Ден: 14.08.2017

П-ч-мостът

П-ч-мостът

Мостът на река Банщица накъм централната алея в Кюстендил, наричан „женския“, „голия“, „п…ч…ин“ и пр. – заради мощните статуи на голи жени в четирите ъгъла на „карето“, е бил измит и освежен през уикенда, забелязаха минувачи. От близкото кафене разказват, че екип от строителна фирма действал със струя пясък, примесен с някакъв жълт препарат. В резултат фигурите лъснали и вече светят на августовското слънце. Операцията била част от цялостното преорганизиране и префасониране на пространството по десния бряг на реката, което се прави от месец-два по проект на общината. За два-три часа движението по моста на МПС и хора е била отцепено. Продавачка на вестници отсреща роптаеше, че се вдигнало много прах. „Като ги почнаха – едната, втората, третата, четвъртата. Наред! Прахолякът остана две сутрини неизбърсан. Сега са по-красиви жените, ама трябва да се поддържат. Не може на 30-40 години веднаж“, обобщи вестникарката.
Женските голи фигури са замислени и монтирани на моста през 60-те години на миналия век. Преди тях на реката имало железен мост. Смел замисъл за ония соцвремена са голите жени. А те наистина са голи, с изваяни пищни форми, но без еротика и предизвикателства – все пак, произнасят се естети. Разбира се – всичко е подчинено на социалистическата символика, идейност и романтика – едната жена държи тас, символизиращ балнеологията на града, другата – ябълка, в просвала на Кюстендил като овощната градина на България, другите две обаче са си чисти боркини – едната е вдигнала меч и ще сече, а другата носи в едната ръка шмайзер, отпуснат покрай крака й. „И е зареден“, шегуват се бабаитите.

При голия мост става Богоявленския ритуал на 6 януари, дали поповете не са вложили някакъв подтекст и в това. Едва ли – просто ги мързи да ходят до Дренов дол или до язовир „Лозно“, а под моста – два самосвала пръст да препречат реката и готово. Повечето кюстендилци отминават с безразличие импозантните голи дибидюс мадони. На това може би се дължи девствеността им – все още. По тях няма и една драскотина или графит някакъв. И слава, богу. Не се е сетил някой „авангардист“ да ги вкара в някой арт етюд. Или Стахановската команда от живописци на Евгени Серафимов да ги вкара в някой свой проект голям формат. Като „Саламандърът“ им например. Или КАТ да им даде по една палка и да почнат да регулират движението /вместо светофарите/. Изобщо да ги пораздвижат тия прелестни създания от здрав и непоклатим и недосегаем гранит, да станат и туристически обект и да докарват приходи за общинската хазна. Да пеят няма да стане. Нито да се разтанцуват. Какво друго. Абе, да си останат п-ч-мост. И по-често да ги къпят. Едната, втората, третата, последната.

 

Юг News