Day: 15.05.2017

За празните череши

За празните череши

Макар, че тазгодишната черешова реколта в Кюстендилско на места е нулева от продължителните измръзвания на овощията през април, общината и полицията вече набелязват 100-процентови мерки по охраната на масивите, стана ясно на месечното съвещание с кметовете на села днес. Разбра се, че – както се прилага вече от няколко години, в региона през юни ще действа и звено от около 20 жандармеристи. Които ще изпълняват и други функции по осигуряване на реда в района и за противодействие срещу криминалната престъпност. „Очаква се да има спад в количеството на плодовете, което ни кара да смятаме, че ще се стигне и до по-високи цени и по-голям интерес. С оглед превенция и предотвратяване на действия, които са престъпни по отношение на реколтата и по черешовите насаждения, охраната ще бъде на качествено ниво и с всички отговорности”, обоснова нещата след съвещанието шефът на полицията в областния град ст. инспектор Росен Райчев. Ресурсът за охрана от страна на полrцията ще бъде оправдан, защото по-малка реколта череши води до по-голяма цена. Не се изключва и създаване на напрежение.
Черешовите градини, пунктовете за изкупуване, маршрутите по транспортирането на плодовете до купувачите и при реализацията им ще са под непрекъсната денонощна охрана. Ще се използват и уреди за нощно виждане – така нар. визьори, с които е въоръжена Гранична полиция. От общината готвят и заповед за забранен достъп до масивите за определени часове – преди 7 ч. сутрин и след 21 ч. вечер. Берачите ще се пускат в градините по списък, каза ст. комисар Райчев. „Мале-е-е“, цъкат по селата. Където най-добре знаят, че черешите тая година са „празни“, нищо не е останало. „Ако по-лани берех до 100 килограма от череша, сега я ще събера една шепа, килограм-два, я не“, вайка се местен черешопроизводител. Отписал е овощарството . И от „гадната природа“ и от грабливите, крадливи и безхаберни чиновници по разните служби и фондове „Земеделие“ му е писнало. Оттатък Драговищица черешите са непокътнати, обяви ченгето Райчев. „Накъде оттатък“, недоумяват по Ямборано, Стенско, Горановци. Защото по градините им няма и грам череша.

 
То е ясно – и две кофи череши да се наберат отнякъде, въоръжена до зъби жандармерия и боравеща със свръхмодерни и свръхнадеждни уреди и апаратура Гранична полиция ще охранява „златните“ кюстендилски череши. Вместо да дебне и спира бежанците по източната ни граница, ще кесят по кръстовища и до канавката на някоя от градините. МВР ще изпише пари над лимита за гориво на РДВР-то, кооперации може да се бръкнат и да благодарят с финансово подпомагане полицията след „успешната“ черешова кампания. Ще има анализи, отчети, може и наградени да има. Само дето няма череши за бране. Какво като няма. Ще ги пазим.

 

Юг News