Day: 02.07.2017

3 божествени милиона

3 божествени милиона

 

2 925 362 лв. е отпуснала от бюджета за последните 10 години – от 2008 г., за изграждане на нови храмове или за ремонт на черкви по селата общината в Кюстендил. Общо са подпомогнати 18 храма. На последното си заседание съветниците гласуваха за допълнително финансиране за храм „Св. Възнесение Господне” с. Николичевци с най-напористата кметица на света – Спаска Методиева. С тези средства ще стане изографисването на стенописите вътре. Първа копка на черквата правили през 2008 год. Оттогава зациклили. Две-три години продължи изграждането на новия параклис „Преображение“ в близкото с. Жиленци – за освещаването му м.г. в селото дойдоха владици от Св. Синод и архиереи. Нов храм се прави и във Вратца, като началото му поставили три овдовели жени от селото. Решаващ принос за този храм, който още мирише на прясно измазано, има кметът на града и „зет“ на Жилeнци – Петър Паунов.
„Помагаме там, където има активни местни общности. Ако те осигурят едно 70- 80% , ние помагаме с останалото. Говорим обаче само за места, където хората са активни, а не там, където е направена само първа копка и нищо друго не се прави”, коментира на сесията на минипарламента кметът на Кюстендил Петър Паунов. Още в първия си мандат през 2007-2011 го. Паунов обяви амбицията си да се построят храмове във всички села на общината. И даде пример с Жиленци – и не само там. Той има идея и да изгради детски православен център в едно от обединените детски заведения в Кюстендил. Всяка сутрин кметът е пред олтара на черквата – в най-близкия християнски храм, дори да е на другия край на земята по кметските си дела и дестинации. И всяка година за 15 септември купува религиозен буквар за първокласниците – едва ли го и отварят, ама нека.

Чудесни, божествени, са тия 3 милиона лева за храмове по места. Но защо не и 3 милиона за кърпене на дупки по мегданите и единствената улица по тия села. И за хигиенизиране. И да се плаща редовно на циганките, що метат по центъра на града и около блока на шефа на ОП „Чистота“ инж. Валентин Смоков. „И двете ръце ме болят, ама какво да правя, нема накъде. Една обезболяваща инжекция е 7 лева, а кмето не ни е плащал от 3 месеца“, приплаква ромка, която върти метлата край пл. Велбъжд. Или повече пари за зоопарка, който вони, от километър. Или за по-удачно справяне с бездомните кучета. Пари за нова, модерна почистваща техника, а не да мият улиците със зилове и маркучи от началото на 80-те години на миналия век.
Божествени са всички пари, ако се дават и харчат навреме и за каквото трябва.

Юг News