Day: 16.05.2017

Любата

Любата

 

100-годишнената от клане на българите в Босилеградско от 15 и 16-ти май 1917 година, не можа да бъде отбелязано на национално ниво. Нищо, че до Западните покрайнини ходи цял един вицепрезидент – Илияна Йотова. Но и тя побърза да си тръгне – не остана за свиканата кръгла маса. А кметът на Босилеград четвърти мандат Владимир Захариев направо се криеше.
Ама какво е станало в Босилеградско преди точно век. „Сърбите влизат в Босилеградско през правоенна формация на Коста Печанац. Тази чета се движи в Босилеградско само 2 дни, но вследствие на нейните издевателства 32 души са убити, 2 деца са изгорени живи, и е унищожено имуществото на 317 домакинства“, така представя трагедията историкът Ангел Джонев. Е, в София годишнината беше отбелязана с панахида в катедралния храм „Света Неделя“, поклонение пред гроба на Екзарх Йосиф и полагане на венци пред паметника на Незнайния войн. Панахида правиха и в централния храм „Св. Богородица“ и поднасяне на венец пред паметника на Булаирци в Кюстендил. Дойде и кметът на общината Петър Паунов. Бяха прочетени имената на 32-ма души, загинали в събитията, случили се на 15 и 16 май 1917 год. в босилеградските села Горна и Долна Любата, а и в самия Босилеград. Дойдоха и потомките на една от жертвите – две сестри, чиито прадядо Яначко Попов, учител в Долна Любата, е бил съсечен от ордата на Коста Печанац. Те носеха снимки на предците си и се зарекоха да отидат на гроба на Яначка Попов в с. Любата. Историята е един процес с отложено действие във времето. Тези събития по „някакъв начин предопределят съдбата на българското малцинство за десетилетия напред и днес”, каза пред репортерите шефът на КИЦ-а в Босилеград Иван Николов.

 
Какво да каже друго Иван Николов. На кой от сънародниците си да припомня за кървавата сага Горна-Долна Любата. Която се съизмерва с клането в Батак. Не по размер. По потресаващата жестокост. И турците не са клали така. Две години преди Ньой. Рядък героизъм. Сформирали чета от 11 въоръжени мъже, които прогонили главорезите на Коста Печанац от Босилеград – преди военни български части да се захванат с това.
Защо на стотната година научаваме нещо по-ясно за село Любата. На която – „Слава, вечна слава – на чадата твои“…

 

Юг News