Ден: 07.08.2017

Активните, ако станат

Активните, ако станат

 

Скандали и екшъни се случват всяка вечер и нощем в блока на бившите активни борци на ул. Иларион Ловчански /под Хисарлъка/ в Кюстендил, оплакват се обитатели на тотално загубилата блясъка и комфорта си кооперация. Близо 50-те апартаментчета, където преди десетилетия живели участници в съпротивителното движение или техни наследници, родственици и пр. сега са дадени под наем на хора в нужда, на социално слаби, безимотни и др., картотекирани и определени от комисия на общината. Само, че те се карат от месеци. Дори и домоуправител нямат. Конфликтът тръгнал от това, че една част от сегашните обитатели разбили и пробили стените, монтирали си кюнци и издигнали комини. По плана в сградата не се предвиждали комини. Пълно своеволие.“Ще ни запалят. Подаваме сигнал след сигнал до пожарната, до общината, до прокуратурата. Никой не взема никакви мерки – всеки си прехвърля отговорността, пожарната към общината и т.н. . Ще занимаваме лично кмета на Кюстендил Петър Паунов и дано се създаде ред и правилата да се спазват“, оплаква се 46-годишният Стефан П., който живее на първия етаж в един от входовете и от групата на апартаменти без комин. Миналия отоплителен сезон вече имало два пожара, едва не пламнал целият блок, разказват ползватели на жилища в комплекса.
Втората причина за постоянните крамоли, дрязги и дори посегателства за побой, е вечерният и нощен шум. Компанията на госпожа Надя Ч. правела оргии пред блока, вдигали постоянно шум, останалите не могат да спят. „Това не се търпи. 21 години съм в тая кооперация, но вече не издържам. Някой трябва да спре тия самозабравили се хора, които се събират и вдигат тупурдия всяка вечер“, недоволства госпожа, която пожела анонимност, „че после по-лошо“. „Ама, какво искат тия, бе! Те съсипаха блока. Ние сме подали жалби в прокуратурата, ще има съдебни дела. Какво си мислят, тия, бе“, зъби се на опонентите си спомената Надя Ч. Одумват я, че търгува с цигари без бандерол, прави пари, събира оргии и тормози всички в блока на активните.
Ех, активните! Има още живи от тях – бившият кмет на Кюстендил Тодор Гогов например. Ако станат от гроба и видят какъв бардак е станал блокът им. Ще извадят пистолетите и ще вдигнат „тачанките“ да стрелят по неосъзнатия морално класово сегашен обитател на кооперацията, на която имаше и система за тревога и за оповестяване при въздушна и при всякаква военна опасност. /Между другото там умря ненавършил и 60 г. през 1998-а поетът дисидент Биньо Иванов /. Сега – какви са тия комини, оргии, разправии. Блокът е занемарен и сдал напълно. Ама физически ще издържи още столетие – поне, като всяко нещо от комунизма, мерено в най-малкото петилетки. В темелите му е вградена комунистическата вяра и революционна сила на тия, които осребриха всичко правено и нестанало през съпротивата. Затова и сега блокът им мирише на мухъл и скандали. Всичко се връща.

Юг News