Ден: 11.07.2017

Фолк екскурзиите

Фолк екскурзиите
След оспорвана тридневна надпревара завърши ХI Международен фолклорен конкурс „Пауталия“ – Кюстендил 2017. Музикалният форум се проведе в дните 7 – 9 юли и беше организиран от читалище „Братство 1869” и община Кюстендил, със съдействието на Министерството на културата, под патронажа на кмета на гр. Кюстендил – г-н Петър Паунов. В конкурсната програма участие взеха над 3000 изпълнители от България, Сърбия, Македония и Черна гора. Компетентното жури с председател известната българска певица Олга Борисова присъди:
– Голямата награда на конкурса на Фолк-Арт формация с ръководител Адела Харалампиева при читалище „Братство 1869”
– Голямата награда на конкурса в областта на народните танци на ДЮТА „Кюстендилче” с ръководител Рангел Маджарски.
– Специални награди получават: Евгений Вучков, Бойко и Александър Седефчови, Калина Зашева и др.
– Стипендии на Фондация „Проф. Кирил Стефанов” получават – Симона Петрова и Мария Каменова
– Стипендии от Министерство на културата на Р. България получават – Венцислав Александров, Вероника Начева и Василиа Петрова.
Това доста възторжено обявиха два дни по-късно организаторите на „Пауталията“-та – читалище Братство. Настина три дни участници извиваха под сянката на чинарите до Арката. Така е, щом при това масово участие – догодина, ако питате шефа на читалището и на фестивала Иван Андонов, може и над 5 000 да станат!, как не се намериха стотина лева, та един сенник да монтират над бетонната сцена, на която трябваше да върви всичко. Междувременно от Щип дойде подобна бодра вест – групата за стари градски песни „Еделвайс” към читалище „Пробуда 1961“ гр. Кюстендил с диригент Димитър Цветков се завърна с призово отличие от Международния фестивал „Астибо – Фест 2017“ в гр. Щип, Македония. Фестивалът се проведе на 7 и 8 юли 2017 г. В него взеха участие състави и изпълнители от Македония, Сърбия и България. Кюстендилската група гостува по покана на организаторите – Министерство на културата на Р. Македония, Градски хор – Щип и Дом на културата “Ацо Шопов“. Със своите изпълнения кюстендилските певци спечелиха овациите на публиката и бяха заслужено класирани сред лауреатите на фестивала.
И т..н. И от Тетевен примерно ще дойде нещо, от дупнишката „Рила ни гледа“ наскоро, от Сапарева баня, от Родопите. Откъде ли не. Фолк туризмът се развива и насърчава. Схемата е ясна. Още от зимата обявяваш в интернета поредния си фестивал. С мижав награден фонд, осигурен от общината. За целта всичко става под егидата на кмета, който па ако смогне и да открие надпреварата – супер. Разните читалищни деятелки и дейци, диригенти, самоизявяващи се в жанра, в който хиляди и хиляди могат да се изявят, търсят спонсор в съответния град, село, паланка, читалище, ведомства. Да им платят пътуването, рейса де, до Кюстендил. Готово – какво са някакви си 200-300 лева за някоя фирма, на чиито празник пък същите фолклористи ще пеят и – ясно е какво става. И тръгваме. Истинска екскурзия. Със спирания по маршрута до някоя чешма, манастир. Разпявания в автобуса, смях,закачки и дори черпене от ръка на ръка. Пристигане. Виждаш си под кой номер си в програмата. Излизаш в непоносимата жега. Пееш каквото пееш, някакви ръкопляскания се чуват от периферията, където се е подслонила публиката /следващите участници,де/. Слизаш от сцената – и на рейса. Обратният път. Ръководителката носи в чантата си грамота за участие, на която може да пише – „трето място“, примерно. Голяма работа. Но нали си направихме екскурзийката. А при тридневното виене – поне на „Пауталия“ е така, я хванеш едно-две по-добри изпълнения, я не. Догодина – пак, в интернета – още през зимата.

Юг News