЦИК Цветозар Томов, Александър Андреев, добре, че прибраха Ралица Негенцова /тя оглави адвокатската колегия/. И така – ще се случи и нещо „провокативно“ ала Беновска, нещата ще обобщи Велислава Дърева. Толкоз.
И ако си в Дуупница, не можеш да си купиш и 200 грама водка, които са за предпочитане пред това еднакво и еднаквото българско гласуване и коментиране преди, по време и след изборната нощ.

 

 

 

 

Юг News

Зоопарк прeз кметокрацията

Зоопарк прeз кметокрацията

 
Районна прокуратура разпореди проверка на зоопарк „Хисарлъка“ в Кюстенидил по сигнал, че животните се гледат зле в комплекса. „На 18.03.2017 г. имах „удоволствието“ да посетя зоопарка на гр. Кюстендил. Състоянието на животните е покъртително – омършавели, с множество рани по телата, с ясно изразено страдание в очите. Ако управляващите парка /предполагам – община Кюстендил/ могат да оправдаят вида на животните и на съоръженията с липсата на приходи /паркът няма входна такса/, то бих запитал – как успяха да заделят солидна сума пари за организирането на т. нар. „Девойка Кюстендилска пролет 2017“? За пореден път българското общество показва, че живее за моментното зрелище, лишено от полезност, игнорирайки проблеми, които подминават ежедневно с така типичната фраза „Какво да направя? Нищо не зависи от мен“. Предоставям кадрите с надежда, че все някой от властимащите ще се самосезира. Все пак животът не е само организация на предизборни кампании и празни обещания. И, ако „за величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните“, то явно ние сме обречени”, пише в писмото си до една телевизия Георги Овчаров. Експерти от РИОСВ – Перник ще проверяват състоянието на зоопарка в Кюстендил и в частност физическото състояние на отглежданите в него животни. „Целта е да се изясни спазват ли се разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие и приетата в съответствие с него Наредба № 6 от 23.10.2003 г. за минималните изисквания и условия за отглеждане на животни в зоологически градини и центрове за отглеждане и размножаване на защитени видове животни, както и изисквания и условия, при които следва да се отглеждат животните в зоологическите градини”, казват от районна прокуратура – Кюстендил. При извършване на проверката следва да се установи спазват ли се цитираните нормативни актове при отглеждането на животните в зоологическата градина в Кюстендил, има ли нарушения на съответните актове, предприетите действия и действията за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях, действия предприети за санкциониране на виновните лица и издадени административни актове, обясниха още от държавното обвинение. Проверката трябва да приключи в едномесечен срок.

 
В кюстендилския зоопарк, който е създаден през 1962 г., има 15 клетки за тревопасни животни, хищници и птици и малка природонаучна сбирка. Проектант на зоопарка е инж. Гриша Владимиров, а в него живеят около 50 животни. „Това е несериозно. За животните се полагат възможно най – добрите грижи”, казва кметът на Кюстендил Петър Паунов. Зоопаркът на Кюстендил е един от най – старите в страната няма работно време и входна такса, а община Кюстендил осигурява изцяло издръжката му. Тигърът е повод за проверката , разпоредена от РП. Той е на 10 години и е бил дарен на кюстендилския зоопарк от предишният му собственик, пътуващ цирк, тъй като животното е живяло в клетка. Според работещите в зоопарка, тъй като през зимата тигърът е бил затворен само в къщичката си, той е с наднормено тегло. И не е във форма. Явно това е видял въпросният Георги Овчаров и сигнализира всички институции наред. Раната на тигъра на единия му хълбок е получена от залежаване, казаха ветеринарни специалисти от Кюстендил, като допълниха, че в тези случаи най–удачно е раната да бъде оставена да заздравее сама, тъй като при използването на лекарство животното го ближе. Зашиването на раната също не е удачно, казаха ветеринарите, тъй като животното ще разкъса конците, които го дразнят.

 
Не за пръв път прокуратурата разпорежда проверки в зоопарк „Хисарлъка“. Преди десетина години пратиха 5 патрулки да приберат 16 костенурки, държани неправомерно от тогавашния шеф на зоопарка Иван Ников /вече покойник/. После Ников осъди прокуратурата за неправомерни действия на 6 500 лева. Общината анулира договора за аренда. Ников се предаде, заканваше се да закара с камиони всички животни в двора на къщата си в Преколница, където на един Разпети петък го намериха безжизнен. Общината взе управлението над зоопарка. И какво. По-лошо. Нов сатрап се разпорежда там, покровителстван от кмета Паунов. Да не наближаващ клетките на клетите животни. Смърди, като някаква кошара на село са затворени обитателите на наричания така зоопарк. РИОСВ да се затича, да завалят глоби и наказания. И ако не бива – да извадят /ескулсират/ животните на други места. Там да сложат катинар, че ще се подлъже още някой като човека Георги Овчаров и ще се чуди какво става.

Юг News

Пролет моя

Пролет моя

 

Да не тормозим Никола Вапцаров – „Пролет моя, моя бяла пролет… нека видя първият ти полет“. И т.н. И кметът на Кюстендил Петър Паунов „благослови“ съгражданите си и гостите на града с четиристишие, в които също „заиграва“ с цветове, само че как:

„След зимното със синьо и бяло, с разцъфнали пъстри цветя

с пролетното одеяло пробужда се пролетта.

Щъркелите в полет разнасят желаната вест:

„добре дошла“, жадувана пролет, Кюстендил те посреща днес“.

Стотици кюстендилци и гости на града дойдоха на молебена за здраве, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, и свещеници на пл. Велбъжд за празника „Кюстендилска пролет“ – официален празник на града. Дядо Герасим честити празника на града от името на патриарх Неофит. За епископа пролетта е божествена – няма как да е друга. За омбудсмана е пиар да призове за участия и дарения за нейната кампания „Великден за всеки“. И да се види с повече народ, за да изглежда по-близо до масите. И при шивачките ходи в Дупница – „лошо нема“. За десетките търговци опънали над 100 сергии, за кебапчиите пролетта е супер деня, когато може да изкара печалба за три месеца напред. „Натикаха ме тука при одеялата и килимите. Кой ще се обърне да купи иконка от мен. Моите клиенти са горе, при храма, ама не могло там, пращат ме при химическата тоалетна. Икони при тоалетна“, недоволства реставраторът Иван Маджов, известен с умението си да изкара подобие на всеки иконописан светец в умален вид. Бяха го натикали да опъне масичката си при театъра. Наблизо продаваха дрънкулки и захарен памук. За ромчетата и българчетата пролетта е отскоците на батута, разпънат при Ларгото. За ченгетата пълна тягост, че от ранни зори са ги изкарали да охраняват – какво да охраняват, „кибичат само“. За таксиметраджиите – никаква почивка, клиент до клиента.
За обикновения кюстендилец – ден, в който се прави лехата на двора, сади се лукът. За просещите – почти никакви приходи, всеки ги подминава в тая върволица. Със сигурност най-досадната циганка, която не пропуска да иска от всеки срещнат получи курабийка – пак от седящ на крайната маса в едно от бистрата мъж, и той циганин. „Нищо па днеска – а пролет било“, взе подаянието възрастната ромка. Пролет моя.

Юг News