Day: 28.07.2017

Жаждата

 Жаждата
Кюстендил е на критичния минимум с дебита за питейната вода заради продължителното засушаване, обявяват от оператора „Кюстендилска вода“. За областния град са необходими по 240 литра в секунда. Които в почивните дни не могат да се осигурят, ако не се включат помпите на кладенците по река Струма. Засега няма намалено налягане – нещата обаче наистина са предкритични. През почивните дни консумацията на вода се увеличава заради многото гости, гастарбайтери в чужбина и отпускари, които са в града и при родителите на село, и се налага да се подава вода на помпажен принцип от 25-те кладенеца по река Струма, поясни гл. инженер на „Кюстендилса вода“ Владимир Джоров.
Двадесетина селища в региона са с режим на водата – в общините Кюстендил те са 5, като най-зле е с. Дворище. В Бобошевско те са 3, в Кочериново – 4, като местните в с. Крумово се оплакват, че цяла седмица чешмите им били сухи. В Бобов дол една махала в с. Коркина се мъчи без вода. Общо около 2 300 жители в областта са на воден режим, каза шефът на оперативния отдел на оператора Йорданка Харалампиева. Нещата се влошили още през зимата, когато на много места водоизточниците замръзнали. „Ако и следващата зима е такава и температурите паднат до -30 градуса, водоподаването става сериозен проблем, нещата стават зле“, прогнозира инж. Джоров.
Няма как – суша е. Ама и във водния сектор не само на регионално ниво е пълен хаос. Кметът на Кочериново Иван Минков открито признава, че по Рилското корито над 90% от къщите и домакинствата нямат водомер. И това се знае, ама не се предприема нищо. В циганските гета е страшилище – там няма никакъв ред колко вода се харчи – добре, че мургавите са мързеливи и не садят зеленчук покрай къщите си. Милиони отиват за подмяна на ВиК мрежата, а течовете остават. Кой и кога чисти каптажите над селцата, кой подменя тръбите. В с. Ветрен водопроводът е запушен от години – трябвало металотърсач да открие къде е аварията. „Копаем като луди – на 1,5 километра разстояние сме стигнали, а не откриваме нищо. И вода няма и няма. На бунарите сме. Страшна работа“, вайка се кметът Радойчо Атанасов. И т.н. Кога ще почнем да броим и да плащаме всяка капка по капка. За да я има. Водата е най-неоценимото нещо в битието на човека – без злато може, без хляб дори, без вода – не. И кога ще се урегулират нещата. Ама само при водите ли е така. Короядът ликвидира около 60 % от горите по Нашенско. Безводието ще свърши останалото.

 

Юг News