Ден: 01.08.2017

Жп-Гюешево

Жп-Гюешево

 

 

С изграждането на железопътна връзка между София и Скопие отваряме нова страница в отношенията между двете държави. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България Ивайло Московски по време на среща с министъра на транспорта и съобщенията на Република Македония Горан Сугарески, която се проведе днес в Скопие. Европейската комисия категорично показа, че Коридор № 8 е в основата на интеграцията на Западните Балкани и ще се търси целево финансиране, каза Ивайло Московски по време на двустранната среща. Той заяви, че предстоят срещи с еврокомисарите Йоханес Хан и Виолета Булц за обсъждане на по-нататъшните действия на страните, участващи в проекта. „Проектът ще гарантира транспортната свързаност между нашите държави и ще доведе до по-голяма сигурност, устойчивост и икономически растеж за целия регион“, допълни Московски. „Надявам се, че подобни инициативи ще бъдат пример за другите държави от Балканите, защото пред нас няма по-добра алтернатива от транспортната свързаност“, посочи още той. По-рано днес двамата министри подписаха Меморандум за разбирателство за развитието на железопътните връзки между София и Скопие. Документът ще послужи като основа за бъдещата съвместна работа по изграждането на железопътната връзка между столиците на двете държави. Българската страна пое ангажимент до 2027 г. да изгради жп линията София – Перник – Радомир – македонска граница. Македония, от своя страна, се ангажира да построи жп участъка Крива паланка – Деве баир – българска граница до края на 2025 г.
Министър Ивайло Московски допълни, че в този програмен период е предвидено цялостното проектиране на отсечката София – Перник – Радомир – македонска граница. За жп линията от София до Радомир са изготвени технически проекти и подробни устройствени планове, които са на етап съгласуване, а за останалата част от отсечката в момента се подготвя документация за проектиране. Анализите показват, че ще бъдат необходими около 800 млн. евро за модернизация на цялата линия от София до Гюешево, добави той. /Ще се строи до 2027 г. !/. Министър Московски е част от официалната делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов, която е на двудневно посещение в Македония. По-рано днес от министър – председателите Бойко Борисов и Зоран Заев беше подписан и историческия Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.
Такива обилно ги написа пресслужбата на Министерски съвет на 1 август 2017 год. с източник гр. Скопие. Не, че не сме ги чували. Колко пъти. Още по времето на Филип /Фил/ Димитров. Или при Иван-Костовото управление. Когато /1999 год./ опънаха една шатра до жп гарата в Гюешево и вицепремиерът тогава /лека му пръст!/ Александър Божков и колегата му от Скопие се запрегръщаха, обещаваха какво ли не. И транспортният министър в кабинета „Костов“ Вилхелм Краус – също. Жп линия до Скопие за 5-6 години, поне до с. Беляковци оттатък границата, отваряне на границата – най-късно до 2005-а. И какво стана. Построихме една напълно ненужна, луксозна и мухлясваща от години българо-македонска жп митница, която да обработва товарите по жп направлението София-Скопие. Нищо такова. Къде ги товарите. Въпросната сграда мухлясва ли, мухлясва. А тренът до Гюешево пъпли с по 20 км/час и ще се разпадне всеки момент или композицията, или релсовият път отдолу, който е с дървени траверси още. Сега шатрата е в Скопие. Целуващите се и държащите реч са други. Работата – същата. Знаят го най-добре на перона в Гюешево.

Юг News