Day: 14.05.2017

Руска подкрепа

Руска подкрепа
Кристиан Костов с песента „Beautiful Mess” докосна върха на „Евровизия” и донесе най-доброто представяне на България в историята на конкурса, гръмнаха в ранната неделна сутрин медиите ни. Той остана втори, а тази година печели Португалия. Българската песен спечели втората позиция още при гласуването на националните журита. Сред страните, които дадоха максималните 12 точки за Кристиан бяха Македония, Естония и Беларус. Втората позиция за Кристиан отреди и зрителският вот. До последно експерти и букмейкъри нареждаха българския представител в челната тройка след финала.17-годишният Кристиан, който е и най-младият на „Евровизия” 2017, стана популярен у нас в последния сезон на „X Factor“. Той учи и пребивава предимно в Москва, тъй като неговата майка е рускиня. Преди полуфинала в четвъртък в Киев избухна медиен скандал, тъй като Кристиан като дете е пял на п-в Крим преди анексирането му, а поради същата причина от участие беше отстранена руската участничка.
„Поздравяваме Кристиан Костов, който донесе на България почетното второ място на международния конкурс Евровизия 2017“. С това изречение започва поздравът на посолството на Руската федерация у нас към младия изпълнител. Публикацията е на официалната фейсбук страница на дипломатическата мисия. „Кристиан Костов живее в Москва, бил е част от състава на детския музикален колектив „Непоседы“ и участвал в руския песенен конкурс „Глас“. Той не веднъж е заявявал, че развитието на таланта си дължи на Русия, а неговият кумир е известният руски изпълнител Дима Билан. „Гордеем се с достойното изпълнение на представителя на България и му желаем нови творчески успехи!“, гласи поздравлението на посолството.
Съдбата си знае работата. За пореден път докара нещата до там, че Русия да показва истинската си същност. Себесъщност. Живеел в Москва Кристиан. И какво: „Съжалявам, че не донесох „Евровизия“ в България. България е моят дом“, изрича на чудесен български език и без нотка и повлияване от руска мекост и всякакви русизми каза момчето, което часове след триумфа кацна не на Шереметиево, а на аерогара София. И не отиде в руското посолство в София, а при приятелчетата, които го чакаха. Чакат го и в Ямбол, града на баща му. Липсва му още дипломатически подход. Малък е, ще се научи. По-скоро – ще го научат.
Сега за другото. Що за подкрепа получи нашият кандидат от Русия в гласуването. Браво на Македония, на Беларус, на предишни конкурси на Евровизия са ни подкрепяли Кипър и др. Не и Великая Рус. Която – ако се активизираше в гласуването, ама нищо, че финалът беше в омразния за руснаците Киев /Украйна/, щяхме да отвеем португалеца и Кристиян ставаше първи отвсякъде. Ама тя, руската подкрепа, е все такава. Ще те освободят, ама няма да се сетят да си тръгнат – и никога няма да го направят. Вместо това току ни включат в някой „Безсмъртен полк“ за 9 май, примерно.
Когато вторият български космонавт Александър Александров успешно се приземи някъде в Казахстан, и български репортери бяха наблизо,за да отразят събитието. Още по скафандър Александров взе да говори на български. Така го сядоха командирите на екипажа и ръководителите на полета, че човекът пребледня целият. И го обърна на руски – мигновено.
Кристиян да изпее нещо и на руски. Ние може да го подкрепим, ако е за Евровизията.

Юг News