Ден: 07.06.2017

Такива хора вече няма

Такива хора вече няма
Единственият жител на кюстендилското с. Леска Санде Стойнев (91 г.) се споминал, съобщи кметът на съседното с. Радловци Маргарита Кьосева, която отговаряше и за Леска. Старецът, който допреди Нова година не мърдаше от къщата си в паланката и живееше сам с кучето си Мечо, е погребан в Кюстендил. Така решили близките му. Волята му сигурно е била по-друга. Сега кучето вече само обитава цялото село. Докато го лекували в болницата, често повтарял на близките и санитарите да идат до Леска да обидат кучето му. Което със сигурност сега е най-скърбящото за стареца същество. В дупнишкото с. Дяково разказват как – като се  споминала 92-годишната баба Малина Петкова на един етап не могли да открият никъде кучето й. Докато не я заизнасяли към катафалката – било под обвития с черги ковчег с мъртвата си стопанка.
Дядо Санде е легенда с мохиканството си. Доскоро старецът гледал и животни, хранел се само с естествена храна, а от магазина – подвижна УАЗ-ка, която обикаля селцата край границата, си купувал само бонбони лукчета, които хапвал за тонус. Често го навестявали от Червения кръст – нашия и от европейски дестинации. Не искал помощи, благодарял за вниманието и си я карал неговата. У дома, не мърдал никъде, докато не се наложило да го свалят в града заради тежко заболяване. Той най-добре си е чувствал, че това – слизането в града, е краят му. Така и стана.
Дядо Санде е увековечен в портрет от софийски художник, който преди няколко години минал през Леска и гостувал на дядото. Платното е показвано на изложби в Кюстендил, след което авторът си го прибрал. Дядо Санде не е ходил да се види на изложбата – едва ли са му показали портрета му, на който „позирал“, казват уредниците. Сега Леска, както и граничното с. Жеравино, е без ни един жител, става ясно от официалната статистика. В Жеравино до последно останал около 50-годишен мъж, безработен и безпризорен. Ходел 8 километра пеша до най-близката секция в Бобешино да гласува. Никой не го карал, но сам чистел канавките около пътя. Без да му плащат. При Жеравино се събират трите граници – българската, македонската и сръбската. Т.е. безработният бил нещо и като охрана на границата. Последен мохикан и той. Споминал се и той.
Такива хора вече няма. И няма да има.

Юг News