Ден: 27.06.2017

Кюстендилческото

Кюстендилческото

Детският ансамбъл „Кюстендилче“, чиито възпитаници са от 4 до 17 г. в две групи, печели голямата награда на 6-я балкански фолклорен фестивал „Жива вода“, обявиха организаторите от Европейската асоциация на фолклорните фестивали. Форумът се състоял в Хисаря преди две седмици. Организаторите в Хисаря обещали и награждаването стана в залата на общината в Кюстендил, а за „церемонията“ дойде кметът на Хисаря Пенка Дойнова. Импозантната кметица с радост връчи чека на ръководителя на състава Рангел Маджарски. Над 180 формации в съответния жанр участвали в балканския шампионат „Жива вода” – Хисаря. „Чувствам се горд с децата на Кюстендил, за това, което са направили на фестивала. Кюстендилчетата преборили всичко наред.

Маджарски, доайенът на фолклорното танцово изкуство в Кюстендил, не скри, че не са създадени най-добрите условия за подготовка на възпитаниците му, но децата са всеотдайни в репетициите, напредват в уменията си и ще продължат да утвърждават богатството на местната фолктрадиция. Повече се давали пари за спорт – за силовите дисциплини, да се борят, да се боксират и т.н, не и за фолк изкуството, на няколко пъти подхвана пред репортерите той. И за футбол са харчат пари – а отборът е вече в селската група. Но това е друга тема. Накрая тридесетината „кюстендилчета“ защитиха призовете си от Хисаря със свежо хоро, което завъртяха в градинката пред общината в Кюстендил.

Фолклористи се произнасят, че Кюстендилското хоро е от най-трудните за изучаване и за игра – 9 стъпки и 11 такта /дано не бъркаме/. А кюстендилческото е и още по-трудно. Тия крехки и 4-5-годишнш дечица обаче са супер. Че изпълняват все по-добре фолк танцовото умение, хайде да не го наричаме – изкуство. И че не са се записали я бокс, я таекуондо, кикс, ММ борци и пр. простотии и да изберат да стават …  мутри. А кмет и община да помислят да им отредят една зала /сега репетират в училище/ и да прибавят към тия 1000 евро от Хисаря още 10 хиляди евро от общината, та и автобус да им купят, да ги оборудват. Защото са супер кюстендилчета. Тази формация беше включена и в tv надпреварата „Надиграй ме“ по БНТ неотдавна . Не се класираха. „Отвсякъде ни подкрепиха като зрителски вот – не и от Кюстендил“, с усмивка си спомня доайенът Маджарски.

Юг News