Day: 07.05.2017

Кон до коня

Кон до коня

Внезапно изскочили коне предизвикаха катастрофа с линейка на Спешното на изхода на Кюстендил, съобщи завеждащият центъра д-р Анелия Георгиева. За щастие пострадали няма. Екипът се връщал от близкото с. Копиловци, откъдето взели пациент със сърдечна криза. Пациентът не е пострадал, изпратена друга линейка транспортирала мъжа до болницата. Нанесени са обаче големи щети на линейката, която временно излиза от строя. Инцидентът станал малко след 5 ч., на разсъмване, в района при КАТ на пътя Кюстендил-София. Водачът на линейката, много опитен шофьор и колорит, който транспортира пациенти на диализа от целия регион и познава отлично трасето, разказа, че в тъмното изскочили 10-12 коня. Бил с включен светлинен сигнал. Успял да заобиколи повечето от тях, движейки се с около 80 километра в час, но ударът в едно от животните бил неизбежен. Конят е загинал на място. Екип на полицията разследва катастрофата. Собственикът на коня не беше открит до късния следобед – вероятно се е скрил, за да не носи отговорност за произшествието с добичето му. Разследването по случая продължава.
Много често безстопанствени коне, пуснати на воля от роми от близкия кв. Изток, се оказват на пътното платно и предизвикват ПТП, коментират водачи. По неофициална статистика при КАТ-Кюстендил цигански коне са предизвикали 125 по-тежки и сериозни или по-незначителни пътни инцидента, но са голяма опасност за пътуващите на изхода за София. То и крава се разходи от кръстовището при КАТ до пазара и обратно, следвана и охранявана от патрулка, след като за инцидента сигнализирали на тел.112. Прибраха я на наказателния паркинг при махалата, собственикът беше глобен 90 лева. Все едно нищо. Друга крава предизвика зверска катастрофа на току-що откритата автомагистрала „Струма“ при Мурсалево. Стана преди година и половина. Шофьорът и до ден днешен не вярва, че е оцелял – удар със 120 километра в добиче, дефилиращо по аутобана в тъмното. И в отсечката с. Биистрица-Дупница ежедневно вършеят коне, и там стават сакатлъци. В района на Блатино-Дяково безнаказано опустошават имотите на местните хора животните на коняр, който цяла зима не ги и знае къде се дислоцират, а лятото ги качва на Седемте езера, за да карат товари на дъновистите и за конен туризъм. Няма спасение от тая напаст, недоволстват по Горно поле.

 

Циганите коняри и кравари няма да си приберат стоката каквото и да става. Глобите не ги плашат, защото не ги плащат. Тогава. Да се върнем при потрошената линейка – на метри под КАТ, дежурният сигурно е чул за произшествието, но е продължил да дреме. И на метри от животинския пазар, където дремят и уж пазят 5-6 униформени с лъскави емблеми хора на ОП „Охрана“. Толкова ли е трудно да следят чии животни в 5 ч. сутринта вървят край и през най-натоварения изход на града. Къде ти. Над 200 души общински охранители са на заплата. Нищо. Защо от Пътното и общината не искат тази отсечка на пътя Кюстендил-София да се огради до Ябълково. Не с мрежа, ще я откраднат. Бетонови съоръжения. И 100-процентова регистрация на конете. При нарушение – конфискация. И на коня, и на циганина.

 

Юг News