Ден: 26.06.2017

Краят на черешата

Краят на черешата

 

 

 

 

   

Четирима получават приза за най-едра череша на завършилия в неделя 10-и празник на черешата в Кюстендил, каза председателят на журито проф. Димитър Домозетов, шеф на института по земеделие в града. Черешите рекордьори са обрани в градини в селата Николичевци, Раждавица, Граница и Жабокрът. Всички замервания показали еднакъв размер – 35 милиметра в диаметър на плода. Чак пък толкова да са изравнени силите – ама, хайде! Наградата за най-атрактивно аранжирана маса отива при читалrщото в с. Драговищица, там се опитали да изваят с разкошните плодове нещо като Мадона по Майстора. Парични награди и грамоти със златен печат от общината получават всички, над 30 участници, в кулинарната надпревара „Череши в кухнята”, организирана втория ден на празника. Журито с председател Иван Звездев се затруднило толкова при оценяването на вкусотиите с череши череши, че решило да не присъжда първа, втора и трета награда. Така всички са наградени. И в черешовата кулинария напълно изравнени сили.

А то май всичко минава формално. Ако мръднеш и на 2 километра от града, ти става ясно, че какви ти череши – няма! Никаква реколта. Като в оня български филм с Георги Калоянчев – „Кит“, където… знаете, дребна рибка, хваната на плажа, стигна до размерите на кита. Та и нашите черешари. Проклинат съдбата си – кой 15 хиляди, кой 25-30 хиляди лева загубил от почти нулевата реколта – 2017. Не могат да си покрият разходите за резитба, оране, пръскане, за берачите и пр. „Ако и догодина пак април е мраз и слани, няма смисъл. Приключвам. Ще се хвана пазач някъде и ще заработвам по 500-600 лева. Край с черешите. И лешниците мръзнат втора година, а имам 8 декара, черешите са около 12 декара. И орехите, ябълките. Всичко. Само кметът и оня Домозетов, професор ли е, не е ли – не се знае, но те си правят празници и сипят лафове за черешата. Няма – край!“, жали се бившо ченге, захванал овощарство и земеделие след пенсионирането си.
А по местните кафенета изпревариха статистиката и обявиха за най-беден край в България вече не Видинско и Северозапада, а Кюстендил. Без череши – това беше.

Юг News