Ден: 06.06.2017

103 градуса по Менделсон

103 градуса по Менделсон

103-градусовият гейзер в Сапарева баня се оказва от предпочитаните места за сключване на брак в курорта. Няколко двойки ще си кажат заветното „да“ пред изригващия на всеки 15-20 секунди стълб от жежката минерална вода – символ на Сапарева баня. От началото на 2017 г. сватбите в община Сапарева баня са двойно повече, радват се от администрацията. Само до началото на юни т.г. в курортната община са минали под венчило 10 двойки. През трите летни месеца ще се бракосъчетаят още 11 двойки, а още 5-6 запитали за свободни дати до есента. В сравнение с 2016 г., когато на територията на общината се бракосъчетали общо 13 двойки, тази година се очаква броят им да скочи поне двойно.
Освен до гейзера, най-предпочитано място за ритуала е районът на параклиса в курорта Паничище, както и храмът в с. Сапарево „Успение на Пресветата Богородица“. Има двойки, които избират да сключат брак и в някои от СПА и на плувните комплекси в курорта. Градът е уникален с 8-те си басейна на открито и 4 закрити. До плувните комплекси на няколко места има археологически останки от древна Германея – това също привлича сватбарите. Заради красивата природа малката и китна курортна община се превръща в желано място за бракосъчетания – не само от местните жители, но и от гости от други населени места и райони. Пък и не е скъпо. Бракосъчетание в зала струва 50 лева, а когато е на изнесено място – 100 лева. Църковният брак тръгва от 60 лв. нагоре, според това дали се допуска в храма камера, участие на църковен хор и др. канонични екстри.

То и да не си при Гейзера, жениш ли се температурите се вдигат над 100 градуса – неизменно. Пък и можеш всякъде да се ожениш и да вдигнеш сватба. Така, че в Сапарейро да не се хвалят много-много какви виртуози женячи са. Защо тогава още не могат да ударят тъпана и да оженят Кобрата /Кубрат Пулев/ и изгората му Андреа, която е от тукашния кв. Гюргево. Или седем сватби едновременно на Седемте рилски езера – при нашествието на дъновистите например. Менделсон върви навсякъде. После е по-сложно. От общината да дадат статистика и на разводите. И те са драма, с много градуси.

 

Юг News