Day: 12.07.2017

Един саламандър

Един саламандър

Напредва по минути мегакомпозицията по изобразяването на саламандър, по-известен като дъждовник, върху 250-300 стъпала към парк Хисарлъка над Кюстендил, казаха хора от екипа на школата „Новите майстори“ в града с ръководител преподавателя по изобразително изкуство Евгени Серафимов. Всяка вечер са там по адски стръмното стълбище, което малцина кюстендилци се наемат да качват. Децата не се оплакват. 10 -годишната Ива, софиянче се включва доста активно. На ваканция е при баба и дядо в Кюстендил. Отказала на мама и тате морето, за да рисува саламандър. Кога друг път ще рисува такова нещо. От самата школа са около 40 подрастващи живописци, неусетно към тях обаче се присъединили и още толкова доброволци. Всеки си носи четка от къщи. Материалите – около 300 л. боя, черна и жълта – цветовете на дъждовника, осигурило младежко сдружение от Кюстендил. Сред ентусиастите, които работят всяка вечер докъм 22 часа, когато е по-хлад, са и 5-годишни дечица. Водят ги бабите ми и те ги чакат отстрани, за да ги приберат в късната вечер. От местен хотел им носят храна и безалкохолно – за тонизиране. Има и по-големи саламандържии, даже студенти в Художествената академия. Човъркат и те неуморно по стълбището, което на места е доста изровено и трябва да рисуват върху гола пръст. Ама – нейсе!

В действителност мегатворбата ще е с 3D изображение. А се получават два саламандъра, обяснява Гената Серафимов. Погледнато вертикално, дъждовникът ще е дълъг около 80 м., в реалните си цветове. Погледнато и снимано от дрон обаче, по хоризонтала – саламандърът ще е около 180-200 метра, и то само в жълт цвят. Какво ще се получи – ще се разбере и види в събота вечер, когато с подобаващ пърформанс мегакомпозицията ще бъде открита. Това е второто подобно предизвикателството на кюстендилските „нови майстори“. Миналото лято те възпроизведоха автопортрет на Владимир Димитров-Майстора върху 1,5 декара площ по паважа на пл. Велбъжд. Творбата им видяха буквално по целия свят и обраха акъла на мало и голямо.
Юг нюз изрази сериозни съмнения преди време, че тази арт изява в голям формат „като за дрон“ ще предизвика голям интерес. Поддържаме тези съмнения и сега. Малките художници от школата си го казват – има го и моментът на провокация. Да накарат някои непоклащащи се от пейката и кръчмата кюстендилци да се дотътрят до „поне до опашката“ на дъждовника. „Това изкуство ли е, бе. Жалка работа! Защо не ги пратят тия дечурлига да копаят някоя градина или да вадят картофи по нивите. Дъждовници. То дъжд нема, а те дъждовник ми прикарват“, ругаеше разсъблечен от 40-градусовата жега бая едър дядка от къща наблизо. Друг жалеше боите, които могат да се вложат в нещо друго, не в „тоя цирк“, да боядисат някоя ограда, ръждясала – има ги много по града“. И т.н.  Колко ще запълзят след дъждовника. Слаба работа.

 

Юг News