Day: 27.07.2017

Всичко към Македония

Всичко към Македония

„Всичко за Македония“ е надсловът на паметника на Тодор Александров в центъра на Кюстендил. Македонците разбират от паметници – такава помпозност са съградили в Скопие, че „думи немам“, а, не се сещат да благодарят на един кюстендилски даскал по история в първите месеци на демокрацията, който изнуди общинарите да вдигнат тая композиция по средата между общината и областта. Както и да е.
Общински съвет – Кюстендил прие декларация в подкрепа на инициативата на министър-председателя Бойко Борисов за включването на трансевропейския коридор № 8 в инвестиционния план на ЕС за европейска интеграция на Западните Балкани. В декларацията се казва още: “Изразяваме подкрепата си за инициативата на премиера, свързаността между страните от нашия регион да се превърне във водещ приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС…  Подкрепяме активната политика на българския премиер и на правителствата за установяването на качествено нови добросъседски отношения на България със страните от региона, основани на ясни правила и насочени към градивно сътрудничество и развитие”. Общинският съвет предлага Кюстендил да стане домакин на една от срещите, свързани с подготовката на българското председателство. С декларацията се отправя и покана към министър-председателя Бойко Борисов /както и към министъра по европредседателството Лиляна Павлова /и други от министрите му/. Конкретно се има предвид изграждане на транспортния коридор № 8 и жп връзката София-Кюстендил-Скопие. Това се обещава да стане до 2027 год. /тунелът под Ламанша го изградиха за 3 години!/.Тука и 10 няма да стане. Кюстендил беше домакин на срещата на тогавашните премиери на България Пламен Орешарски и на Македония Никола Груевски и на водени от тях екипи на 28 юли 2013 год. Точно преди 4 години. „От тази среща не произлезе нищо. Аз като домакин запомних само това, че Никола Груевски носеше бронежилетка под ризата“, припомни на заседанието на съветниците градоначалникът Петър Паунов.
То е ясно, че нищо няма да излезе и с тоя договор и с тая евроинтеграция на Западните Балкани, просто се отиграва някакъв евродипломатически сценарий, при който е поверена голяма роля на Бойко Борисов /в частност/. Отпорът в Македония, в Сърбия /налаган от Русия/ ще бъде голям и всепоглъщащ. Затова да не се радваме предварително. Но сега моментът е удобен – както го каза от микрофона на сесията на минипарламента кметът на Кюстендил Петър Паунов. И затова – не „Всичко за Македония“, а „Всички към Македония!“. Сега е моментът.

 

 

 

Юг News