Day: 16.07.2017

Левски на педали

Левски на педали

 

Национално колоездачно състезание посветено на 180 години от рождението на Васил Левски стартирало в Карлово пред родната къща на Апостола, скоропостижно писаха медиите. Състезанието открили заместник-кметът на община Карлово Антон Минев и областният управител на област Ловеч Георги Терзийски. Преди старта двамата поднесли цветя пред паметника на Гина Кунчева в родната къща на Апостола на свободата. „За мен е чест да бъда днес тук, на това свято място, и да открия националното колоездачно състезание посветено на най-светлия образ в историята на България – Васил Левски“, каза областния управител Георги Терзийски, а заместник-кметът Антон Минев пожела на всички състезатели успешен старт и на добър път. Той благодари на районните управления на полицията в Карлово, Троян и Ловеч, с чието съдействие ще протече цялото състезание. Днес от Карлово тръгнали над 50 колоездачи, всички с карбонови велосипеди и специална екипировка поради дъждовното време.
Чудно, направо чудно. Защо и турнир по ръгби не спретнат в Карлово – всички медии ще им го отразят, щом го посветят на 180-годишнината. Или пехливански борби. Днес в Кюстендил пометоха улица „Васил Левски“, побоядисаха някой и друг бордюр, прикараха дечица да рисуват на освежения асфалт. И това е „във връзка с отбелязване на 180-годишнината на Апостола на свободата“. А, че два пъти в месеца трябва да се чисти пред блоковете и по улицата, на която ни е отредено да живеем – дума нема . Може би на 360-годишнината му пак ще боядисват бордюри и ще драскат по асфалта /дечицата не са виновни за нищо/. Един трудов лагер преди десетилетия се наричал „Левски“. И квартал, населен с роми предимно, също. И помпена станция. Абе, страшно е.

 
И друго. По каква логика, наследство, зависимост, схващания и въжделения и пр. и пр. футболен отбор може да се кавза „Левски“ или „Ботев“. С десетки последователи като тимове и отборчета по села и градове – „Левски“ /Левуново/ например. В Италия няма отбор „Гарибалди“, пък италианците са световна футболна сила – макар на приливи и отливи, във всеки случая нас ни превъзхождат. Във Франция не се сещат да кръстят някой дамски тим по … хантбал да речем на „Жана Д, Арк“. Такива глупости няма. Само при нас са. Какво изпитвате, ако сте на някой стадион или в зала и чуете скандиранията : „К…. р на Левски, оле!“

Юг News